Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.

Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.
anonim cytuj
12-10-2021
Jeżeli kupujesz samochod od firmy gdzie firma wystawia fv nie płacisz podatku bo firma płaci VAT z faktury od kwoty jaką jest na fakturze.

anonim cytuj
12-10-2021
Sytuacja wygląda tak, nabycie z fakturą zwalnia z PCC, limit gotówkowy dla firm to 15tyś, powyżej tej sumy płatność przelewem (bezgotowkowa)!

anonim cytuj
12-10-2021
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.

Odpowiadając na postawione pytania:

Podatek PCC: Gdy kupujesz samochód od firmy, która wystawia fakturę VAT, nie musisz płacić podatku PCC. W takiej sytuacji sprzedający (firma) płaci podatek VAT od sprzedaży, co wynika z Art. 2 ust. 1 pkt 4 lit. c) Ustawy o podatku od towarów i usług. Dlatego opłata 2% podatku PCC (który obowiązuje przy transakcjach między osobami fizycznymi) nie jest wymagana.

Limit płatności gotówkowych: Jeżeli chodzi o limit przyjęcia płatności gotówkowych przez firmę od osoby fizycznej, wynosi on rzeczywiście 15 000 zł. Jeżeli wartość transakcji przekracza tę kwotę, reszta powinna być realizowana w formie przelewu bankowego. Wymóg ten wynika z Art. 22 ust. 1 Ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, gdzie przewidziano ograniczenie w przyjmowaniu płatności gotówkowych w transakcjach pomiędzy przedsiębiorcami oraz pomiędzy przedsiębiorcami a konsumentami na kwotę powyżej równowartości w złotych 15 000 euro.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu na rozprawę do sądu?
Witam. Dostałem pismo z sądu aby stawić się na rozprawę w charakterze świadka. Czy można starać się o zwrócenie kosztów przejazdu dodam że do sądu mam 50 km w jedną stronę. I czy jest coś takiego jak uzasadnienie nie obecności w pracy z tego powodu ?...
Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?
Dorosły syn żony zamieszkuje w mieszkaniu bez zgłoszenia bądź meldunku. Oficjalnie przebywa za granicą co jest nieprawdą. Nie pracuje, nie dokłada się do opłat. Mieszkanie należy do obu małżonków. Mąż jest wymeldowany. Na mieszkaniu pozostaje żona. Czy istnieje jakaś podstawa prawna zobowiązująca dorosłego syna do płacenia części czynszu?...
Wspólny kredyt
Witam mogłabym prosić o anonimowego posta na grupie? Sprawa wygląda tak. Matka prosiła mnie żebym wzięła pożyczki, wzięłyśmy je na pół czyli teraz z odsetkami wyszło 16 tysięcy. Teraz powiedziała że nie zamierza mi złotówki za to oddać, bo one są na mnie nie na nią i że ja mam to wszystko spłacić. Przelewy po pożyczkach szły na jej konto. Nie wiem jak mogę to udowodnić? Że ona brała ze mną na wspolkke to wszystko? Jest mi mega przykro. Obiecała m...
Odebranie władzy rodzicielskiej matce
Dzień dobry, jestem ojcem dwóch corek, które bardzo kocham. Kilka lat po rozwodzie i opiece naprzemiennej jedna z moich córek zaczęła mieć problemy z matką i jej byłym partnerem. Córka podcięła sobie żyły będąc pod opieka matki. W czasie mojej opieki, zauwazylem to od razu, rozpocząłem z córką terapie u lekarza psychiatry. Najpierw farmakologiczna, która miała przygotowac córkę do terapii z psychologiem. Córka zaczęła być nastawiana przeciwko mni...

Wyszukiwarka