Likwidacja stanowiska pracy.

Pracuję w pewnej firmie 9 miesięcy. W połowie sierpnia otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia zgodnie z umową o pracę. Powód zwolnienia > likwidacja stanowiska pracy podyktowana spadkiem obrotów w firmie.
Wypowiedzenie zostało podpisane przez obie strony. To jednak nie koniec.
Dwa dni temu otrzymałem kolejne pismo od pracodawcy > wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Szczegóły dotyczyły zmiany miejsca wykonywania pracy. Miejsce docelowe: filia firmy oddalona od miejsca mojego zamieszkania o około 500 km. W piśmie tym zostałem również poinformowany, że jeśli do połowy września nie wyrażę zgody na zmianę warunków pracy to mój okres wypowiedzenia zostanie skrócony do jednego miesiąca, czyli do końca września. W mojej opinii pracodawca ewidentnie, stara się manipulować okresem wypowiedzenia i maksymalnie go skrócić niezgodnie z umową o pracę, która została zawarta. To jednak moja prywatna opinia. Dlatego proszę o poradę.
Kolejne pytanie brzmi. Czy w zaistniałej sytuacji należy mi się odprawa ?
Pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób.
Które wypowiedzenie ma pierwszeństwo? Wypowiedzenie umowy o pracę ( podpisane przez obie strony ) czy zmiana warunków pracy.
Czy w przypadku gdybym znalazł nową pracę i zgodził się na skrócenie okresu wypowiedzenia to przysługuje mi odprawa ?
anonim cytuj
03-09-2023
W połowie sierpnia otrzymałem od pracodawcy wypowiedzenie umowy o pracę z 3 miesięcznym okresem wypowiedzenia

Okres wypowiedzenia upłynie z ostatnim dniem listopada.
Dwa dni temu otrzymałem kolejne pismo od pracodawcy > wypowiedzenie warunków umowy o pracę. Szczegóły dotyczyły zmiany miejsca wykonywania pracy. Miejsce docelowe: filia firmy oddalona od miejsca mojego zamieszkania o około 500 km.

2 dni czyli we wtorek 29 sierpnia
Skoro obowiązuje Cię 3 miesięczny okres wypowiedzenia to połowa okresu do którego musisz dać odpowiedź upływa w 46 dniu to sobota 14 października.
Do tego dnia musisz dać odpowiedź - oczywiście odmowną.
PRZEPIS PRAWNY:
§ 3. W razie odmowy przyjęcia przez pracownika zaproponowanych warunków pracy lub płacy, umowa o pracę rozwiązuje się z upływem okresu dokonanego wypowiedzenia. Jeżeli pracownik przed upływem połowy okresu wypowiedzenia nie złoży oświadczenia o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków, uważa się, że wyraził zgodę na te warunki; pismo pracodawcy wypowiadające warunki pracy lub płacy powinno zawierać pouczenie w tej sprawie. W razie braku takiego pouczenia, pracownik może do końca okresu wypowiedzenia złożyć oświadczenie o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków.
Czy w zaistniałej sytuacji należy mi się odprawa ?Pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób.

W mojej opinii tak , pracodawca zdał sobie sprawę ze przy tak wskazanym powodzie - likwidacja stanowiska będzie musiał wypłacić odprawę z urzędu i wpadł na pomysł zmiany miejsca pacy wiedząc ze i tak nie wyrazisz zgody na taką zmianę co da mu prawo żeby uznać ze się współprzyczyniłeś do rozwiązania umowy a co za tym idzie zwolni się z wypłaty odprawy.
Które wypowiedzenie ma pierwszeństwo ?

W okresie wypowiedzenia pracodawca może chcieć zmienić warunki umowy ale w tym wypadku nie zmienia to okresu wypowiedzenia. Po połowie czasu jaki masz na odpowiedź do końca okresu wypowiedzenia pracujesz na warunkach jakie obowiązują teraz , pracodawca co najwyżej może Cię wysłać w delegacje do filii oddalonej o 500km.
Połowę okresu wypowiedzenia, do którego pracownik może złożyć oświadczenie o odmowie przyjęcia zaproponowanych warunków pracy i/lub płacy w przypadku ich wypowiedzenia przez pracodawcę na podstawie art. 42 § 3 K.p. (wypowiedzenie zmieniające) wyznacza moment przypadający w połowie okresu liczonego od złożenia przez pracodawcę oświadczenia o wypowiedzeniu zmieniającym do upływu (końcowej daty) okresu wypowiedzenia, który przypada odpowiednio w sobotę lub w ostatnim dniu miesiąca. (...)".

Stanowisko resortu pracy.

anonim cytuj
03-09-2023
Czy błędne pouczenie w wypowiedzeniu zmieniającym nie jest tożsame z brakiem pouczenia?
Nie bardzo rozumiem, jak w okresie wypowiedzenia można ... skrócić okres wypowiedzenia.
Brak pouczenia daje prawo o wystąpienie przywrócenia terminu na złożenie pozwu w razie sporu
Podejrzewam , że chodzi tu o skrócenie okresu wypowiedzenia do jednego miesiąca na podstawie art.
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 36.1. § 1. Jeżeli wypowiedzenie pracownikowi umowy o pracę zawartej na czas nieokreślony lub umowy o pracę zawartej na czas określony następuje z powodu ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z innych przyczyn niedotyczących pracowników, pracodawca może, w celu wcześniejszego rozwiązania umowy o pracę, skrócić okres trzymiesięcznego wypowiedzenia, najwyżej jednak do 1 miesiąca. W takim przypadku pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości wynagrodzenia za pozostałą część okresu wypowiedzenia.

Jest to decyzja jednostronna pracodawcy i tu pracownik nie może powiedzieć ,że sie nie zgadza Ważne jest natomiast ze za pozostały okres wypowiedzenia pracownikowi należy sie odszkodowanie w tym wypadku za dwa miesiące
Nie wiem dlaczego pracodawca zadziałał w ten sposób - ewentualna zgoda na zmianę warunków obowiązuje i wchodzi w życie po upływie okresu wypowiedzenia.
Jeżeli znajdziesz prace u innego pracodawcy wcześniej niż upływa okres wypowiedzenia - koniec listopada, to o ile wcześniej sam pracodawca nie skróci okresu wypowiedzenia do jednego miesiąca na podstawie przepisu podanego wyżej możesz sam zawnioskować o ustalenie wcześniejszego terminu rozwiązania umowy na podstawie art.36§ 6.
Wtedy nie otrzymasz odszkodowania za pozostały czas który miał upłynąć do rozwiązania umowy
Bez względu jaki wariant zostanie zastosowany odprawa z tytułu rozwiązania umowy będzie należna - nadal przyczyna wypowiedzenia umowy leży po stronie pracodawcy
Nie podpisz nic co będzie za porozumieniem stron.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Umowa darowizny samochodu.
Ojciec chce przekazać mi samochód poprzez spisanie ze mną umowy darowizny. Obecnie samochód jest zarejestrowany na poprzedniego właściciela. Zostało zgłoszone jedynie kupno oraz opłacone OC. Czy nie będę miał problemu z rejestracją tego auta? Czy po spisaniu takiej umowy będę miał możliwość rejestracji tego auta na współwłasność z dziadkiem? Nie mogę zarejestrować go na współwłasność z ojcem przez "napiętą sytuację"....
Testament po śmierci.
Dzień dobry, mój Tata po ciężkiej chorobie raka trzustki umiera. Niestety nie zdążyliśmy zrobić przepisu majątku jak i zobowiązań Taty na mnie w formie aktu notarialnego. Jak możemy to teraz zrobić?? Tata oczywiście żyje ale jest bardzo słaby nie chcemy go ciągać po notariuszach. W grę wchodzi tylko złożony podpis Taty więcej myślę, że będzie zbyt dużym wysiłkiem. Czy mogę napisać jakieś oświadczenie w formie testamentu gdzie Tata się podpisze i ...
spłata zobowiązań u komornika
Witam mam pytanie w stczniu dostalem wezwanie przed sadowe o splate zadluzenia w lutym musialem wyjechac do pracy do niemiec by spłacić dlugi ale niestety do mojej firmy komornik wyslal pismo ze zabiera mi przychody w wysokosci 50% dodatkowo zostawil na koncie tylko kwote wolną w wysokosci 1950 zl chcialem spłacac zadłużenie ale teraz bende musial zrezygnowac z pracy bo nawet nie wystarczy mi na oplate zakwaterowania i przewozu do pracy z tego co...
Testament
Witam. Proszę o informację jeśli ktoś się orientuję jaki jest koszt spisania testamentu u notariusza. Co jeśli umrę a nie mam męża-żony ani dzieci, kto "przejmuje" moje np. mieszkanie, które jest moją własnością, ewentualne kredyty, auto, bez spisania testamentu....

Wyszukiwarka