Ale mam prawo do zwrotu czy też do obniżenia ceny?
W świetle polskiego prawa, jeżeli kupujący nabył rzecz wadliwą, ma prawo żądać jej wymiany na nową, naprawy albo obniżenia ceny, chyba że naprawa albo wymiana byłyby niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów. Jeżeli sprzedający ukrył wadę, nabywca może odstąpić od umowy. W tym przypadku wydaje się, że chodzi o wady ukryte, których nie można było dostrzec podczas rutynowych oględzin samochodu, zwłaszcza jeśli chodzi o historię wypadków pojazdu. Odsyłam do art. 556 i nast. Kodeksu cywilnego.
Jak sprzedawcy powiedziałem że brak silnika i siłowników powiedział że coś tam wiedział jak to kupował ale później od razu się wypadł że cokolwiek mówił. Co najbardziej mnie męczy to silnik zaczął po tygodniu od kupienia nierówno pracować i w dodatku jak kupiłem w ogłoszeniu było bezwypadkowy A w historii pojazdu ściągniętej są wpisane dwie szkody jedna całkowitą na kwotę 3500euro i to mnie najbardziej wkurzyło.Auto automatycznie traci na wartości.
Jeśli auto było reklamowane jako "bezwypadkowe", a później odkryto, że miało w przeszłości szkody, sprzedawca mógł wprowadzić w błąd co do stanu rzeczy. Jeżeli udowodnisz, że sprzedawca wiedział o wadzie lub wypadku i ukrył tę informację, masz prawo żądać odstąpienia od umowy lub obniżenia ceny. Ponadto, w przypadku zatajenia przez sprzedającego istotnej informacji (takiej jak historię wypadków pojazdu), może on być odpowiedzialny na podstawie art. 556 § 1 kc, który mówi o odpowiedzialności sprzedającego za wady rzeczy sprzedanej.
Co do kwestii braku silnika i siłowników - jeśli uzna się to za istotną wadę, która wpływa na funkcjonowanie samochodu i jeżeli sprzedawca o tym wiedział, ale nie poinformował Cię o tym przed zakupem, możesz również powołać się na art. 556 i nast. kc.
W świetle powyższego, jeśli nie jesteś w stanie dojść do porozumienia z handlarzem, rozważenie skierowania sprawy na drogę sądową może być uzasadnione. Jednak pamiętaj, że w takim przypadku konieczne będzie dostarczenie odpowiednich dowodów potwierdzających Twoje twierdzenia oraz ukrywanie informacji przez sprzedawcę.