Przebywam na rencie inwalidzkiej. Jednocześnie pracuję na umowę o pracę.
Za miesiąc osiągnę wiek emerytalny. ZUS chce mnie wysłać z automatu na emeryturę twierdząc ze takie są przepisy (renta do osiagnięcia wieku emerytalnego).
Ja chciałabym jeszcze popracować, oczywiście bez renty. Jakie kroki muszę podjąć?
anonim cytuj
26-11-2020
Żadne. Możesz cały czas pracować. Nie musisz się zwalniać, przy przechodzenie na emeryturę po Rencie, z urzędu, nie ma wymogu rozwiązania stosunku pracy.
anonim cytuj
26-11-2020
Wiem tylko ja nie chcę przechodzic na emeryturę a w Zus mi powiedziano ze muszę
anonim cytuj
26-11-2020
Tak wygląda nasza ustawa.
Mozesz tez tylko bardzo szybko złożyć wniosek o zawieszenie renty. Wtedy ZUS nie przyzna emerytury z urzędu. Będzie czekał na twój wniosek.
Oczywiście jeśli zawiesisz rentę od tego miesiąca to nie będziesz już jej otrzymywać. A jeśli dostałaś ją za ten miesiąc będziesz musiała ją zwrócić.
Jeszcze jedno pytanie - kiedy dokładnie osiagasz wiek emerytalny?
anonim cytuj
26-11-2020
22 grudnia.
anonim cytuj
26-11-2020
Więc tak. 1 grudnia składasz wniosek o zawieszenie renty. Jeśli pieniądze wpłyną na konto - nie ruszaj ich - bank Sam zrobi zwrot.
Emerytura nie będzie przyznana.
anonim cytuj
26-11-2020
Wniosek o zawieszenie renty od grudnia zlozylam 23 listopada
anonim cytuj
26-11-2020
I to też jest ok. Emerytura z urzędu nie powinna zostać przyznana. Teraz w dogodnym dla siebie czasie możesz złożyć wniosek o emeryturę.
anonim cytuj
26-11-2020
Dziękuję bardzo.
anonim cytuj
26-11-2020
Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym w Polsce, osiągnięcie wieku emerytalnego nie obliguje automatycznie do przejścia na emeryturę, ani do rezygnacji z pracy zawodowej. Jeżeli osoba przebywa na rencie inwalidzkiej i osiąga wiek emerytalny, Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) faktycznie może zainicjować procedurę zmiany świadczenia z renty na emeryturę, jednakże nie jest to równoznaczne z koniecznością zaprzestania pracy.
Aby uniknąć automatycznego przyznania emerytury, zgodnie z art. 103 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych, można złożyć wniosek o zawieszenie wypłaty renty. Taka decyzja powoduje, że ZUS nie przekształci renty inwalidzkiej w emeryturę bez zgody osoby uprawnionej.
W sytuacji przedstawionej w dyskusji, wniosek o zawieszenie renty został złożony prawidłowo, przed osiągnięciem wieku emerytalnego. W takim przypadku, zgodnie z informacjami podanymi w postach, ZUS nie powinien przyznać emerytury z urzędu. Jeśli pieniądze od ZUS wpłyną na konto po złożeniu wniosku o zawieszenie renty, należy je zwrócić, co zazwyczaj jest realizowane przez bank na podstawie odpowiednich dyspozycji zwrotu nadpłaty.
Osoba zainteresowana może kontynuować pracę na umowie o pracę i w dowolnym dla siebie momencie, kiedy uzna to za stosowne, złożyć wniosek o emeryturę. Przejście na emeryturę jest decyzją indywidualną i nie musi być powiązane z zakończeniem aktywności zawodowej.
Witam ,
Zleciłam firmie budowlanej wykończenie mieszkania, podpisaliśmy umowę i chłopaki zaczęli prace. Pobrali opłatę za I etap prac i dwie zaliczki, wszystko zapisane w umowie i podpisane. Teraz uważają, ze remont zakończyli a ja teraz widzę, ze wszystko jest do poprawy. Czy jeśli oni uważają, że remont zakończony musze im zapłacić teraz mimo , ze robota spartaczona? Czy mogę najpierw pisemnie żądać usunięcia wad z wyznaczonym terminem i dopie...
Dzień dobry,
Zmarła babcia byłego męża. Odrzucił on spadek teraz w kolejności powinny go odrzucić nasze dzieci. Wiadomo że do wniosku do sądu rodzinnego należy dołączyć odrzucenie spadku przez ojca oraz akt zgonu babci. Co mogę zrobić w przypadku gdy ojciec dzieci nie chcę dać mi ksero tych dokumentów? Spadek zawiera długi i nie chcę by były tym obarczone....
Koleżanka chce wynająć mieszkanie. Właściciel chce, aby umowę podpisać u notariusza. Czy to jest normalne postępowanie, Znajoma pierwszy raz będzie podpisywać taką umowę? Jak to się odbywa czy u notariusza stawiają się wynajmujący i najemca. Na co zwrócić uwagę zarówno z punktu widzenia najmującego jak i wynajmującego?...
Partner chce mi sprzedać mieszkanie. W ten sposób zabieram kredyt na siebie i spłacam jego. (mieszkanie wtedy jest moje)
Czy może lepiej przejąć jego kredyt hipoteczny? Czy wtedy też będę miała mieszkanie?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: