Witam,
Otrzymałem zdjęcie z fotoradaru z GITD za przekroczenie prędkości.
Z racji sytuacji - chcę wskazać w odpowiedzi innego kierowcę jako sprawcę wykroczenia, jednak osoba ta nie posiada prawa jazdy. Proszę o informację jakie konsekwencje prawne poniesie wskazana osoba? Tj. czy dostanie mandat za popełnione wykroczenie przekroczenia prędkości, czy może też za brak prawa jazdy dodatkowo?
Zmarły posiada dwójkę rodzeństwa oraz żyjącego ojca (matka nie żyje, brak dzieci).
Ze znalezionej korespondencji wynika, że posiada spore długi. Nie posiada jednak żadnego majątku (nieruchomość, samochód etc).
Pytanie 1: kto dziedziczy te długi, ojciec czy również rodzeństwo?
Pytanie 2: co w sytuacji gdy ojciec umrze i nie zdąży odrzucić spadku po synu? Czy zobowiązania przechodzą na rodzeństwo, czy może zostaną ściągnięte ze spadku, który ojc...
Witam, teściowe chcą darować swojemu synowi, a mojemu mężowi jedną działką, drugą natomiast swojej córce. Czy mogą to zrobić w jednym akcie notarialnym? Czy również w tym samym akcie mąż może mi darować połowę swojego udziału w działce i tym samym rozszerzyć współwłasność? Dzięki temu nie trzeba by później robić tego rozszerzenia, które jest dodatkowo płatne.
Za wszelkie informację dziękuję, bardzo zależy mi na nich, ponieważ notariusze, nie zaw...
Jak wygląda sytuacja prawna jeśli altanka/szopa stoi 40 cm od granicy płotu sąsiada. Czy taką szopę należy rozebrać? Czytałam, że budynek musi być co najmniej 150 cm od granicy działki, ale czy to dotyczy również szopy, która nie ma fundamentów/stoi na płytkiej wylewce z betonu? Szopa ma około 3-4 m wysokości. Sąsiad mi zarzuca, że nie może stać tak blisko płotu i należy rozebrać....
Witam
Mialam zasadzone pracę społeczne, zostało 200h ale skończył się czas na wykonanie ...
Kurator wysłał wniosek do sądu o odwieszenie kary . Rozprawa była 4stycznia ... tyle dowiedziałam się od kuratora i że 24.01 wysłano do mnie wyrok który zapadł.
Mam pytanie czy jeśli zapadł wyrok i sad odwiesza mi kare i zdecydował o więzieniu to rozumiem że od czasu otrzymania pisma mam 2 tyg aby złożyć wniosek o wstrzymanie i złożyć o dozór elektro...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: