Kupno garażu a wada ukryta.

Kupiliśmy kilka miesięcy temu tj. na wiosnę garaż. Umowa u notariusza. Żadnych wad nie stwierdzono. W środku świeżo pomalowany na biało...
Teraz okazało się, że dach przecieka. Mamy tam meble i część zamokła.
Co możemy zrobić?
anonim cytuj
31-10-2023
Naprawić dach. Przestanie przeciekać.
To my wiemy.
Ale to była wada o której z pewnością sprzedający wiedzieli. Stąd myślę garaż w środku wymalowany.
Czy możemy żądać od pierwotnych właścicieli pokrycia kosztów naprawy?
Jak ten temat ugryźć? Jakie pismo do nich wystosować?

Istnienie wady ukrytej, należy udowodnić, a to leży po Twojej stronie. Mało tego, nie wystarczy wskazać że wada istnieje, ale trzeba też udowodnić że właściciel o niej wiedział i Ciebie o niej nie poinformował. Jeśli spisany był protokół odbioru i nie ma tam wzmianki o wadzie to jest już 1/3 sukcesu. Jeśli protokołu nie było to lipa, sprzedający może stwierdzić że o wadzie poinformował. Proponuję naprawić dach i zapomnieć, na przyszłość spisać protokół odbioru.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Czy mogę zwrócić towar do 30dni bez podawania przyczyny jeżeli wcześniej była podana informacja że zwrotów nie przyjmują?
Witam, proszę o podpowiedź jak wygląda sytuacja zwrotu towaru w znanym sklepie Auchan. Mogę zwrócić towar (bizuteria?) Do 30dni bez podawania przyczyny? Była karteczka 'prosimy o przemyślane zakupy ponieważ zwrotów nie przyjmujemy' ale czy faktycznie nie mogę zwrócić? Z góry dziękuję za odpowiedź ...
Sąsiad wyciął drzewa na mojej działce bez mojej zgody.
Podczas mojej nieobecności sąsiad wszedł na moją posesję i wyciął 17 sztuk około 20-sto metrowych świerków. Doszczętnie zniszczył ogród pozostawiając na dodatek w ziemi pnie oraz całe poszycie gałęzi rozrzucone na całym ogrodzie. Sprawa trafiła do prokuratora, który ją umorzył. Zostało złożone zażalenie na decyzje prokuratora do sądu, a ten utrzymał decyzję prokuratora. Droga karna zamknięta. Policja, prokurator i sąd trzymali się wersji sąsiada...
Kolejność spłaty wierzycieli.
Witam, odziedziczyłam po moim ojcu dużo długów z dobrodziejstwem inwentarza. Otrzymałam właśnie spis inwentarza i mam kilka pytań. Odziedziczony majątek to 10.000 zł. Długów jest powyżej 100.000 zł i największa część (70.000) przypada ZUS, jest też część dla Skarbu Państwa (1.000) i Funduszu Pracy i Funduszu Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych (3.500) a reszta przypada kilku bankom. Czytałam na ten temat dużo, chciałabym rozwiać wątpliwoś...
Kupno samochodu z ubezpieczeniem.
Ostatnio kupiłem samochód z polisa OC na fakturę vat po tygodniu dzwoni do mnie poprzedni właściciel od którego kupiłem auto i każe mi wycofać jego ubezpieczenie bo chce zwrot swoich pieniędzy za ubezpieczenie lub żebym mu zapłacił za nie. Nigdy mi się to nie zdarzyło sam sprzedawałem auta z ubezpieczeniem na siebie i nie robiłem nikomu takich problemów dzwoni kilka razy dziennie i się upomina, co z tym zrobić?...

Wyszukiwarka