Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Koszty komornicze.
Mam taki problem że nie mieszkałem trochę w Polsce i oczywiście wiedziałam że mam zadłużenie. Dzisiaj po latach chciałbym je spłacić ale mam taki problem. Zadłużenia są dwa na kwotę 2500 zł otrzymałem dwa pisma od komornika. Z tym że jedna pani komornik naliczyła 1600 zł odsetek a drugi pan komornik naliczył 3 500. Oba zadłużenia są z roku 2014. I i teraz mam pytanie bo wyglądam i coś nie tak. Jak są naliczone odsetki i kiedy istnieje możliwość w...
Służebność osobista mieszkania.
Mam zapytanie: Czy jeśli w umowie darowizny jest zapis na życzenie darczyńców o dożywotniej i bezpłatnej oraz niepodzielna służebność osobista mieszkania- czy to trzeba zgłosić do ksiąg wieczystych? Czy bez tego wpisu Umowa darowizny ma moc prawną? Drugie zapytanie: Mój ojciec wydziedziczył przy Umowie darowizny syna z I małżeństwa. Moja matka z kolei miała syna z I małżeństwa, który zmarł, ma 2 dzieci. Nie wydziedziczyła swojego syna. Jakie p...
Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
Czy mogę wycofać się ze sprzedaży produktu?
Witam. Proszę o informację czy sprzedając przez internet jako osoba fizyczna mam prawo wycofać się ze sprzedaży i nie wysłać towaru gdy kupujący oświadczył, że zrobił przelew. Na grupie sprzedażowej wystawiłam przedmiot jak się okazało w rażąco niskiej cenie. Kilku grupowiczów po fakcie poinformowało mnie o realnej cenie. Towar wystawiłam za 5 % jego wartości. Proszę o informację i podstawę prawną czy muszę wysłać towar....

Wyszukiwarka