Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne.
Mam pytanie. Mieszkam w Finlandii of prawie 4 lat. Na święta planuje się wybrać do rodziców do Polski samochodem. W Finlandii obowiązkowe jest posiadanie kół na kolcach co w Polsce jest nielegalne. Czy jeśli posiadam samochód na Fińskich rejestacjach, to mogę się na coś powołać przy kontroli policji czy misze wyskrobywać kolce? Pytam ponieważ zostały mi 2 miesiące do wyjazdu, więc wole wiedzieć i np. kupić dodatkowe koła, niż potem na parkinku ba...
Kupujący twierdzi, że samochód posiadał wadę ukrytą.
Dzień dobry, Sprzedałem samochód rocznik 2012 z przebiegiem ponad 200 tyś. km. Samochód był sprawny, regularnie serwisowany bez żadnych widocznych wycieków oleju (samochód cały czas stał w tym samym miejscu, gdzie nie ma nawet kropli oleju). Kupujący postanowił niedawno obejrzeć silnik od spodu. Zdjął plastikową osłonę silnika i twierdzi, że gdzieś cieknie olej, ale nie wie gdzie - dopiero to sprawdzi. Twierdzi, że nie mogłem wiedzieć o wyciek...
Oddalenie zażalenia, co dalej?
Proszę o informację, co należy zrobić w przypadku umorzenia postępowania o wszczęcie, śledztwa przez prokuraturę rejonową, następnie podtrzymanie decyzji przez sąd rejonowy w złożonym zażaleniu. Sprawa dotyczy fałszowania dokumentów dla potrzeb sądu przez urzędników publicznych. Sprawa poważna i zależy mi aby taką patologię układu napiętnować. W związku z tym, że tzw. wszystkie drogi teoretycznie zostały zamknięte, to podobno istnieje tryb nadzwy...
W czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna?
Witam, w czyjej obecności powinien zostać otwarty testament jeśli przechowuje go osoba prywatna? Czy to powinien być notariusz czy sąd a może wystarczy ta osoba która przechowuje testament?...

Wyszukiwarka