Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.

Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.
anonim cytuj
12-10-2021
Jeżeli kupujesz samochod od firmy gdzie firma wystawia fv nie płacisz podatku bo firma płaci VAT z faktury od kwoty jaką jest na fakturze.

anonim cytuj
12-10-2021
Sytuacja wygląda tak, nabycie z fakturą zwalnia z PCC, limit gotówkowy dla firm to 15tyś, powyżej tej sumy płatność przelewem (bezgotowkowa)!

anonim cytuj
12-10-2021
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.

Odpowiadając na postawione pytania:

Podatek PCC: Gdy kupujesz samochód od firmy, która wystawia fakturę VAT, nie musisz płacić podatku PCC. W takiej sytuacji sprzedający (firma) płaci podatek VAT od sprzedaży, co wynika z Art. 2 ust. 1 pkt 4 lit. c) Ustawy o podatku od towarów i usług. Dlatego opłata 2% podatku PCC (który obowiązuje przy transakcjach między osobami fizycznymi) nie jest wymagana.

Limit płatności gotówkowych: Jeżeli chodzi o limit przyjęcia płatności gotówkowych przez firmę od osoby fizycznej, wynosi on rzeczywiście 15 000 zł. Jeżeli wartość transakcji przekracza tę kwotę, reszta powinna być realizowana w formie przelewu bankowego. Wymóg ten wynika z Art. 22 ust. 1 Ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, gdzie przewidziano ograniczenie w przyjmowaniu płatności gotówkowych w transakcjach pomiędzy przedsiębiorcami oraz pomiędzy przedsiębiorcami a konsumentami na kwotę powyżej równowartości w złotych 15 000 euro.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Spadek poprzez zasiedzenie
Witam Serdeczie pisze z takim pytaniem mianowicie . Rodzice mojej babci mieli dom mieszkała tam ona wraz ze swoimi rodzicami i rodzeństwem. Gdy zmarli brat babci miał podzielić spadek na wszystkich moja babcia miała otrzymać ten dom a reszta pole byli w sądzie za tamtych czasów a było to bardzo dawno dawno temu sad nakazał bratu babci podzial i przepis na ich wszystkich . Brat tego nie zrobił mataczył i kręcił. Koniec końców nikt nic nie otrzym...
Zwrot kosztów szkolenia.
Podpisałem umowę lojalnościową na szkolenie w którym pracodawca zawarł paragraf mówiący o zwrocie kosztów poniesionych przez pracodawcę w przypadku między innymi nie zdania egzaminu. Ponadto jest paragraf o brzmieniu: Wysokość podlegających zwrotowi kosztów podnoszenia kwalifikacji ulega zmniejszeniu proporcjonalnie do okresu przepracowanego od dnia zdania egzaminu. Czy to nie stoi w sprzeczności z Art. 103 paragraf 5. KP ? Naprawdę mogę być z...
udzielenie pożyczki znajomej osobie
Witam. Sytuacja związana jest z udzieleniem pożyczki pieniężnej osobie, którą znam lecz nie spisywaliśmy żadnego dokumentu potwierdzającego, że pieniądze mu przekazałem. Jedyne co mam to rozmowy na aplikacji Messenger (kwota pożyczki, termin spłaty oraz kwotę jaką miał spłacić). Dłużnik ma już około 1.5 miesiąca spóźnienia i raczej nie kwapi się do oddania mimo, że często pisze o spłaceniu pożyczki tego samego dnia. Czy jest jakaś realna szansa n...
Jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem?
Dzień dobry chciałabym zapytać jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem. Jest to kwota 120 zł więc jeżeli coś mi grozi to może lepiej odebrać. Bardzo dużo osób kupiło po poście na FB w tej chwili te osoby które odebrały piszą że przychodzi jakaś tandeta z chin nie będąca faktycznie tym co sugerowała firma. Generalnie nikt nie odważył się odesłać towaru bo nawet nie ma adresu tej firmy. Przesyłki są nadawane z chin. Jak tylko...

Wyszukiwarka