Czy lekarz może odmówić przyjęcia chorego?

Witam, czy lekarz ma prawo odmówić przyjęcia chorego pacjenta mówiac że wszystkie numerki przyjęć na dany dzień są wykorzystane? Dodam że jej to dalszy ciąg choroby i chory nadal jest chory.
anonim cytuj
24-11-2021
Jeśli nie ma stanu bezpośredniego zagr życia a z opisu wynika że nie ma to oczywiście że może.POZ pracuje 8-18 i w tym czasie ma określone czasowo i zosobowo możliwości przyjmowania pacjentów

anonim cytuj
24-11-2021
Tak, ma prawo. W przypadku kiedy stan pani mamy się nie pogorszył, nie jest traktowana jako przypadek pilny i w razie braku miejsca mogą odmówić. Gdyby mama czuła się gorzej, kaszel stałby się bardziej uciążliwy itp. wtedy powinni ją przyjąć w ciągu bodaj 24 godzin lub 48, ale też trzeba pamiętać, że moce przerobowe lekarzy są ograniczone, a mamy w tej chwili to co mamy.

anonim cytuj
24-11-2021

Sugerowane Tematy

Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku, a bezpośrednio wezwanie do zapłaty.
W kwietniu miałem sprawę w sądzie w związku z mandatem drogowym. W sumie trzy sprawy, jednak na dwóch ostatnich nie pojawiłem się, gdyż obecność była nieobowiązkowa. Nie otrzymałem listownie orzeczenia/wyroku w tej sprawie, za to dziś wezwanie do zapłaty grzywny. Jestem w szoku. Wypadało by chyba udać się do tamtejszego sądu i zapytać ... Obowiązują tu jakieś terminy na wniesienie ... w zasadzie nie wiem co wnosić i gdzie, mam w ręku wezwani...
Dział III Księgi wieczystej.
Dzień dobry, nabyłem prawo do mieszkania w ramach dziedziczenia. Do KW w dziale III zostało wpisane ostrzeżenie na podstawie zgłoszenia przez notariusza o zmianie właściciela, następnie zostałem wpisany na podstawie mojego wniosku (wniosek składałem od razu po załatwieniu i notariusza APD) nowy właściciel, czyli ja, ale w dziale III ostrzeżenie pozostało, czy powinienem składać osobny wniosek o jego wykreślenie czy powinno zostać wykreślone przy ...
Pracodawca żąda zaplanowania urlopu na cały następny rok.
Pracodawca żąda od pracownika zaplanowania urlopu na cały następny rok, zostawiając 4 dni urlopu na żądanie?, a potem i tak zmusza go do wybrania całego urlopu, także na żądanie do końca roku, czyli wzywa go do siebie i każe wypisywać wnioski urlopowe. Narzuca też ile dni urlopu można zaplanować, w danym kwartale. Czy to jest zgodne z przepisami prawa pracy?...
Założenie kamer na posesji.
Dzień dobry. Sprawa dość skomplikowana. W posesji na której mieszkam stoją dwa domy i niestety ja i moja rodzina jesteśmy skonfliktowani z mieszkańcami domu w podwórku. Wcześniej były wyzwiska i prowokacyjne zachowania z ich strony pod moim adresem które mam nagrane. Wyjmowałem telefon i nagrywałem gdy byli w pobliżu ponieważ wcześniej mi się odgrażali, że ,,mnie zniszczą'' i się obawiałem . Teraz boję się, że posądzą mnie o naruszanie prywatnośc...

Wyszukiwarka