Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
Czy po zakończeniu umowy zlecenia, okres obowiązywania ubezpieczenia zdrowotnego to 30 dni liczone dzień po zleceniu? Mam zakończone zlecenie 20 września (ostatni dzień w pracy) a lekarza na 20 października, i nie wiem, czy pierwszy dzień obliczam od 21 września, wiec będę mieć jeszcze ubezpieczenie?...
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
Witam. Kieruje się do Państwa z kilkoma Pytaniami. Odnośnie jestem w trakcie walki o odebranie władzy rodzicielskiej ojcu córki. Czy jeśli sąd odbierze już to władze rodzicielską ojciec będzie mógł w dalszym ciągu udostępniać zdjęcia córki na portalach społecznościowych? Dodam , że to nie mój sposób jakiejkolwiek zemsty na nim, a jedynie szukanie sposoby, by to zostało mu zabronienie, poprzez to że dopuszcza się licznych kradzieży w naszym mieści...
W związku z pandemią pracodawca chce aby pracownicy podpisali urlopy bezpłatne. Inaczej pewnie będą zwolnienia.
Na co się powołać odmawiając podpisania wniosku o urlop bezpłatny?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: