Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze.
Dostałam pismo z ZUS że mam oddać nienależnie pobrane świadczenie wychowawcze przy opiece naprzemiennej. Podczas sprawy nie było przez sąd powiedziane że tym świadczeniem mam się dzielić z ojcem dzieci. Jak się odwołać skoro te pieniądze przeznaczyłam na wszystko wyprawki wycieczki opłaty w szkole ubrania buty itd....
Świadczenie pielęgnacyjne.
Mam 24 lata, jakiś czas temu zamieszkałam z moją babcią, która przeszła trzy udary. Wzięłam na siebie całą opiekę, której zresztą babcia wymaga non stop, jest leżąca, przez udary cała lewa strona jest nie władna więc musimy sobie jakoś radzić. Zrezygnowałam z pracy żeby móc poświęcić jej jak najwięcej czasu i do tej pory utrzymywałyśmy się z emerytury babci, natomiast są to na tyle małe pieniądze, że po prostu zaczyna brakować. Babcia ma syna, ...
Zameldowanie rodziny w mieszkaniu komunalnym.
Dzień Dobry, mam pytanie chcielibyśmy zameldować się u teściowej (ja i mąz i dwójka dzieci) w mieszkaniu komunalnym.Tesciowa jest głownym najemcą. W tej chwili jesteśmy lokatorami TBS, ale chcemy zrezygnować z najmu TBS i zamieszkać u teściów. Czy jest możliwość meldunku w tym mieszkaniu komunalnym?...
626kpc
Artkul626 co oznacza ...

Wyszukiwarka