Witam serdecznie,
Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna.
A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pomyślałem sobie, że jakoś przeboleje. A tymczasem odkryłem więcej wad w postaci jakiś rys, braków lakieru, odbicia i innych takich których wcześniej nie widziałem. Niestety sam też zrobiłem małe ślady na lakierze zakładając klucze do gitary, ale niewielkie w porównaniu do rzeczy z którymi przyszedł. Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami, bez paragonu, z małym uszczerbkiem wyrządzonym przeze mnie, mogę się ubiegać zwrotu większości kwoty? Np. skoro zrobiłem małe ślady, zamiast 2000zł to 1800zł, coś w tym guście. Albo czy mogę go ewentualnie podać do skarbówki jakby mnie wkurzył, skoro nie dał mi paragonu i użyć tego jako środek do celu, czy tutaj skarbówka nic nie zdziała? Bo nie wiem po prostu jak to jest z tymi rzeczami rzemieślniczymi, czy to nie działa jakoś na innej zasadzie? Mimo wszystko kwotę zapłaciłem nie małą, a lutnik wręcz okłamał mnie na temat parametrów. Zarządził zmiany które nie były ze mną konsultowane, mimo, że umawialiśmy się na coś innego.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że coś zaradzimy!
Kontaktowałeś się że sprzedającym? W sprawie uwag co do wykonania?
anonim cytuj
31-08-2023
Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami
To, co zwykle. Reklamacja z tytułu rękojmi, na piśmie. Możesz żądać usunięcia wad (wymiana albo naprawa), obniżenia ceny, a jeśli są istotne - nawet odstąpienia od umowy.
Mam pewien problem i potrzebuję Waszej pomocy w zrozumieniu pewnej kwestii prawnej. Otóż, wynajmuję mieszkanie od prywatnego właściciela od ponad roku i ogólnie rzecz biorąc, wszystko szło dobrze. Jednak ostatnio, podczas jednej z moich imprez u mnie w mieszkaniu, jeden z moich gości spowodował uszkodzenie pewnych rzeczy, które są własnością właściciela mieszkania.
Jestem zupełnie zielony w prawie i nie wiem, jakie są moje obowiązki jako najem...
Dzień dobry, proszę o poradę, w jaki sposób rozwiązać sytuację . Firma posiada samochody służbowe jednak zdarzyło się tak, że osoba zajmująca się polisami przeoczyła termin na wznowienie OC, w związku z czym UFG nałożył na firmę wysoką karę w kwocie 10800 zł
Firma chce przerzucić ten koszt na pracownika. Czy w ogóle ma do tego prawo?
Pracownik zatrudniony jest na umowę o pracę na czas nieokreślony, relacje z pracodawcą w porządku. W umowie ni...
Dzień dobry,
Rok temu w czerwcu, czyli około 14 miesięcy temu zakupiłem mieszkanie w starej kamienicy.
Mieszkanie było świeżo wyremontowane, domyślam się że wcześniej było w nienajlepszym stanie, ale przy zakupie dostałem informację że wszystko jest nowe, wyremontowane i działa.
Chwile po wprowadzeniu zauważyłem, że podłoga na której są panele a pod nimi płyty osb mocno się ugina. zgłosiłem to sprzedającemu i zobowiązał się poprawić podłogę, ...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: