Wspólnoty mieszkaniowe.

Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?
anonim cytuj
08-09-2023
To jest sprawa wewnętrzna członków WM. Powinni pilnować dotrzymania obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali lub interweniować np. do sądu o ustanowienie zarządcy przymusowego (art. 26 UWL).
OK, więc jeżeli wszyscy członkowie WM (quasi solidarnie) ignorują obowiązki wynikające z Ustawy to nikt ( = żaden urząd czy jakiś organ nadzoru) im z tego powodu nie zarzuci tej bierności z jakąś możliwą konsekwencją mandatową. Czy tak ?
Dopytuję się, gdyż :
Art. 39.
1. Minister Sprawiedliwości dostosuje do niniejszej ustawy rozporządzenie z dnia
18 marca 1992 r. w sprawie wykonania przepisów ustawy o księgach
wieczystych i hipotece (Dz.U. Nr 29, poz. 12
w rozporządzeniu (zakładam, że zostało ono dostosowane i czytałem wersję aktualną) nic o konsekwencjach niewykonania przepisów ustawy o WM nie ma.

Nie, ale jednocześnie WM będzie całkowicie sparaliżowana w kwestii zarządzania nieruchomością w zakresie określonym w Ustawie.
Dzięki za odpowiedź. Istotą dywagacji były konsekwencje "zewnętrzne". Czy i jak WM będzie cierpiała nie posiadając zarządu to oddzielny temat.

anonim cytuj
08-09-2023
Odpowiedź:

W kontekście poruszonych kwestii odnoszących się do Wspólnoty Mieszkaniowej (WM) i obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali, kilka uwag:

Po pierwsze, zgodnie z Ustawą o własności lokali, Wspólnota Mieszkaniowa powstaje z mocy prawa, gdy w jednym budynku znajduje się więcej niż jedno mieszkanie w odrębnej własności (art. 2 ust. 1 UWL).

Po drugie, obowiązki WM, takie jak założenie konta bankowego, uzyskanie NIP-u, czy powołanie zarządu, wynikają bezpośrednio z powyższej ustawy, a konkretnie z jej art. 17, 18 i 20.

OK, więc jeżeli wszyscy członkowie WM (quasi solidarnie) ignorują obowiązki wynikające z Ustawy to nikt ( = żaden urząd czy jakiś organ nadzoru) im z tego powodu nie zarzuci tej bierności z jakąś możliwą konsekwencją mandatową. Czy tak ?

Nie ma przewidzianych w Ustawie o własności lokali bezpośrednich konsekwencji mandatowych za niewykonanie obowiązków WM. Niemniej jednak, brak działalności zgodnej z obowiązkami może prowadzić do problemów w zarządzaniu nieruchomością i skutkować ewentualnymi roszczeniami między członkami WM. W sytuacji braku działania członków WM, każdy z właścicieli lokalu może wystąpić do sądu o ustanowienie zarządcy przymusowego (art. 26 UWL).

Art. 39. [...]
w rozporządzeniu (zakładam, że zostało ono dostosowane i czytałem wersję aktualną) nic o konsekwencjach niewykonania przepisów ustawy o WM nie ma.

Dokładnie, rozporządzenie dotyczące wykonania przepisów ustawy o księgach wieczystych i hipotece nie zawiera konsekwencji dotyczących niewykonania obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali.

Kończąc, istotą jest to, że odpowiedzialność za prawidłowe funkcjonowanie WM spoczywa na jej członkach. Chociaż brak konkretnych konsekwencji mandatowych za niewykonanie obowiązków, brak działania może prowadzić do poważnych problemów operacyjnych i sporów między członkami.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Co się stanie w momencie gdy nie odpiszę na to wezwanie, bądź nie wskaże kierowcy?
Potrzebuję porady, Straż miejska wystosowała do mnie pismo z prośbą o wskazanie kierującego autem. Co się stanie w momencie gdy nie odpiszę na to wezwanie, bądź nie wskaże kierowcy? Czy mandat automatycznie przejdzie na mnie? mam kilka aut i kierowcy się nimi wymieniają, ale nie prowadzę ewidencji, kto, kiedy i jakim autem się poruszał....
Ile czasu ma pracodawca na wypowiedzenie umowy
Witam, mam pytanie. Jestem niezdolny do pracy z powodu orzeczenia lekarskiego. Aktualny pracodawca nie nie chce mi rozwiązać umowy o prace tylko ciągle proponuje mi zmianę stanowiska gdzie ja ciągle odmawiam i mam do tego prawo aby odmówić. Dodatkowo jestem straszony ze zostanę zwolniony dyscyplinarnie z powodu braku kontynuacji L4 gdzie jestem ciągle namawiany abym wziął L4 oraz przedstawił zaświadczenie od lekarza, że jestem trwale niezdolny do...
Eksmisja z mieszkania socjalnego ?
Dzień dobry, znajoma straciła mieszkanie socjalne w którym mieszkała koło 24 lat. Zadłużenie jest około 20 tys złotych. Wczoraj została wykonana eksmisja ona była w pracy i jak przyszła mieszkanie puste i wymienione zamki. Ona nie wiedziała że jest taka sytuacja komornik nie poinformował nie dostała żaden list od komornika że w takim dniu zostanie eksmisja, to jest jej jedyne mieszkanie i nie ma żadnego innego mieszkania mieszka tam na co dzień...
Zwolnienie z opłaty za DPS.
Dzień dobry. Chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby uniknąć płacenia za pobyt w DPS wyrodnego rodzica. Ojciec lata temu odszedł od nas i przez wiele lat nie płacił alimentów na mnie i dwójkę rodzeństwa. Ma w najbliższym czasie ma zostać umieszczony w placówce że względu na ciężki stan zdrowia (wieloletnie nadużywanie alkoholu). Siedział również jakiś czas w więzieniu za zaległości alimentacyjne. Czy mogę złożyć jakieś wnioski do sądu i komornika ...

Wyszukiwarka