Właściciel wynajął brudne mieszkanie.

Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca?
Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca w takiej sytuacji? Firma sprzątająca wyceniła to na 500 zł i dzień pracy dla dwóch osób.
anonim cytuj
31-08-2023
Najemca nie oglądał mieszkania przez zawarciem umowy?
Nie spisano protokołu zdawczo - odbiorczego?
W umowie jest zapis o akceptacji stanu.
Protokołu zdawczo odbiorczego nie spisano.
Może zadam inaczej pytanie.
Czy można powoływać się na jakieś przepisy typu "wady ukryte"?
Najemca nie sprawdzał tego aż tak dokładnie. Nie spodziewał się że na tylko na szafkach w kuchni są 3 mm tłuszczu bo jest przyzwyczajony do innych standardów (przy oględzinach nie było możliwości zajrzenia od góry). Słownie było ustalone "odświeżenie mieszkania". Odświeżenie wg wynajmującego, polegało na pomalowaniu ścian i wymianie żarówek bez sprzątania (tego ostatniego spodziewał się najemca przede wszystkim).. Dopiero w momencie próby układania rzeczy zorientował się że nie wystarczy tylko przetrzeć kurze i nie obejdzie się bez gruntownego sprzątania.

anonim cytuj
31-08-2023
Przepraszam. Jest protokół zdawczo odbiorczy. Są w nim tylko zapisy o wyposażeniu mieszkania i kluczach, oraz stanie liczników.
Czy mają zastosowanie jakieś przepisy typu wady ukryte, których najemca jako osoba niefachowa w sprzątaniu nie był w stanie ocenić stanu wzrokowo?
Czy w tej sytuacji pozostaje tylko i wyłącznie dobra wola wynajmującego czy jest jakiś punkt zaczepienia?
Wadą lokalu jest stan, w którym nie nadaje się on do celu oznaczonego w umowie np. nie może być lokalem usługowym albo jest niezgodny ze stanem opisanym w umowie np. ma 30 m2, a w umowie ma podany metraż 40 m2. Brud w lokalu nie jest wadą. Moim zdaniem zostaje dobra wola. Nikt też nie każe wynajmować ekipy sprzątającej.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Widzenia z dzieckiem.
Witam Wszystkich. Z obecna jeszcze żona w styczniu zawarliśmy ugodę pozasądową, że miejscem pobytu naszego syna jest miejsce jej zamieszkania/pobytu. Prawa rodzicielskie mamy takie same. I tu pojawia się problem natury takiej że syna mogę widywać codziennie ale w miejscu zamieszkania żony. Jeśli chce to zabrać chociaż na godzinę do swojego domu słyszę "nie" czy żona ma prawo do tego żeby ustalać mi formę wpisywania z dzieckiem ? Czy sko...
Wypowiedzenie umowy najmu w zimę.
Mam mieszkanie które wynajmuję rodzinie z dzieckiem. Czy jest możliwe ze jeśli wypowiem umowę najmu to zimą oni mogą odmówić wyprowadzki? Teściowa idzie na operacje i chcemy ją sprowadzić blisko nas - mąż jest jedynakiem, teściowa wdowa w zaawansowanym wieku i po operacji będzie potrzebować naszej pomocy a obecnie mieszka dość daleko. Słyszałam ze ponoć zimą mogą odmówić a ja nic nie będę mogła zrobić. Zwykła umowa najmu bez notariusza, podatek ...
Koniec umowy użyczenia.
Osoba, która mieszkała w mieszkaniu na podstawie umowy użyczenia dostała wypowiedzenie. Końcem miesiąca upływa termin wypowiedzenia, a osoba ta twierdzi, że nie ma zamiaru wyprowadzić się. Ja chciałabym się z rodziną wprowadzić do tego mieszkania w luty... Co mogę zrobić? Czy mogę np po prostu wprowadzić się? Zmienić zamek? Czy muszę starać się o nakaz eksmisji i dopiero czekać aż zakończy się procedura sądowa i komornicza? Dodam, że jeśli nie bę...
Rozwód a alimenty na dzieci.
Otóż byłam do ubiegłej soboty w szczęśliwym 13 letnim małżeństwie z którego mamy 2 dzieci (4 i 10 lat). Mąż pod koniec sierpnia poszedł na szkolenie miesięczne do wojska . Po powrocie widziałam że coś jest nie tak i zgadzało się. Stwierdził że poznał tam kobietę w której się zakochał. W ciągu tygodnia kazałam mu się wyprowadzić z domu a on nagle stwierdził że przestał mnie kochać. Chciałam dogadać się z nim w kwestiach finansowych , do 10 oboj...

Wyszukiwarka