Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.

Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%.
anonim cytuj
08-09-2023
To czy mieszkanie ma status mieszkania spółdzielczego, spółdzielczo- własnościowego, czy odrębną własność to spółdzielnia mieszkaniowa jest administratorem budynku /lokalu/. Na opłaty za lokal mieszkalny składają się składniki :zaliczka za ogrzewanie lokalu, zaliczka za wodę i ścieki, zaliczka za podgrzanie wody, koszty zarządu częścią wspólną, fundusz remontowy.
Przed podwyżką powinieneś otrzymać informację jaki składnik wpłyną na zmianę wysokości opłat. W ostatnim okresie większość zmian opłat (podwyżki) to wzrost cen za centralne ogrzewanie, podgrzanie wody (jeżeli ciepłą wodę mamy ze spółdzielni/miasta), woda i ścieki oraz wywóz śmieci.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie

Spółdzielnie mieszkaniowe mają prawo do ustalania i zmieniania wysokości opłat związanych z administrowaniem nieruchomościami. Niemniej jednak, taka decyzja musi być oparta na rzeczywistych kosztach związanych z zarządzaniem i utrzymaniem nieruchomości, a także musi być podjęta zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz statutem spółdzielni.

Główne zasady i procedury dotyczące ustalania opłat przez spółdzielnie mieszkaniowe reguluje ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych. Ważne jest, aby:

Zwrócić uwagę na składniki czynszu, które zostały opisane w Post 2. Jak słusznie zauważono, składniki te mogą się zmieniać w zależności od rzeczywistych kosztów poniesionych przez spółdzielnię.
Upewnić się, że przed wprowadzeniem jakiejkolwiek podwyżki czynszu, spółdzielnia prawidłowo poinformowała lokatorów o przyczynach takiej podwyżki oraz o jej zakresie.
Sprawdzić, czy podwyżki są uzasadnione rzeczywistym wzrostem kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości, a także czy nie naruszają one praw lokatorów.
Jeżeli uznasz, że podwyżki czynszu są nieuzasadnione lub zostały wprowadzone z naruszeniem przepisów prawa, masz prawo podjąć odpowiednie kroki w celu zakwestionowania ich wysokości. W tym celu warto zapoznać się z uchwałami i decyzjami organów spółdzielni dotyczącymi ustalania opłat oraz ewentualnie rozważyć działania prawne w celu zakwestionowania podwyżek.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty (ziemia). Teraz chcemy to sprzedać. Jak to zrobić zgodnie z prawem?
Witam. Rodzice mieli trochę ziemi. W lutym 2018 roku mama zmarła. Razem z rodzeństwem zrzekliśmy się spadku na rzecz taty. Teraz chcemy to sprzedać i podzielić się zyskiem. Jak to zrobić zgodnie z prawem? Jak wygląda sprawa podatku?...
Czy szef może zapłacić mi za niewykorzystany urlop?
Witam. Mam pytanie. Mam 20 dni urlopu z czego 10 wykorzystałam, 10 mi zostaje czy szef za te 10 dni może mi zapłacić? Gdy jest sytuacja że są mi potrzebne pieniądze. Jeśli tak , to poproszę o podanie paragrafu bym mogła się na niego powołać. ...
Oradziez
Mam maly problem i zaluze ze cos takiego zrobipam chcialam byc piekna(choruje na depresje) i kradlam kosmetyki suma wynosi 660 zl czy ktos moze mi powie co moze mnie spotkac boje sie wiem glupia bylam...

Wyszukiwarka