Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Mały metraż a księga wieczysta.
Biuro pośrednictwa nieruchomościami ogłosiło sprzedaż kawalerki 18m2. W czasie rozmowy poinformowano mnie, że lokal ten nie ma księgi wieczystej. Powodem tego jest mały metraż. Czy rzeczywiście na tak małe lokale nie można założyć KW. Bardzo proszę o odpowiedź....
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Sprzedaż samochodu -roszczenia kupującego
Witam Serdecznie. Bardzo proszę o radę. Sprzedałem auto jako osoba prywatna na umowę również osobie prywatnej. Po 7 tygodniach kupujący piszę że zawór egr nie działa prawidłowo i wyskakuje błąd. Przypomniałem kupującemu grzecznie , że powiedziałem mu o ingerencji w filtr DPF oraz zawór egr , ten jednak stwierdził, że DPF tak owszem jednak o zaworze nie było mowy. Jest słowo przeciwko słowie. Ma jakieś moje screeny z forum gdzie pisałem o ty...
Nękanie przez sąsiadów.
Witam, proszę o pomoc. Lokatorów w wynajmowanym mieszkaniu od kilku dni notorycznie nachodzi sąsiadka z dołu strasząc policja bo ZA GŁOŚNO CHODZĄ, tłumaczy że to wina podłogi, która nie ma odpowiedniego wyciszenia( podłoga od 15 lat ta sama). Najemcy mają już dość wizyt sąsiadki i chcą się wyprowadzić. Co można zrobić aby sąsiadka przestała ich nachodzi. Rozmowa nie pomogła....

Wyszukiwarka