GOPS odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.

W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???
anonim cytuj
08-09-2023
Tak. Zawieszenie działalności jako utrata dochodu liczy się tylko wywczas gdy została zawieszona ze względu na sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
Czyli jak zawiesiłem z przyczyn osobistych a nie by opiekować się dzieckiem to dla nich nie utraciłem dochodu! Ale gdybym zamknął to by było że utraciłem dochód...Dobrze rozumiem?

Tak zgadza się. Wg ustawy utrata dochodu jest w przypadku wykreślenia działalności bądź zawieszenia z powodu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem, aby zakwalifikować się do świadczeń socjalnych, konieczne jest spełnienie określonych warunków dochodowych. Oznacza to, że analizowane są dochody rodziny w określonym okresie. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, zarówno jej zawieszenie, jak i zamknięcie, mają różne skutki w kontekście uzyskiwania świadczeń.

Po pierwsze, zawieszenie działalności nie jest równoznaczne z utratą dochodu w ocenie organów przyznających świadczenia, chyba że zawieszenie miało miejsce w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Z tego powodu, mimo zawieszenia działalności z innych powodów, dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Po drugie, wykreślenie działalności z ewidencji (czyli jej zamknięcie) jest traktowane jako utrata dochodu. W takim przypadku dochody z poprzedniego roku nie są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Podsumowując, jeżeli zawiesiłeś działalność z przyczyn innych niż opieka nad dzieckiem, wciąż jesteś traktowany jak osoba prowadząca działalność i dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń. Gdybyś natomiast zamknął działalność, byłbyś traktowany jako osoba, która utraciła dochód.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Kable energetyczne na działce.
Zakupiłem dom w zabudowie szeregowej od dewelopera. Zauważyłem, że przez całą moją działkę przebiega pod ziemią kabel energetyczny, który również w jej obrysie rozgałęzia się w dwóch miejscach i zasila kolejne 4 domy. Projekt spowodował, iż w szerokości 3m biegną równolegle 2 nitki kabli. Czy w przypadku takiego rozwiązania, gdzie wszystkie rozgałęzienia leżą w obrębie mojej działki przysługuje mi jakiekolwiek odszkodowanie? Czy przy zakupie od d...
Jak uzyskać świedectwo pracy sprzed 20 lat?
Witam. Czy jest jakaś opcja uzyskania świadectwa pracy z firmy gdzie pracowałem 20 lat temu, firma zawinęła się z dnia na dzień i nie było opcji uzyskania świadectwa pracy. Kilka lat temu zamówiłem przez PUE ZUS archiwalne dane dotyczące składek i składki były przez nią płacone. Mam umowę o prace z tą firmą jeśli to ma jakieś znaczenie....
Zadłużonie mieszkanie w spadku
Witam, jak to wyglada pod względem prawnym? Chłopak miał mamę, mama zmarła, było na nią i 2 innych członków rodziny mieszkanie. Spadek w formie mieszkania i działek przeszedl na niego, wiec ma 1/3 w tym wszystkim. Te dwie osoby wzięły pod jego niewiedzę pare lat temu, gdy chłopak był niepełnoletni, kredyt pod to mieszkanie. Obiecują, ze gdy zgodzi się na sprzedaż wszystkich działek przepiszą wyzej wymienione mieszkanie na niego, zrzekając się swo...
Darowizna w formie gotówki.
Mama jutro przekazuje mi w gotówce (z racji braku konta) kwotę 11tys na zakup samochodu w komisie. Oczywiście mam świadomość, że muszę zapłacić podatek i tutaj nie ma żadnego pytania. Umowa darowizny będzie spisana. Pytanie czy to nie problem będzie, że zapłacone w gotówce? I druga kwestia jaki % tego jest? Bo później wraz z umową darowizny idę do urzędu skarbowego i wypełniam deklaracje PCC? Mam na to bodajże pół roku? Dobrze rozumiem?...

Wyszukiwarka