Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.

Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%.
anonim cytuj
08-09-2023
To czy mieszkanie ma status mieszkania spółdzielczego, spółdzielczo- własnościowego, czy odrębną własność to spółdzielnia mieszkaniowa jest administratorem budynku /lokalu/. Na opłaty za lokal mieszkalny składają się składniki :zaliczka za ogrzewanie lokalu, zaliczka za wodę i ścieki, zaliczka za podgrzanie wody, koszty zarządu częścią wspólną, fundusz remontowy.
Przed podwyżką powinieneś otrzymać informację jaki składnik wpłyną na zmianę wysokości opłat. W ostatnim okresie większość zmian opłat (podwyżki) to wzrost cen za centralne ogrzewanie, podgrzanie wody (jeżeli ciepłą wodę mamy ze spółdzielni/miasta), woda i ścieki oraz wywóz śmieci.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie

Spółdzielnie mieszkaniowe mają prawo do ustalania i zmieniania wysokości opłat związanych z administrowaniem nieruchomościami. Niemniej jednak, taka decyzja musi być oparta na rzeczywistych kosztach związanych z zarządzaniem i utrzymaniem nieruchomości, a także musi być podjęta zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz statutem spółdzielni.

Główne zasady i procedury dotyczące ustalania opłat przez spółdzielnie mieszkaniowe reguluje ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych. Ważne jest, aby:

Zwrócić uwagę na składniki czynszu, które zostały opisane w Post 2. Jak słusznie zauważono, składniki te mogą się zmieniać w zależności od rzeczywistych kosztów poniesionych przez spółdzielnię.
Upewnić się, że przed wprowadzeniem jakiejkolwiek podwyżki czynszu, spółdzielnia prawidłowo poinformowała lokatorów o przyczynach takiej podwyżki oraz o jej zakresie.
Sprawdzić, czy podwyżki są uzasadnione rzeczywistym wzrostem kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości, a także czy nie naruszają one praw lokatorów.
Jeżeli uznasz, że podwyżki czynszu są nieuzasadnione lub zostały wprowadzone z naruszeniem przepisów prawa, masz prawo podjąć odpowiednie kroki w celu zakwestionowania ich wysokości. W tym celu warto zapoznać się z uchwałami i decyzjami organów spółdzielni dotyczącymi ustalania opłat oraz ewentualnie rozważyć działania prawne w celu zakwestionowania podwyżek.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić ze złośliwym sąsiadem?
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
Sytuacja rodzinna- spadkowa.
Sytuacja rodzinna- spadkowa. Są 2 siostry i ciężko chorujący brat. Jedna z sióstr jest z wizyta u brata z początkiem września do 15 września, widzi ze sytuacja zdrowotna jest trudna…nie ma zbytnio kontaktu z bratem, aby chciał cokolwiek zakomunikować. Osoba z zewnątrz rodziny - konkubina 2 tyg po wizycie siostry zwołuje notariusza do domu i spisuje na siebie testament. W testamęcie zapisuje dom rodzinny na siebie. 6 października Brat um...
Kiedy kończy się majątek osobisty
Czy środki z majątku osobistego po przelaniu na rachunek wspolny z małżonkiem przestają być automatycznie majątkiem osobistym a stają się wspólnym? Albo ponprzelaniu na konto osobiste wspolmalzonka? Czy dopiero wtedy gdy z tych środków zostanie dokonany jakiś zakup?...
Opinia biegłych psychiatrów.
Jestem oskarżona z art. 190 i inne i teraz pytanie bo miałam badanie przez biegłych psychiatrów sadowych. Wystawiono mi opinie na zlecenie Prokuratury ze mam mieć jako środek zabezpieczający terapię czyli leczenie ambulatoryjne. Akta poszły do Sądu mam mieć jeszcze badanie przez biegłego psychologa. Czy sędzia na rozprawie może przychylić się do dwóch takich samych opinii biegłych i zastosować mi środek zabezpieczający w postaci terapii?...

Wyszukiwarka