Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.

Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%.
anonim cytuj
08-09-2023
To czy mieszkanie ma status mieszkania spółdzielczego, spółdzielczo- własnościowego, czy odrębną własność to spółdzielnia mieszkaniowa jest administratorem budynku /lokalu/. Na opłaty za lokal mieszkalny składają się składniki :zaliczka za ogrzewanie lokalu, zaliczka za wodę i ścieki, zaliczka za podgrzanie wody, koszty zarządu częścią wspólną, fundusz remontowy.
Przed podwyżką powinieneś otrzymać informację jaki składnik wpłyną na zmianę wysokości opłat. W ostatnim okresie większość zmian opłat (podwyżki) to wzrost cen za centralne ogrzewanie, podgrzanie wody (jeżeli ciepłą wodę mamy ze spółdzielni/miasta), woda i ścieki oraz wywóz śmieci.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie

Spółdzielnie mieszkaniowe mają prawo do ustalania i zmieniania wysokości opłat związanych z administrowaniem nieruchomościami. Niemniej jednak, taka decyzja musi być oparta na rzeczywistych kosztach związanych z zarządzaniem i utrzymaniem nieruchomości, a także musi być podjęta zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz statutem spółdzielni.

Główne zasady i procedury dotyczące ustalania opłat przez spółdzielnie mieszkaniowe reguluje ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych. Ważne jest, aby:

Zwrócić uwagę na składniki czynszu, które zostały opisane w Post 2. Jak słusznie zauważono, składniki te mogą się zmieniać w zależności od rzeczywistych kosztów poniesionych przez spółdzielnię.
Upewnić się, że przed wprowadzeniem jakiejkolwiek podwyżki czynszu, spółdzielnia prawidłowo poinformowała lokatorów o przyczynach takiej podwyżki oraz o jej zakresie.
Sprawdzić, czy podwyżki są uzasadnione rzeczywistym wzrostem kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości, a także czy nie naruszają one praw lokatorów.
Jeżeli uznasz, że podwyżki czynszu są nieuzasadnione lub zostały wprowadzone z naruszeniem przepisów prawa, masz prawo podjąć odpowiednie kroki w celu zakwestionowania ich wysokości. W tym celu warto zapoznać się z uchwałami i decyzjami organów spółdzielni dotyczącymi ustalania opłat oraz ewentualnie rozważyć działania prawne w celu zakwestionowania podwyżek.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Kupno działki przed ślubem.
Razem z narzeczonym planujemy zakup działki pod budowę domu z naszych oszczędności. Jak należy uiścić zapłatę za nieruchomość? Każdy po połowie ze swojego prywatnego konta? Czy ma to znaczenie z czyjego wyjdzie przelew? Dodam, że na budowę domu planujemy zaciągnąć wspólnie kredyt....
Odbiór techniczny mieszkania od dewelopera a inne formalności.
Dzień dobry. Mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale. Otóż wczoraj odebrałem mieszkanie od dewelopera, podpisanie aktu jest dopiero w październiku. Deweloper będzie jeszcze wykonywał wskazane poprawki. Czy na chwilę obecną powinienem dokonać jakichś formalności w urzędach/wodociągach/energetyce/zgłoszeniu śmieci? Czy dopiero po przeniesieniu własności poprzez akt? Jakie kroki powinienem teraz poczynić....
Czy urodzenie dziecka w Polsce daje obywatelstwo matce?
Jak wygląda sytuacja zagranicznej matki rodzącej polskiego obywatela? Z dziewczyną spodziewamy się dziecka i chcielibyśmy przeprowadzić się, rodzić w Polsce i mieszkać tu na stałe. Czy taka osoba jest traktowana jak zwykły obcokrajowiec, czy jako matka Polaka ma specjalne prawa stałego pobytu, ubezpieczenia, ubiegania się o obywatelstwo itp.? Szukam przepisów, ale nie widzę nic na ten temat....
Sprzedaż mieszkania spadkowego, bez zgody współwłaścicieli.
Mieszkanie ma 3 współwłaścicieli (mieszkanie spadkowe) Jeden ze współwłaścicieli chce je sprzedać, na co pozostałe dwie osoby się na to nie godzą. Co możemy zrobić z mężem, aby je sprzedać? Nie wchodzi w grę spłacenie przez pozostałych. Kontakt z pozostałymi i dojście do porozumienia nie istnieje. Czy są jakiekolwiek szanse na to, aby mąż mógł sprzedać mieszkanie, mimo iż pozostali się na to nie zgadzają? Jakie możemy podjąć kroki i działani...

Wyszukiwarka