GOPS odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko.

W tym roku musiałem zawiesić działalność, ale w zeszłym roku miałem dosyć dobry zarobek. Teraz pytanie- gops odmówił żonie przyznania rodzinnego i świadczenia pielęgnacyjnego na dziecko (żona nie pracuje bo zajmuje się niepełnosprawnym synem) z powodu że działalność mam zawieszoną a nie zamkniętą.. To gdybym zamknął działalność wtedy dochód za zeszły rok nie ma znaczenia a jak jest zawieszona to ma???
anonim cytuj
08-09-2023
Tak. Zawieszenie działalności jako utrata dochodu liczy się tylko wywczas gdy została zawieszona ze względu na sprawowanie osobistej opieki nad dzieckiem.
Czyli jak zawiesiłem z przyczyn osobistych a nie by opiekować się dzieckiem to dla nich nie utraciłem dochodu! Ale gdybym zamknął to by było że utraciłem dochód...Dobrze rozumiem?

Tak zgadza się. Wg ustawy utrata dochodu jest w przypadku wykreślenia działalności bądź zawieszenia z powodu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem, aby zakwalifikować się do świadczeń socjalnych, konieczne jest spełnienie określonych warunków dochodowych. Oznacza to, że analizowane są dochody rodziny w określonym okresie. W przypadku prowadzenia działalności gospodarczej, zarówno jej zawieszenie, jak i zamknięcie, mają różne skutki w kontekście uzyskiwania świadczeń.

Po pierwsze, zawieszenie działalności nie jest równoznaczne z utratą dochodu w ocenie organów przyznających świadczenia, chyba że zawieszenie miało miejsce w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Z tego powodu, mimo zawieszenia działalności z innych powodów, dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Po drugie, wykreślenie działalności z ewidencji (czyli jej zamknięcie) jest traktowane jako utrata dochodu. W takim przypadku dochody z poprzedniego roku nie są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń.

Podsumowując, jeżeli zawiesiłeś działalność z przyczyn innych niż opieka nad dzieckiem, wciąż jesteś traktowany jak osoba prowadząca działalność i dochody z poprzedniego roku są brane pod uwagę przy ocenie uprawnienia do świadczeń. Gdybyś natomiast zamknął działalność, byłbyś traktowany jako osoba, która utraciła dochód.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Zaległe alimenty.
Witam pisze ,aby dowiedzieć się co mogę zrobić żeby odzyskać zaległość alimentacyjna. Były mąż ma zaległość na prawie 6 tysięcy złotych której nie spłaca. Chciałabym dowiedzieć się co mogę więcej zrobić jednocześnie zaznaczę że co chwilę trafia do zakładów karnych i na synów płaci mama fundusz....
Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam ...
Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ?
Dzień dobry. Czy mogę się nie zgodzić na rozwód za porozumieniem stron ? Mąż chce się rozwieść bez podania przyczyny. Rozwód to dla mnie wyprowadzka z domu, który nie jest nasz i zostanie samej z dzieckiem. Potrzebna jest mi pomoc choćby przy odbiorze dziecka ze szkoły. Wynajem to duży koszt więc musiałabym zmienić miejsce zamieszkania, a to dla mnie i dziecka duży stres....
Agresywny i uciążliwy sąsiad.
Co można zrobić z chorym psychicznie (schizofrenia paranoidalna) on jest naszym sąsiadem, wszystko trwa już kilkanaście lat, są różne epizody był nawet zamknięty na 1 rok i 8 miesięcy w zakładzie psychiatrycznym został zwolniony bo siostra go wzięła na swoją odpowiedzialność ale po kilku latach sama zrezygnowała bo miała dość. On od kilku lat terroryzuje całą kamienice ,wychodzi ubliża nam wszystkim ,ostatnio już zaczyna brać w ręce różne rzeczy ...

Wyszukiwarka