Kupno mieszkania z niewymeldowanym sprzedawcą.

Mam zamiar kupić mieszkanie (dałem już zadatek) ale sprzedawca chce się dopiero wymeldować po podpisaniu aktu notarialnego.
Myślałem, że notariusz będzie żądał potwierdzenia braku zameldowania ale nie ma takich wymagań.
Wiem , że sprzedający nie mieszka w tym mieszkaniu ma ich klika.
anonim cytuj
02-09-2023
Jeżeli sprzedający nie będzie tam mieszkał, to zameldowanie nie ma większych konsekwencji. Ostatecznie możesz przeprowadzić wymeldowanie samemu - przechodziłem przez to, bo w moim przypadku nie sprzedający, a jeszcze poprzedni właściciel nigdy się nie wymeldował i wyjechał za granicę, kontakt się urwał. Sprawa idzie przez sąd, a podstawą jest doprowadzenie do stanu faktycznego, że dana osoba nie mieszka pod adresem, pod którym jest zameldowana.
Sam meldunek nie daje prawa np. do wejścia do mieszkania.
Ale z drugiej strony - nie ma żadnego powodu, żeby sprzedający nie wymeldował się przed podpisaniem aktu notarialnego i ja bym na to naciskał, żeby później nie latać po urzędach.

anonim cytuj
02-09-2023
Sprawa idzie przez sąd.

Tylko w zakresie ustalenia kuratora dla osoby nieznanej z miejsca pobytu. Sąd nie podejmuje decyzji dotyczącej wymeldowania. To deski wójta/burmistrza/prezydenta miasta. Oni wydają decyzję o wymeldowaniu.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

źle przeprowadzony serwis
Witajcie, napisałem na google opinię o tym jak firma źle wyważyła mi opony po czym jeden z pracowników chcial sprzedać mi używane opony letnie mówiąc że moje nowe (wielosezonowe) nie nadaja się do takie jazdy. Nie wiem czy wyważenie było specjalnie czy też nie, lecz nie bylo udane i przy prędkości powyżej 100 na godzine kierownica strasznie biła, udałem się do innego warsztatu i po prostu wyważyli opony jak trzeba. Mam nawet nagranie jak zachowu...
Oszustwo - brak zapłaty za faktury wystawione na kogoś innego.
Witam. Zgłosił się do mnie skład budowlany w którym zostały wzięte towary na kwotę około 5tys. Okazało się, że faktura jest wystawiona na dane mojej firmy i skład budowlany oczekuje, że za to zapłacę. Towar wziął mój znajomy, który uciekł do Niemiec. W składzie mają jego oświadczenie, że zobowiązuje się do zapłaty, ale stał się dla nich nieosiągalny i teraz zgłaszają się do mnie po pieniądze. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Zgłosić się na polic...
Zawieszenie postępowania komorniczego.
Jakiś czas temu spadł na mnie niespodziewany wyrok, na mocy którego miałam zapłacić pewnej spółce wysoką kwotę (to nie był mój dług). Wierzyciel szybko uzyskał dokumenty i skierował sprawę do komornika, po czym niezwłocznie doprowadziłam do podpisania ugody i w I miesiącu wpłaciłam na jego konto żądaną częściową kwotę. Złożył on wniosek do komornika o zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Całkowita spłata została dokonana zgodnie z umową, trwał...
Zapis mieszkania w testamencie.
Cześć, Mieszkanie (poprzez sprawę sądową, testament) zostało podzielone na trzy osoby, tylko jedna z nich jest pełnoletnia i z tego wzgledu mam pytanie- •czy rodzice dwójki małoletnich po sprzedaży dostaną pieniądze normalnie, czy musza być one w jakiś sposób zamrożone do skończenia osiemnastego roku życia przez dzieci? •I czy podatek musi być zapłacony przez wszystkie strony by mieszkanie mogło iść na sprzedaż?...

Wyszukiwarka