Właściciel wynajął brudne mieszkanie.

Co przypadku gdy wynajmujący oddał do wynajmu mieszkanie nadające się do gruntownego sprzątania przez firmę sprzątająca?
Czyli brudna kuchnia, gruba warstwa tłuszczu na szafkach, zasikana toaleta, brudne, zakurzone podłogi itp. i taka sytuacja w której wynajmujący obiecał ogarnąć mieszkanie do czasu wprowadzenia najemcy, a tego nie zrobił i ten ostatni zauważył to dopiero kiedy przyjechał z formą przeprowadzkową z meblami? Co może zrobić najemca w takiej sytuacji? Firma sprzątająca wyceniła to na 500 zł i dzień pracy dla dwóch osób.
anonim cytuj
31-08-2023
Najemca nie oglądał mieszkania przez zawarciem umowy?
Nie spisano protokołu zdawczo - odbiorczego?
W umowie jest zapis o akceptacji stanu.
Protokołu zdawczo odbiorczego nie spisano.
Może zadam inaczej pytanie.
Czy można powoływać się na jakieś przepisy typu "wady ukryte"?
Najemca nie sprawdzał tego aż tak dokładnie. Nie spodziewał się że na tylko na szafkach w kuchni są 3 mm tłuszczu bo jest przyzwyczajony do innych standardów (przy oględzinach nie było możliwości zajrzenia od góry). Słownie było ustalone "odświeżenie mieszkania". Odświeżenie wg wynajmującego, polegało na pomalowaniu ścian i wymianie żarówek bez sprzątania (tego ostatniego spodziewał się najemca przede wszystkim).. Dopiero w momencie próby układania rzeczy zorientował się że nie wystarczy tylko przetrzeć kurze i nie obejdzie się bez gruntownego sprzątania.

anonim cytuj
31-08-2023
Przepraszam. Jest protokół zdawczo odbiorczy. Są w nim tylko zapisy o wyposażeniu mieszkania i kluczach, oraz stanie liczników.
Czy mają zastosowanie jakieś przepisy typu wady ukryte, których najemca jako osoba niefachowa w sprzątaniu nie był w stanie ocenić stanu wzrokowo?
Czy w tej sytuacji pozostaje tylko i wyłącznie dobra wola wynajmującego czy jest jakiś punkt zaczepienia?
Wadą lokalu jest stan, w którym nie nadaje się on do celu oznaczonego w umowie np. nie może być lokalem usługowym albo jest niezgodny ze stanem opisanym w umowie np. ma 30 m2, a w umowie ma podany metraż 40 m2. Brud w lokalu nie jest wadą. Moim zdaniem zostaje dobra wola. Nikt też nie każe wynajmować ekipy sprzątającej.

anonim cytuj
31-08-2023

Sugerowane Tematy

Uznany za trupa
Potrzebuje porady/pomocy prawnej pro bona 29 kwietnia 2025 bylem w Londynskim konsulacie odnowic paszport , boten mi wygasa 7 go Maja 2025. Tam sie dowiedzialem ze decyzja sadu rejonowego lublin wschod zostalem uznany za zmarlego, mimo ze zyje 10 lat temu tez w tym konsulacie wyrabialem biometryczny paszport, ten ktory obecnie posiadam, ktory wyrabialem na podstawie paszportu wyrobionego w konsulacie wieden w 2004. W konsulacie otrzymalem sig...
Zasiedzenie.
Po ilu latach zamieszkiwania po rodzicach domu należy się zasiedzenie....
Odwołanie od reklamacji.
Witam, mam takie pytanie a zarazem prośbę o pomoc. Jakiś czas temu, około tygodnia temu w sklepie odzieżowym oddałem do reklamacji spodnie, w dniu dzisiejszym otrzymałem sms "Zapraszamy po odbiór reklamacji" skontaktowałem się telefonicznie ze sklepem otrzymałem informację, że reklamacja nie została uwzględniona z powodu rzekomego "mechanicznego uszkodzenia" i teraz moje pytanie jako, że sklep znajduje się odległości około 40...
Odrzucenie spadku po rodzicach.
Wczoraj mąż się dowiedział o śmierci swojej matki Matka mojego męża go nie wychowywała, natomiast miała zasądzone alimenty, które spłacała do samej śmierci. Mąż się zastanawia czy musi się zrzec spadku po zmarłej matce skoro wychowywany był przez ojca od 16 roku życia i nie utrzymywał z matką kontaktu. Nie wie czy miała jakieś długi prócz długu alimentacyjnego. Mamy 3 letnie dziecko i czy w jego imieniu też musimy się zrzec ? Jak to prawnie w...

Wyszukiwarka