Rozwiązanie umowy o pracę a zaległy urlop.

Chciałbym zapytać czy pracodawca może mnie zmusić do wykorzystania pozostałego urlopu w pracy? Umowa o pracę wygasa z zakończeniem listopada, zostałem poinformowany o tym, że nie otrzymam nowej umowy. Nie dostałem w tym przypadku wypowiedzenia, gdyż umowa samoistnie się zakończy. Zdaję sobie sprawę z istnienia artykułu 167(1) kp, ale on nakłada obowiązek wykorzystania narzuconego urlopu w trakcie wypowiedzenia umowy o pracę. W jaki sposób mam interpretować swój przypadek?
anonim cytuj
15-11-2023
Nie znajduje się Pan w okresie wypowiedzenia umowy o pracę.
Czy jest to urlop zaległy - ubiegłoroczny?

anonim cytuj
15-11-2023
Aktualny za ten rok.

anonim cytuj
15-11-2023
Pracodawca nie może dysponować Pana urlopem i - potocznie mówiąc - wysłać Pana na wolne.
Pracodawca musi wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop.

anonim cytuj
15-11-2023

Sugerowane Tematy

Odroczenie-
Czy okres ten zostanie uwzględniony nie e mogę wysłać poczty że na stan zagrożenia ...
Wydziedziczenie dziecka.
Witam. Sytuacja wygląda następująco. Są rodzice i dwie córki. Rodzice chcą wydziedziczyć córkę A notarialnie, jednocześnie dokonując zapisu że po śmierci dziedziczą oni po sobie. (Umiera matka- dziedziczy wszystko ojciec). Czy córka B jak umrze ostatni rodzic będzie dziedziczyła majątek?...
Czy zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy?
Czy to prawda że jeżeli minie mniej niż 7 dni od podpisania umowy to zadatek jest zwrotny mimo rozwiązania/zerwania umowy przez klienta?...
czy na umowie zlecenie musze odrabiać dni za chorobowe?
Pracuje na umowę zlecenie. Na 3 dni, łącznie z dziś miałam l4. Jutro wracam do pracy. Za te 3 dni przychodziła za mnie szefowa do pracy. Teraz słyszałam, że będę musiała odrabiać te godziny co byłam na zwolnieniu. Czy to na umowie zlecenie jest zgodne z prawem?...

Wyszukiwarka