Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.

Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.
anonim cytuj
12-10-2021
Jeżeli kupujesz samochod od firmy gdzie firma wystawia fv nie płacisz podatku bo firma płaci VAT z faktury od kwoty jaką jest na fakturze.

anonim cytuj
12-10-2021
Sytuacja wygląda tak, nabycie z fakturą zwalnia z PCC, limit gotówkowy dla firm to 15tyś, powyżej tej sumy płatność przelewem (bezgotowkowa)!

anonim cytuj
12-10-2021
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.

Odpowiadając na postawione pytania:

Podatek PCC: Gdy kupujesz samochód od firmy, która wystawia fakturę VAT, nie musisz płacić podatku PCC. W takiej sytuacji sprzedający (firma) płaci podatek VAT od sprzedaży, co wynika z Art. 2 ust. 1 pkt 4 lit. c) Ustawy o podatku od towarów i usług. Dlatego opłata 2% podatku PCC (który obowiązuje przy transakcjach między osobami fizycznymi) nie jest wymagana.

Limit płatności gotówkowych: Jeżeli chodzi o limit przyjęcia płatności gotówkowych przez firmę od osoby fizycznej, wynosi on rzeczywiście 15 000 zł. Jeżeli wartość transakcji przekracza tę kwotę, reszta powinna być realizowana w formie przelewu bankowego. Wymóg ten wynika z Art. 22 ust. 1 Ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, gdzie przewidziano ograniczenie w przyjmowaniu płatności gotówkowych w transakcjach pomiędzy przedsiębiorcami oraz pomiędzy przedsiębiorcami a konsumentami na kwotę powyżej równowartości w złotych 15 000 euro.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Fanpage na Facebooku chce mnie zgłosić za naruszenie praw autorskich do prokuratury
Dzień dobry, Na jednej z grup znalazłem post, gdzie jeden z członków wytyka fanpagowi błędy edukacyjne w opiece nad zwierzętami. Potwierdza to screenshotami. Na drugiej grupie dosłownie cytowałam tekst tamtego chłopaka i wrzuciłam takie same screenshoty z fanpaga (które on zrobił) Teraz fanpage grozi mi, że pójdzie do prokuratury za naruszenie praw autorskich. Pisze do mnie, że przekazane informację są nieprawdziwe, a udostepnianie bez jej zg...
Gdzie można się dowiedzieć czy dana osoba jest poszukiwana listem gończym?
Dzień dobry. Gdzie można się dowiedzieć czy dana osoba jest poszukiwana listem gończym? Dziękuję...
Zdarzenie na drodze.
Jadąc nocą wjechałam w leżący na środku jezdni bieżnik opony od tira. W miejscu nieoświetlonym i dość ruchliwym. Mam uszkodzoną chłodnicę i zderzak przedni. Pytanie jest czy mogę liczyć na odszkodowanie od zarządu dróg? Gdzie mam zgłosić takie zdarzenie?...
Wniosek o podwyższenie alimentów.
Witam, 1.wniosek o podwyższenie alimentów napisałam i złożyłam samodzielnie. 2. jest już odp. powanego, którą uzyskałam z czytelni. Sąd nie podjął jeszcze kroków w naszej sprawie. 3. pozwany ma pełnomocnika, w odpowiedzi kłamstwa, oczernianie mojej osoby i twierdzenia, że żyję w dostatku, mam wątpliwości co do zarobków, które są podane w odpowiedzi. Nie wspomnę już o podważanie moich kosztów, które na prawdę uczciwie policzyłam. moje pytanie:...

Wyszukiwarka