Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?
Witam, Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ? Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ... Orientuje się ktoś w temaci...
Darowizna dla siostry po sprzedaży samochodu (spadek). Czy zgłosić w US?
Brat kawaler sprzedał samochód, który zmarła mama przekazała mu w spadku w testamencie. Brat chce połowę kwoty uzyskanej ze sprzedaży darować siostrze - 3000 zł. Czy brat lub siostra powinni zgłosić darowiznę w Urzędzie Skarbowym?...
Problem z umową kupna-sprzedaży mieszkania
Witajcie, Nie jestem zbyt obeznany w sprawach prawnych, dlatego postanowiłem napisać tutaj z nadzieją, że ktoś mi pomoże. Znajduję się w dość nietypowej sytuacji związanej z zakupem mieszkania i nie wiem, jak powinienem postępować. Kilka miesięcy temu podpisałem umowę przedwstępną na zakup mieszkania od pani Anny. Umowa zawierała klauzulę, że w przypadku niewykonania umowy przez sprzedającego, zwróci mi podwójną wartość wpłaconego zadatku. ...
odzyskanie wynagrodzenia
Pracownik jest zatrudniony od marca tego roku w Spolce Z o.o . Na prośbę pracodawcy wynagrodzenie na umówie wpisano w kwocie 5200 brutto . Faktycznie (potwierdzone przelewami ) miesięczne wynagrodzenie to ponad 6 000 netto. W zeszłym miesiącu pracownik otrzymał przelew około 3500 (netto z kwoty na umówie) W tym miesiącu nie otrzymał wynagrodzenia . Tydzień temu poczta przyszło wypowiedzenie ze ze względu na Covid spółka utraciła płynność finans...

Wyszukiwarka