Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
Chcę wynająć mieszkanie na podstawie umowy najmu okazjonalnego. Zgłaszają się głównie osoby z dziećmi i zwierzętami lub Ukraińcy. Prywatnie nie mam nic przeciwko temu, boję się jednak, że prawo nie stanie po mojej stronie w dwóch sytuacjach:
1. Gdy najemca nie będzie chciał opuścić mieszkania
2. Gdy najemca będzie zalegał z opłatami.
Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć jak najlepiej się zabezpieczyć?
Jak przebiegała procedura wyrzucenia takich...
Witam nie wiem czy w odpowiednim miejscu ale próbuję. Mam takie pytanie ponad rok temu sprzedałem samochód na polskich tablicach w Niemczech i dwa tygodnie temu dostałem pismo z Policji że ktoś spowodował kolizję drogową tym samochodem a ja widnieje w Polsce jako ostatni właściciel. Mam umowę sprzedaży(co prawda w tym momencie mam wątpliwości co do prawdziwości danych kupującego).Mam wszystkie dokumenty potwierdzające wyrejestrowanie samochodu. A...
Witam, będąc w małżeństwie, mąż od rodziców swoich dostał pewną kwotę pieniędzy. Męża mama powiedziała mi w luźnej rozmowie ze mąż dostał pieniądze na naszą rocznicę ślubu, po rozmowie z mężem wychodzi że on nie wiedział że to na rocznicę ślubu, jego rodzice mu tak nie powiedzieli. Sam nie wiedział dlaczego i z jakiego powodu dali mu pieniądze. Pytal się ale dostał wymijającą odpowiedź, przynajmniej tak mi to opowiadał. Teraz nie wiemy dla kogo ...
Przez 3 lata byłem zatrudniony jako pracownik młodociany. Były to same praktyki bez szkoły średniej. Praktyki ukończyłem i otrzymałem świadectwo czeladnicze. Do szkoły średniej poszedłem po zakończeniu praktyk. Od tego czasu przez 7 lat pracowałem u jednego pracodawcy a ostanie dwa lata pracuje u obecnego pracodawcy. Czy w takiej sytuacji mój staż pracy wynosi 9 czy 12 lat? Pytam się ponieważ na ten rok otrzymałem 20 dni urlopu....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: