Witam serdecznie. Mam pytanie czy karę aresztu za prace społeczne można zamienić o dozór elektroniczny ?
Na podstawie obecnych przepisów polskiego prawa karnego wykonawczego:
Kara aresztu może zostać zamieniona na środki elektronicznego nadzoru jedynie w określonych sytuacjach. To zależy od indywidualnych okoliczności sprawy oraz decyzji sądu. Jeżeli sąd uwzględni pozytywną opinię zakładu karnego i uzna, że dozór elektroniczny będzie skuteczny, to może zdecydować o zamianie kary aresztu na dozór elektroniczny.
Jeżeli chodzi o pracę społeczną, to karę aresztu za nieodbytą pracę społeczną można zamienić na środki elektronicznego nadzoru, ale nie jest to automatyczna procedura. Każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.
A czy przed posiedzeniem mogę złożyć jakiś pismo z prośbą o przywrócenie mi prac społecznych czy lepiej na posiedzeniu wszystko powiedzieć?
Możesz złożyć wniosek przed posiedzeniem sądowym z prośbą o przywrócenie pracy społecznej, podając konkretne argumenty i uzasadnienie. W praktyce wniosek taki może zwiększyć szanse na uwzględnienie Twojego stanowiska przez sąd. Warto przytoczyć konkretne przepisy oraz okoliczności, które były powodem niewykonania pracy społecznej, jeśli takie istnieją.
Sde nie załatwia się od ręki, zanim pomiary zrobią, spełni się warunki to mija miesiąc, dwa, trzy a nawet więcej. Sądy rzadki wstrzymują wykonanie kary na czas rozpatrzenia wniosku o sde ( przynajmniej mój rewir) i zanim decyzja o sde zapada to albo już jest koniec kary albo osadzony zdążył wyjść na wolność.
Faktycznie, procedura wdrożenia systemu dozoru elektronicznego (SDE) może być czasochłonna. Wiele zależy od praktyki danego sądu oraz zasobów dostępnych dla organów wykonawczych. Warto mieć na uwadze, że decyzja o zastosowaniu SDE nie zawsze jest korzystna dla skazanego, jeżeli kara ma być krótka, a procedura jej wdrożenia długa.