Zaległe wynagrodzenia i odprawa.

Witam,
Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji.
Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracownicy mają kontaktować się z syndykiem jak sąd ogłosi upadłość spółki. Moja żona jest zatrudniona do końca września i od połowy listopada zeszłego roku nie dostaje wynagrodzeń w dodatku sąd oddalił wniosek o upadłość spółki, biura, kadr nikogo nie ma wszyscy znikli... Jedyne co nam pozostaje to iść do sądu pracy z pozwem o ustalenie istnienia stosunku pracy i z pozwem o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Potrzebujemy te dokumenty do FGŚP, żeby odzyskać chociaż część zaległych pieniędzy ale tutaj rodzi się pytanie czy w związku z zaistniałą sytuacją jeśli już wygaśnie mojej żona umowa o pracę i pójdzie do sądu to czy możemy starać się także o 2 miesięczną odprawę z FGŚP? Żona jest zatrudniona ponad 2 lata a firma zatrudnia, zatrudniała 30 osób na etacie dodam, że to spółka akcyjna. Miejsce pracy i stanowisko ewidentnie zlikwidowane a co się dzieje z resztą pracowników to ciężko powiedzieć. Bardzo proszę o pomoc.
anonim cytuj
03-09-2023
Pozostaje sąd pracy, zadanie zaległego wynagrodzenia ekwiwalentu za niewykorzystany urlop , odprawy , świadectwa pracy ustalenia stosunku pracy
W pozwie zaznaczyć nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności
Myślę ze należy skorzystać z pomocy prawnika - może w PIP podpowiedzą za damo.

anonim cytuj
03-09-2023

Sugerowane Tematy

Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby?
Czy pracodawca ma obowiązek wysłać pracownika na badanie okresowe po dłuższej nieobecności w pracy z powodu choroby? Obecnie pracownik przebywa na świadczeniu rehabilitacyjnym. Pracownik ma do wykorzystania urlop wypoczynkowy i pracodawca chce go udzielić zaraz po ustaniu świadczenia i wysyła go na badania okresowe przed dniem udzielenia urlopu. Czy jest to obowiązkowe? Czy badania okresowe można wykonać po wykorzystaniu urlopu?...
Leżące L4
Witam, mam L4 leżące od lekarza. Czy w czasie takiego zwolnienia mogę odprowadzać dziecko do przedszkola? Czy nie mogę w ogóle wychodzić z domu?...
Sprzedaż produktu zakupionego na raty.
Proszę o poradę czy mogę sprzedać produkt, który zakupiłam na raty a zostały mi jeszcze 3 do spłacenia (aparat fotograficzny o wartości 1700 zł). Nie jest mi on już potrzebny a dzięki sprzedaży będę mogła spłacić "od ręki" wszystkie raty. Czy taki towar jest moją własnością i czy mogę nim rozporządzać? Czy dopiero od momentu spłacenia ostatniej raty?...
zbiorowy pozew za PPV - clout mma
Witam, potrzbuje podpowiedzi. kilka dni temu odbyla sie gala clut mma. wykupilem PPV, zaplacilem chyba 44 zł, albo cos takiego, a pozniej okazalo sie ze przez 80% transmicji nie bylem w stanie nic zrobic. co chwile wyskakiwaly na stronie z playerem inne komunikaty. raz error 403, raz jakis inny, innym razem w ogole nie bylem w stanie sie zalogowac. juz nie chodzi o te pieniadze, tylko ja po prostu kupe nerwow stracilem. bardzo kibicowalem, mia...

Wyszukiwarka