Witam,
Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji.
Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracownicy mają kontaktować się z syndykiem jak sąd ogłosi upadłość spółki. Moja żona jest zatrudniona do końca września i od połowy listopada zeszłego roku nie dostaje wynagrodzeń w dodatku sąd oddalił wniosek o upadłość spółki, biura, kadr nikogo nie ma wszyscy znikli... Jedyne co nam pozostaje to iść do sądu pracy z pozwem o ustalenie istnienia stosunku pracy i z pozwem o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Potrzebujemy te dokumenty do FGŚP, żeby odzyskać chociaż część zaległych pieniędzy ale tutaj rodzi się pytanie czy w związku z zaistniałą sytuacją jeśli już wygaśnie mojej żona umowa o pracę i pójdzie do sądu to czy możemy starać się także o 2 miesięczną odprawę z FGŚP? Żona jest zatrudniona ponad 2 lata a firma zatrudnia, zatrudniała 30 osób na etacie dodam, że to spółka akcyjna. Miejsce pracy i stanowisko ewidentnie zlikwidowane a co się dzieje z resztą pracowników to ciężko powiedzieć. Bardzo proszę o pomoc.
Pozostaje sąd pracy, zadanie zaległego wynagrodzenia ekwiwalentu za niewykorzystany urlop , odprawy , świadectwa pracy ustalenia stosunku pracy
W pozwie zaznaczyć nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności
Myślę ze należy skorzystać z pomocy prawnika - może w PIP podpowiedzą za damo.
Dobry wieczór . Proszę o poradę . Mam wspólne mieszkanie z partnerem w którym on bywa rzadko ( 1 lub 2 razy w tyg na noc ) . Mieszam w nim z dzieckiem 3 letnim , które chodzi nieopodal do przedszkola . Mamy ogrzewanie gazowe . Partner za każdym razem kiedy przyjeżdża do domu szantażuje mnie , że ściągnie piec i odłączy ogrzewanie . Ostatnio powiedział, że zrobi to w obecności policji . Bardzo proszę o informację czy ma takie prawo do odłączenia o...
Dzień dobry. Nie wiem czy w dobrym dziale zakładam ten temat, ale zapis o który pytam spotkałam w umowie o pracę na okres próbny, którą muszę za 2 dni oddać podpisaną. Zakładam więc, że dotyczy to prawa pracy.
O co chodzi w poniższym zapisie i czy jest on bezpieczny dla mnie? Czy w tym zapisie nie jest ukryte, że mogę nie otrzymać pensji, gdy pracodawca uzna, że to co robię jest dziełem a nie pracą? W ramach pracy będę pisała programy komputerow...
Proszę o poradę.
27.08.2019 r. oraz 20.12.2019 r. sprzedałam towar przedsiębiorcy. Chciałam złożyć pozew do Sądu, ale kazało się że przedsiębiorca jest wykreślony z CEiDG. Data wykreślenia wpisu z rejestru 03.04.2019 r. Sąd Rejonowy wydał zakaz prowadzenia działalności gospodarczej na 10 lat. Podstawa prawna wykreślenia: art. 30 ust. 1 pkt 1 ustawy o CEIDG i Punkcie Informacji dla Przedsiębiorcy - zgłoszenie do CEIDG informacji o prawomocnym o...
Witam! Sytuacja wygląda następująco: 1 wierzyciel rozpoczął egzekucje z nieruchomości i jest na ten temat wpis w księdze wieczystej. 2 wierzyciel przyłączył się do egzekucji z nieruchomości i także jest wpis w kw. 1 wierzyciel został w całości spłacony i złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Z 2 wierzycielem została zawarta ugoda i postepowanie egzekucyjne zostało zawieszone. Czy znikną dwa wpisy z KW czy tylko wpis 1 wierzyciela...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: