Produkt niezgodny z opisem.

Witam serdecznie,
Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna.
A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pomyślałem sobie, że jakoś przeboleje. A tymczasem odkryłem więcej wad w postaci jakiś rys, braków lakieru, odbicia i innych takich których wcześniej nie widziałem. Niestety sam też zrobiłem małe ślady na lakierze zakładając klucze do gitary, ale niewielkie w porównaniu do rzeczy z którymi przyszedł. Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami, bez paragonu, z małym uszczerbkiem wyrządzonym przeze mnie, mogę się ubiegać zwrotu większości kwoty? Np. skoro zrobiłem małe ślady, zamiast 2000zł to 1800zł, coś w tym guście. Albo czy mogę go ewentualnie podać do skarbówki jakby mnie wkurzył, skoro nie dał mi paragonu i użyć tego jako środek do celu, czy tutaj skarbówka nic nie zdziała? Bo nie wiem po prostu jak to jest z tymi rzeczami rzemieślniczymi, czy to nie działa jakoś na innej zasadzie? Mimo wszystko kwotę zapłaciłem nie małą, a lutnik wręcz okłamał mnie na temat parametrów. Zarządził zmiany które nie były ze mną konsultowane, mimo, że umawialiśmy się na coś innego.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że coś zaradzimy!
anonim cytuj
31-08-2023
Kontaktowałeś się że sprzedającym? W sprawie uwag co do wykonania?

anonim cytuj
31-08-2023
Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami

To, co zwykle. Reklamacja z tytułu rękojmi, na piśmie. Możesz żądać usunięcia wad (wymiana albo naprawa), obniżenia ceny, a jeśli są istotne - nawet odstąpienia od umowy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy pracodawca może odmówić urlopu wypoczynkowego?
Wróciłem do pracy po zwolnieniu lekarskim, nie było mnie około 3 miesięcy. W marcu br. zaplanowałem urlop na sierpień (2tyg. tj. 10dni). Czy pracodawca może mi teraz odmówić urlopu, a innemu pracownikowi dać w tym samym czasie? Czy odmowa urlopu musi mieć jakieś sensowne uzasadnienie?...
Dzień wolny za pracę w święto.
Praca w systemie RÓWNOWAŻNYM ,okres rozliczeniowy 3 miesięczny (praca zmianowa) Hipotetycznie przyjmijmy sytuację: Ten tydzień pracy rozpoczęty w niedzielę 13 sierpnia zmiana nocna 22-6 poniedziałek 14 sierpnia - oddany dzień wolny za pracę w niedzielę 13 sierp. wtorek 15 sierpień - święto- praca rozpoczynana o 22 -6. Czy za pracę rozpoczynaną w to święto pracodawca musi oddać dzień wolny do końca okresu rozliczeniowego ?...
wypadek w pracy przed podpisaniem umowy
Kochani mam kolejną prośbę o opinię. Syn po szkole 19 lat, zaczął pracę w jednym z wiodących marketów budowlanych. Nie miał rozmowy rekrutacyjnej, zapytano tylko czy chce pracować i polecono przyjść dnia następnego na stanowisko pracy- dział majsterkowanie i ogrodnictwo. Przez 2 tyg. syn nie otrzymywał umowy, choć go ,, cisnęłam,, aby się upomiał. We wtorek syn uległ wypadkowi w miejscu pracy, ma ucięty palec i paznokieć. Natychmiast udał się na ...
Spadek a zachowek.
Sprawa jest następująca. Babcia umarła w styczniu zostawiając testament. Miała 4 dzieci(3synow, gdzie dwóch nie żyje i 1 córkę, całość przepisała na córkę). Wiadomo o zachowek w tym przypadku należy się synom pominiętym w testamencie. I tu pojawia się pytanie. Jeden z nieżyjących synów miał długu. Jego dzieci notarialnie zrzekły się spadku po nim. Czy w tym przypadku należy im się zachowek po zmarłej babci?...

Wyszukiwarka