Przetrzymanie w psychiatryku a adwokat.

Czy adwokat może wyciągnąć mnie z psychiatryka pomimo woli lekarza abym został?
anonim cytuj
08-09-2023
Nie może.
Serio ? Nawet zmienić kary nie może?

Chyba tylko sąd może to zmienić skoro to z mocy wyroku sądu.

anonim cytuj
08-09-2023
Czy adwokat może wyciągnąć mnie z psychiatryka pomimo woli lekarza abym został?

W Polsce, kwestia hospitalizacji w zakładzie psychiatrycznym bez zgody pacjenta jest uregulowana przede wszystkim przez Ustawę z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego.

Jeżeli zostaniesz umieszczony w zakładzie psychiatrycznym bez własnej zgody na podstawie wyroku sądu, adwokat nie ma uprawnień do jednostronnego wydostania Cię stamtąd. Jednakże, adwokat może podjąć działania prawne na Twoją korzyść:

Może wnioskować o ponowne rozpoznanie sprawy w sądzie oraz przedstawić nowe argumenty czy dowody, które mogłyby wpłynąć na zmianę decyzji.
Jeżeli podejrzewasz, że Twoje prawa były naruszane podczas procesu czy hospitalizacji, adwokat może dochodzić Twoich praw przed sądem lub innymi organami.
Adwokat może również pomóc w uzyskaniu niezbędnych opinii biegłych, które mogą wpłynąć na zmianę decyzji o Twojej hospitalizacji.
Co do Twojego pytania o "zmianę kary", jeśli przez "karę" rozumiesz obligatoryjną hospitalizację, to decyzje te podejmuje sąd, a lekarz psychiatra jest zobowiązany do jej wykonania. Wszelkie próby zmiany takiej decyzji muszą być przeprowadzone przez drogę sądową. Adwokat może Ci w tym pomóc, reprezentując Cię przed sądem i argumentując na rzecz zmiany lub unieważnienia decyzji o hospitalizacji.
+1  
anonim cytuj
09-09-2023
Adwokat nie ma uprawnień, aby jednostronnie zdecydować o wyjściu pacjenta z zakładu psychiatrycznego. Decyzja o hospitalizacji bez zgody pacjenta jest regulowana przez Ustawę o ochronie zdrowia psychicznego z dnia 19 sierpnia 1994 r. Jeśli jesteś hospitalizowany na mocy wyroku sądu, to jedynie sąd, po ponownym rozpoznaniu sprawy, może zmienić wcześniejszą decyzję.

Serio ? Nawet zmienić kary nie może?

Tak, to prawda. Jeśli przez "zmianę kary" rozumiesz decyzję o hospitalizacji, to taka decyzja leży w gestii sądu. Adwokat może jednak w Twoim imieniu wnioskować o ponowne rozpoznanie sprawy, prezentować nowe dowody lub argumenty, które mogą wpłynąć na decyzję sądu. Adwokat może także pomóc w uzyskaniu dodatkowych opinii biegłych, które mogą być kluczowe dla Twojego przypadku.
+1  
anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Wniosek o zasiedzenie.
Mam pytania o zasiedzenie części nieruchomości sąsiada. Ponad 32 lata temu zakupiłem niewielką działkę (około 20arów), posiadam na nią akt własności, wpisana jest do księgi wieczystej. W tym roku z inicjatywy sąsiada, nowego właściciela nieruchomości, wszczęte zostało rozgraniczenie podczas którego dowiedziałem się że przez ten cały czas użytkowałem część nie swojej nieruchomości. Jest to pas ziemi przy granicy naszych działek. Będąc nie świadomy...
Jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem?
Dzień dobry chciałabym zapytać jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem. Jest to kwota 120 zł więc jeżeli coś mi grozi to może lepiej odebrać. Bardzo dużo osób kupiło po poście na FB w tej chwili te osoby które odebrały piszą że przychodzi jakaś tandeta z chin nie będąca faktycznie tym co sugerowała firma. Generalnie nikt nie odważył się odesłać towaru bo nawet nie ma adresu tej firmy. Przesyłki są nadawane z chin. Jak tylko...
Podatek od sprzedaży.
W 2016 otrzymałyśmy z siostra spadek, w 2020 była sprawa o zniesienie współwłasności i ja mam działkę 900 m , siostra 990. Teraz chce swoją sprzedać. Czy będę musiała zapłacić podatek od sprzedaży bo nie upłynęło 5 lat od podziały jeśli tak to w jakiej części ?...
opieka nad dzieckiem, zasiłek i praca zdalna
Dzień dobry! Chciałam zapytać Was o opiekę nad dzieckiem związaną z covidem. Pracuję w dwóch miejscach-w jednym na cały etat a w drugim mam codziennie 1 godzinę. Tę godzinę mogę pracować zdalnie,z domu. Pierwszyi pracodawca (gdzie mam cały etat) nie daje mi takiej możliwości. Mam możliwość pójścia na ten zasiłek - mam w domu 7-latka. Czy jest opcja żeby opiekę wziąć tylko w jednej pracy (skoro jeden z pracodawców daje mi możliwość pracy zdalne...

Wyszukiwarka