Czy mogę nie posyłać dziecka do ojca, pomimo ustanowionych spotkań przez sąd?

Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam dopiero po trzech miesiącach. Dodam, że już raz rozmawiałam z ex mężem na ten temat i nic. Czy mogę nie posyłać tam dziecka pomimo ustanowionych spotkań przez sąd? I czy to już podchodzi o przemoc psychiczną wobec dziecka?
anonim cytuj
18-08-2023
Wystąp o zmianę orzeczenia poprzez ustalenie kontaktów dziecka z ojcem bez udziału osób trzecich bądź w miejscu zamieszkania dziecka, proste.

anonim cytuj
18-08-2023
Proszę o poradę co począć w sytuacji gdy mój 10 letni syn wraca z weekendu od ojca z płaczem. Problem leży w obecnej partnerce mojego byłego męża. Ciągle krytykuje syna, wzbudza poczucie w nim winy typu "to przez ciebie jest mi smutno", ostatnio doszło , że wyzwała go od wieśniaków. Neguje jego wygląd i wagę. Syn jest wrażliwym dzieckiem i wszystko bardzo przezywa. Ojciec nie reaguje ,syn już nie chce tam jeździć i tak ostatnio był tam dopiero po trzech miesiącach. Dodam, że już raz rozmawiałam z ex mężem na ten temat i nic. Czy mogę nie posyłać tam dziecka pomimo ustanowionych spotkań przez sąd? I czy to już podchodzi o przemoc psychiczną wobec dziecka?

Nie możesz nie posyłać, bo możesz zostać posądzona o utrudnianie kontaktów, a sądy kiepsko na to patrzą. Złóż wniosek o ograniczenie kontaktów ojca z dzieckiem, np. poprzez realizowanie kontaktów tylko w Twojej obecności.

anonim cytuj
18-08-2023
Przemoc psychiczna: Sytuacja, którą opisałaś, może być klasyfikowana jako przemoc psychiczna wobec dziecka, zwłaszcza jeśli te zachowania są regularne i mają negatywny wpływ na dobrostan emocjonalny Twojego syna. W polskim prawie przemoc w rodzinie jest uregulowana m.in. w ustawie o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie z dnia 29 lipca 2005 r. (Dz.U. z 2015 r. poz. 1390).

Nieprzestrzeganie postanowień sądu: Pomimo że orzeczenie sądowe nakazuje regularne kontakty dziecka z ojcem, musisz działać w najlepszym interesie Twojego syna. Jednak nieprzestrzeganie tych postanowień może mieć konsekwencje prawne. Dlatego kluczowe jest podejście do sprawy w sposób, który będzie chronił zarówno Ciebie, jak i Twoje dziecko.

Zmiana orzeczenia: Zalecam złożenie wniosku o zmianę orzeczenia sądowego w zakresie kontaktów dziecka z ojcem. Warto zwrócić się o pomoc do adwokata specjalizującego się w prawie rodzinnym, aby upewnić się, że Twoje działania są zgodne z prawem. Wnioskując o zmianę, możesz powołać się na sytuację opisaną przez Ciebie oraz dostarczyć wszelkie dostępne dowody, takie jak relacje świadków czy opowieści syna.

Mediacje: W niektórych przypadkach mediacja rodzinna może okazać się pomocna. Choć w Twojej sytuacji wydaje się to skomplikowane, mediator może pomóc w znalezieniu rozwiązania, które będzie chronić Twojego syna przed dalszymi szkodliwymi interakcjami.

Podsumowując, ważne jest, aby działać w najlepszym interesie Twojego dziecka i zapewnić mu bezpieczeństwo. Jednocześnie musisz działać zgodnie z prawem, aby uniknąć ewentualnych konsekwencji prawnych.

anonim cytuj
18-08-2023

Sugerowane Tematy

Darowizna przed ślubem.
Witam dostałem działkę przed ślubem, a po ślubie na wzięty wspólnie kredyt postawiliśmy dom. Kredyt i wszystkie rachunki spłacam sam, oraz wszystkie faktury są na mnie. Czy żonie należy się jakąkolwiek spłata? Jak to wygląda prawnie?...
Zasiedzenie nieruchomości.
Kupiłem w 2008 r aktem notarialnym działkę rolną. Księga wieczysta czysta. Płacę podatek rolny. A tu niespodzianka, właśnie dostałem 2024r pismo sądowe o zakazie zbywania i obciążania tej nieruchomości ! I pozew o stwierdzenie nabycia przez zasiedzenie 30 lat. Czy to możliwe? Fakt jest taki, że w momencie zakupu działki w 2008r. oglądałem ją i nie było tam żadnych upraw - ziemia była porośnięta zachwaszczoną trawą. I więcej później tam nie byłe...
Przekroczenie prędkości a błąd pomiarowy fotoradaru.
Może ktoś poradzi - dostałem mandat za przekroczenie prędkości o 16km/h (dozwolone 50, fotoradar wskazał 66). Kara za przekroczenie o11-15km/h wynosi 100zł a od 16km/h - 200zł. Uwzględniając błąd pomiaru urządzenia, powinienem otrzymać mandat 100-złotowy. Nie uchylam się przed karą, ale chcę być traktowany sprawiedliwie. Czy jedyna droga odwołania się od kwoty mandatu to sąd? Nie można odwołać się do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego,...
Sprzedaż auta
Witam. Proszę o opinię. 4 dni temu sprzedałam auto używane. Auto jeździło i nie miało ukrytych świadomie przeze mnie wad. Kupujący zrobił nim do domu około 100 km. 2 dni później przyjechał po koło zapasowe, które zapomniałam dać (czyli zrobił około 200 km). Mówił że auto szarpie i że dolał oleju bo jego zdaniem nie było. Dziś zadzwonił że auto chce oddać bo był u mechanika i cały olej wyciekł i wszystko jest zalane. Gdy ja jeździłam wszystko było...

Wyszukiwarka