Przetrzymanie w psychiatryku a adwokat.

Czy adwokat może wyciągnąć mnie z psychiatryka pomimo woli lekarza abym został?
anonim cytuj
08-09-2023
Nie może.
Serio ? Nawet zmienić kary nie może?

Chyba tylko sąd może to zmienić skoro to z mocy wyroku sądu.

anonim cytuj
08-09-2023
Czy adwokat może wyciągnąć mnie z psychiatryka pomimo woli lekarza abym został?

W Polsce, kwestia hospitalizacji w zakładzie psychiatrycznym bez zgody pacjenta jest uregulowana przede wszystkim przez Ustawę z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego.

Jeżeli zostaniesz umieszczony w zakładzie psychiatrycznym bez własnej zgody na podstawie wyroku sądu, adwokat nie ma uprawnień do jednostronnego wydostania Cię stamtąd. Jednakże, adwokat może podjąć działania prawne na Twoją korzyść:

Może wnioskować o ponowne rozpoznanie sprawy w sądzie oraz przedstawić nowe argumenty czy dowody, które mogłyby wpłynąć na zmianę decyzji.
Jeżeli podejrzewasz, że Twoje prawa były naruszane podczas procesu czy hospitalizacji, adwokat może dochodzić Twoich praw przed sądem lub innymi organami.
Adwokat może również pomóc w uzyskaniu niezbędnych opinii biegłych, które mogą wpłynąć na zmianę decyzji o Twojej hospitalizacji.
Co do Twojego pytania o "zmianę kary", jeśli przez "karę" rozumiesz obligatoryjną hospitalizację, to decyzje te podejmuje sąd, a lekarz psychiatra jest zobowiązany do jej wykonania. Wszelkie próby zmiany takiej decyzji muszą być przeprowadzone przez drogę sądową. Adwokat może Ci w tym pomóc, reprezentując Cię przed sądem i argumentując na rzecz zmiany lub unieważnienia decyzji o hospitalizacji.
+1  
anonim cytuj
09-09-2023
Adwokat nie ma uprawnień, aby jednostronnie zdecydować o wyjściu pacjenta z zakładu psychiatrycznego. Decyzja o hospitalizacji bez zgody pacjenta jest regulowana przez Ustawę o ochronie zdrowia psychicznego z dnia 19 sierpnia 1994 r. Jeśli jesteś hospitalizowany na mocy wyroku sądu, to jedynie sąd, po ponownym rozpoznaniu sprawy, może zmienić wcześniejszą decyzję.

Serio ? Nawet zmienić kary nie może?

Tak, to prawda. Jeśli przez "zmianę kary" rozumiesz decyzję o hospitalizacji, to taka decyzja leży w gestii sądu. Adwokat może jednak w Twoim imieniu wnioskować o ponowne rozpoznanie sprawy, prezentować nowe dowody lub argumenty, które mogą wpłynąć na decyzję sądu. Adwokat może także pomóc w uzyskaniu dodatkowych opinii biegłych, które mogą być kluczowe dla Twojego przypadku.
+1  
anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

pełnomocnictwo
Dzień dobry, jesteśmy Domem Pomocy Społecznej. Złożyliśmy do Sądu wniosek o likwidację depozytu. Wniosek podpisał dyrektor, który ma upoważnienie do reprezentowania Powiatu (jest to jednostka powiatowa), który został załączony do wniosku. Wniosek został odrzucony. Aby otrzymać uzasadnienie złożyliśmy wniosek o sporządzenie uzasadnienia. Wniosek ten podpisał gł. księgowy, ponieważ dyrektor był na zwolnieniu chorobowym. Teraz musimy uzupełnić braki...
Zadłużenie mieszkania sprawa do sądu.
Sprawa wygląda następująco mój tata zadłużył mieszkanie własnościowe Na prawie 20 tysięcy niestety dowiedziałem się o tym dość późno i teraz spółdzielnia mieszkaniowa skierowała wniosek do sądu chciałem się dowiedzieć w spółdzielni do jakiego sądu ale niestety nie uzyskałem takiej informacji Czy jest możliwość zebym teraz sie dowiedział do jakiego sądu trafiła sprawa i czy mógł bym iść na rozprawę i powiedzieć ze teraz Ja jako syn spłacę to zad...
Sprzedaż udziału w spadku.
Moja mama jest jedynym z ok. 35 spadkobierców (dokładnej ilości nie jestem pewien) 2 działek bo jej dziadkach, którzy zmarli ok 30 lat temu. Mamie prawnie przysługuje 1/5 części tego spadku. Jako, że nikt z rodziny nie chce doprowadzić do podziału tego spadku, a podatek przez tyle lat jest płacony bez sensu, mama postanowiła skorzystać z usług firm, która skupuje udziały w spadkach. Moje pytanie jest takie, czy ktoś z obecnych tu na forum osób k...
Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy. Dostałam L4, które pewnie będzie wydłużone. Czy po zakończeniu będę musiała znowu je złożyć?
Dzień dobry, Pod koniec lipca złożyłam wypowiedzenie w pracy (miesięczny okres wypowiedzenia), które kończy się ostatniego sierpnia. Wczoraj okazało się ze mam dość duże problemy zdrowotne, dostałam L4 na 3 miesiące, które pewnie będzie wydłużone. Po okresie L4 na pewno nie chce wracać do tamtej pracy. Czy jeżeli za 3 miesiące lub dłużej skończy się czas trwania L4 to będę musieć znowu składać wypowiedzenie? Czy będę zatrudniona tylko do mom...

Wyszukiwarka