Mandat z fotoradaru.

Witam,
Otrzymałem zdjęcie z fotoradaru z GITD za przekroczenie prędkości.
Z racji sytuacji - chcę wskazać w odpowiedzi innego kierowcę jako sprawcę wykroczenia, jednak osoba ta nie posiada prawa jazdy. Proszę o informację jakie konsekwencje prawne poniesie wskazana osoba? Tj. czy dostanie mandat za popełnione wykroczenie przekroczenia prędkości, czy może też za brak prawa jazdy dodatkowo?
anonim cytuj
09-09-2023
Art. 96 § 1 p. 2 KW.
Odradzam, zwłaszcza, jeżeli to nieprawda.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Odzież ochronna BHP.
Witam wszystkich. Mam taki dylemat. Pracuję na dziale produkcji w firmie, wykonuje prace lekką, nie obsługuje żadnej maszyny, tylko montaż. Jako, że praca wymaga odzieży ochronnej dostaję takową od pracodawcy. I tu moje pytanie. Obuwie pracodawcy ma standard s1p i jest bardzo niewygodne, pocą się stopy i bolą po paru godzinach, już nie mówiąc o zapachu. Chciałem kupić sobie obuwie o tej samej klasie ochronnej lub wyższej ale wygodne, dopasowane d...
Podrobiony testament.
Sprawa spadkowa. Otworzony testament, który w 100% nie jest napisany i podpisany przez daną osobę. Napisany na kawałku kartki. Znam pismo i wiem że jest to podrobione. Jak to udowodnić? Sprawa jest odroczona, testament zakwestionowany. Co dalej? Wszystko według testamentu przepisane na siostrę....
Prawo spadkowe.
Sytuacja mojego bliskiego znajomego wygląda następująco: Całe życie mieszkał z babcią, którą w pojedynkę, pracując - opiekował się do końca Jej dni. Nie zostawiła ona jednak testamentu (najprawdopodobniej), oraz nie przepisała na niego swojej własności. Po Jej śmierci w pojedynkę i na własny koszt zorganizował pogrzeb i ją pochował. Zmarła była wdową z jedną córką - matką mojego znajomego. Nigdy nie interesowała się swoją matką, można rzec, ...
Czy szef ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kubka czy sztucicy?
Witam. Mam problem z moim szefem a mianowicie: pracuje w zakładzie pracy chronionej jako pracownik ochrony fizycznej bez licencji. Obszar do pilnowania i patrolowania jest duży, bo na posterunek żeby dojść to jest 2 km ponad. Do tego dochodzą patrole podczas służby i podczas powrotu na bazę jeszcze jeden. Dodam, że wszędzie chodzimy pieszo. Zmiany są 12 godzinne (dniówka i nocka). Czy inspektor ma obowiązek zapewnić nam wodę pitną i do umycia kub...

Wyszukiwarka