Wspólnoty mieszkaniowe.

Witam, WM powstają w określonych ustawą okolicznościach i z mocy prawa. Muszą wtedy dokonać pewnych czynności (NIP, konto, zarząd, etc). Czy, wzgl. kto może/ma prawo kontrolować czy te czynności zostały dokonane ?
anonim cytuj
08-09-2023
To jest sprawa wewnętrzna członków WM. Powinni pilnować dotrzymania obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali lub interweniować np. do sądu o ustanowienie zarządcy przymusowego (art. 26 UWL).
OK, więc jeżeli wszyscy członkowie WM (quasi solidarnie) ignorują obowiązki wynikające z Ustawy to nikt ( = żaden urząd czy jakiś organ nadzoru) im z tego powodu nie zarzuci tej bierności z jakąś możliwą konsekwencją mandatową. Czy tak ?
Dopytuję się, gdyż :
Art. 39.
1. Minister Sprawiedliwości dostosuje do niniejszej ustawy rozporządzenie z dnia
18 marca 1992 r. w sprawie wykonania przepisów ustawy o księgach
wieczystych i hipotece (Dz.U. Nr 29, poz. 12
w rozporządzeniu (zakładam, że zostało ono dostosowane i czytałem wersję aktualną) nic o konsekwencjach niewykonania przepisów ustawy o WM nie ma.

Nie, ale jednocześnie WM będzie całkowicie sparaliżowana w kwestii zarządzania nieruchomością w zakresie określonym w Ustawie.
Dzięki za odpowiedź. Istotą dywagacji były konsekwencje "zewnętrzne". Czy i jak WM będzie cierpiała nie posiadając zarządu to oddzielny temat.

anonim cytuj
08-09-2023
Odpowiedź:

W kontekście poruszonych kwestii odnoszących się do Wspólnoty Mieszkaniowej (WM) i obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali, kilka uwag:

Po pierwsze, zgodnie z Ustawą o własności lokali, Wspólnota Mieszkaniowa powstaje z mocy prawa, gdy w jednym budynku znajduje się więcej niż jedno mieszkanie w odrębnej własności (art. 2 ust. 1 UWL).

Po drugie, obowiązki WM, takie jak założenie konta bankowego, uzyskanie NIP-u, czy powołanie zarządu, wynikają bezpośrednio z powyższej ustawy, a konkretnie z jej art. 17, 18 i 20.

OK, więc jeżeli wszyscy członkowie WM (quasi solidarnie) ignorują obowiązki wynikające z Ustawy to nikt ( = żaden urząd czy jakiś organ nadzoru) im z tego powodu nie zarzuci tej bierności z jakąś możliwą konsekwencją mandatową. Czy tak ?

Nie ma przewidzianych w Ustawie o własności lokali bezpośrednich konsekwencji mandatowych za niewykonanie obowiązków WM. Niemniej jednak, brak działalności zgodnej z obowiązkami może prowadzić do problemów w zarządzaniu nieruchomością i skutkować ewentualnymi roszczeniami między członkami WM. W sytuacji braku działania członków WM, każdy z właścicieli lokalu może wystąpić do sądu o ustanowienie zarządcy przymusowego (art. 26 UWL).

Art. 39. [...]
w rozporządzeniu (zakładam, że zostało ono dostosowane i czytałem wersję aktualną) nic o konsekwencjach niewykonania przepisów ustawy o WM nie ma.

Dokładnie, rozporządzenie dotyczące wykonania przepisów ustawy o księgach wieczystych i hipotece nie zawiera konsekwencji dotyczących niewykonania obowiązków wynikających z Ustawy o własności lokali.

Kończąc, istotą jest to, że odpowiedzialność za prawidłowe funkcjonowanie WM spoczywa na jej członkach. Chociaż brak konkretnych konsekwencji mandatowych za niewykonanie obowiązków, brak działania może prowadzić do poważnych problemów operacyjnych i sporów między członkami.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji
Dzień dobry Czy urzędnik lub prezydent miasta ma obowiązek udzielenia informacji kto dzierżawi teren należący do gminy i w jakim terminie trwa umowa i jaka jest podstawa prawna tej dzierżawy? Jeśli nie dzierżawię a zajmuję i dbam o teren to mogę ponieść konsekwencje? Opis sytuacji: Ostatnio blisko mojego domu zaczęły rozrastać się krzaki i typowe zielsko itd. W te krzaki były powyrzucane butelki i inne śmieci. Posprzątałem to i dbam, kosze tra...
Brak alimentacji na dziecko.
Witam. Ojciec dziecka od maja nie płaci alimentów, sprawa złożona do komornika raz się udało ściągnąć część zaległości (październik) lecz od tamtej pory ojciec pracuje bez umowy. Chce złożyć wnioski do sądu: 1. Podwyższenie alimentów 2. Ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce 3. Ustalenie widzeń z dzieckiem ( polubownie się nie stosuje ) Czy mogę równocześnie złożyć również o popełnienie przestępstwa z tytułu nie płacenia zasadzonych w...
Zmiana nazwiska.
Czy jest jakiś powód pierdoła żeby zmienić nazwisko? „ przynoszę wstyd rodzinie”, chciałbym zacząć prace i odciąć się od rodziny jak i oni ode mnie, zacząć życie bez niej. Ja ich nie lubię a oni mnie. Jaki powód może być do zmiany i na jakie? Panieńskie matki może być?...
Wypowiedzenie umowy drogą mailową.
Moja sytuacja wygląda następująco. Dostałem wczoraj ofertę pracy. Pracuje zdalnie w Łodzi mój obecny pracodawca ma siedzibę w Warszawie. Potrzebuję złożyć wypowiedzenie do końca tego miesiąca ale ze względów zdrowotnych nie będę mógł się pojawić w Warszawie. Czy wypowiedzenie umowy o pracę na czas nieokreślony w formie maila i załączonego do niego pliku pdf bez podpisu elektronicznego będzie skuteczne?...

Wyszukiwarka