Sprzedawca miga się od wystawienia faktury

Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałem się ze sprzedającym,przyznał że miał jakiś problem z kasą i poinformował,że fakturę wyśle na maila.Niestety tak się nie stało,jak dzwoniłem to mówił,że ma jakiś problem z komputerem,to pracownik czegoś tam nie dopilnował,później że coś nie może się faktura wygenerować itp.Generalnie cały czas jakiś problem,ale ostatecznie faktury nie otrzymałam,a sprzedawca przestał odbierać moje telefony.
Pytanie brzmi:jak w tej sytuacji mogę "nakłonić" sprzedawcę do wystawienia dokumentu.Gdzie ewentualnie mogę zgłosić takie praktyki sprzedawcy?
anonim cytuj
04-10-2021
Poinformować sprzedającego o istnieniu przepisu stanowiącego jak poniżej :
Art. 62. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. "
W przypadku nie otrzymania faktury po upływie 7 dni od żądania /dostawy można poinformować RPK oraz Urząd Skarbowy.

anonim cytuj
04-10-2021
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałem się ze sprzedającym,przyznał że miał jakiś problem z kasą i poinformował,że fakturę wyśle na maila.Niestety tak się nie stało,jak dzwoniłem to mówił,że ma jakiś problem z komputerem,to pracownik czegoś tam nie dopilnował,później że coś nie może się faktura wygenerować itp.Generalnie cały czas jakiś problem,ale ostatecznie faktury nie otrzymałam,a sprzedawca przestał odbierać moje telefony.

Niewystawienie faktury jest naruszeniem obowiązku wynikającego z przepisów prawa podatkowego. Sprzedawca, będący przedsiębiorcą, jest zobowiązany do wystawienia faktury za świadczoną usługę lub dostarczony towar.

Poinformować sprzedającego o istnieniu przepisu stanowiącego jak poniżej :

Art. 62. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. "

Dokładnie, można powołać się na powyższy przepis z Kodeksu karnego skarbowego. Sprzedawca, naruszając ten obowiązek, naraża się na konsekwencje prawne.

Jeśli chodzi o konkretne działania, które możesz podjąć:

W pierwszej kolejności warto wysłać do sprzedawcy pismo, w którym ponowisz żądanie wystawienia faktury, powołując się na wspomniany przepis. Wskazane jest, aby pismo zostało wysłane poleconym z potwierdzeniem odbioru.

Jeżeli sprzedawca nadal nie zareaguje, możesz zgłosić jego działalność do odpowiedniego Urzędu Skarbowego. Urząd Skarbowy jest uprawniony do przeprowadzenia kontroli w zakresie prawidłowości wystawiania faktur.

Dodatkowo, możesz również zgłosić problem na platformie OLX, gdzie dokonano zakupu, wskazując, że sprzedawca nie dopełnił swoich obowiązków.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Przejęcie zakładu pracy, niższe wynagrodzenie.
Witam, Bardzo bym prosił o szybką poradę w zakresie prawa pracy. Zakład pracy tworzył razem z innymi spółkami grupę. Następnie ta grupa została podzielona i sprzedana do innych firm. Okazało się, że nowy inwestor/właściciel (nie pracodawca, gdyż nie było podpisywanych nowych umów z firmą, która przejęła spółkę) postanowiła przejąć kilku pracowników. Jednak zaoferowano tym pracownikom mniejszą podstawę wynagrodzenia brutto niż mieli dotychczas ...
Jaki jest czas na odrzucenie spadku?
Czy na odrzucenie spadku po dziadkach jest 6 miesięcy od śmierci czy 6 miesięcy po odrzuceniu spadku przez rodziców? Czytam w Internecie różne artykuły i jest różnie napisane....
Rozdzielność majątkowa w trakcie trwania rozwodu.
Witam, czy w trakcie trwania rozwodu (oczekiwanie na pierwszą rozprawę) pozwany może domagać się ode mnie podpisania intercyzy u notariusza? Czy intercyza wiąże się z późniejszym podziałem majątku, o który będę wnosiła?...
Spadkobiercy ustawowi, odrzucenie spadku.
Witam. Chciałem zapytać o odrzucenie spadku przez 1 czy 2 osoby. Sytuacja wygląda tak, że po zmarłym mężu ustawowo dziedziczy żona, matka i ojciec. Dziedziczą procentowo 50% żona, 25% matka i 25% ojciec. Co w przypadku gdy żona czy ojciec odrzuca spadek? Albo oboje naraz? Wtedy ich część przechodzi na pozostałych na zasadzie przyrostu czy są powoływani następni spadkobiercy? Jeżeli na zasadzie przyrostu to czy oni mogą tego przyrostu nie przyjm...

Wyszukiwarka