[quote]Witam.W zeszłym tygodniu zakupiłem felgi do samochodu przez olx,w ogłoszeniu (wystawione jako firma)sprzedający podał informację,że wystawia fakturę-na tej opcji mi zależało.Zamówiłen felgi,podałem informację,że chcę otrzymać fakturę-podałem dane do jej wystawienia.Sprzedawca poinformował,że faktura będzie przypięta do opakowania.Felgi dotarły(zapłaciłem przy odbiorze),niestety faktury ani jakiegokolwiek dowodu zakupu nie otrzymałem.Skontaktowałem się ze sprzedającym,przyznał że miał jakiś problem z kasą i poinformował,że fakturę wyśle na maila.Niestety tak się nie stało,jak dzwoniłem to mówił,że ma jakiś problem z komputerem,to pracownik czegoś tam nie dopilnował,później że coś nie może się faktura wygenerować itp.Generalnie cały czas jakiś problem,ale ostatecznie faktury nie otrzymałam,a sprzedawca przestał odbierać moje telefony.[/quote]

Niewystawienie faktury jest naruszeniem obowiązku wynikającego z przepisów prawa podatkowego. Sprzedawca, będący przedsiębiorcą, jest zobowiązany do wystawienia faktury za świadczoną usługę lub dostarczony towar.

[quote]Poinformować sprzedającego o istnieniu przepisu stanowiącego jak poniżej :

Art. 62. § 1. Kto wbrew obowiązkowi nie wystawia faktury lub rachunku za wykonanie świadczenia, wystawia je w sposób wadliwy albo odmawia ich wydania, podlega karze grzywny do 180 stawek dziennych. "[/quote]

Dokładnie, można powołać się na powyższy przepis z Kodeksu karnego skarbowego. Sprzedawca, naruszając ten obowiązek, naraża się na konsekwencje prawne.

Jeśli chodzi o konkretne działania, które możesz podjąć:

W pierwszej kolejności warto wysłać do sprzedawcy pismo, w którym ponowisz żądanie wystawienia faktury, powołując się na wspomniany przepis. Wskazane jest, aby pismo zostało wysłane poleconym z potwierdzeniem odbioru.

Jeżeli sprzedawca nadal nie zareaguje, możesz zgłosić jego działalność do odpowiedniego Urzędu Skarbowego. Urząd Skarbowy jest uprawniony do przeprowadzenia kontroli w zakresie prawidłowości wystawiania faktur.

Dodatkowo, możesz również zgłosić problem na platformie OLX, gdzie dokonano zakupu, wskazując, że sprzedawca nie dopełnił swoich obowiązków.

Potwiedź że nie jesteś botem