Jak krok po kroku zamknąć konto w banku, jeśli po śmierci mamy wpłynęło na konto świadczenie „mama 4+” i 14 emerytura? Teraz na koncie są niecałe 4000zł, ja miałam pełnomocnictwo które utraciłam w momencie śmierci. Na wypadek zgonu nikt z rodzeństwa nie był upoważniony.
Może tego dokonać osoba która zostanie wskazana np. w protokole dziedziczenia wykonanego u notariusza albo po nabyciu spadku w Sądzie. Musicie zrobić postępowanie spadkowe i z tym dokumentem dopiero do banku zamknąć konto.
anonim cytuj
25-09-2023
Akt zgonu faktura z zakładu pogrzebowego i do wartości faktury zakładu pogrzebowego wypłacą środki z konta powyżej tej kwoty potrzebne jest postępowanie spadkowe.
Dzień dobry, co zrobić w sytuacji kiedy komornik nie był w stanie dostarczyć pozwu i nakazu zapłaty do dłużnika? Nie potrafił znaleźć adresu przez inne instytucje. Sąd zawiesił postępowanie z powodu niemożności dostarczenia nakazu zapłaty i powiadomienia dłużnika. Czy to już koniec? Czy warto wnosić zażalenie?...
Mieszkam z mężem w domu jego mamy. Ona tu nie mieszka, jest tylko właścicielem. Zamierza go "przepisać" jako darowizna mojemu mężowi.
Problem w tym, że robimy remont i dużo się dokładam, a z uwagi na to, że to dopiero początek wydatków, chcę się zorientować czy są jakieś możliwości na zabezpieczenie się, żeby (gdy rozejdziemy się - chociaż na razie jest wszystko ok) mój wkład odzyskać?...
Witam! Potrzebuje porady, a mianowicie
Wychowuje się bez ojca, matka parę lat temu utraciła prawa rodzicielskie nade mną - ojciec również jest ich pozbawiony. Ja jestem pełnoletna.
Nie wiem co z matką się dzieje i nie chce wiedzieć, ale jak to jest z dziedziczeniem spadku?
Czy ja muszę sama napisać pismo do sądu odnośnie zrzeczenia się spadku czy dostanę pismo czy chce spadek czy odrzucam?
Jak to wygląda w praktyce?
Jedni mi mówią, żebym ...
Pan wjechał w mój samochód. Wina tego mężczyzny. Ubezpieczyciel wyliczył szkodę na 600 zł, zaproponował 1 000 zł
Byłam w 3 warsztatach i każdy "startuje" z naprawą od 2 500 tyś.
Niby szkoda mała bo 3 elementy porysowane, ale jak tłumaczą każdy trzeba zdjąć, zrobić, założyć. Takie koszta i już.
Zgodzę się na zaproponowaną kwotę przez ubezpieczyciela to nie starczy mi na zrobienia szkody. Jak do tego podejść? Co zrobić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: