Kupno mieszkania z niewymeldowanym sprzedawcą.

Mam zamiar kupić mieszkanie (dałem już zadatek) ale sprzedawca chce się dopiero wymeldować po podpisaniu aktu notarialnego.
Myślałem, że notariusz będzie żądał potwierdzenia braku zameldowania ale nie ma takich wymagań.
Wiem , że sprzedający nie mieszka w tym mieszkaniu ma ich klika.
anonim cytuj
02-09-2023
Jeżeli sprzedający nie będzie tam mieszkał, to zameldowanie nie ma większych konsekwencji. Ostatecznie możesz przeprowadzić wymeldowanie samemu - przechodziłem przez to, bo w moim przypadku nie sprzedający, a jeszcze poprzedni właściciel nigdy się nie wymeldował i wyjechał za granicę, kontakt się urwał. Sprawa idzie przez sąd, a podstawą jest doprowadzenie do stanu faktycznego, że dana osoba nie mieszka pod adresem, pod którym jest zameldowana.
Sam meldunek nie daje prawa np. do wejścia do mieszkania.
Ale z drugiej strony - nie ma żadnego powodu, żeby sprzedający nie wymeldował się przed podpisaniem aktu notarialnego i ja bym na to naciskał, żeby później nie latać po urzędach.

anonim cytuj
02-09-2023
Sprawa idzie przez sąd.

Tylko w zakresie ustalenia kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Sąd nie podejmuje decyzji dotyczącej wymeldowania. To deski wójta/burmistrza/prezydenta miasta. Oni wydają decyzję o wymeldowaniu.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

Wypłata kwoty za szkodę całkowitą.
Problem z ubezpieczycielem. Byla stłuczka nie z mojej winy, spisane oświadczenie sprawca przyznał się do winy. Ubezpieczyciel na podstawie zdjęć wyslal propzycie kwoty, nie przyjęliśmy jej. Na podstawie większej ilości zdjęć stwierdzili szkodę całkowita. I tu zaczyna się problem, ponieważ zaczęli zmieniać ceny. Wysłali pierwsze pismo z kwota 6100. Nastepnie podesłali kolejne pismo z kwota 5000 ale zabierają auto. Tłumacza się że pierwsze pismo...
Problemy z najemcą.
Jestem właścicielem kawalerki I mam umowę najmu okazjonalnego z jedną osobą. Ta osoba teraz pracuje za granicą od dwóch lat a w tym mieszkaniu hula towarzystwo na zmianę. Tydzień syn , tydzień siostra, miesiąc ciotka, dwa miesiące koleżanka po rozwodzie itd. W umowie napisane, że podnajem i zgoda na zamieszkanie osób innych, tylko za pisemną zgodą właściciela. Ja takiej zgody nie wyrażam, by mieszkanie było hotelem. Najemca wrócił na święta i ju...
Współwłasność.
Jesteśmy para jednopłciową, partnerka odziedziczyła działkę, na której chcemy razem budować dom. Chcemy żeby zarówno działka i przyszły dom były wspólne na wzór małżeńskiej wspólnoty majątkowej. Jak do tego podejść, żeby było najkorzystniej? Darowizna połowy? Współwłasność? Założenie spółki (wiem, że to może brzmieć śmiesznie ale rozpatrujemy różne opcje)?...
Przyłączenie się do egzekucji z nieruchomości.
Witam! Sytuacja wygląda następująco: 1 wierzyciel rozpoczął egzekucje z nieruchomości i jest na ten temat wpis w księdze wieczystej. 2 wierzyciel przyłączył się do egzekucji z nieruchomości i także jest wpis w kw. 1 wierzyciel został w całości spłacony i złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Z 2 wierzycielem została zawarta ugoda i postepowanie egzekucyjne zostało zawieszone. Czy znikną dwa wpisy z KW czy tylko wpis 1 wierzyciela...

Wyszukiwarka