Zmarła moja babcia, zostawiła po sobie mieszkanie. Babcia miała dwójkę dzieci, moją ciocię i mojego ojca. Mój ojciec zmarł w 2015 roku. Ciocia żyje. Babcia po śmierci mojego taty, przepisała mieszkanie na ciocię. Teraz pytania:
Czy mi i mojej siostrze należy się zachowek? Jak mogę sprawdzić, jaką umową było przepisane mieszkanie na ciocię? Czy wystarczy przeprowadzić postępowanie spadkowe po babci? Czy trzeba też przeprowadzić też po moim ojcu?
Pozdrawiam.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli najpierw postępowanie spadkowe po ojcu, a później po babci?
Jeśli ojciec i babcia mieszkali w granicach właściwości miejscowej tego samego sądu rejonowego to można zrobić to na jednym wniosku. Możecie też z siostra podejść do notariusza i sporządzić tam akt poświadczenia dziedziczenia.
anonim cytuj
01-09-2023
W kontekście przedstawionej sytuacji, istnieje kilka kluczowych kwestii do rozważenia:
Jeżeli chodzi o zachowek po zmarłej babci, w świetle Kodeksu cywilnego (art. 1008 § 1 k.c.), osoby uprawnione do zachowku mogą domagać się uzupełnienia zachowku, jeśli dostanie spadkowy, który przysługiwałby im jako spadkobiercom ustawowym, byłby niższy od wartości zachowku.
W Twojej sytuacji:
Jako wnuk zmarłego syna masz prawo do zachowku, ponieważ w przypadku, gdyby nie doszło do przepisania mieszkania przez babcię na Twoją ciocię, Twoje dziedziczenie odbywałoby się na podstawie zastępstwa (art. 931 § 1 k.c.). W konsekwencji, po śmierci babci mieszkanie by przeszło na jej dwójkę dzieci (Twojego ojca i ciocię). Skoro Twój ojciec nie żyje, dziedziczylibyście z siostrą po nim.
Jeżeli chodzi o sprawdzenie, na jakiej podstawie mieszkanie zostało przepisane na ciocię, warto zwrócić się do ksiąg wieczystych. Wpis w księdze wieczystej może ujawnić rodzaj dokonanej czynności prawnej, np. darowizna, sprzedaż, itp.
Postępowanie spadkowe po babci będzie konieczne w celu ustalenia składu masy spadkowej i uprawnionych do spadku. Jeśli jednak Twoj ojciec nie przystąpił do spadku po śmierci babci, postępowanie spadkowe po nim może nie być konieczne w kontekście roszczenia o zachowek. Niemniej jednak warto zastanowić się nad przeprowadzeniem takiego postępowania, by mieć pełny obraz prawny sytuacji.
Ostatecznie, jeśli chodzi o praktyczne działania, zgadza się z tym, co napisał drugi użytkownik. Jeżeli sąd właściwy dla ojca i babci to ten sam sąd rejonowy, można przeprowadzić postępowanie spadkowe w jednym wniosku. Inna opcja to udać się do notariusza w celu sporządzenia aktu poświadczenia dziedziczenia.
Witam ,w poniedziałek idę do szpitala na planowane cc ,prawdopodobnie bede tam do piątku,rzecz polega na tym ze mąż musi zostać w domu z dziećmi, czy może wziąć opiekę na zdrowe dziecko w takiej sytuacji ,ile jest takich dni i czy na każde dziecko?(mamy dwójkę) i jakie jeszcze moze wziąć dni wolnego oprócz urlopu,wiem ze jest jeszcze coś takiego jak dzień wolny z okazji narodzin dziecka lub coś podobnego,żeby nazbierać 5dni,bo później wezmie ojco...
Mam problem. Przyszedł mi list z uiszczeniem kary za 1 dzień braku OC.
Jeszcze przed końcem ubezpieczenia na auto, wykupiłem polisę na siebie w innym towarzystwie ubezpieczeniowym. Wszystko podawałem zgodnie z danymi z dowodu rejestracyjnego.
Okazuje się, że nowa polisa została zawarta nie następnego dnia po wygaśnięciu poprzedniej, tylko dnia kolejnego. Dzwoniłem na infolinię i konsultant nic nie może pomóc, oraz odmawia mi uzyskania dostępu d...
Dzień dobry,
Mam pytanie ws. alimentów na dziecko.
Ojciec biologiczny płaci alimenty na dziecko, zostały mu odebrane prawa rodzicielskie kilka lat temu. Matka dziecka wyszła za mąż za innego mężczyznę, ten adoptował dziecko i jest jego prawnym opiekunem (tata 2, jeśli tak można nazwać)
Para się rozstała, więc tata 2 również płaci alimenty na dziecko. Matka nie zgłosiła tego faktu, więc pobiera alimenty x 2
Pytanie 1.
Czy to zgodne z prawem...
Jestem na zwolnieniu lekarskim od psychiatry z powodu problemów zdrowotnych po ciężkim zdarzeniu losowym. W dniu dzisiejszym akurat kiedy była u mnie kontrol, ja byłam u starszej schorowanej sąsiadki, aby przygotować leki (zajmuje się nią długo) w tej samej klatce na tym samym piętrze, ale nie słyszałam pukania do siebie. Zostawiono kartkę, ze mam się ustosunkować.
Mój lekarz mówił, ze mogę nawet wychodzić nie tylko po niezbędne produkty, ale c...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: