Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?

Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?
anonim cytuj
07-08-2022
Ma obowiązek płacenia do momentu kiedy sąd zasądzi zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

anonim cytuj
13-08-2022
Udać się do komornika.

anonim cytuj
15-08-2022
Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

anonim cytuj
17-08-2022
Post 1: Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?

Owszem, złożenie wniosku do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego nie zawiesza automatycznie obowiązku płacenia alimentów. Płatnik ma obowiązek kontynuowania płatności alimentów do momentu, kiedy zostanie wydane prawomocne postanowienie sądu znoszące obowiązek alimentacyjny.

Post 3: A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

W przypadku niewywiązania się z obowiązku alimentacyjnego, wierzyciel alimentacyjny (osoba uprawniona do ich odbioru) ma prawo wszcząć postępowanie egzekucyjne przez komornika. Procedura rozpoczyna się od złożenia wniosku egzekucyjnego do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, który uprawnia komornika do podjęcia działań mających na celu ściągnięcie zaległych alimentów.

Post 5: Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

Dokładnie tak, obowiązek płatniczy dotyczący alimentów trwa do czasu zniesienia go przez sąd, a jakiekolwiek zaległości w płatnościach mogą zostać poddane egzekucji przez komornika.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Były mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Co zrobić w takiej sytuacji?
W kwietniu wyprowadziłam się od męża z domu jego matki. W październiku dostaliśmy rozwód. Od kwietnia były już mąż nie płaci za prąd i wodę. Umowy prądu i wodociągów są na mnie. Długi urosły do 2 tys. Co mam zrobić ? Nie mogę się z nim dogadać w celu przepisania umowy i spłaty...... Da się coś zrobić ?????...
Gdzie udzielą mi informacji na temat sprawy spadkowej.
W 2020 roku umiera moja babcia (mama taty), która mieszkała razem ze mną i mamą. W 2021 roku mama zostaje wezwana na świadka w sprawie ustalenia spadku po babci z zapytaniem, czy babcia zostawiła po sobie jakiś testament. Potem zostaje wezwana drugi raz, już na ogłoszenie, gdzie zostaje poinformowana, że mój tata (syn babci) ma w ciągu 1,5 roku spłacić mnie i mojego brata (podobno rozchodzi się o równowartość jednej z działek rolnych). To są sł...
Co grozi za niestawienie się w sądzie jako świadek?
Co można zrobić, jakie podjąć kroki gdy Sad Rejonowy wydział cywilny wzywa na przesłuchanie dotyczące wyjawienia majątku tyle ze osoba mieszka za granica a wezwanie odbiera w swoim Sadzie Rejonowym i okazuje się, że w momencie odbioru wezwania przesłuchanie odbyło się prawie 3 tygodnie temu. Chodzi o unikniecie konsekwencji niestawiennictwa....
Rozwód a mieszkanie męża.
Przed ślubem mąż odziedziczył mieszkanie, w którym potem mieszkaliśmy przesz 3 lata. Już po ślubie, zanim minęło 5 lat, postanowiliśmy to mieszkanie sprzedać i kupić większe. Mąż jako właściciel dopełnił wszystkich formalności, kupił za te pieniądze większe mieszkanie, też jako jedyny właściciel bo tak mówi prawo skarbowe. Kredyt na remont nowego mieszkania wzięliśmy razem. Teraz chcemy wziąć rozwód i powstało pytanie: czy należy mi się połowa za...

Wyszukiwarka