GOPS odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.

W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???
anonim cytuj
08-09-2023
Tak. Zawieszenie działalności jako utrata dochodu liczy się tylko wywczas gdy została zawieszona ze względu na sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
Czyli jak zawiesiłem z przyczyn osobistych a nie by opiekować się dzieckiem to dla nich nie utraciłem dochodu! Ale gdybym zamknął to by było że utraciłem dochód...Dobrze rozumiem?

Tak zgadza się. Wg ustawy utrata dochodu jest w przypadku wykreślenia działalności bądź zawieszenia z powodu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem, aby zakwalifikować się do świadczeń socjalnych, konieczne jest spełnienie określonych warunków dochodowych. Oznacza to, że analizowane są dochody rodziny w określonym okresie. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, zarówno jej zawieszenie, jak i zamknięcie, mają różne skutki w kontekście uzyskiwania świadczeń.

Po pierwsze, zawieszenie działalności nie jest równoznaczne z utratą dochodu w ocenie organów przyznających świadczenia, chyba że zawieszenie miało miejsce w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Z tego powodu, mimo zawieszenia działalności z innych powodów, dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Po drugie, wykreślenie działalności z ewidencji (czyli jej zamknięcie) jest traktowane jako utrata dochodu. W takim przypadku dochody z poprzedniego roku nie są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Podsumowując, jeżeli zawiesiłeś działalność z przyczyn innych niż opieka nad dzieckiem, wciąż jesteś traktowany jak osoba prowadząca działalność i dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń. Gdybyś natomiast zamknął działalność, byłbyś traktowany jako osoba, która utraciła dochód.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Jak porozumieć się z komornikiem?
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki. Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pra...
Umowa o prace a miejsce zameldowania
Witam. Mam pytanie w kwestii zatrudnienia do pracy. Czy osoba ze stałym meldunkiem w innym województwie może zostać zatrudniona w branży handlowej w charakterze sprzedawcy na umowę o pracę pełen etat w innym województwie gdzie obecnie mieszka, ale nie posiada tutaj zameldowania. Zwracam się z powyższym zapytaniem w imieniu kuzyna który nie wie czy może w taki sposób pracować . Z góry bardzo dziękuję...
Pojazd niedopuszczonym do ruchu.
Zostałem zatrzymany na nie swoim skuterze, byłem bez kasku i karty motorowerowej, która posiadam lecz nie miałem jej przy sobie. Właściciel skutera znajdował się dosłownie 10 m ode mnie, poproszony zostałem o dokumenty pojazdu. Powiedziałem, że nie jest to mój skuter i zawołałem właściciela, wyszło, że pojazd był nie zarejestrowany, nie miał kompletnie nic żadnych dokumentów, zabrali nas na komisariat, skuter został na parkingu, ja dostałem wezwa...
Jaka jest stawka godzinowa w 2024r. ?
Byłem na rozmowie o pracę gdzie zostałem przyjęty. Będę pracował na pół etatu na umowie o pracę. Zaproponowano mi stawkę 25.25 zł za godzinę pracy. Prace będę wykonywać tylko w godzinach nocnych więc będę miał 20 procent dodatku za pracę w godzinach nocnych. Wiem ,że teraz stawka z nowym rokiem wzrosła i również że może być stawka niższa na umowie pod warunkiem ,że pracodawca to wyrówna np. dodając premie itd. Czy te dodatkowe 20% za godziny noc...

Wyszukiwarka