Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł. Czy w przypadku śmierci właścicielka powinna oddać kaucję? (zapis w umowie że przez pół roku nie musi tego robić)
Witam moja córka z zięciem wynajęli mieszkanie w którym nie zamieszkali bo zięć zmarł umowa była na niego w umowie miała właścicielka zapis że przez pół roku nie musi oddawać kaucji. Czy w przypadku śmierci nie powinna postąpić uczciwe i oddać te pieniądze?...
Postępowanie w sprawie w trybie nieprocesowym.
Mam pytanie. Czy na sprawie bez mojej obecności mogą mi zabrać lub ograniczyć prawa rodzicielskie ? Postępowanie w sprawie prowadzone jest z urzędu w trybie nieprocesowym. O co tu chodzi?...
Jak wycofać zawiadomienie na policji.
Witam, złożyłam zawiadomienie na policji z art. 157kk na swojego męża. W tej chwili nie mieszkamy razem, ale bardzo się stara to naprawić, wiem, że zgłosił się na terapię. W jaki sposób mogę wycofać/zatrzymać postępowanie żeby nie ponosił konsekwencji swojego zachowania? Nie miałam również świadomości, że będzie z automatu założona niebieska karta, która tak naprawdę w żaden sposób nie ułatwia mi życia bo nawet nie są w stanie przyspieszyć konsu...
Czy wpłata na konto to darowizna?
Jestem upoważniona do konta bankowego mojego partnera. Czy jak wpłacam raz w miesiącu na jego konto większe sumy tzn. 3000€ trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego jako darowiznę? Do jakiej sumy można wpłacać żeby nie trzeba było płacić podatku?...

Wyszukiwarka