GOPS odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.

W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???
anonim cytuj
08-09-2023
Tak. Zawieszenie działalności jako utrata dochodu liczy się tylko wywczas gdy została zawieszona ze względu na sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
Czyli jak zawiesiłem z przyczyn osobistych a nie by opiekować się dzieckiem to dla nich nie utraciłem dochodu! Ale gdybym zamknął to by było że utraciłem dochód...Dobrze rozumiem?

Tak zgadza się. Wg ustawy utrata dochodu jest w przypadku wykreślenia działalności bądź zawieszenia z powodu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem, aby zakwalifikować się do świadczeń socjalnych, konieczne jest spełnienie określonych warunków dochodowych. Oznacza to, że analizowane są dochody rodziny w określonym okresie. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, zarówno jej zawieszenie, jak i zamknięcie, mają różne skutki w kontekście uzyskiwania świadczeń.

Po pierwsze, zawieszenie działalności nie jest równoznaczne z utratą dochodu w ocenie organów przyznających świadczenia, chyba że zawieszenie miało miejsce w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Z tego powodu, mimo zawieszenia działalności z innych powodów, dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Po drugie, wykreślenie działalności z ewidencji (czyli jej zamknięcie) jest traktowane jako utrata dochodu. W takim przypadku dochody z poprzedniego roku nie są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Podsumowując, jeżeli zawiesiłeś działalność z przyczyn innych niż opieka nad dzieckiem, wciąż jesteś traktowany jak osoba prowadząca działalność i dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń. Gdybyś natomiast zamknął działalność, byłbyś traktowany jako osoba, która utraciła dochód.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od nieruchomości.
Jestem współwłaścicielem (50% udziałów ) działki wraz z budynkiem mieszkalnym. Przez 35 lat płaciłem regularnie podatek od nieruchomości. Drugi współwłaściciel twierdził, że również płaci podatek. Myślałem przez cały ten czas , ze wysokość podatku który place odnosi się tylko do mojej części nieruchomości a współwłaściciel płaci osobno za swoja część. Dopiero niedawno wydało się ze on przez cały ten czas nic nie płacił. Pytanie: Jakie są konsekwe...
Mieszkanie spółdzielcze, dziedziczenie.
Dzień dobry. Oboje z mężem jesteśmy właścicielami mieszkania ( spółdzielcze ) nie własnościowe. Co w przypadku gdy mąż umrze. Mieszkanie dalej będzie należało do mnie....
Kradzież rodzinnych pamiątek przez opiekunkę.
W ten weekend wzięliśmy się z rodziną za sprzątanie domu po babci, która zmarła w święta. Babcia była bardzo ciężko chora, dlatego na stałe przebywały z nią dwie opiekunki. Około 1,5 roku temu, gdy babcia była jeszcze w miarę świadoma, kazała mojej mamie zebrać biżuterię (naprawdę wartościową, duża jej część była w rodzinie od pokoleń) i zamknąć ją w wyznaczonej szafce, po czym pod nieobecność opiekunek sprawdzać, czy wszystko jest na swoim miej...
Psy sąsiadów biegające luzem (brak płotu). Sąsiadka nie widzi w tym nic złego, ja czuję zagrożenie. Co mówi na ten temat prawo?
Witam. Mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych. Mam 4 małe psy, które wyprowadzam na smyczy. Obok w sąsiednim domu mieszka rodzina, która adoptowała ze schroniska 6 psów. Teren ma nieogrodzony. Psy są trzymane w kojcu. Wiem, że psy muszą się wybiegać, ale sytuacja z dzisiejszego poranka mnie przeraziła. Wracając ze spaceru ze swoimi psami widzę, że psy sąsiadów z kojca zostały wypuszczone. Stałam jak wryta z moimi 200 metrów dalej modląc się, ...

Wyszukiwarka