Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?

Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?
anonim cytuj
07-08-2022
Ma obowiązek płacenia do momentu kiedy sąd zasądzi zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

anonim cytuj
13-08-2022
Udać się do komornika.

anonim cytuj
15-08-2022
Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

anonim cytuj
17-08-2022
Post 1: Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?

Owszem, złożenie wniosku do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego nie zawiesza automatycznie obowiązku płacenia alimentów. Płatnik ma obowiązek kontynuowania płatności alimentów do momentu, kiedy zostanie wydane prawomocne postanowienie sądu znoszące obowiązek alimentacyjny.

Post 3: A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

W przypadku niewywiązania się z obowiązku alimentacyjnego, wierzyciel alimentacyjny (osoba uprawniona do ich odbioru) ma prawo wszcząć postępowanie egzekucyjne przez komornika. Procedura rozpoczyna się od złożenia wniosku egzekucyjnego do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, który uprawnia komornika do podjęcia działań mających na celu ściągnięcie zaległych alimentów.

Post 5: Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

Dokładnie tak, obowiązek płatniczy dotyczący alimentów trwa do czasu zniesienia go przez sąd, a jakiekolwiek zaległości w płatnościach mogą zostać poddane egzekucji przez komornika.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Długi za alimenty.
Dzień dobry, (FA - Fundusz Alimentacyjny) Kwota alimentów na 1 dziecko = 600 złotych Jestem zadłużony na kilka tysięcy złotych. Sprawę prowadzi komornik, który zajął dwa moje konta bankowe. Dodatkowo miałem dług wobec FA. Przyjmując, że mam 10 tys zaległych alimentów na dziecko + 5 tysięcy dla FA chciałbym się dowiedzieć: 1. Czy świadczenie z FA można pobierać przez cały czas aż do pełnej spłaty zadłużenia? Czyli była żona pobiera świadczeni...
Pytanie dotyczące urlopu rodzicielskiego po zmianach wchodzących 1 sierpnia 2022r.
Dzień dobry. Obecnie przebywam na urlopie z tytułu urodzenia dziecka udzielonego na dotychczasowych zasadach tj. 20tyg. urlopu macierzyńskiego i 32 tyg. urlopu rodzicielskiego. Urlop ten kończy się dnia 7 sierpnia. Czy w tej sytuacji mogę złożyć wniosek o dodatkowe 9 tygodni? Niestety nie mogę doszukać się jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie....
Wynajem mieszkania cudzoziemcowi.
Wynajęłam mieszkanie polsko-tunezyjskiej parze, ona Polka on Tunezyjczyk. Zależy im, aby umowa była na nich obojga- ponieważ jemu to jest potrzebne do jakiegoś urzędu ds. cudzoziemców. Zaznaczyli, że będą zgodnie i solidarnie płacić czynsz i wszelkie koszta, oraz zgodnie odpowiadają za mieszkanie. I teraz mam pytanie, bo nigdy nie wynajmowałam cudzoziemcowi- co mi jest potrzebne? Czy on musi mieć paszport, ważną wizę, czy prawo pobytu? Czy jako ...
Hałaśliwy sąsiad.
Od około 2-3 miesięcy mamy problem z hałaśliwym sąsiadem z dołu. Klatka jest mała, 8 mieszkań, głos niesie się tylko po pionach - tj. hałaśliwość przeszkadza tylko nam i wynajmującym mieszkanie pod nim. Sąsiad poniżej nas, który wynajmuje mieszkanie, organizuje około 1 w tygodniu imprezy gdzie gra głośno muzyka która dudni i są głośne krzyki. Jest to o tyle uciążliwe że nie da się spać, a mam żonę w 8 miesiącu ciąży więc tego typu sprawy są powa...

Wyszukiwarka