Witam,
Bardzo proszę o poradę w dosyć skomplikowanej sytuacji.
Otóż w połowie listopada zeszłego roku kadra kierownicza przyjechała do miejsca pracy mojej żony i powiedziała, że firma straciła płynność finansową i od jutra mają już nie przychodzić do pracy, wypłacą pieniądze za połowę miesiąca i są zwolnieni ze świadczenia pracy z zachowaniem prawa do wynagrodzenia ale nie wypowiedzą im umów o pracę i nie wystawią świadectwa pracy tylko pracownicy mają kontaktować się z syndykiem jak sąd ogłosi upadłość spółki. Moja żona jest zatrudniona do końca września i od połowy listopada zeszłego roku nie dostaje wynagrodzeń w dodatku sąd oddalił wniosek o upadłość spółki, biura, kadr nikogo nie ma wszyscy znikli... Jedyne co nam pozostaje to iść do sądu pracy z pozwem o ustalenie istnienia stosunku pracy i z pozwem o zapłatę zaległego wynagrodzenia. Potrzebujemy te dokumenty do FGŚP, żeby odzyskać chociaż część zaległych pieniędzy ale tutaj rodzi się pytanie czy w związku z zaistniałą sytuacją jeśli już wygaśnie mojej żona umowa o pracę i pójdzie do sądu to czy możemy starać się także o 2 miesięczną odprawę z FGŚP? Żona jest zatrudniona ponad 2 lata a firma zatrudnia, zatrudniała 30 osób na etacie dodam, że to spółka akcyjna. Miejsce pracy i stanowisko ewidentnie zlikwidowane a co się dzieje z resztą pracowników to ciężko powiedzieć. Bardzo proszę o pomoc.
Pozostaje sąd pracy, zadanie zaległego wynagrodzenia ekwiwalentu za niewykorzystany urlop , odprawy , świadectwa pracy ustalenia stosunku pracy
W pozwie zaznaczyć nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności
Myślę ze należy skorzystać z pomocy prawnika - może w PIP podpowiedzą za damo.
Co zrobić jeśli matka nie chce dawać dziecka na kontakty ojcu. Mają ustalone sądownie, a ona wymyśla, że dziecko 6 letnie nie chce. Nie chce wypuścić nawet dziecka żeby samo powiedziało ojcu, że nie chce do niego jechać....
Witam, mój tata dostał pismo z Urzędu skarbowego o pobraniu kwoty z tytułu braku opłacania abonamentu za TV, kwota naliczona jest za okres 09.2015 do 09.2021. czyli za 5 lat. Tylko że kwota została naliczona za okres kiedy mój tata pod tym adresem już nie mieszka od 10 lat, czyli od 2011 r. Pismo dostał na adres gdzie teraz mieszka.
Pytanie czy można się od tego odwołać? Jeśli tak gdzie kierować takie pismo, do Urzędu skarbowego czy do Poczty po...
Witam serdecznie, proszę o poradę dotyczącą rozliczenia pit a mianowicie od półtora roku nie jestem razem z mężem, nie jesteśmy razem i on płaci mi alimenty na dwójkę dzieci, on w tym roku rozliczył się wspólnie ze mną, ja nie pracuję i przez przypadek się o tym dowiedziałam. Moje pytanie czy to rozliczenie jest zgodne z prawem, skoro nie mieszkamy i nie żyjemy razem?...
Jestem upoważniona do konta bankowego mojego partnera.
Czy jak wpłacam raz w miesiącu na jego konto większe sumy tzn. 3000€ trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego jako darowiznę?
Do jakiej sumy można wpłacać żeby nie trzeba było płacić podatku?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: