Kupno garażu a wada ukryta.

Kupiliśmy kilka miesięcy temu tj. na wiosnę garaż. Umowa u notariusza. Żadnych wad nie stwierdzono. W środku świeżo pomalowany na biało...
Teraz okazało się, że dach przecieka. Mamy tam meble i część zamokła.
Co możemy zrobić?
anonim cytuj
31-10-2023
Naprawić dach. Przestanie przeciekać.
To my wiemy.
Ale to była wada o której z pewnością sprzedający wiedzieli. Stąd myślę garaż w środku wymalowany.
Czy możemy żądać od pierwotnych właścicieli pokrycia kosztów naprawy?
Jak ten temat ugryźć? Jakie pismo do nich wystosować?

Istnienie wady ukrytej, należy udowodnić, a to leży po Twojej stronie. Mało tego, nie wystarczy wskazać że wada istnieje, ale trzeba też udowodnić że właściciel o niej wiedział i Ciebie o niej nie poinformował. Jeśli spisany był protokół odbioru i nie ma tam wzmianki o wadzie to jest już 1/3 sukcesu. Jeśli protokołu nie było to lipa, sprzedający może stwierdzić że o wadzie poinformował. Proponuję naprawić dach i zapomnieć, na przyszłość spisać protokół odbioru.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Umowa zlecenie
Mam pytanie chodzi o umowę zlecenie (praca na akord) od 9.11 byłam nieobecna w pracy z powodu zamknięcia szkoły, o czym ustnie informowałam wcześniej moich koordynatorów i w pierwszym dniu nieobecności także poinformowałam o tym sms, w dniu wczorajszym złożyłam wniosek o dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Pani z kadr zadzwoniła dziś że mi się on nie należy, wytłumaczyłam jej że też tak myślałam ale że sprawdziłam te informacje i mi przysługuje (chor...
Czy darowizna od rodziców jest zwolniona z podatku?
Dzień dobry. Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k. Problem jest taki, że mam tylko 50k Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k. Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Co zrobić, gdy klient nie odbiera przesyłki za pobraniem?
Mój brat prowadzi sklep internetowy. Rozstał się jakiś czas temu z dziewczyną i ta dziewczyna chcąc zrobić mu na złość zamawia z jego sklepu różne produkty za pobraniem i nigdy ich nie odbierała. Zamawiała też produkty pod fikcyjne nazwiska i adresy. Proszę mi powiedzieć, czy taki czyn jest karalny? Można ją o coś oskarżyć? Dziewczyna tą twierdzi że ma 14 dni na zwrot bez podania przyczyny i może sobie zamawiać ile chce....
Czy praca młodocianego wlicza się do stażu pracy?
Przez 3 lata byłem zatrudniony jako pracownik młodociany. Były to same praktyki bez szkoły średniej. Praktyki ukończyłem i otrzymałem świadectwo czeladnicze. Do szkoły średniej poszedłem po zakończeniu praktyk. Od tego czasu przez 7 lat pracowałem u jednego pracodawcy a ostanie dwa lata pracuje u obecnego pracodawcy. Czy w takiej sytuacji mój staż pracy wynosi 9 czy 12 lat? Pytam się ponieważ na ten rok otrzymałem 20 dni urlopu....

Wyszukiwarka