Czy testament w formie ustnej też się liczy?

Wuja chorowal na serce, mial slabszy dzien bal sie ze moze umrzec wiec zawolal do siebie trzech znajomych i powiedzial im swoja wole po śmierci. Jego stan zdrowia sie poprawil jednak nie na dlugo bo w zeszlym tygodniu wuja zmarl nie spisujac swojego innego testamentu. Co w takiej sytuacji? Czy liczy sie taka. Sytuacja jako testament ustny czy nie?
anonim cytuj
18-10-2021
Liczy się, trzeba spisać co wuj powiedział i podać również dane tych trzech osób, które muszą wolę wuja potwierdzić w sądzie

anonim cytuj
18-10-2021
liczy sie jako testament ustny,Nalezy napisac z tego protoko jakie osoby to slyszaly jiedy i gdzie i podpisytych osob.Przerabialam to,

anonim cytuj
18-10-2021

Sugerowane Tematy

Emerytura z KRUS.
Siostra była ubezpieczona w KRUS jako domownik od 01.01.1983 do14.09. 1985. Później ciężko chorowała i przeszła na rentę. W latach 17.01 1989 do 31.12. 1991 pracowała w Spółdzielni Inwalidów będąc jednocześnie na rencie w KRUS. Za ten okres ZUS przyznał jej 370 zł emerytury. Jednak KRUS poinformował że siostra nie ma prawa do wypłaty dwóch świadczeń tj. emerytury dla domownika z KRUS i emerytury z ZUS. Czy gdyby była ubezpieczona w KRUS jako właś...
zwrócenie kosztów za szkolenie
Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie? Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca...
Do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może sobie dorabiać bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym.
Mam krótkie pytanie. Znajoma zajmuje sie hobbistycznie robieniem zabawek, odzdóbek z tekstyliów. Głównie dla znajomych ale nie tyle. Dorobi na tym kilka stówek miesięcznie. Pytała mnie do jakiej kwoty przychodu miesięcznego/rocznego może to robić bez ujawniania tego w zeznaniu podatkowym. Niestety nie potrafiłem jej odpowiedzieć. Ktoś pomoże? ...
Wysoki czynsz za mieszkanie.
Od początku roku miałam już z 5 razy podnoszony czynsz mieszkanie w wspólnocie mieszkaniowej, mieszkanie własnościowe. Główne pytanie. Czy mogę ubiegać się o wgląd do dokumentów ile współdzielenia płaci zaliczki za centralne ogrzewanie .?W tym roku miałam stawki 6zl za metr kw. Teraz już mam 8 i zastanawiam się czy aby spółdzielnia nie nakłada sobie sama takich kwot. Doszły do mnie słuchy że właściciel budynków ma gdzieś zadłużenie....

Wyszukiwarka