Produkt niezgodny z opisem.

Witam serdecznie,
Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna.
A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pomyślałem sobie, że jakoś przeboleje. A tymczasem odkryłem więcej wad w postaci jakiś rys, braków lakieru, odbicia i innych takich których wcześniej nie widziałem. Niestety sam też zrobiłem małe ślady na lakierze zakładając klucze do gitary, ale niewielkie w porównaniu do rzeczy z którymi przyszedł. Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami, bez paragonu, z małym uszczerbkiem wyrządzonym przeze mnie, mogę się ubiegać zwrotu większości kwoty? Np. skoro zrobiłem małe ślady, zamiast 2000zł to 1800zł, coś w tym guście. Albo czy mogę go ewentualnie podać do skarbówki jakby mnie wkurzył, skoro nie dał mi paragonu i użyć tego jako środek do celu, czy tutaj skarbówka nic nie zdziała? Bo nie wiem po prostu jak to jest z tymi rzeczami rzemieślniczymi, czy to nie działa jakoś na innej zasadzie? Mimo wszystko kwotę zapłaciłem nie małą, a lutnik wręcz okłamał mnie na temat parametrów. Zarządził zmiany które nie były ze mną konsultowane, mimo, że umawialiśmy się na coś innego.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że coś zaradzimy!
anonim cytuj
31-08-2023
Kontaktowałeś się że sprzedającym? W sprawie uwag co do wykonania?

anonim cytuj
31-08-2023
Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami

To, co zwykle. Reklamacja z tytułu rękojmi, na piśmie. Możesz żądać usunięcia wad (wymiana albo naprawa), obniżenia ceny, a jeśli są istotne - nawet odstąpienia od umowy.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Podatek od wzbogacenia się
Wziąłem kredyt gotówkowy na 105tys na dowolny cel (plus mialem swoich 15-20tys). Kupiłem mieszkanie w stanie do remontu wraz z współwłaścicielem (ja dałem 40tys, on 260tys). Ja za pieniądze z kredytu oraz swoje własne wyremontowałem je wraz z kupne meblami i sprzetu (na co mam potwierdzenia przelewów, faktury, umowy itp). Teraz wspowlasciciel chce to mieszkanie sprzedać a wartość jego wzrosła z 300tys do 380tys. On chce swoją część jaka wł...
Co z mieszkaniem po śmierci męża?
Mój mąż ma dwójkę dzieci z poprzedniego małżeństwa, jego żona zmarła. Po żonie odziedziczył mieszkanie, w którym mieszkamy. Nie mamy wspólnych dzieci. Czy w przypadku jego śmierci będę dziedziczyła to mieszkanie czy tylko jego dzieci?...
Blokada środków przez bank.
Dn.22 czerwca została mi pobrana kaucja w wysokości 200zl na poczet pobytu w hotelu. Hotel dwukrotnie próbował zwrócić ta kwotę, ale zamiast zwrotów następowała blokada moich pieniędzy. W tej chwili mam nie wiedzieć czemu zablokowane 600 zł. zamiast oddanych 200zł....
Nękanie ze strony byłej partnerki o zwrot jej własności.
Sytuacja wygląda następująco, od kilku miesięcy była partnerka nęka mnie z domaganiem się oddania jej własności, ale nie chce po to przyjechać, bo ją to będzie kosztować ponad czterokrotnie, ani też nie odbiera wysyłek za pobraniem, bo ubzdurała sobie, że ma to być na mój koszt i ostatnio praktycznie co tydzień idzie na policję w tej sprawie, że ja mam jej rzecz i jej nie wysyłam, potem policjant do mnie dzwoni i muszę mu to samo cały czas mówić,...

Wyszukiwarka