mam pytanie, odnośnie wyroku sądu, który uznał za bezskuteczną umowę darowizny, ponieważ udowodniono, że mój tato specjalnie przepisał na mnie nieruchomość, by uciec od zajęcia komorniczego domu (ma długi). Czy uznanie umowy darowizny za bezskuteczną oznacza unieważnienie tej umowy i ja nigdy tak naprawdę nie miałam na siebie tego domu, czyli nigdy nie byłam właścicielem?
Nie, uznanie umowy darowizny za bezskuteczną wobec wierzyciela nie oznacza jej całkowitego unieważnienia. Skarga pauliańska, która doprowadziła do uznania umowy za bezskuteczną, działa jedynie w stosunku do wierzyciela wnioskującego o unieważnienie darowizny. Oznacza to, że wierzyciel ten może prowadzić egzekucję z tej nieruchomości, mimo że formalnie jesteś jej właścicielem.
Chodzi o to, że muszę podpisać oświadczenie, że nie mam i nigdy w przeszłości nie miałam na siebie nieruchomości i teraz nie wiem czy mogę taki dokument podpisać.
Nie możesz podpisać takiego oświadczenia. Chociaż wierzyciel uzyskał możliwość egzekucji z tej nieruchomości dzięki skardze pauliańskiej, w okresie od zawarcia umowy darowizny do wyroku uznającego darowiznę za bezskuteczną, formalnie byłaś właścicielem tej nieruchomości.
Skarga pauliańska nie unieważnia darowizny. Sprawia tylko że wierzyciel ma prawo prowadzić egzekucję z takiego majątku. Technicznie nadal to ty byłaś właścicielem, Tak więc nie nie możesz złożyć oświadczenia że nie byłeś właścicielem nieruchomości
Zgadza się. Skarga pauliańska nie unieważnia darowizny wobec wszystkich, ale jedynie wobec skarżącego wierzyciela. Przez cały czas trwania umowy darowizny, aż do momentu jej uznania za bezskuteczną przez sąd, byłaś formalnie właścicielem nieruchomości. Tak więc, nie możesz złożyć oświadczenia, że nigdy nie byłaś właścicielem nieruchomości.