Został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów, czy trzeba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy?

Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?
anonim cytuj
07-08-2022
Ma obowiązek płacenia do momentu kiedy sąd zasądzi zniesienie obowiązku alimentacyjnego.

anonim cytuj
10-08-2022
A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

anonim cytuj
13-08-2022
Udać się do komornika.

anonim cytuj
15-08-2022
Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

anonim cytuj
17-08-2022
Post 1: Jeżeli w tym miesiącu został złożony wniosek do sądu o zniesienie alimentów to czy musi dana osoba jeszcze zapłacić te alimenty do czasu wyznaczenia rozprawy sądowej. Moim zdaniem chyba jeszcze ma obowiązek płacenia ale nie wiem czy dobrze myślę?

Owszem, złożenie wniosku do sądu o zniesienie obowiązku alimentacyjnego nie zawiesza automatycznie obowiązku płacenia alimentów. Płatnik ma obowiązek kontynuowania płatności alimentów do momentu, kiedy zostanie wydane prawomocne postanowienie sądu znoszące obowiązek alimentacyjny.

Post 3: A co zrobić jeżeli nie zapłaci?

W przypadku niewywiązania się z obowiązku alimentacyjnego, wierzyciel alimentacyjny (osoba uprawniona do ich odbioru) ma prawo wszcząć postępowanie egzekucyjne przez komornika. Procedura rozpoczyna się od złożenia wniosku egzekucyjnego do sądu w celu uzyskania tytułu wykonawczego, który uprawnia komornika do podjęcia działań mających na celu ściągnięcie zaległych alimentów.

Post 5: Dopóki obowiązek nie został zniesiony, alimenty muszą być płacone.

Dokładnie tak, obowiązek płatniczy dotyczący alimentów trwa do czasu zniesienia go przez sąd, a jakiekolwiek zaległości w płatnościach mogą zostać poddane egzekucji przez komornika.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Odrzucenie spadku, a pobieranie emerytury.
Cześć, mam taką zagwozdkę. Tydzień temu zmarł mój Dziadek, miał sporo długów, ale żadnego majątku trwałego, nie miał mieszkania, auta itp. Wysokość jego emerytury jest wyższa niż Babci, więc z tego co słyszałam to Babcia będzie mogła pobierać jego emeryturę. Ale tak się zastanawiam, czy jeśli Babcia odrzuci spadek to dalej będzie mogła pobierać jego emeryturę, czy to się wyklucza?...
Problem z wynajmowanym mieszkaniem - kto odpowiada za awarię?
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z odpowiedzialnością za awarię w wynajmowanym mieszkaniu. Zgadzam się, że nie jestem zbyt biegły w kwestiach prawnych, ale staram się jakoś poradzić w tej sytuacji. Wynajmuję mieszkanie od pół roku, i od początku mieliśmy problemy z instalacją wodno-kanalizacyjną. Właściciel mieszkania, kiedy podpisaliśmy umowę, zapewniał, że wszystko jest w porządku i nic nie trzeba naprawiać. Ale po paru miesiącach, rury ...
Odszkodowanie za odwołany lot.
Witam serdecznie, czy jeżeli mój lot został odwołany, planowo 21:20 zaproponowali mi lot o 7:40 następnego dnia z przesiadką w innym kraju, złożyłem reklamacje, w odpowiedzi dostałem przeprosiny i zaoferowali mi zniżkę 30 % na następny lot w ciągu roku. Czy mogę odrzucić ich ofertę i zażądać odszkodowania pieniężnego ?...
Zasiedzenie
Chcielibyśmy złożyć do Sądu wniosek o nabycie posiadłości przez zasiedzenie. Wg. wzoru pisma, który otrzymaliśmy w Sądzie - do wniosku należy załączyć m.in.: mapkę nieruchomości, odpis z księgi wieczystej, wypis z rejestru gruntów itp. Niestety tak w Starostwie Powiatowym jak i w Urzędzie Gminy przekazano Nam, że jako osoby nie będące właścicielami posiadłości na papierze, nie możemy uzyskać takich dokumentów. Co w takiej sytuacji? Jak uzyskać w...

Wyszukiwarka