Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
Dzień dobry.
Mam pytanie o 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Mąż dostał wypowiedzenie, okres wypowiedzenia 1 miesiąc. Przysługują mu 2 dni wolnego na poszukiwanie pracy. Maz pracuje 12 h/dzień.
Czy dzień wolnego pokrywa 8h pracy czy mozna przyjąć że 12h?
Z góry dziękuję za odpowiedź....
Moje mieszkanie zostało wciągnięte do egzekucji komorniczej, mimo to że nie jestem dłużnikiem. Ale pytanie brzmi, gdzie zgłosić nieuczciwą pracę rzeczoznawcy, który to samo mieszkanie dwa lata temu wycenił na wiele drożej dla innych celów a teraz dla komornika wiele taniej, mimo że generalnie ceny nieruchomości poszły tak znacząco w górę? Komornik nie wziął tego w ogóle pod uwagę....
Dzień dobry , postaram się w skrócie . Małżeństwo ma rozdzielność. Po rozdzielności żona kupiła za swoje pieniądze działkę rekreacyjną i z biegiem lat była wspólnie użytkowana z mężem. Mąż ją wyremontował za swoje pieniądze . Małżeństwo teraz się rozchodzi . Umówione było że działka będzie sprzedana i pieniądze na pół. Jednak jest problem . Żona chce natychmiast ją sprzedać bo potrzebuje pieniądze na wynajem ale mąż złośliwie nie podejmuje tematu...
Sprzedałem działki budowlane. Wiadomo, że trzeba zapłacić podatek, ale chciałbym zainwestować w moje obecne mieszkanie. Gdybym wziął wszystko na fakturę to byłbym zwolniony z podatku, czy to tylko działa jak bym kupił nowe mieszkanie wtedy byłbym zwolniony z podatku? Ktoś wytłumaczy, co zrobić by podatku nie płacić?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: