Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Czy można obniżyć alimenty?
Witam, alimenty zasądzone na 1900 na dwójkę dzieci. Mój były płaci jak sobie chce więc zagroziłam mu komornikiem. Stwierdził, że skoro mój nowy partner zarabia dobrze i mieszkamy już razem to mam na wszystko pieniądze a dodatkowo przecież wzrosło 500plus to jak go podam do komornika to on zrobi wszystko by obniżyć alimenty na tysiąc na dzieci. Nie widuje ich, nie przesyła prezentów, nie dzwoni i nie pisze. Czy mój nowy związek ma coś do wysokości...
Czy przyjęty spadek można odrzucić?
Cześć. Mam prośbę i wiele pytań. Mama zmarła w maju, w maju również przyjęliśmy spadek po mamie ( ojciec i 4 dzieci) i okazuje się, że w banku jest zadłużenie na 31 tys. Czy możemy zmienić decyzje i spadek odrzucić?...
Ile lat po ukończeniu szkoły można zdawać maturę?
Chciałbym zapytać czy mogę zdawać maturę jeśli liceum ukończyłam ponad 5lat temu? Słyszałam kiedyś że czas na zrobienie matury jest tylko do 5lat po ukończeniu szkoły średniej....
Udostępnianie w social media
Czy jeśli coś jest wrzucone do social mediów jako post, może być użyte na innym profilu? Chodzi o grafikę i treści, jeśli nie są zastrzeżone prawa autorskie....

Wyszukiwarka