Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?
Do faktycznej sprzedaży auta jeszcze długa droga, zanim wyznaczy licytacje może zdążysz spłacić dług, odbieraj pisma od komornika i wtedy złóż skargę na jego czynności, jak napisze, że Ci auto zajmuje.
anonim cytuj
07-12-2022
Przede wszystkim negocjacje odnośnie ewentualnej spłaty prowadzi się z wierzycielem. Komornik nie jest władny do podejmowania decyzji odnośnie rozłożenia wierzytelności na raty.
anonim cytuj
07-12-2022
Komornik nie jest osoba, z którą można się dogadać. On działa na zlecenie wierzyciela i to z wierzycielem należy się porozumieć. Jeśli dojdzie do porozumienia, to może wycofać egzekucje z ruchomości.
anonim cytuj
07-12-2022
Podstawowa zasada mówi, że egzekucja komornicza nie może ograniczyć możliwości pozyskania środków do życia. Jeżeli zatem pojazd służy do wykonywania pracy zarobkowej (np. dłużnik jest taksówkarzem), komornik nie może zająć auta. Wystarczy udowodnić, że samochód jest potrzebny w celach zarobkowych.
anonim cytuj
07-12-2022
Proponuję lekturę art.829 pkt.4 kpc. Być może na przyszłość nie będziesz wprowadzać grupowiczów w błąd takimi informacjami.
anonim cytuj
07-12-2022
Jak zajmie ten samochód, to go fizycznie nie zabierze, zostanie w użyciu i Ty będziesz tylko tak jakby "dozorcą".
Potrzebuję złożyć wniosek do sądu o niewypłacone pieniądze przez pracodawcę.
Podobno trzeba to zrobić poprzez stronę ministerstwa sprawiedliwości. Kompletnie się na tym nie znam i nie mogę znaleźć żadnego formularza, może ktoś miał z tym styczność i zechciałby mi pomóc?
Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana, pierwsza sprawa to sprawa pieniędzy które mi wisi (prawie 11 tys), przez nie płacenie czynszu lokal został zamknięty w połowie lipca i t...
Rowerzysta wtargnął na jezdnie i doszło do wypadku. Policja stwierdziła winę rowerzysty niestety okazuje się, że syn tego pana jest prokuratorem i oczywiście złożył zażalenie i był powołany biegły, który oczywiście również stwierdził że nie było mojej winy. Po czym ten Pan złożył kolejne zażalenie na biegłego i inny biegły stwierdził że to Moja Wina...
Co w takiej sytuacji mogę zrobić???...
Dwa mieszkania kupiłem przed zawarciem związku małżeńskiego. Teraz je sprzedaję. Czy pieniądze ze sprzedaży tych mieszkań stanowią dalej moją odrębność majątkową czy wliczają się do wspólnego majątku? I jak to wygląda np. w razie rozwodu przy podziale majątku?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: