Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.

Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.
anonim cytuj
12-10-2021
Jeżeli kupujesz samochod od firmy gdzie firma wystawia fv nie płacisz podatku bo firma płaci VAT z faktury od kwoty jaką jest na fakturze.

anonim cytuj
12-10-2021
Sytuacja wygląda tak, nabycie z fakturą zwalnia z PCC, limit gotówkowy dla firm to 15tyś, powyżej tej sumy płatność przelewem (bezgotowkowa)!

anonim cytuj
12-10-2021
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.

Odpowiadając na postawione pytania:

Podatek PCC: Gdy kupujesz samochód od firmy, która wystawia fakturę VAT, nie musisz płacić podatku PCC. W takiej sytuacji sprzedający (firma) płaci podatek VAT od sprzedaży, co wynika z Art. 2 ust. 1 pkt 4 lit. c) Ustawy o podatku od towarów i usług. Dlatego opłata 2% podatku PCC (który obowiązuje przy transakcjach między osobami fizycznymi) nie jest wymagana.

Limit płatności gotówkowych: Jeżeli chodzi o limit przyjęcia płatności gotówkowych przez firmę od osoby fizycznej, wynosi on rzeczywiście 15 000 zł. Jeżeli wartość transakcji przekracza tę kwotę, reszta powinna być realizowana w formie przelewu bankowego. Wymóg ten wynika z Art. 22 ust. 1 Ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, gdzie przewidziano ograniczenie w przyjmowaniu płatności gotówkowych w transakcjach pomiędzy przedsiębiorcami oraz pomiędzy przedsiębiorcami a konsumentami na kwotę powyżej równowartości w złotych 15 000 euro.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Wynajem mieszkania, a podwyżki czynszu.
Chcę wynająć mieszkanie w mieście, to że za wynajem i czynsz do spółdzielni zapłacę to wiem. Pani poprosiła o poświadczenie z rodziny z aktem własności na dom. Że w razie jakichkolwiek problemów dana osoba przygarnie mnie pod dach. Pytanie moje jest następujące: czy pod pisaniu wynajmu mieszkania pani będzie mogła podwyższać mi wynajem co pół roku? Nie znam się na przepisach mieszkaniowo-wynajmujących, ale nie pokoi mnie to....
Firma budowlana zniszczyła mój samochód
Firma wyburzeniowa, obok mojej działki burzą dom i przez niedoinformowanie chcieli zabrać mi samochód przeznaczony na części, skończyło się na wybiciu szyby i rozgrabieniu auta, sąsiad twierdzi że to oni i to widział a cały kierownik roboty się nie przyznaje i twierdzi że to bezdomni z okolicy, jest sens się kłócić o jakieś odszkodowanie?...
Zwrot części czesnego za żłobek.
Witam, moje dziecko chodzi do prywatnego żłobka za który place sporo pieniędzy. Już któryś raz z kolei jest ono na kwarantannie z powodu kontaktu z chorym covid19 w tym żłobku. Czy mogę ubiegać się o częściowy zwrot czesnego i gdzie mam się udać bo żłobek nie chce mi zwracać pieniędzy ani obniżyć np. opłat za następny miesiąc? Mam e-mail z pisemna odmową....
Co z podatkami po śmierci podatnika?
Dzień dobry. Moja mama miała małe gospodarstwo rolne (pasieka) z wujkiem na mocy umowy cywilnej. Po śmierci mamy mam postanowienie sądowe, że nabywam w całości inwentarz po zmarłej. Przyszedł czas wpisania mnie do księgi wieczystej. Przy postanowieniu nie było podane, że mama ma ziemię. Rozliczenie podatku od spadku już złożyłem. Mam papiery rolnicze, ale nie chcę prowadzić tam żadnej działalności rolniczej. Czy przy wpisaniu mnie do księgi w...

Wyszukiwarka