Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę.

Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.
anonim cytuj
12-10-2021
Jeżeli kupujesz samochod od firmy gdzie firma wystawia fv nie płacisz podatku bo firma płaci VAT z faktury od kwoty jaką jest na fakturze.

anonim cytuj
12-10-2021
Sytuacja wygląda tak, nabycie z fakturą zwalnia z PCC, limit gotówkowy dla firm to 15tyś, powyżej tej sumy płatność przelewem (bezgotowkowa)!

anonim cytuj
12-10-2021
Cześć. Chce kupić jako osoba prywatna samochód od kogoś kto zrobi to na fakturę. Czy w takim wypadku płacę podatek 2%? I drugie pytanie. Czy osoba która mi go sprzedaje może przyjąć więcej gotówki niż 15 000zł? Taki limit jest w rozliczeniu firma firma.

Odpowiadając na postawione pytania:

Podatek PCC: Gdy kupujesz samochód od firmy, która wystawia fakturę VAT, nie musisz płacić podatku PCC. W takiej sytuacji sprzedający (firma) płaci podatek VAT od sprzedaży, co wynika z Art. 2 ust. 1 pkt 4 lit. c) Ustawy o podatku od towarów i usług. Dlatego opłata 2% podatku PCC (który obowiązuje przy transakcjach między osobami fizycznymi) nie jest wymagana.

Limit płatności gotówkowych: Jeżeli chodzi o limit przyjęcia płatności gotówkowych przez firmę od osoby fizycznej, wynosi on rzeczywiście 15 000 zł. Jeżeli wartość transakcji przekracza tę kwotę, reszta powinna być realizowana w formie przelewu bankowego. Wymóg ten wynika z Art. 22 ust. 1 Ustawy o swobodzie działalności gospodarczej, gdzie przewidziano ograniczenie w przyjmowaniu płatności gotówkowych w transakcjach pomiędzy przedsiębiorcami oraz pomiędzy przedsiębiorcami a konsumentami na kwotę powyżej równowartości w złotych 15 000 euro.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Pozwolenie na broń.
Witam, czytałem ostatnio o możliwościach uzyskania pozwolenia na posiadanie broni. W jednym z punktów widnieje: dla pozwolenia na broń do celów ochrony osobistej, osób i mienia: - stałe, realne i ponadprzeciętne zagrożenia życia, zdrowia lub mienia; Rozumiem, że trzeba tutaj przedstawić dokument potwierdzający realne zagrożenie np. groźby....
czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego?
Witam mam pytanie czy jeśli mam umowę do końca października na 3/4 etatu i mam dwu tygodniowe wypowiedzenie czy mogę złożyć wypowiedzenie bez okresu dwutygodniowego tylko zakonczyc pracę z w dniu gdy składam wypowiedzenie. ...
Czy mogę wystąpić o alimenty na dziecko, jeśli jestem tylko ojczymem?
Hej, Mam pewien dylemat prawny związany z moją sytuacją rodzinno-finansową i szukam pomocy w zrozumieniu moich praw. Otóż, od kilku lat jestem partnerem kobiety, która ma dziecko z poprzedniego związku. Bardzo się zżyliśmy i staram się być dobrym opiekunem dla jej dziecka, ale teraz mamy poważny problem. Niedawno okazało się, że biologiczny ojciec dziecka przestał płacić alimenty, co powoduje duże trudności finansowe w naszym gospodarstwie ...
Dowód elektroniczny
Czy dowód elektroniczny nie ma mocy prawnej? Odmówiono mi rejestracji karty GSM ...

Wyszukiwarka