Zamknięcie konta po śmierci rodzica.

Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony.
anonim cytuj
25-09-2023
Może tego dokonać osoba która zostanie wskazana np. w protokole dziedziczenia wykonanego u notariusza albo po nabyciu spadku w Sądzie. Musicie zrobić postępowanie spadkowe i z tym dokumentem dopiero do banku zamknąć konto.

anonim cytuj
25-09-2023
Akt zgonu faktura z zakładu pogrzebowego i do wartości faktury zakładu pogrzebowego wypłacą środki z konta powyżej tej kwoty potrzebne jest postępowanie spadkowe.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Doręczenie pozwanemu nakazu zapłaty.
Dzień dobry, co zrobić w sytuacji kiedy komornik nie był w stanie dostarczyć pozwu i nakazu zapłaty do dłużnika? Nie potrafił znaleźć adresu przez inne instytucje. Sąd zawiesił postępowanie z powodu niemożności dostarczenia nakazu zapłaty i powiadomienia dłużnika. Czy to już koniec? Czy warto wnosić zażalenie?...
W razie problemów z mężem jak udowodnić mój wkład i go odzyskać
Mieszkam z mężem w domu jego mamy. Ona tu nie mieszka, jest tylko właścicielem. Zamierza go "przepisać" jako darowizna mojemu mężowi. Problem w tym, że robimy remont i dużo się dokładam, a z uwagi na to, że to dopiero początek wydatków, chcę się zorientować czy są jakieś możliwości na zabezpieczenie się, żeby (gdy rozejdziemy się - chociaż na razie jest wszystko ok) mój wkład odzyskać?...
Zrzeczenie się dziedziczenia.
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna. Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku? Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam? Jak to wygląda w praktyce? Jedni mi mówią, żebym ...
Co zrobić gdy wycena szkody jest za niska?
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś. Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już. Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...

Wyszukiwarka