Co grozi za nie opłacenie podatku od zakupu auta?

Dzień dobry. W sierpniu zakupiłam auto. Niedawno dowiedziałam się o podatku. W umowie jest zawarty punkt dotyczący urzędu skarbowego i podatku, ale jest on przekreślony. Sprzedający zapewnił, że mam się nie martwić podatkami, wtedy nie wiedziałam o co mu chodzi. Nie mam jednak takiego potwierdzenia na piśmie. Sprzedający to osoba prywatna. Czy jest jakiś sposób żeby dowiedzieć się czy sprzedający zapłacił podatek? Czy grozi mi jakaśc kara finansowa? Jak to sprawdzić i co w takiej sytuacji zrobić?
anonim cytuj
23-11-2022
Co mówi na temat umowa - kto pokrywa koszty podatków? Pcc to 2% od kwoty na umowie. Chyba, że auto zostało kupione na fakturę - wtedy rzeczywiście nie płacisz tego podatku, bo zapłacony został VAT.

anonim cytuj
26-11-2022
Umowa nic nie mówi na ten temat. Ten punkt jest przekreślony. Jest napisane: koszty podatkowe ponosi......"
Ten punkt jest przekreślony. Sprzedawca powiedział, żeby się nie przejmować, ale mimo wszystko chce sprawdzić to.

anonim cytuj
27-11-2022
Treść umowy nie ma znaczenia, czy coś przekreślono czy nie. Kupujący płaci 2% od wartości rynkowej rzeczy podatek od czynności cywilno-prawnych (PCC). Złóż w urzędzie skarbowym odpowiedni PIT - PCC-3, napisz czynny żal za spóźnienie (napisz że żałujesz spóźnienia bo nie znałeś prawa - nic innego nie zostaje) i opłać podatek.

anonim cytuj
29-11-2022
Chyba że na umowie kwota poniżej 1000 pln

anonim cytuj
29-11-2022
Nie ma faktury, a kwota jest powyżej 1000 zł. Tak jak Pan poradził tak też uczyniłam. Pozostaje mieć nadzieję, że nie dolicza wysokiej kary. Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.

anonim cytuj
29-11-2022
Co nie zwalnia z przymusu przerejestrowania auta, w terminie 30 dni, pod kara administracyjną

anonim cytuj
29-11-2022
Jeżeli poniżej 1000zl to nie będzie podatku jednak jest obowiązek zgłosić kupno do US. Podstawia na umowie pieczątkę, że na podstawie ustawy .... zwolnione z podatku. Skserują umowę i tyle

anonim cytuj
29-11-2022
Dzwoniłam do Urzędu zapytać o moją sprawę, wyjaśniłam sytuacje i dzięki temu, że złożyłam czynny żal to kary nie będzie. Tak więc dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi. Okazały się bardzo pomocne

anonim cytuj
29-11-2022
Sprzedający zapewnił, że mam się nie martwić podatkami, wtedy nie wiedziałam o co mu chodzi.

W świetle prawa podatkowego w Polsce, kupujący ma obowiązek opłacenia podatku od czynności cywilno-prawnych (PCC) w przypadku zakupu pojazdu od osoby prywatnej. To, co mówił sprzedający, nie zwalnia Cię z tej obowiązności. Jeśli kwota transakcji przekroczyła 1000 zł, podatek wynosi 2% wartości pojazdu, o ile nie podlega zwolnieniu. Jeżeli nie opłaciłaś podatku, warto jak najszybciej zgłosić się do odpowiedniego urzędu skarbowego i uregulować zaległość.

Odpowiedź na Post 2:
Pcc to 2% od kwoty na umowie.

Dokładnie, podatek od czynności cywilno-prawnych (PCC) w przypadku zakupu samochodu od osoby prywatnej wynosi 2% wartości pojazdu, chyba że wartość pojazdu nie przekroczyła 1000 zł.

Odpowiedź na Post 3:
Umowa nic nie mówi na ten temat. Ten punkt jest przekreślony.

Przekreślenie punktu w umowie nie zmienia obowiązków wynikających z ustawy. Zgodnie z ustawą o podatku od czynności cywilno-prawnych, to kupujący ponosi obowiązek opłacenia podatku PCC.

Odpowiedź na Post 4:
Kupujący płaci 2% od wartości rynkowej rzeczy podatek od czynności cywilno-prawnych (PCC).

Zgadza się. Nawet jeśli wartość pojazdu w umowie została zaniżona, urząd skarbowy ma prawo do weryfikacji wartości rynkowej pojazdu i naliczenia podatku od tej wartości.

Odpowiedź na Post 5: Tak, jeżeli wartość transakcji nie przekracza 1000 zł, nie ma obowiązku płacenia podatku PCC. Niemniej jednak, wciąż jest wymóg zgłoszenia transakcji w urzędzie skarbowym.

Odpowiedź na Post 6: Jeśli podatek został opłacony po terminie, istotne jest zgłoszenie się z inicjatywy własnej do urzędu skarbowego i uregulowanie zaległości. Czynny żal może wpłynąć na ewentualne umorzenie kary za spóźnienie.

Odpowiedź na Post 7:
Co nie zwalnia z przymusu przerejestrowania auta, w terminie 30 dni, pod kara administracyjną

Dokładnie, niezależnie od opłacenia podatku PCC, istnieje obowiązek przerejestrowania pojazdu w ciągu 30 dni od daty zakupu.

Odpowiedź na Post 8:
Jeżeli poniżej 1000zl to nie będzie podatku jednak jest obowiązek zgłosić kupno do US.

To prawda. Nawet jeśli transakcja była zwolniona z podatku, obowiązkiem jest zgłoszenie jej do odpowiedniego urzędu skarbowego.

Odpowiedź na Post 9: Cieszę się, że udało się rozwiązać problem. Istotne jest, by w przyszłości pamiętać o obowiązkach wynikających z przepisów prawa podatkowego i unikać opóźnień w ich realizacji.

anonim cytuj
07-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Zwrot kaucji za wynajmowane mieszkanie.
Podpisałam umowę najmu mieszkania w którym był zapis, że jeżeli umowa zostanie wypowiedziana przed upływem roku to kaucja przepada. Umowę wypowiedziałam po pół roku najmu i właścicielka przesłała oświadczenie, że jeżeli udostępnię mieszkanie do oglądania potencjalnym najemcom i uda się jej kogoś znaleźć od razu na nasze miejsce, oraz lokal zostanie wyczyszczony i bez zniszczeń ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ ZWROTU KAUCJI. Te wszystkie przesłanki zostały speł...
Mandat za wyprzedzaniu na przejściu dla pieszych.
Potrzebuje porady dotyczącej mandatu za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych z sygnalizacja świetlną. Stałem na lewym pasie, przede mną stal pojazd. Gdy zapaliło się zielone światło ruszyłem i zaraz zmieniłem pas na prawy, ale zrobiłem to na ciągłej i pasach. Policjant pouczył za linie ciągła ale za wyprzedzaniu na przejściu już nie. Czy taki mandat jest zasadny? Nie było to przejście bez sygnalizacji świetlnej, zrobiłem to na zielonym świetle ...
Jak odzyskać zaliczkę?
W tym tygodniu we wtorek zostawiłam zaliczkę za towar w sklepie, sprzedawca wypisał mi druczek z nazwą towaru i kwotą zaliczki. Niestety jednak nie mogę sfinalizować transakcji bo najprościej mówiąc powinęła mi się noga. W piątek poszłam do sklepu wyjaśnić sytuację i odebrać zaliczkę - nie udało się. Dodam że wcześniej w sklepie nie wspomniano, że "w razie W" zaliczkę tracę. Podpowiedzcie, czy jest jakieś prawo mówiące o tym, że sklep m...

Wyszukiwarka