Art 627 kpk a przedawnie i solidarność

Witam serdecznie,

Na podstawie art 271, 273 i 286 (podpisanie dokumentów firmowych) otrzymałam karę 1 roku na 5 lat z dozorem. Wszelkie koszty zostały od razu pokryte na podstawie wyroku i wezwania pełnomocnika Gminy. W wyroku zostały zasądzone również koszty na postawie Art. 627 od skazanych 5 osób solidarnie na rzecz oskarżyciela posiłkowego. Ja swoją 1/5 kosztów jak napisał mi pełnomocnik w wezwaniu pokryłam nie wiem jak w przypadku pozostałych 4 osób. W tym roku mija 5 letni okres próby. Czy Gmina może żądać pokrycia przez pozostałe osoby pozostałej części kwoty? czy zasądzone koszty się przedawniają? Czy niepokrycie tej opłaty przez pozostałe osoby może mieć wpływ na moje zatarcie kary?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz.
anonim cytuj
23-05-2024

Sugerowane Tematy

Zdarzenie drogowe z dzikim zwierzęciem.
Proszę o informację na temat możliwości uzyskania odszkodowania od zarządcy drogi za kolizję z dzikim zwierzęciem: - droga w mieście której otoczenie to tereny leśne (na jej przebiegu znajduje się park uroczysko), stan pasa drogowego również pozostawia wiele do życzenia - brak oznakowania o dzikich zwierzętach - zarząd dróg posiada informację o zdarzeniach ze zwierzętami w bieżącym roku oraz latach ubiegłych (w piśmie zobowiązuje się do postaw...
Podwójne zajęcie należności.
Miesiąc temu, na moim koncie bankowym pojawiła się blokada na kwotę 860 zł, tytułem egzekucji komorniczej. Kilka dni później bank zrealizował to zajęcie i przelał na konto komornika całą kwotę, a ja uznałem sprawę za zamkniętą. Tymczasem pierwszego tego miesiąca, na moim koncie ponownie pojawiła się blokada na 860 zł tytułem egzekucji komorniczej o tej samej sygnaturze i od tego samego komornika. Skontaktowałem się z kancelarią komorniczą i dowi...
Czy mogę unieważnić umowę sprzedaży, jeśli kupiłem używany samochód, który ma ukryte wady?
Ostatnio zakupiłem używany samochód od prywatnego sprzedawcy. W momencie transakcji byłem bardzo podekscytowany i zaufałem, że auto jest w dobrym stanie, ponieważ sprzedawca stwierdził, że samochód jest w pełni sprawny i nie ma żadnych ukrytych wad. Niestety, po zakupie okazało się, że samochód ma pewne problemy, o których sprzedawca mi nie wspomniał. Po kilku dniach użytkowania zauważyłem, że auto ma poważne problemy z układem hamulcowym, któ...
Rozliczanie mediów w wynajmowanym mieszkaniu
Mam problem z właścicielem mieszkania, które wynajmuje. Dostaje tylko kwotę do zapłaty za cały miesiąc-ciąg cyfr, dopiero jeśli się upomnę to dostaję te jego rozliczenia z zeszytu, na których w zasadzie może pisać co chce. Czuję że jestem oszukiwana, moje rachunki są naprawdę spore. Na prośbę pokazania Faktur zasłania się tym, że tam są jego dane itp., nie może mi tego pokazać. Jest to najem zwykły, umowa nie została przedłużona automatycznie ...

Wyszukiwarka