Zamknięcie konta po śmierci rodzica.

Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony.
anonim cytuj
25-09-2023
Może tego dokonać osoba która zostanie wskazana np. w protokole dziedziczenia wykonanego u notariusza albo po nabyciu spadku w Sądzie. Musicie zrobić postępowanie spadkowe i z tym dokumentem dopiero do banku zamknąć konto.

anonim cytuj
25-09-2023
Akt zgonu faktura z zakładu pogrzebowego i do wartości faktury zakładu pogrzebowego wypłacą środki z konta powyżej tej kwoty potrzebne jest postępowanie spadkowe.

anonim cytuj
25-09-2023

Sugerowane Tematy

Dziki lokator.
Witam. Zwracam się do Państwa z prośbą o radę może ktoś miał podobny problem. Otóż w 2017 roku uzyskałam wyrok eksmisyjny z prawem do lokalu socjalnego. Od 6 lat czekam na rzeczony lokal. Prawa takiego nie nabył mój były partner który obecnie zamieszkuje z nami. Na wyroku jest napisane że tylko ja i syn mamy prawo do lokalu. W tym roku zapadła decyzją o rozbiórce budynku w którym mieszkam. Co może znacznie przyspieszył procedurę otrzymania lokalu...
Co naprawia najemca, a co wynajmujący?
Wynajmuję mieszkanie, pani zadzwoniła i powiedziała, że zepsuła się pralka. Kto ma pokryć koszty naprawy? Wynajmujący czy najemca? Dodam, że pralka była sprawna jak umowa była podpisywana....
Wypowiedzenie umowy najmu na czas określony.
Cześć, wczoraj napisała do nas właścicielka mieszkania, że w dniu dzisiejszym o 18 przyjedzie wręczyć nam wypowiedzenie najmu, z tego powodu, że chcę sprzedać to mieszkanie w którym mieszkamy i jej się śpieszy. Czy musimy to podpisywać? Z tego co wiem to sprzedaż mieszkania nie jest powodem wypowiedzenia najmu okazjonalnego. Nie uszkodziliśmy nic w mieszku, nigdy nie zalegaliśmy z kasą i nie podejmowaliśmy nikomu. Umowę mamy do 1.06.2024 r....
Czy mogę uniknąć płacenia alimentów na ojca z racji jego niezdolności do pracy??
Witam, mam ojca, który ma zasądzone na mnie 200 zł alimentów. Poza tym nigdy nie zapytał czy czegoś potrzebuję i jak tylko dzwoni, to często narzeka, że musi płacić mi pieniądze:(. Nienawidzę go za to i nie chcę mieć z nim nic wspólnego... Aktualnie jeszcze się uczę, ale obawiam się, że jak już zakończę edukację to ja będę musiała płacić alimenty na niego z racji jego niezdolności do pracy. Stąd moje pytanie czy przez zerwanie z nim kontaktu ...

Wyszukiwarka