Czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?

Witam.
1.czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?
(18 -latka wyrzucona z domu boi się sama odebrać swoje rzeczy )
Uczy się została bez grosza i dachu.(18 lat skończyła w czerwcu)
Czy może starać się o alimenty co ma zrobić od czego zacząć?
anonim cytuj
31-08-2023
1. Możesz zadzwonić do dzielnicowego bądź podejść na komendę i poprosić o wsparcie przy odbieraniu rzeczy.
2. Złóż pozew o alimenty
3. Podejdź do mopsu , możesz złożyć wniosek o zasiłek celowy i chyba okresowy również i nie wiem jak jest z bonami żywnościowymi ( koleżanka kiedyś dostała ale ona została sama z dzieckiem )ale warto dopytać .

anonim cytuj
31-08-2023
czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?

Tak, można prosić dzielnicowego o wsparcie w trakcie zabierania rzeczy z domu, zwłaszcza jeśli istnieją obawy o bezpieczeństwo. Dzięki obecności funkcjonariusza może być łatwiej uniknąć konfliktów i zabezpieczyć swoje prawa.

Skoro osoba jest już pełnoletnia, ale kontynuuje naukę, może ubiegać się o alimenty od rodziców. Procedura jest następująca:
a) W pierwszej kolejności warto skierować wezwanie do zapłaty do rodziców w formie pisemnej z określeniem kwoty alimentów oraz terminu zapłaty.
b) Jeżeli rodzice nie odpowiadają na wezwanie lub odmawiają zapłaty, można złożyć pozew o alimenty w sądzie. Do pozwu warto dołączyć dokumenty potwierdzające kontynuację nauki.

Podejdź do mopsu , możesz złożyć wniosek o zasiłek celowy i chyba okresowy również i nie wiem jak jest z bonami żywnościowymi

Zgadza się. Skoro osoba jest w trudnej sytuacji materialnej, powinna skierować się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej (MOPS). W ośrodku można złożyć wniosek o zasiłek celowy, który przysługuje w szczególnie uzasadnionych przypadkach, gdy osoba znajduje się w trudnej sytuacji życiowej. Możliwe jest też ubieganie się o zasiłek okresowy oraz bony żywnościowe, jeśli ośrodek takie udziela. Wszystko zależy od indywidualnej sytuacji osoby oraz regulaminu danego ośrodka.

anonim cytuj
02-09-2023
czy można prosić dzielnicowego żeby był podczas zabierania swoich rzeczy z domu?

Tak, można prosić dzielnicowego o asystę w trakcie zabierania rzeczy z domu, w szczególności gdy istnieją obawy o bezpieczeństwo lub konflikty z domownikami. W Polskim prawie, choć nie ma bezpośredniego przepisu mówiącego o tej kwestii, funkcjonariusze mają obowiązek dbać o bezpieczeństwo obywateli, więc taka prośba jest jak najbardziej uzasadniona.

Jeżeli osoba jest pełnoletnia, ale nadal kontynuuje naukę, ma prawo domagać się alimentów od rodziców na mocy art. 133 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (K.r.o.). Proces w tym zakresie wygląda następująco:

a) Najpierw warto skierować pisemne wezwanie do zapłaty do rodziców z precyzyjnym określeniem oczekiwanej kwoty alimentów i terminu zapłaty.
b) W sytuacji braku reakcji rodziców na wezwanie lub ich odmowy, można wnieść pozew o alimenty do sądu. Wskazane jest dołączenie do pozwu dokumentów świadczących o kontynuacji nauki.

Podejdź do mopsu , możesz złożyć wniosek o zasiłek celowy i chyba okresowy również i nie wiem jak jest z bonami żywnościowymi

Tak, osoba w trudnej sytuacji życiowej ma prawo zwrócić się o pomoc do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Można tam składać wnioski o różnego rodzaju wsparcie, w tym o zasiłek celowy (art. 40 ustawy o pomocy społecznej). Zasiłek okresowy jest udzielany osobom spełniającym określone kryteria dochodowe (art. 36 tej samej ustawy). Co do bonów żywnościowych, zależy to od regulaminu danego ośrodka i dostępności takiej formy wsparcia.

anonim cytuj
02-09-2023
Tak, można prosić dzielnicowego o asystę w trakcie zabierania rzeczy z domu, w szczególności gdy istnieją obawy o bezpieczeństwo lub konflikty z domownikami. W Polskim prawie, choć nie ma bezpośredniego przepisu mówiącego o tej kwestii, funkcjonariusze mają obowiązek dbać o bezpieczeństwo obywateli, więc taka prośba jest jak najbardziej uzasadniona.

Czy jest może jakiś konkretny przepis, który mówi o obowiązku interwencji przez policję w takich sytuacjach? Jak by to wyglądało praktycznie? Czy po prostu idę na komendę i zgłaszam to, czy może muszę wypełnić jakieś specjalne dokumenty czy coś w tym stylu? Wolałabym wiedzieć na co się przygotować zanim tam pójdę.

anonim cytuj
02-09-2023
Praktycznie rzecz biorąc, gdy chodzi o obawę o bezpieczeństwo podczas odbierania rzeczy z mieszkania, możesz zgłosić się osobiście na komendę lub do dzielnicowego z prośbą o wsparcie. W większości przypadków nie będziesz musiała wypełniać specjalnych dokumentów. Zgłoszenie ustne powinno być wystarczające, choć warto mieć przy sobie dowód tożsamości. Opisz dokładnie sytuację i wyraź swoje obawy, dzięki czemu funkcjonariusze będą mogli odpowiednio zareagować.

anonim cytuj
02-09-2023

Sugerowane Tematy

odwołanie popełnienia wykroczenia
Witam. 2 miesiące temu złożyłam zawiadomienie na policji o popełnieniu wykroczenia, którym było przywłaszczenie. Doszłam do porozumienia z tą osobą i chciałabym odwołać swoje zgłoszenie. Jak wygląda procedura w tej kwestii ? Co powinnam napisać we wniosku ?...
Zwrot za rezerwację anulowaną bez podania przyczyny (bon turystyczny), co powinno zawierać ponaglenie do zwrotu zaliczki?
Dzień dobry, W zeszłym roku zrobiłam rezerwacje w ośrodku wczasowym płacąc bonem turystycznym ( 500zl). Z rezerwacji mogłam zrezygnować do końca lutego i liczyć na 100% zwrot zaliczki. Dzień przed końcem czasu, który regulaminowo kończył się na koniec lutego dostałam maile ze rezerwacja została anulowana bez podania przyczyny przez ośrodek. Mimo tygodniowych prób skontaktowania się z ośrodkiem mailowo i telefonicznie zmuszona byłam zrobić rezer...
Zwolnienie podczas urlopu macierzyńskiego.
Zostałam zwolniona z pacy w trakcie urlopu macierzyńskiego z powodu likwidacji firmy. Jak zgodnie z prawem mogę dostać ekwiwalent pieniężny za zaległy urlop wypoczynkowy z powodu rozwiązania stosunku pracy? Jak to zrobić poprawnie, jaki wniosek ?...
PODWAŻENIE WPISU W KARCIE ZGONU.
Mężczyzna umiera w domu, podczas nieobecności reszty domowników. Zwłoki znajduje syn i wzywa lekarza. Lekarz stwierdza "przyczynę naturalną" i wyklucza przestępstwo, co potwierdza policja. Lekarz wypytuje syna, który znalazł ciało, o stan zdrowia ojca. Syn odpowiada, że trudno ocenić, bo ojciec nie należał nawet do żadnej placówki medycznej i pewnie ze 20 lat nie był u lekarza. Na podstawie oceny wizualnej denata lekarz stwierdza, że zm...

Wyszukiwarka