Sprzedawca miga się od wystawienia faktury

Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałem się ze sprzedającym,przyznał że miał jakiś problem z kasą i poinformował,że fakturę wyśle na maila.Niestety tak się nie stało,jak dzwoniłem to mówił,że ma jakiś problem z komputerem,to pracownik czegoś tam nie dopilnował,później że coś nie może się faktura wygenerować itp.Generalnie cały czas jakiś problem,ale ostatecznie faktury nie otrzymałam,a sprzedawca przestał odbierać moje telefony.
Pytanie brzmi:jak w tej sytuacji mogę "nakłonić" sprzedawcę do wystawienia dokumentu.Gdzie ewentualnie mogę zgłosić takie praktyki sprzedawcy?
anonim cytuj
04-10-2021
Poinformować sprzedającego o istnieniu przepisu stanowiącego jak poniżej :
Art. 62. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. "
W przypadku nie otrzymania faktury po upływie 7 dni od żądania /dostawy można poinformować RPK oraz Urząd Skarbowy.

anonim cytuj
04-10-2021
Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałem się ze sprzedającym,przyznał że miał jakiś problem z kasą i poinformował,że fakturę wyśle na maila.Niestety tak się nie stało,jak dzwoniłem to mówił,że ma jakiś problem z komputerem,to pracownik czegoś tam nie dopilnował,później że coś nie może się faktura wygenerować itp.Generalnie cały czas jakiś problem,ale ostatecznie faktury nie otrzymałam,a sprzedawca przestał odbierać moje telefony.

Niewystawienie faktury jest naruszeniem obowiązku wynikającego z przepisów prawa podatkowego. Sprzedawca, będący przedsiębiorcą, jest zobowiązany do wystawienia faktury za świadczoną usługę lub dostarczony towar.

Poinformować sprzedającego o istnieniu przepisu stanowiącego jak poniżej :

Art. 62. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. "

Dokładnie, można powołać się na powyższy przepis z Kodeksu karnego skarbowego. Sprzedawca, naruszając ten obowiązek, naraża się na konsekwencje prawne.

Jeśli chodzi o konkretne działania, które możesz podjąć:

W pierwszej kolejności warto wysłać do sprzedawcy pismo, w którym ponowisz żądanie wystawienia faktury, powołując się na wspomniany przepis. Wskazane jest, aby pismo zostało wysłane poleconym z potwierdzeniem odbioru.

Jeżeli sprzedawca nadal nie zareaguje, możesz zgłosić jego działalność do odpowiedniego Urzędu Skarbowego. Urząd Skarbowy jest uprawniony do przeprowadzenia kontroli w zakresie prawidłowości wystawiania faktur.

Dodatkowo, możesz również zgłosić problem na platformie OLX, gdzie dokonano zakupu, wskazując, że sprzedawca nie dopełnił swoich obowiązków.

anonim cytuj
09-08-2023

Sugerowane Tematy

Problem z naprawioną usterką w wynajmowanym mieszkaniu. Właściciel nie chce oddać kaucji.
Wynajmowałam mieszkanie i napuchła oscieżnica. Ok zadeklarowałam wymianę. Wymieniałam w firmie gdzie była montowana. Okazuje się, że używanego koloru już nie ma i zmontowali kolor używany teraz. Kolor się delikatnie różni. Właściciel nie chce oddać kaucji bo twierdzi, że kolor jest inny i czeka na wycenę innej. Czy ma prawo? Usterka wymieniona, inny kolor nie z mojej winy. Teraz właścicielka piszę, że to zaniża standard mieszkania i chce wymie...
Zwolnienie lekarskie.
Witam, jeżeli mam zwolnienie lekarskie wypadkowe od dnia 11.08 do 30.09, i mam umówioną wizytę dopiero na 11.09, a lekarz chirurg może wystawić takie zwolnienie tylko 3 dni wstecz, to czy zwolnienie wypadkowe jest traktowane tak jak przepracowane 33 czy tam 30 dni w pracy i mogę np, wziąć zwykłe zwolnienie od jakiegoś lekarza na okres do 11.09?...
podatek przy zakupie psa
Witam.Kupilismy psa rasy shih tzu.Mamy umowę z hodowcą.Teraz pytanie czy to prawda, że muszę zapłacić podatek od kwoty ,która widnieje na umowie?Nie jest to problem dla mnie ,ale chcę zasięgnąć opinii . pozdrawiam ...
Gmina jako spadkobierca.
Umiera starsza Pani, zostawia mieszkanie Rodzina odrzuca spadek. Spadek przy braku spadkobierców ma przejąć gmina. Tyle, że gmina się z tym nie spieszy (już 4 lata minęły). Czy jest jakiś sposób by to przyspieszyć? Żeby "zmusić gminę", żeby to zrobiła. Ile to może potrwać? Wspólnocie mieszkaniowej na tym zależy bo czynszu i funduszu remontowego za to mieszkanie nikt nie płaci (wspólnota spłaca kredyt) a to 1/5 wpływów wspólnoty....

Wyszukiwarka