Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Zakup przez internet
Witam serdecznie. Dokonałam zakupu przez internet. Zaraz po potwierdzeniu zamówienia , zorientowałam się , że nie został dodany do zamówienia produkt dodawany w gratisie do każdych zakupów. Od razu napisałam maila do sklepu ,że wystąpił taki problem i proszę o dodanie tego produktu do zakupów. Na drugi dzień po południu otrzymałam odp. że jest to niemożliwe , bo jest spakowane. Odpisałam ,że proszę o anulowanie zamówienia w takim razie. Po kole...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej? a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...
Niezdolność do pracy, a wypowiedzenie.
Jestem zatrudniona na UP na czas nieokreślony, będąc na wychowawczym uległam wypadkowi, odbyła się operacja ale niestety ręka jest niesprawna, czy dobrze rozumiem, że w przypadku powrotu do pracy i nie uzyskania zgody lekarza medycyny pracy, pracodawca może dać mi wypowiedzenie ( ze zwolnieniem że świadczenia pracy-ponieważ nie jest w stanie mi zapewnić innego stanowiska )? Co się dzieje w tym wypadku z urlopem, będzie kazał go najpierw wykorzys...
Ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejszą niż alimenty zasądzone przez sąd.
Witam serdecznie mam pytanie gdyby ojciec dzieci wpłacą kwotę mniejsza niż alimenty zasądzone przez sąd to co ja mogę z tym zrobić ?...

Wyszukiwarka