Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?

Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam dopiero po trzech miesiącach. Dodam, że już raz rozmawiałam z ex mężem na ten temat i nic. Czy mogę nie posyłać tam dziecka pomimo ustanowionych spotkań przez sąd? I czy to już podchodzi o przemoc psychiczną wobec dziecka?
anonim cytuj
18-08-2023
Wystąp o zmianę orzeczenia poprzez ustalenie kontaktów dziecka z ojcem bez udziału osób trzecich bądź w miejscu zamieszkania dziecka, proste.

anonim cytuj
18-08-2023
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam dopiero po trzech miesiącach. Dodam, że już raz rozmawiałam z ex mężem na ten temat i nic. Czy mogę nie posyłać tam dziecka pomimo ustanowionych spotkań przez sąd? I czy to już podchodzi o przemoc psychiczną wobec dziecka?

Nie możesz nie posyłać, bo możesz zostać posądzona o utrudnianie kontaktów, a sądy kiepsko na to patrzą. Złóż wniosek o ograniczenie kontaktów ojca z dzieckiem, np. poprzez realizowanie kontaktów tylko w Twojej obecności.

anonim cytuj
18-08-2023
Przemoc psychiczna: Sytuacja, którą opisałaś, może być klasyfikowana jako przemoc psychiczna wobec dziecka, zwłaszcza jeśli te zachowania są regularne i mają negatywny wpływ na dobrostan emocjonalny Twojego syna. W polskim prawie przemoc w rodzinie jest uregulowana m.in. w ustawie o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 1390).

Nieprzestrzeganie postanowień sądu: Pomimo że orzeczenie sądowe nakazuje regularne kontakty dziecka z ojcem, musisz działać w najlepszym interesie Twojego syna. Jednak nieprzestrzeganie tych postanowień może mieć konsekwencje prawne. Dlatego kluczowe jest podejście do sprawy w sposób, który będzie chronił zarówno Ciebie, jak i Twoje dziecko.

Zmiana orzeczenia: Zalecam złożenie wniosku o zmianę orzeczenia sądowego w zakresie kontaktów dziecka z ojcem. Warto zwrócić się o pomoc do adwokata specjalizującego się w prawie rodzinnym, aby upewnić się, że Twoje działania są zgodne z prawem. Wnioskując o zmianę, możesz powołać się na sytuację opisaną przez Ciebie oraz dostarczyć wszelkie dostępne dowody, takie jak relacje świadków czy opowieści syna.

Mediacje: W niektórych przypadkach mediacja rodzinna może okazać się pomocna. Choć w Twojej sytuacji wydaje się to skomplikowane, mediator może pomóc w znalezieniu rozwiązania, które będzie chronić Twojego syna przed dalszymi szkodliwymi interakcjami.

Podsumowując, ważne jest, aby działać w najlepszym interesie Twojego dziecka i zapewnić mu bezpieczeństwo. Jednocześnie musisz działać zgodnie z prawem, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji prawnych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód a oszczędności.
Po latach małżeństwa, od ponad roku mamy z żoną rozdzielność majątkową (notariusz) bez podziału majątku. Obecnie i przez cały okres przed rozdzielnością oboje posługiwaliśmy się osobnymi rachunkami bankowymi. Ostatnio wypłynęła kwestia rozwodu, teoretycznie "ugodowego", polubownie, bez orzekania o winie. Jeśli do niego dojdzie w pewnym momencie będzie trzeba zrobić podział. Teoretycznie również "ugodowy". Jak to (podział) ...
Nękający właściciel mieszkania
Witam mam pytanie czy właściciel mieszkania które wynajmujemy może co miesiąc przychodzić i sprawdzać czystość i czy nic nie zniszczyliśmy? Przecież tak się nie da żyć za każdym razem jak ta kobieta ma przyjść dostaje bólu brzucha proszę o poradę. Zaznaczę ze wszystkie rachunki płacimy na czas więc nie ma żadnych powodów by nas kontrolować ...
brak wypłat, zbywający szef
Dzień dobry, piszę bo mam pewien problem. Pracowałam na wakacje przez 2 miesiące w pewnej lodziarni. Rozmawiając na początku z szefem powiedział mi on, że umowę o zlecenie może wypisać nawet 2 miesiące od rozpoczęcia. Więc praca tak jakby na czarno (umowy dalej się nie doczekałam, bo facet mnie zbywa i przekłada spotkanie, na którym miałam tę umowę podpisać :)) Pierwszą pensję za lipiec elegancko mi wypłacił, a za sierpień coś...
Temat zwolnienia L4
Dzień dobry, temat zwolnienie L4. Lekarz zrobił przerwę przez przypadek w systemie. Poprzednie zwolnienie od 22.08 do 21.09 a kolejne od 23.09. Wizyta była 22.09. Jest dzień przerwy, co może zrobić lekarz w tym przypadku? A co może zrobić pacjent?...

Wyszukiwarka