Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?

Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?
anonim cytuj
07-12-2022
Do faktycznej sprzedaży auta jeszcze długa droga, zanim wyznaczy licytacje może zdążysz spłacić dług, odbieraj pisma od komornika i wtedy złóż skargę na jego czynności, jak napisze, że Ci auto zajmuje.

anonim cytuj
07-12-2022
Przede wszystkim negocjacje odnośnie ewentualnej spłaty prowadzi się z wierzycielem. Komornik nie jest władny do podejmowania decyzji odnośnie rozłożenia wierzytelności na raty.

anonim cytuj
07-12-2022
Komornik nie jest osoba, z którą można się dogadać. On działa na zlecenie wierzyciela i to z wierzycielem należy się porozumieć. Jeśli dojdzie do porozumienia, to może wycofać egzekucje z ruchomości.

anonim cytuj
07-12-2022
Podstawowa zasada mówi, że egzekucja komornicza nie może ograniczyć możliwości pozyskania środków do życia. Jeżeli zatem pojazd służy do wykonywania pracy zarobkowej (np. dłużnik jest taksówkarzem), komornik nie może zająć auta. Wystarczy udowodnić, że samochód jest potrzebny w celach zarobkowych.

anonim cytuj
07-12-2022
Proponuję lekturę art.829 pkt.4 kpc. Być może na przyszłość nie będziesz wprowadzać grupowiczów w błąd takimi informacjami.

anonim cytuj
07-12-2022
Jak zajmie ten samochód, to go fizycznie nie zabierze, zostanie w użyciu i Ty będziesz tylko tak jakby "dozorcą".

anonim cytuj
07-12-2022

Sugerowane Tematy

Sprawa o uznanie ojcostwa-oszustwo.
W roku 2021 odbyła się sprawa o uznanie ojcostwa. Odbyły się badania dna. Przyszedł wynik wykluczający ojca. Wyrok prawomocny. Matka do dziś jest pewna, że wskazany facet jest ojcem, współżyła tylko z nim w trakcie 3 letniego związku. Tydzień temu ten wskazany ojciec na imprezie u znajomych przyznał się, że na badanie poszedł jego kolega z kolekcjonerskim dowodem osobistym na jego dane. Dodatkowo to co on mówi zostało nagrane telefonem. Czy matka...
Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?
Czy przekazując córce dom w formie darowizny trzeba zapłacić podatek w Urzędzie Skarbowym ?...
Stypendium na studiach.
Czy jeżeli skorzystam ze stypendium na studiach dla osób niepełnosprawnych ale nie będę uczęszczać na zajęcia to po skreśleniu z listy studentów między 1 a 2 semestrem poniosę jakieś konsekwencje? Będzie należało zwrócić kwotę stypendium do uczelni bądź ponieść karę za to?...
Rozwód a podział majątku.
Dzień dobry Dowiedziałem się że żona mnie zdradzała. Przyznała się do tego. Wiadomo sprawa bardzo ciężka, ale postanowiłem wziąć rozwód. Chcę to jak najszybciej skończyć, więc pewnie zrobimy rozwód za porozumieniem stron. Mamy wspólny dom, który żona dostała w darowiźnie (2019 r. wartość w akcie notarialnym 150 tys.). Wykończyliśmy go na wysoki standard. W tych szalonych czasach powiedziałbym że jest wart około 1 mln. Z tego mojego włożenia był...

Wyszukiwarka