Kupno garażu a wada ukryta.

Kupiliśmy kilka miesięcy temu tj. na wiosnę garaż. Umowa u notariusza. Żadnych wad nie stwierdzono. W środku świeżo pomalowany na biało...
Teraz okazało się, że dach przecieka. Mamy tam meble i część zamokła.
Co możemy zrobić?
anonim cytuj
31-10-2023
Naprawić dach. Przestanie przeciekać.
To my wiemy.
Ale to była wada o której z pewnością sprzedający wiedzieli. Stąd myślę garaż w środku wymalowany.
Czy możemy żądać od pierwotnych właścicieli pokrycia kosztów naprawy?
Jak ten temat ugryźć? Jakie pismo do nich wystosować?

Istnienie wady ukrytej, należy udowodnić, a to leży po Twojej stronie. Mało tego, nie wystarczy wskazać że wada istnieje, ale trzeba też udowodnić że właściciel o niej wiedział i Ciebie o niej nie poinformował. Jeśli spisany był protokół odbioru i nie ma tam wzmianki o wadzie to jest już 1/3 sukcesu. Jeśli protokołu nie było to lipa, sprzedający może stwierdzić że o wadzie poinformował. Proponuję naprawić dach i zapomnieć, na przyszłość spisać protokół odbioru.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Ustanie obowiązku alimentacyjnego.
Rocznikiem mam obecnie 21 l. W ubiegłym roku ukończyłem technikum zawodowe. Uzyskałem tytuł technika logistyka ale poległem na maturze. Pan ojciec płaci od 20 l alimenty w kwocie 200 zł jest pozbawiony praw rodzicielskich...słowem nie znam człowieka. Mama nigdy nie występowała o zwiększenie alimentów dawała radę wychować mnie sama. Przez obecny rok dorywczo pracowałem i miałem korki aby ponownie przystąpić do matury. Otrzymałem listem poleconym p...
Porozumienie stron przy przejściu na emeryturę.
Złożyłam podanie o rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron i jednocześnie o ponowne przyjęcię ponieważ chciałbym kontynuować pracę na obecnym stanowisku. Jeszcze nie otrzymałam oficjalnej odpowiedzi od mojego pracodawcy ale dowiedziałam się że jest zgoda na zawarcie umowy tylko na 3 miesiące. Jestem bardzo zawiedziona takim postanowieniem ponieważ wszyscy pracownicy którzy zostają w pracy dostają zgodę na 33 miesiące na czas określony. ...
podpis osoby trzeciej
Dobry wieczór. Jestem byłym doradcą klienta Provident . 3 lata temu za klientkę podpisała się jej mama wyszło z tego zadłużenie ok 800 zł bo pożyczka nie została spłacona . Teraz po moim samoistnym zwolnieniu wydzło że to nie ta osoba się podpisała tylko jej mama ( nagonka z strony pozyskiwania klienta) Teraz mi każą spłacać to zadłużenie . Pieniądze wypłaciłam i z nich nie korzystałam . Mam kilka nagrań telefonicznych z powiedzmy takim naciskiem...
Ustalenie ojcostwa po osiągnięciu pełnoletności przez dziecko.
Czy ojciec po ukończeniu pełnoletności dziecka może wnieść do sądu o testy dna? Wypisuje do mnie ojciec po 22 latach, że mam jechać z nim na dobrowolne testy dna, a wolałabym żeby to on sam wniósł i żebym dostała pismo z sądu. A stale mi tłumaczy, że on tego nie może zrobić, że mam z nim jechać, a jak nie to mam napisać pismo do komornika o umorzenie zaległych alimentów....

Wyszukiwarka