Mam zamiar kupić mieszkanie (dałem już zadatek) ale sprzedawca chce się dopiero wymeldować po podpisaniu aktu notarialnego.
Myślałem, że notariusz będzie żądał potwierdzenia braku zameldowania ale nie ma takich wymagań.
Wiem , że sprzedający nie mieszka w tym mieszkaniu ma ich klika.
Jeżeli sprzedający nie będzie tam mieszkał, to zameldowanie nie ma większych konsekwencji. Ostatecznie możesz przeprowadzić wymeldowanie samemu - przechodziłem przez to, bo w moim przypadku nie sprzedający, a jeszcze poprzedni właściciel nigdy się nie wymeldował i wyjechał za granicę, kontakt się urwał. Sprawa idzie przez sąd, a podstawą jest doprowadzenie do stanu faktycznego, że dana osoba nie mieszka pod adresem, pod którym jest zameldowana.
Sam meldunek nie daje prawa np. do wejścia do mieszkania.
Ale z drugiej strony - nie ma żadnego powodu, żeby sprzedający nie wymeldował się przed podpisaniem aktu notarialnego i ja bym na to naciskał, żeby później nie latać po urzędach.
anonim cytuj
02-09-2023
Sprawa idzie przez sąd.
Tylko w zakresie ustalenia kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Sąd nie podejmuje decyzji dotyczącej wymeldowania. To deski wójta/burmistrza/prezydenta miasta. Oni wydają decyzję o wymeldowaniu.
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Czy pracodawca może nakazać pracownikowi zatrudnionemu na czas nieokreślony na umowę o pracę w transporcie na to by przeszedł na swoją działalność ? Podobno pracodawca przekształca firmę na spółkę. Czy pracodawca ma prawo zwolnić takiego pracownika bez okresu wypowiedzenia?...
Czy sąsiad może zasiedzieć współwłasną ze mną działkę, gdy płacę za nią podatki i czasem z niej korzystam? On nie pozwala nam jej kości, ani przycinać drzew, czy kwiatów. Ale ponieważ sąsiad mieszka za granicą, to jednak gdy go nie ma normalnie korzystamy z tej działki: kosimy, grabimy, spacerujemy itd.
Nie wiem, co on knuje.
Temat drażliwy.
Teraz sąsiad chce ją ogrodzić, ale obiecał dać nam klucz.
Nie wiem, co o tym myśleć....
Chce złożyć wnioski o uchylenie obowiązku alimentacyjnego na dorosłe dzieci które dawno się usamodzielniły. I tu mam problem gdzie taki wniosek składać, w miejscu mojego zamieszkania czy do sądu, który wydawał postanowienia. I tu kolejny problem, bo sądy już nie istnieją, te które wydawały postanowieniem problem jest z ustaleniem akt spraw. Czy jak złoże wniosek o uchylenie do sądu rejonowego w miejscu mojego zamieszkania, to będzie to rozpatryw...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: