Wspólnoty mieszkaniowe.

Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?
anonim cytuj
08-09-2023
To jest sprawa wewnętrzna członków WM. Powinni pilnować dotrzymania obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali lub interweniować np. do sądu o ustanowienie zarządcy przymusowego (art. 26 UWL).
OK, więc jeżeli wszyscy członkowie WM (quasi solidarnie) ignorują obowiązki wynikające z Ustawy to nikt ( = żaden urząd czy jakiś organ nadzoru) im z tego powodu nie zarzuci tej bierności z jakąś możliwą konsekwencją mandatową. Czy tak ?
Dopytuję się, gdyż :
Art. 39.
1. Minister Sprawiedliwości dostosuje do niniejszej ustawy rozporządzenie z dnia
18 marca 1992 r. w sprawie wykonania przepisów ustawy o księgach
wieczystych i hipotece (Dz.U. Nr 29, poz. 12
w rozporządzeniu (zakładam, że zostało ono dostosowane i czytałem wersję aktualną) nic o konsekwencjach niewykonania przepisów ustawy o WM nie ma.

Nie, ale jednocześnie WM będzie całkowicie sparaliżowana w kwestii zarządzania nieruchomością w zakresie określonym w Ustawie.
Dzięki za odpowiedź. Istotą dywagacji były konsekwencje "zewnętrzne". Czy i jak WM będzie cierpiała nie posiadając zarządu to oddzielny temat.

anonim cytuj
08-09-2023
Odpowiedź:

W kontekście poruszonych kwestii odnoszących się do Wspólnoty Mieszkaniowej (WM) i obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali, kilka uwag:

Po pierwsze, zgodnie z Ustawą o własności lokali, Wspólnota Mieszkaniowa powstaje z mocy prawa, gdy w jednym budynku znajduje się więcej niż jedno mieszkanie w odrębnej własności (art. 2 ust. 1 UWL).

Po drugie, obowiązki WM, takie jak założenie konta bankowego, uzyskanie NIP-u, czy powołanie zarządu, wynikają bezpośrednio z powyższej ustawy, a konkretnie z jej art. 17, 18 i 20.

OK, więc jeżeli wszyscy członkowie WM (quasi solidarnie) ignorują obowiązki wynikające z Ustawy to nikt ( = żaden urząd czy jakiś organ nadzoru) im z tego powodu nie zarzuci tej bierności z jakąś możliwą konsekwencją mandatową. Czy tak ?

Nie ma przewidzianych w Ustawie o własności lokali bezpośrednich konsekwencji mandatowych za niewykonanie obowiązków WM. Niemniej jednak, brak działalności zgodnej z obowiązkami może prowadzić do problemów w zarządzaniu nieruchomością i skutkować ewentualnymi roszczeniami między członkami WM. W sytuacji braku działania członków WM, każdy z właścicieli lokalu może wystąpić do sądu o ustanowienie zarządcy przymusowego (art. 26 UWL).

Art. 39. [...]
w rozporządzeniu (zakładam, że zostało ono dostosowane i czytałem wersję aktualną) nic o konsekwencjach niewykonania przepisów ustawy o WM nie ma.

Dokładnie, rozporządzenie dotyczące wykonania przepisów ustawy o księgach wieczystych i hipotece nie zawiera konsekwencji dotyczących niewykonania obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali.

Kończąc, istotą jest to, że odpowiedzialność za prawidłowe funkcjonowanie WM spoczywa na jej członkach. Chociaż brak konkretnych konsekwencji mandatowych za niewykonanie obowiązków, brak działania może prowadzić do poważnych problemów operacyjnych i sporów między członkami.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Partner na dziecko z innego związku. Po małżeństwie jakie będę miała zobowiązania do tego nieletniego dziecka?
Witam Chciałabym zasięgnąć porady od ludzi lepiej znających się na prawie ode mnie, bo meczy mnie cała ta sprawa przez moje niewiedzę. Jestem młoda kobieta, która związała się z mężczyzna z dzieckiem z poprzedniego związku. Nasz związek nie jest formalny (tj. konkubinat). Zastanawiam się jak fakt, że mój partner posiada dziecko wpłynie na naszą przyszłość. W pełni rozumiem obowiązek alimentacyjny oraz spotkań z nieletnim. Co mnie męczy to kwest...
Zmiana nazwiska dziecka.
Witam. Ojciec dziecka dobrowolnie wyraził zgodę na zmianę nazwiska dziecka na nazwisko matki. Jest tylko jeden problem.. ojciec mieszka ponad 600km od dziecka i nie przyjedzie. Czy jest możliwość załatwienia tej sprawy "zdalnie"??...
Jak wziąć urlop z powodu siły wyższej?
Mam pytanie odnośnie urlopu z tytułu siły wyższej. Wiem, że można go wziąć w godzinach i jest ich wtedy 16. Czy mogę zatem deklarując wybranie go właśnie w godzinach brać go 16 razy po jednej godzinie? Mój pracodawca twierdzi, że taki urlop mogę zgłosić tylko 2 razy w roku i jeżeli jednorazowo wezmę np. 3 godziny to za drugim razem jak nie wezmę reszty to przepadają pozostałe godziny.. w necie nie znalazłam info na ten temat....
Czy można płacić alimenty do ręki z pokwitowaniami?
Witam. Mam problem i nie wiem co robić. Moja matka miała przeze mnie założoną sprawę w lipcu o niepłacenie alimentów. Wyrok był taki iż jeśli dalej nie będzie płacić to dostanie 8 miesięcy więzienia. Dzisiaj do mnie zadzwoniła z informacją, że chce płacić alimenty do ręki a ja mam jej wydawać pokwitowania i podobno muszę zgłosić to do mopsu. Taki pomysł podobno podrzuciła jej kuratorka. Szczerze mówiąc, nie chce przyjmować tych alimentów do ręki...

Wyszukiwarka