GOPS odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.

W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???
anonim cytuj
08-09-2023
Tak. Zawieszenie działalności jako utrata dochodu liczy się tylko wywczas gdy została zawieszona ze względu na sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
Czyli jak zawiesiłem z przyczyn osobistych a nie by opiekować się dzieckiem to dla nich nie utraciłem dochodu! Ale gdybym zamknął to by było że utraciłem dochód...Dobrze rozumiem?

Tak zgadza się. Wg ustawy utrata dochodu jest w przypadku wykreślenia działalności bądź zawieszenia z powodu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem, aby zakwalifikować się do świadczeń socjalnych, konieczne jest spełnienie określonych warunków dochodowych. Oznacza to, że analizowane są dochody rodziny w określonym okresie. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, zarówno jej zawieszenie, jak i zamknięcie, mają różne skutki w kontekście uzyskiwania świadczeń.

Po pierwsze, zawieszenie działalności nie jest równoznaczne z utratą dochodu w ocenie organów przyznających świadczenia, chyba że zawieszenie miało miejsce w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Z tego powodu, mimo zawieszenia działalności z innych powodów, dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Po drugie, wykreślenie działalności z ewidencji (czyli jej zamknięcie) jest traktowane jako utrata dochodu. W takim przypadku dochody z poprzedniego roku nie są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Podsumowując, jeżeli zawiesiłeś działalność z przyczyn innych niż opieka nad dzieckiem, wciąż jesteś traktowany jak osoba prowadząca działalność i dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń. Gdybyś natomiast zamknął działalność, byłbyś traktowany jako osoba, która utraciła dochód.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

rozmnażanie i sprzedaż gryzoni w celach zarobkowych.
Nie wiem jak zabrać się za temat dotyczący zwierząt. Ktoś poprosił mnie o przedstawienie sytuacji i co w takiej sytuacji zrobić. Pewna osoba sprzedaje gryzonie w celach zarobkowych. Dziewczyna rozmnaża na potęgę szczury hodowlane i je sprzedaje. Nie ma pojęcia jak się za to wziasc a dalej to robi. Szczury, każdy jeden który został od niej kupiony wymagał po tygodniu hospitalizacji. Koszt leczenia takiego szczurka to koszt w granicach 1000zl. ...
Zwrot połowy pieniędzy za spłatę kredytu.
Jestem 10 lat po rozwodzie, sama wychowuje 2 synów 13,15 lat. Jeszcze w czasie trwania małżeństwa wspólnie z byłym mężem zaciągnęliśmy kredyt hipoteczny na całkowity remont mieszkania. Krótko po tym fakcie zaczęły się problemy w małżeństwie a finalnie nastąpił rozwód z orzeczeniem o winie byłego męża. Od samego początku kredyt spłacałam sama, każda ratę. Pracuje jako nauczyciel. Mając jedna pensje i wychowując dwoje dzieci, bardzo ciężko było mi...
Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają wypoczynek dzienny
Proszę o pomoc.... jestem właścicielem mieszkania z lat 50-tych. Mieszkanie nade mną jest non stop wynajmowane. Problemem są cienkie stropy, w tym trzeszcząca podłoga. Od momentu zakupu mieszkania czuję się jak "więzień" we własnym lokum. Sąsiedzi z piętra nade mną zakłócają mi wypoczynek dzienny (bieganie non-stop, głośne stukanie/ walenie/ rzucanie o podłogę różnych przedmiotów) i nocny (sąsiad chodzi po trzeszczącej podłodze/ tup...
Od kiedy należą się alimenty.
Dostałam wyrok zasądzający alimenty w kwocie 1200 złotych płatnych z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Z rygorem natychmiastowej wykonalności. Są one od dnia złożenia wniosku czyli 28 sierpnia 2023 roku. Czy za sierpień liczy się cała kwota 1200 złotych czy nie?...

Wyszukiwarka