Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Przechowanie pieniędzy na czyimś koncie
Pan X ma tendencje do zadłużania się. Sprzedał mieszkanie i została mu po spłaceniu hipoteki kwota 90 tys zł. Kwota ta zawarta jest w akcie i nic sie nie działo „pod stołem”. W związku z lekka ręka do wydawania chce przelać cała kwote ze swojego konta, na konto siostry aby uniemożliwić sobie wydawanie pieniędzy pod wpływem emocji. Czy tak można? Czytałam ze może paść podejrzenie ze to darowizna czy pożyczka, a to ma być tylko na koncie. Podpowie...
Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy
Witam Jak odzyskać pieniądze od pracodawcy za zaległe 2 miesiące pracy jeśli pracodawca ciągle zwodzi z pieniędzmi a teraz wysłał świadectwo pracy bez wypowiedzenia umowy o pracę. Praca od lutego z umową na dwa lata. Do mają wypłacalny....
Skrócenie okresu wypowiedzenia.
Ostatnio złożyłam wypowiedzenie UoP (3mies). Teraz jednak chciałabym rozmówić się z pracodawcą i postarać się, za jego zgodą, skrócić okres wypowiedzenia. Czy nadal mogę? Czy wystarczy złożyć jakiś aneks do wypowiedzenia? Czy muszę złożyć znowu wypowiedzenie z nową datą i zacznie biec od nowego miesiąca?...
Wniosek o upadłość konsumencką.
Potrzebuję porady w zakresie wypełnienia wniosku o upadłość konsumencką , mianowicie chodzi mi o rubrykę (SPIS WIERZYCIELI ) w tej rubryce jest 5 pul każde pole dla jednego wierzyciela ,więc mogę dodać tylko pięciu wierzycieli a co jeśli mam 7 wierzycieli? . Wtedy muszę dodać kolejne 6 i 7 na kartce a4 i moje pytanie czy każdy dodatkowy wierzyciel musi być na osobnej kartce a4 czy razem na jednej kartce ponumerowany jako szósty i siódmy. i jak tą...

Wyszukiwarka