Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?

Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?
anonim cytuj
07-08-2022
Ma obowiązek płacenia do momentu kiedy sąd zasądzi zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

anonim cytuj
13-08-2022
Udać się do komornika.

anonim cytuj
15-08-2022
Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

anonim cytuj
17-08-2022
Post 1: Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?

Owszem, złożenie wniosku do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego nie zawiesza automatycznie obowiązku płacenia alimentów. Płatnik ma obowiązek kontynuowania płatności alimentów do momentu, kiedy zostanie wydane prawomocne postanowienie sądu znoszące obowiązek alimentacyjny.

Post 3: A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

W przypadku niewywiązania się z obowiązku alimentacyjnego, wierzyciel alimentacyjny (osoba uprawniona do ich odbioru) ma prawo wszcząć postępowanie egzekucyjne przez komornika. Procedura rozpoczyna się od złożenia wniosku egzekucyjnego do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, który uprawnia komornika do podjęcia działań mających na celu ściągnięcie zaległych alimentów.

Post 5: Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

Dokładnie tak, obowiązek płatniczy dotyczący alimentów trwa do czasu zniesienia go przez sąd, a jakiekolwiek zaległości w płatnościach mogą zostać poddane egzekucji przez komornika.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Przyspieszenie terminu rozprawy rozwodowej.
Witam, czy jest tu ktoś kto może doradzić. Jestem w trakcie rozwodu, mąż złożył wniosek o moje ubezwłasnowolnienie w sądzie w Warszawie, sąd w Warszawie przeniósł sprawę do Gdańska ( moje miejsce zamieszkania ) mąż się od tego odwołał - aktualnie sprawa utknęła w sądzie apelacyjnym w Warszawie. Czy da się jakoś poprosić sąd ( napisać wniosek ) o przyspieszenie ?? Chciałabym już mieć ten rozwód za sobą (przeszłam badania że jestem zdrowa psychicz...
Od kiedy należą się alimenty.
Dostałam wyrok zasądzający alimenty w kwocie 1200 złotych płatnych z góry do dnia 10 każdego miesiąca. Z rygorem natychmiastowej wykonalności. Są one od dnia złożenia wniosku czyli 28 sierpnia 2023 roku. Czy za sierpień liczy się cała kwota 1200 złotych czy nie?...
Zostałam oszukana
Witam! Jakiś czas temu zostałam oszukana. Pan przedstawiając się za kogoś kim nie był wyłudził ode mnie towar za który nie zamierzał zapłacić. Faktura na przelew. Odbyło się dochodzenia i sprawa karna. Pan został złapany i ustalono jego prawdziwą tożsamość. Mam od Sądu wyrok z klauzulą wykonalności. Oczywiście Sąd zobligował Pana do zwrotu pieniędzy i poniesionych przeze mnie kosztów. I co ja dalej z tym pismem powinnam zrobić. Zgłosić się do k...
Nieuzasadnione rozwiązanie umowy na czas nieokreślony.
Umowa na czas nieokreślony, wypowiedzenie ze strony pracodawcy, odwołanie do Sądu pracy. Sprawa zakończyła się, podpisaniem ugody Sądowej na 1szej rozprawie. Pracodawca zobowiązał się do zapłaty na moją rzecz" odszkodowania kwoty 18.000 złotych brutto (słownie: osiemnaście tysięcy złotych brutto). 2. Kwotę wskazaną w ust. 1 powyżej Pozwana przeleje na rachunek bankowy Powódki nr [______], po potrąceniu należności publicznoprawnych przewidzi...

Wyszukiwarka