Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.

Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%.
anonim cytuj
08-09-2023
To czy mieszkanie ma status mieszkania spółdzielczego, spółdzielczo- własnościowego, czy odrębną własność to spółdzielnia mieszkaniowa jest administratorem budynku /lokalu/. Na opłaty za lokal mieszkalny składają się składniki :zaliczka za ogrzewanie lokalu, zaliczka za wodę i ścieki, zaliczka za podgrzanie wody, koszty zarządu częścią wspólną, fundusz remontowy.
Przed podwyżką powinieneś otrzymać informację jaki składnik wpłyną na zmianę wysokości opłat. W ostatnim okresie większość zmian opłat (podwyżki) to wzrost cen za centralne ogrzewanie, podgrzanie wody (jeżeli ciepłą wodę mamy ze spółdzielni/miasta), woda i ścieki oraz wywóz śmieci.

anonim cytuj
08-09-2023
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie

Spółdzielnie mieszkaniowe mają prawo do ustalania i zmieniania wysokości opłat związanych z administrowaniem nieruchomościami. Niemniej jednak, taka decyzja musi być oparta na rzeczywistych kosztach związanych z zarządzaniem i utrzymaniem nieruchomości, a także musi być podjęta zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa oraz statutem spółdzielni.

Główne zasady i procedury dotyczące ustalania opłat przez spółdzielnie mieszkaniowe reguluje ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych. Ważne jest, aby:

Zwrócić uwagę na składniki czynszu, które zostały opisane w Post 2. Jak słusznie zauważono, składniki te mogą się zmieniać w zależności od rzeczywistych kosztów poniesionych przez spółdzielnię.
Upewnić się, że przed wprowadzeniem jakiejkolwiek podwyżki czynszu, spółdzielnia prawidłowo poinformowała lokatorów o przyczynach takiej podwyżki oraz o jej zakresie.
Sprawdzić, czy podwyżki są uzasadnione rzeczywistym wzrostem kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości, a także czy nie naruszają one praw lokatorów.
Jeżeli uznasz, że podwyżki czynszu są nieuzasadnione lub zostały wprowadzone z naruszeniem przepisów prawa, masz prawo podjąć odpowiednie kroki w celu zakwestionowania ich wysokości. W tym celu warto zapoznać się z uchwałami i decyzjami organów spółdzielni dotyczącymi ustalania opłat oraz ewentualnie rozważyć działania prawne w celu zakwestionowania podwyżek.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Potrącenie psa.
Witam. Potrzebuje porady. Wczoraj podczas mojej nieobecności w domu, prawdopodobnie ktoś nieumyślnie wypuścił mojego psa z posesji. Gdy byłam w pracy, sąsiadka zadzwoniła że pies został potrącony przez samochód i leżał na środku drogi. Kierowca uciekł i nie udzielił mu żadnej pomocy, inny kierowca po sprawdzeniu co z psem, ocenił że niestety już nic nie można zrobić, przełożył go na bok żeby nie utrudniać ruchu, później ja go zabrałam. Zdarzenie ...
Czy to jest zgodne z prawem, aby pobierać składkę zdrowotną podwójnie z emerytury?
Rodzice pracowali w Holandii przez 15 lat i nabyli prawo do emerytury holenderskiej. W Polsce również ją pobierają, mama z KRUS i ZUS(pełna emerytura), tato tylko z ZUSu. Obecnie mieszkają tylko w Polsce, nie mają holenderskiego adresu. Emerytura holenderska wpływa im na polskie konto w banku PKO. Dzisiaj otrzymali pismo, że z wpływów z emerytury holenderskiej oprócz podatku dodatkowo będzie pobierana składka zdrowotna. Czy to jest zgodne z prawe...
Sprzedaż nieruchomości przed upływem 5 lat.
Witam. Mam pytanie odnośnie sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat. W 2020 roku kupiłam dom za 100 tysięcy czy jeżeli go teraz sprzedam za 300 tysięcy to podatek 19 % place od tych 300 tys. zł czy od tego "co zarobiłam na sprzedaży" Czyli 200 tys. zł?...
Postępowanie spadkowe.
Mam kilka pytań na temat spadku w postaci mieszkania. Jest czwórka rodzeństwa( wszyscy pełnoletni)i w końcu zdecydowaliśmy się wszyscy wspólnie ze chcemy sprzedać to mieszkanie. Wiem że musimy się udać do notariusza, ale ze względu na to, że ja przebywam w UK i jestem ograniczona czasowo chciałabym przygotować się na to spotkanie. Jakich dokumentów potrzebujemy? Od czego zacząć? Kto zajmuje się sprzedażą (my osobiście czy jakieś firmy-ewentual...

Wyszukiwarka