Co zrobić, gdy komornik nie chce się porozumieć?

Jest dług, który "prowadzi komornik" kwota około 6k. Dłużnik chce się porozumieć na raty, a komornik uparcie i bezczelnie idzie w zaparte, że chce zająć auto, które służy osobie zadłużonej jako przedmiot do pracy. Bez auta nie dojedzie do miejsca pracy... Fakt mógłby pociągiem, bo komunikacja miejska działa dobrze, ale co z narzędziami, które zajmują w bagażu około 1m³? Co zrobić w danej sytuacji?
anonim cytuj
07-12-2022
Do faktycznej sprzedaży auta jeszcze długa droga, zanim wyznaczy licytacje może zdążysz spłacić dług, odbieraj pisma od komornika i wtedy złóż skargę na jego czynności, jak napisze, że Ci auto zajmuje.

anonim cytuj
07-12-2022
Przede wszystkim negocjacje odnośnie ewentualnej spłaty prowadzi się z wierzycielem. Komornik nie jest władny do podejmowania decyzji odnośnie rozłożenia wierzytelności na raty.

anonim cytuj
07-12-2022
Komornik nie jest osoba, z którą można się dogadać. On działa na zlecenie wierzyciela i to z wierzycielem należy się porozumieć. Jeśli dojdzie do porozumienia, to może wycofać egzekucje z ruchomości.

anonim cytuj
07-12-2022
Podstawowa zasada mówi, że egzekucja komornicza nie może ograniczyć możliwości pozyskania środków do życia. Jeżeli zatem pojazd służy do wykonywania pracy zarobkowej (np. dłużnik jest taksówkarzem), komornik nie może zająć auta. Wystarczy udowodnić, że samochód jest potrzebny w celach zarobkowych.

anonim cytuj
07-12-2022
Proponuję lekturę art.829 pkt.4 kpc. Być może na przyszłość nie będziesz wprowadzać grupowiczów w błąd takimi informacjami.

anonim cytuj
07-12-2022
Jak zajmie ten samochód, to go fizycznie nie zabierze, zostanie w użyciu i Ty będziesz tylko tak jakby "dozorcą".

anonim cytuj
07-12-2022

Sugerowane Tematy

Zmiana nazwiska dziecka.
Witam. Ojciec dziecka dobrowolnie wyraził zgodę na zmianę nazwiska dziecka na nazwisko matki. Jest tylko jeden problem.. ojciec mieszka ponad 600km od dziecka i nie przyjedzie. Czy jest możliwość załatwienia tej sprawy "zdalnie"??...
Nabycie spadku.
Otrzymałem postanowienie o ustawowym nabyciu spadku po rodzicach 1/3 udziału na mój wniosek. Brak testamentu. Niestety nie jestem w stanie porozumieć się z pozostałymi spadkobiercami.(rodzeństwo) Jakie powinny być dalsze kroki zachowek i wezwanie do zapłaty oraz zawarcia ugody czy dział spadku żeby sąd ustalił i podzielił spadek? Która z opcji jest prawidłowa i powinna być szybsza do zrobienia?...
Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?
Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi. Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe inform...
Czy o nowe prawo jazdy można się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ?
Witam, mam takie pytanie. Osoba została zatrzymana do kontroli policji, okazało się, że prawo jazdy straciło ważność, wiadomo mandat i sprawa do sądu. Pytanie jest czy o nowe prawo jazdy ma się starać po skończeniu wyroku sądu i zabraniu tego "starego" prawa jazdy czy można wcześniej ? ...

Wyszukiwarka