Firma dostaje mandat 2000 zł. czy mogę tym mandatem obciążyć pracownika??

Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?
anonim cytuj
29-11-2022
coli

Nie możesz wystawić takiego mandatu na pracownika przy umowie o prace
max wysokość to wynagrodzenie jednej dniówki

anonim cytuj
30-11-2022
Mam pytanie mam firmę i wykonuję pracę dla innej firmy w której jest zawarta umowa że jeżeli któryś z moich pracowników zostanie przyłapany pod wpływem alkoholu to firma dostaje mandat w wysokości 2000 czy tym mandatem w takiej kwocie mogę obciążyć pracownika i jak taki mandat powinien wyglądać?

Odwołując się do polskiego Kodeksu pracy, warto wskazać na kilka istotnych przepisów:

Po pierwsze, zgodnie z art. 114 §1 Kodeksu pracy, pracownik odpowiada za szkodę wyrządzoną pracodawcy podczas wykonywania obowiązków służbowych tylko wtedy, gdy szkoda ta powstała z jego winy. Zatem jeśli Twoja firma poniosła straty z powodu zachowania pracownika (w tym przypadku spożycia alkoholu), można rozważyć przeniesienie odpowiedzialności na pracownika, ale tylko w przypadku udowodnienia jego winy.

Po drugie, zgodnie z art. 115 Kodeksu pracy, jeśli pracownik wyrządził pracodawcy szkodę umyślnie lub na skutek rażącego niedbalstwa, jego odpowiedzialność jest nieograniczona. Jeśli jednak nie można zarzucić pracownikowi rażącego niedbalstwa lub działania umyślnego, to odpowiedzialność pracownika jest ograniczona do jednomiesięcznego wynagrodzenia.

Po trzecie, przed obciążeniem pracownika jakimkolwiek kosztem związanym z wyrządzoną szkodą, pracodawca powinien udokumentować i udowodnić, że pracownik działał z winy, a także okoliczności w jakich doszło do wyrządzenia szkody. Ważne jest również poinformowanie pracownika o zamiarze obciążenia go kosztem i dać mu możliwość przedstawienia własnego stanowiska w tej sprawie.

coli

Nie możesz wystawić takiego mandatu na pracownika przy umowie o prace

max wysokość to wynagrodzenie jednej dniówki

Ten komentarz ma częściowo rację. Jak już wspomniano, odpowiedzialność pracownika za wyrządzoną szkodę jest ograniczona w przypadku, gdy nie działał on umyślnie ani z rażącym niedbalstwem. Jednak maksymalna kwota, jaką można od niego ściągnąć, to równowartość jego jednomiesięcznego wynagrodzenia, a nie jednej dniówki.

Podsumowując, możliwość obciążenia pracownika kosztem mandatu zależy od konkretnej sytuacji i okoliczności oraz od tego, czy pracodawca może udowodnić winę pracownika. W każdym przypadku zaleca się konsultację z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy, aby dokładnie przeanalizować okoliczności i zapewnić, że postępowanie jest zgodne z prawem.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości.
Chce sprzedać działkę za pośrednictwem biura nieruchomości. Klient chciał zapłacić w 2 ratach i już po pierwszej racie chciał abym przepisała na niego akt własności. Agentka powiedziała że gdyby nie zapłacił drugiej części to komornik będzie to ścigał. Mi to nie odpowiada. A więc klient zaproponowal że zapłaci 10% teraz i podpiszemy umowę przedwstepną w której będzie zawarte że jeśli on nie wywiąże się i nie zapłaci reszty w ciągu miesiąca to ...
Stawka godzinowa na umowę zlecenie.
Witam pracuje na umowę o pracę za najniższa krajowa, a do tego na umowę zlecenie w innej spółce. I tu pojawia się problem gdyż np. mój kolega pobiera wypłatę w wysokości 16.40 zł netto na godzinę a ja 13.29zl netto wykonując ta sama pracę i te same godziny pracy? Jak to jest możliwe? W kadrach nie potrafią mi tego wytłumaczyć. I w ogóle ile teraz wynosi netto najniższa stawka godzinowa na umowę zlecenie na rękę?...
Rozwód a rozliczenie PIT.
Dzień dobry, czy będąc w trakcie rozwodu mogę się rozliczyć z Pit 11 jako samodzielna matka? (zaznaczam ,że dziecko nie jest z obecnego małżeństwa i dziecko nie jest przysposobione jakoby obecny mąż był ojcem dziecka )...
Kasacja wyroku.
Znajomy po nieudanej apelacji dostał wyrok 2 lata. Można coś jeszcze zrobić ? Rozważa kasację czy mogę prosić o informację jak to działa oraz jak długo czeka się na decyzję ? Czy jeśli zatrzymają go teraz i trafi do zakładu karnego to jeśli kasacja się uda zwolnią go, czy napisanie kasacji wstrzymuje wykonanie wyroku ? Jeśli tego nie zrobi to czy może pisać w trakcie odsiadki o wcześniejsze zwolnienie lub dozór elektroniczny? Będę wdzięczna za ...

Wyszukiwarka