Zaległe wynagrodzenia i odprawa.

Witam,
Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji.
Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracownicy mają kontaktować się z syndykiem jak sąd ogłosi upadłość spółki. Moja żona jest zatrudniona do końca września i od połowy listopada zeszłego roku nie dostaje wynagrodzeń w dodatku sąd oddalił wniosek o upadłość spółki, biura, kadr nikogo nie ma wszyscy znikli... Jedyne co nam pozostaje to iść do sądu pracy z pozwem o ustalenie istnienia stosunku pracy i z pozwem o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Potrzebujemy te dokumenty do FGŚP, żeby odzyskać chociaż część zaległych pieniędzy ale tutaj rodzi się pytanie czy w związku z zaistniałą sytuacją jeśli już wygaśnie mojej żona umowa o pracę i pójdzie do sądu to czy możemy starać się także o 2 miesięczną odprawę z FGŚP? Żona jest zatrudniona ponad 2 lata a firma zatrudnia, zatrudniała 30 osób na etacie dodam, że to spółka akcyjna. Miejsce pracy i stanowisko ewidentnie zlikwidowane a co się dzieje z resztą pracowników to ciężko powiedzieć. Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
03-09-2023
Pozostaje sąd pracy, zadanie zaległego wynagrodzenia ekwiwalentu za niewykorzystany urlop , odprawy , świadectwa pracy ustalenia stosunku pracy
W pozwie zaznaczyć nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności
Myślę ze należy skorzystać z pomocy prawnika - może w PIP podpowiedzą za damo.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Spadek - testament.
Siostra mojego dziadka zmarła ponad pół roku temu, jest testament w którym przepisała na mnie mieszkanie. Żyjącymi krewnymi są: siostra zmarłej(Irena) oraz dzieci zmarłego również brata (Grzegorz i Sławek). Jakie dokumenty oraz w ilu egzemplarzach muszę złożyć w sądzie o otwarcie sprawy o spadek?...
Art 62 ust.2 Posiadanie znacznej ilości narkotykow
Dzień dobry, Sprawa karna dotyczy znalezienia 100g mdma w samochodzie (Art. 62 ust 2) , w mieszkaniu nic nie znaleziono, zastosowano poręczenie majątkowe wobec oskarżonego. Nigdy wcześniej nie karany na terenie Polski (3 lata temu w Niemczech za spowodowanie uszczerbku na zdrowiu) Jaką najlepiej obrać linie obrony sadzie? Przewóz środków odurzających jako kurier czy może jako konsument substancji? Brak dowodów na handel oraz oskarżony nie ...
Pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy.
Co zrobić, jeśli pracodawca nie chce wypłacić mi pieniędzy za urlop wypoczynkowy, który wykorzystałam po urlopie macierzyńskim? Grozi, że da wypowiedzenie z pracy jeśli nie podpisze mu listy, że otrzymałam pieniążki za urlop wypoczynkowy ?...
Oszczędności osobiste a majątek wspolny
Przed zawarciem związku małżeńskiego zarowno ja jak i zina mieliśmy swoje oszczędności które stanowiły nasz majątek osobisty. W trakcie związku środki te przelaliśmy na nasze wspólne konto. Część środków wykorzystaliśmy ma wspólne potrzeby, a to co zostało rozdysponowaliśmy na różne rachunki oszczędnościowe, lokaty, obligacje. Czy w tym momencie stanowią one już majątek wspolny, czy przy ewentualnym rozwodzie i podziale majątku można traktować je...

Wyszukiwarka