Kupno garażu a wada ukryta.

Kupiliśmy kilka miesięcy temu tj. na wiosnę garaż. Umowa u notariusza. Żadnych wad nie stwierdzono. W środku świeżo pomalowany na biało...
Teraz okazało się, że dach przecieka. Mamy tam meble i część zamokła.
Co możemy zrobić?
anonim cytuj
31-10-2023
Naprawić dach. Przestanie przeciekać.
To my wiemy.
Ale to była wada o której z pewnością sprzedający wiedzieli. Stąd myślę garaż w środku wymalowany.
Czy możemy żądać od pierwotnych właścicieli pokrycia kosztów naprawy?
Jak ten temat ugryźć? Jakie pismo do nich wystosować?

Istnienie wady ukrytej, należy udowodnić, a to leży po Twojej stronie. Mało tego, nie wystarczy wskazać że wada istnieje, ale trzeba też udowodnić że właściciel o niej wiedział i Ciebie o niej nie poinformował. Jeśli spisany był protokół odbioru i nie ma tam wzmianki o wadzie to jest już 1/3 sukcesu. Jeśli protokołu nie było to lipa, sprzedający może stwierdzić że o wadzie poinformował. Proponuję naprawić dach i zapomnieć, na przyszłość spisać protokół odbioru.

anonim cytuj
31-10-2023

Sugerowane Tematy

Naruszenie tajemnicy korespondencji.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie. Parę dni temu w skrzynce pocztowej pojawił się list na obce nazwisko, ale adres nasz. Z ciekawości otworzyliśmy, bo to nie nazwisko poprzednich właścicieli, ani nawet w księdze wieczystej nie znaleźliśmy tego nazwiska. A tam ponaglenie do zapłaty pożyczki, zaciągniętej przez Internet, w dniu 19.12.2023, więc dopiero co, jak już tu mieszkaliśmy niecały miesiąc. Takiej osoby zupełnie nie znamy. Dziś kolejny list, odse...
najem mieszkania a rezygnacja
Witam. Od 1 sierpnia wynajmuję mieszkanie z umową na czas określony (1 rok). Mieszkam w nim od 1 października, jednak chciałabym przeprowadzić się do innego. Właścicielka ma zapłacone za listopad z góry oraz kaucję. Jak wygląda kwestia rozwiązania takiej umowy? Jedynie porozumienie stron? (chciałabym odzyskać przynajmniej pieniądze za nadpłacony miesiąc, bo kaucji pewnie nie mogę). ...
Przekazanie spadku po zmarłym.
Witam, odziedziczyłem po babci część spadku w testamencie. Z uwagi na to, że aktualnie nie jest mi ten spadek do niczego potrzebny, a tą nieruchomością zarządzają moi rodzice to chciałbym, aby ten spadek przeszedł na ich własność. Są już właścicielami pozostałej części. W jaki sposób to zrobić najbardziej efektywnie i najtaniej patrząc na koszty u notariusza? Ważne jest, aby owa czynność nie skutkowała w przyszłości (po śmierci rodziców) brakie...
Wynagrodzenie za urlop.
Jestem zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Według umowy moja stawka godzinowa to 19,70 brutto + premia uznaniowa. Premię otrzymuje co miesiąc i wynosi ona ok. 40% wynagrodzenia zależnie od długości miesiąca. Natomiast stawka urlopowa jest zawsze taka sama i wynosi 13 zł netto za godzinę. Czy to możliwe, że stawka godzinna za urlop jest niższa niż płaca minimalna i wynosi zawsze tyle samo?...

Wyszukiwarka