Witam serdecznie,
Mam takie pytanie, bo co prawda wiem, że zawsze jest prawo do zwrotu do 14 dni, ale tutaj sytuacja jest trochę inna.
A więc kupiłem gryf do gitary, od lutnika znalezionego na olx. Za gryf zapłaciłem 2 tysiące i umówiliśmy się na poszczególne parametry. Gdy przyszedł gryf, odebrałem go osobiście, okazało się, że nie ma on dokładnie takich parametrów jakie chciałem, mimo wcześniejszych ustaleń. Początkowo towar przyjąłem, bo pomyślałem sobie, że jakoś przeboleje. A tymczasem odkryłem więcej wad w postaci jakiś rys, braków lakieru, odbicia i innych takich których wcześniej nie widziałem. Niestety sam też zrobiłem małe ślady na lakierze zakładając klucze do gitary, ale niewielkie w porównaniu do rzeczy z którymi przyszedł. Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami, bez paragonu, z małym uszczerbkiem wyrządzonym przeze mnie, mogę się ubiegać zwrotu większości kwoty? Np. skoro zrobiłem małe ślady, zamiast 2000zł to 1800zł, coś w tym guście. Albo czy mogę go ewentualnie podać do skarbówki jakby mnie wkurzył, skoro nie dał mi paragonu i użyć tego jako środek do celu, czy tutaj skarbówka nic nie zdziała? Bo nie wiem po prostu jak to jest z tymi rzeczami rzemieślniczymi, czy to nie działa jakoś na innej zasadzie? Mimo wszystko kwotę zapłaciłem nie małą, a lutnik wręcz okłamał mnie na temat parametrów. Zarządził zmiany które nie były ze mną konsultowane, mimo, że umawialiśmy się na coś innego.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że coś zaradzimy!
Kontaktowałeś się że sprzedającym? W sprawie uwag co do wykonania?
anonim cytuj
31-08-2023
Czy w takiej sytuacji, jako, że jest to towar na zamówienie, który nie jest zgodny z ustaleniami
To, co zwykle. Reklamacja z tytułu rękojmi, na piśmie. Możesz żądać usunięcia wad (wymiana albo naprawa), obniżenia ceny, a jeśli są istotne - nawet odstąpienia od umowy.
Pewnie nikt mi nie podpowie ale zapytam, mój tata kiedyś kupil ciągnik, zmarł 5 lat temu.
Zawsze myślałem że ten ciągnik nie ma dokumentów itd a jednak po parunastu latach znalazłem dokumenty i rejestrację tego ciągnika w domu.
Dowód i rejestracja jest na poprzedniego wlasciciel.,
Na tatę jest jedynie umowa kupna.
Dawno po sprawach spadkowych itd.
Jak to teraz zrobić żebym mógł ciągnik zarejestrować na siebie?
Bardzo mi na tym zależy....
Sprzedający odmawia przyjęcia reklamacji z uwagi na brak załączonych zdjęć dokumentujących problem. Wgrywanie przez system na www nie jest możliwe (wyskakuje komunikat z błędami). Zgłoszono ten problem manualno/techniczny sprzedającemu przez telefon. Ten poprosił o wysłanie zdjęć na maila. Tak też się stało. Jednak o dziwo sprzedawca zwrotnie poprosił o ponowne przesłanie zdjęć przez stronę www. Poirytowała mnie sytuacja bo problem nie jest rozwi...
Witam, potrzebuję wyjść ze współwłasności mieszkania. Ustawowe dziedziczenie, na połowę z bratem. Żadnej nici porozumienia i możliwości dogadania się. Brat mieszka jak u siebie, ani myśli znieść współwłasność. Każda próba rozmowy na ten temat kończy się kłótnią. Boję się, że lada moment zawoła za koszty użytkowania mieszkania, do którego nawet wstępu nie mam. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki jak to wszystko ugryźć....
Wkrótce sprawa o alimenty. Mąż prowadzi JDG. Czy wszystko co wrzuca w koszty księgowej uznawane jest za zasadne ? Chodzi mi o to że mam sporo przesłanek by sadzić ze mąż sztucznie zaniża swój dochód generując „koszty”.
Cel:
1. Wykazanie mniejszych dochodów przed sądem w kwestii alimentów (wiem ze liczy się tez możliwość zarobkowa, mąż działa na prowizjach wiec nie wiem jak to będzie skalowalne)
2. Być może także obniżenie opłacanych składek...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: