Chciałam zapytać, czy istnieje możliwość rozwiązania następującego problemu - w mieście, w którym mieszkam, na składzie węgla znajdują się urządzenia, które emitują bardzo uciążliwy dla mnie i mojej rodziny hałas.
Owszem, istnieją konkretne normy prawne regulujące kwestię uciążliwego hałasu:
a) Zgodnie z Prawem ochrony środowiska, art. 145, emisja hałasu do środowiska powinna być ograniczona do poziomu, który nie przekracza norm jakości środowiska dla hałasu określonych w przepisach wykonawczych. Jeżeli wykazane zostanie, że hałas przekracza te normy, organy odpowiedzialne za ochronę środowiska mogą podjąć odpowiednie środki, by tę emisję ograniczyć.
b) Jeśli natężenie hałasu przekracza dopuszczalne normy, można wystąpić do właściwego samorządowego organu ochrony środowiska (np. wójta, burmistrza, prezydenta miasta) z wnioskiem o przeprowadzenie pomiarów hałasu przez jednostkę akredytowaną do tego typu działań.
A jak powinna wyglądać droga cywilna? Do jakiego urzędu się udać?
Droga cywilna polega na wniesieniu pozwu do sądu przeciwko podmiotowi, który generuje uciążliwy hałas. W tym przypadku byłby to skład węgla.
a) Podstawą prawną takiego działania jest art. 144 kodeksu cywilnego, który mówi o zakazie powodowania nadmiernej uciążliwości sąsiadom. Jeśli udowodnione zostanie, że hałas z zakładu przekracza dopuszczalne normy i zakłóca normalne korzystanie z nieruchomości, sąd może zasądzić ograniczenie generowanego hałasu oraz zadośćuczynienie za naruszenie dóbr osobistych.
b) Aby wnieść pozew, warto zgromadzić odpowiednie dowody - wyniki pomiarów wykonane przez jednostkę akredytowaną, zeznania świadków oraz ewentualne opinie ekspertów.
Ostatecznie, jeżeli podejrzewasz, że działalność zakładu narusza przepisy prawa, możesz zwrócić się do właściwych organów kontrolnych, które mogą podjąć odpowiednie działania w sprawie przestrzegania norm hałasu przez zakład. Jednakże zanim to zrobisz, warto zainwestować w profesjonalne pomiary hałasu, które dostarczą wiarygodnych dowodów na przekroczenie norm.