Spłata długu po licytacji/przetargu.

Dokonałem spłaty długu już po przetargu/licytacji, komornik oświadczył, że niestety wiąże go art. 781 kpc i mógł umorzyć egzekucję gdybym okazał potwierdzenie wpłaty zaksięgowane do czasu zakończenia licytacji, a czas na spłatę miałem do końca przetargu. Mimo wszystko po około tygodniu skontaktowałem się z wierzycielami (3 wierzycieli) i wpłaciłem im wszystko to co z nakazów i odsetki (bez kosztów komorniczych) z prośbą o cofnięcie wniosków o egzekucję z nieruchomości. PYTANIE jeżeli moi wierzyciele na moją prośbę poskładają do KOMORNIKA Wnioski o cofnięcie egzekucji z uwagi na ich spłatę, czy komornik dokona wykreślenia z KW, czy w przypadku cofnięcia przez wierzycieli wniosków o egzekucję komornik dokona wykreślenia z KW???
anonim cytuj
16-08-2023
niestety wiąże go art. 781 kpc i mógł umorzyć egzekucję gdybym okazał potwierdzenie wpłaty zaksięgowane do czasu zakończenia licytacji

I ma rację. Z tym, że nie chodzi o art. 781 tylko 981 kpc. I na marginesie, należało zapłacić nie tylko kwoty z nakazu i odsetki. Przepis mówi wyraźnie o uiszczeniu należności wierzyciela wraz z kosztami.
jeżeli moi wierzyciele na moją prośbę poskładają do KOMORNIKA Wnioski o cofnięcie egzekucji

Na to jest już za późno. Ty nic nie piszesz co dzieje się dalej. Sąd wydał już postanowienie o udzieleniu przybicia? Jest prawomocne? To postanowienie można skarżyć (o ile nie jest prawomocne). Samo skarżenie "bo mogę" nie ma sensu. To tylko przeciąganie w czasie wydania postanowienia o przysądzeniu własności (może jest już wydane?)

anonim cytuj
16-08-2023
Nie ma prawomocnego przybicia ( licytacja 08.08.2023r złożyłem skargę na czynności komornika oraz za czyjąś poradą złożyłem wniosek tuż przed licytacją wniosek o wyłączenie bez podpisu, ale później ustaliłem w sądzie, że sędzia udzieli przybicia po rozpoznaniu skargi oraz rozpoznaniu wniosku o wyłączenie.

anonim cytuj
16-08-2023
złożyłem skargę na czynności komornika oraz za czyjąś poradą złożyłem wniosek tuż przed licytacją wniosek o wyłączenie bez podpisu

Jaką czynność komornika skarżyłeś? O wyłączenie czego lub kogo wnioskowałeś? Jeśli tylko na zasadzie "ktoś mi powiedział" lub "bo mogę" to nawet nie odpisuj, bo to nic nowego nie wnosi. To tylko działania na przeciągnięcie w czasie.
sędzia udzieli przybicia po rozpoznaniu skargi oraz rozpoznaniu wniosku o wyłączenie

Też nie piszesz czy na posiedzeniu jawnym czy niejawnym. Na jawnym sąd wydaje postanowienie w dniu przeprowadzenia przetargu lub odroczy najdalej na tydzień. Jeśli na posiedzeniu niejawnym, to powinieneś otrzymać postanowienie i masz prawo je skarżyć w ciągu 7 dni od otrzymania ( jawnym - 7 dni od ogłoszenia).
Skarżenie postanowienia miałoby jakiś sens gdybyś uiścił należności finansowe wynikające z art. 981 kpc. Wszystkie, a nie tylko te które uważasz za stosowne.
sędzia udzieli przybicia po rozpoznaniu skargi oraz rozpoznaniu wniosku o wyłączenie

Jak było to w dniu 08.08, czyli w dniu przetargu, to po upływie 7 dni stało się prawomocne. Czyli z dniem dzisiejszym.

anonim cytuj
16-08-2023
Przybicie jest nie prawomocne sąd na licytacji, stwierdził, że złożona skarga na komornika (z uwagi zbieg egzekucji dwóch komorników przez jakiś czas prowadziło egzekucje z nieruchomości) oraz wniosek o wyłączenie sędziego nie podpisany, wniosek ten złożyłem na biuro podawcze sądu przed licytacją ale tego samego dnia, z uwagi że sąd nie mógł rozpoznać wniosku do przybicia nie doszło, przybycie będzie prawomocne po rozpoznaniu wniosku o wyłączenie tak stwierdził sąd. W dniu przetargu nie mogłem w płacić kasy, wpłaciłem dopiero na konta wierzycieli podane przez wierzycieli. Pytanie czy spłata wierzycieli przed prawomocnym przybyciem, spowoduje odwrócenie skutków licytacji?? (Wylicytowania przez jednego z licytantów)?

anonim cytuj
16-08-2023
Pytanie czy spłata wierzycieli przed prawomocnym przybyciem, spowoduje odwrócenie skutków licytacji??

Nie z automatu (przepisu). Brak podstaw prawnych.
Przy takim majątku, to nie powinieneś korzystać z forum tylko z prawnika ( radcy/adwokata) w realu. Ja tylko opieram się na tym co tu piszesz (jeszcze nie jasno), bez wglądu w kwity. Ktoś to powinien przejrzeć i poprowadzić sprawę za ciebie. Powinno być skarżone postanowienie o przybiciu (czy będzie skuteczne, to inna rzecz). Skoro twierdzisz, że jeszcze nie zostało wydane, to kupiłeś sobie czas na działanie.

anonim cytuj
16-08-2023
Przy braku odpowiedzi czy spłata długu, po przetargu, a przed prawomocnym przybyciem wraz z wnioskami wierzycieli o cofnięcie wniosków egzekucyjnych, spowoduje odwrócenie skutków licytacji tj z uwagi na spłatę i wnioski wierzycieli do komornika, spróbować zapytać musiałem, ale faktycznie ma Pan rację chyba nie ma wyjścia trzeba skorzystać z pomocy profesjonalnego pełnomocnika

anonim cytuj
16-08-2023
PYTANIE jeżeli moi wierzyciele na moją prośbę poskładają do KOMORNIKA Wnioski o cofnięcie egzekucji z uwagi na ich spłatę, czy komornik dokona wykreślenia z KW???

Podkreślenie winno być położone na art. 985 § 2 kpc. Jeżeli wierzycielowi zostaną zwrócone całość należności głównej wraz z odsetkami oraz kosztami, może on zwrócić się z wnioskiem do komornika o umorzenie egzekucji. Jeżeli tak się stanie, komornik umorzy postępowanie egzekucyjne. Co do wykreślenia wpisu z Księgi Wieczystej - tak, po umorzeniu postępowania egzekucyjnego komornik składa do sądu wniosek o wykreślenie wpisu. Jednak należy pamiętać, że fakt wpłaty należności po przetargu/licytacji nie ma automatycznego wpływu na unieważnienie przetargu, a jedynie daje podstawę do umorzenia postępowania egzekucyjnego.

Kluczowe jest tutaj, by wiedzieć, czy postanowienie o przybiciu stało się prawomocne. Jeśli nie, to decydujące jest rozpoznanie skargi na czynności komornika oraz wniosku o wyłączenie sędziego. Jeśli skarga zostanie uwzględniona, może to mieć wpływ na postanowienie o przybiciu.

Pytanie czy spłata wierzycieli przed prawomocnym przybyciem, spowoduje odwrócenie skutków licytacji?? (Wylicytowania przez jednego z licytantów)?

Nie ma przepisu, który bezpośrednio by mówił o odwróceniu skutków licytacji w wyniku spłaty długu przed prawomocnym przybiciem. Skutki licytacji odwraca się w sytuacjach szczególnie określonych w prawie, takich jak uchylenie postanowienia o przybiciu. Sam fakt spłaty długu nie jest podstawą do uchylenia skutków przetargu. Jeśli wierzyciele wycofają wnioski o egzekucję, to jak wcześniej wspomniano, postępowanie egzekucyjne zostanie umorzone, ale to nie wpłynie na już przeprowadzoną licytację.

Należy mieć na uwadze, że choć przepisy są jasne, interpretacja prawa w konkretnych okolicznościach faktycznych może być różnorodna i skomplikowana. Jednakże, opierając się na przedstawionych informacjach i aktualnym stanie prawa, wyżej przedstawione są możliwe kierunki rozstrzygnięcia.

anonim cytuj
16-08-2023

Sugerowane Tematy

Odroczenie kary
Witam mam pytanko. Obecnie przebywam o 6 miesięcy na dozorze elektronicznym czy popełniłem w 2016 roku. Od tamtego czasu pracuje mam firmę itd. 2 dni temu uprawomocnil się kolejny wyrok. 10 miesięcy. Pytanie jest takie czy jest szansa na odroczenie tego wyroku że względu na pracę utrzymanie rodziny. Czy ten dozór mi w tym odroczenie może mi zaszkodzić. Dziękuję za odpowiedzi...
Małżeństwo posiada na własność garaż, żona umiera. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Co trzeba zrobić przed sprzedażą?
Małżeństwo posiada na własność garaż wartości ok. 20.000zl. Umiera żona. Mąż chce sprzedać ten garaż. Spadkobiercami jest też dwójka pełnoletnich dzieci. Czy przed sprzedażą musi być przeprowadzona sprawa spadkową w Sądzie? Czy wystarczy aby wszyscy spadkobiercy podpisali umowę sprzedaży przed notariuszem?...
Problem z sąsiadem który robi z mieszkania śmietnik. My sąsiedzi cierpimy a spółdzielnia nic z tym nie robi.
Dzień dobry. Mamy problem z sąsiadem z klatki. Mianowicie jest to kompulsywny zbieracz, zbiera wszystko co się da że śmietnika, ma cały balkon wypchany tymi gratami nie mówiąc o tym co sie dzieje w jego domu. Sąsiad ten ma koło 90 lat i mieszka z synem który mu pomaga w zbieraniu. 3 lata temu od niego była inwazja moli. W tym roku jest pełno much. Mieszkam w pionie nad nim i zabijam Ok 50 much dziennie. W jego oknach miedzy roleta a oknem z zewn...
Kto dziedziczy najpierw?
Jeżeli babcia zmarła i nie pozostawiła testamentu. Miała syna i córkę. Syn odrzucił spadek. Kto dziedziczy po synu najpierw? Siostra czy dzieci syna?...

Wyszukiwarka