Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?

Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?
anonim cytuj
07-08-2022
Ma obowiązek płacenia do momentu kiedy sąd zasądzi zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

anonim cytuj
13-08-2022
Udać się do komornika.

anonim cytuj
15-08-2022
Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

anonim cytuj
17-08-2022
Post 1: Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?

Owszem, złożenie wniosku do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego nie zawiesza automatycznie obowiązku płacenia alimentów. Płatnik ma obowiązek kontynuowania płatności alimentów do momentu, kiedy zostanie wydane prawomocne postanowienie sądu znoszące obowiązek alimentacyjny.

Post 3: A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

W przypadku niewywiązania się z obowiązku alimentacyjnego, wierzyciel alimentacyjny (osoba uprawniona do ich odbioru) ma prawo wszcząć postępowanie egzekucyjne przez komornika. Procedura rozpoczyna się od złożenia wniosku egzekucyjnego do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, który uprawnia komornika do podjęcia działań mających na celu ściągnięcie zaległych alimentów.

Post 5: Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

Dokładnie tak, obowiązek płatniczy dotyczący alimentów trwa do czasu zniesienia go przez sąd, a jakiekolwiek zaległości w płatnościach mogą zostać poddane egzekucji przez komornika.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Co zrobić ze złośliwym sąsiadem?
W mojej klatce mieszka nienormalna starsza sąsiadka. Wszystkich się czepia, straszy policją, sądami, bombą itp. Dowiedziałam się, że od wielu lat nie wpuszcza kontroli gazu i kominiarza. Chciałabym to zgłosić, bo jest to niebezpieczne. Do tego często przy jej drzwiach czuć gazem. Mieszkam we wspólnocie mieszkaniowej. Jak to zgłosić, żeby nie było na mnie. Sąsiadka i tak mi utrudnia życie....
Umowa o dożywocie.
Sytuacja dotyczy aktu notarialnego "umowa o dożywocie". Zgodnie z art 908 kc" nabywca" nieruchomości jest zobowiązany do wytrzymania "zbywcy", aż do śmierci. Sprawa jasna. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy "zbywca" osoba w bardzo podeszłym wieku wyraża chęć umieszczenia w DPS z uwagi na stan zdrowia, czy jest taka możliwość, czy musi do końca mieszkać w swojej nieruchomości? Drugie pytanie: czy "na...
Podwyższenie alimentów z zabezpieczenia alimentacyjnego.
Witam, dnia 26.01 sąd wydał rozwód i podwyższył alimenty z zabezpieczenia alimentacyjnego. Dziś dostałam przelew z alimentami ale z kwotą z zabezpieczenia. Domyślam się, że były mąż złożył apelacje. Stąd moje pytania: 1. Czy kwota na dzień dzisiejszy powinna być wysłana z zabezpieczenia czy już z wyroku sądu ? 2. Jeżeli złożył apelacje to ile (mniej więcej) trwa wydanie postanowienie sądu dotyczące alimentów ?...
Kara pieniężna za zerwanie umowy abonenckiej.
Mój chłopak dostał karę nałożoną przez operatora komórkowego w kwocie prawie 4000 zł. Wcześniej przed rozwiązaniem umowy przed czasem był stacjonarnie w i został poinformowany, że tak jak jest w umowie kara może wynieść 1000 zł, więc chłopak przemyślał i przeniósł się telefonicznie. Przeczytaliśmy regulamin i jest tam napisane, że jeśli umowa została rozwiązana telefonicznie to o karze powinien zostać poinformowany telefonicznie, SMS-owo, mailow...

Wyszukiwarka