Złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się). Czy Straż Miejska ma obowiązek udokumentować wykroczenie w postaci zdjęcia?

Szanowni Państwo,
Dostałem pismo od Straży Miejskiej („SM”) za złamanie zakazu ze znaku B-36 (zakaz zatrzymywania się) z żądaniem wskazania kierującego pojazdem w dniu popełnienia wykroczenia. Ponieważ we wskazanym przez SM miejscu ciężko doszukać mi się miejsca w którym samochód mógłby zostać nieprawidłowo zaparkowany, chciałem zażądać przedstawienia jakiejś dokumentacji zdjęciowej dowodzącej nieprawidłowo zaparkowanego pojazdu.
Pytania:
a) czy SM ma obowiązek udokumentować w/w wykroczenie w postaci zdjęcia?
b) jeśli tak, to czy takie zdjęcie może mi zostać udostępnione?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
anonim cytuj
20-08-2022
Nie ma obowiązku dokumentacji fotograficznej. W sprawie najpewniej zostały złożone zeznania na piśmie pod rygorem odpowiedzialności karnej.

anonim cytuj
21-08-2022
Wykonanie przez SM dokumentacji fotograficznej nie jest konieczne, ale jeśli powstała ma Pan prawo się z nią zapoznać.
Jeśli ma Pan wątpliwości proszę się skontaktować z prowadzącym sprawę i umówić na spotkanie w celu złożenia zeznań/wyjaśnień.

anonim cytuj
22-08-2022
a)
czy SM ma obowiązek udokumentować w/w wykroczenie w postaci zdjęcia?

Nie istnieje przepis prawny, który nakładałby obowiązek na Straż Miejską dokumentowania wykroczeń drogowych za pomocą zdjęć. Wykroczenie może zostać udokumentowane w oparciu o zeznania funkcjonariuszy SM, które zgodnie z art. 25 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia mają moc dowodową.

b)
jeśli tak, to czy takie zdjęcie może mi zostać udostępnione?

Jeżeli Straż Miejska posiada dokumentację fotograficzną wykroczenia, masz prawo do zapoznania się z nią. Ustawa o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. z 2001 nr 112 poz. 1198) oraz Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia dają uprawnienia do zapoznania się z aktami sprawy.

W razie potrzeby zalecam skierowanie oficjalnego wniosku do właściwego organu o udostępnienie materiałów dowodowych w Twojej sprawie. Jeśli w aktach sprawy znajdują się zdjęcia, powinny zostać Ci one udostępnione.

anonim cytuj
12-08-2023
Dziękuję za udzielone odpowiedzi. Zrozumiałem, że Straż Miejska nie jest zobowiązana do dokumentowania wykroczenia w formie zdjęć, jednak jeśli takie zdjęcia zostały zrobione, mam prawo się z nimi zapoznać. Chciałbym jeszcze zapytać:

a) Jeśli zdecyduję się na skierowanie wniosku o udostępnienie zdjęć lub innych dowodów w mojej sprawie i okaże się, że Straż Miejska takich dowodów nie posiada, czy wówczas mam prawo wnioskować o umorzenie sprawy z braku dowodów?

b) W jaki sposób powinienem sformułować taki wniosek, aby był prawidłowy pod względem formalnym?

anonim cytuj
12-08-2023
a) W sytuacji, gdy Straż Miejska nie posiada dokumentacji fotograficznej ani innych dowodów potwierdzających wykroczenie, to samo nieprzedstawienie zdjęć nie stanowi podstawy do umorzenia sprawy. Wykroczenie może być udokumentowane za pomocą zeznań funkcjonariuszy Straży Miejskiej. Zgodnie z art. 25 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, zeznania funkcjonariusza mają moc dowodową. Jednakże, w trakcie postępowania, jeśli zostanie ustalone, że dowody zgromadzone przez SM są niewystarczające do udowodnienia wykroczenia, wówczas istnieje możliwość umorzenia sprawy z braku dowodów.

b) Wniosek o udostępnienie materiałów dowodowych w Twojej sprawie powinieneś sformułować pisemnie. W treści wniosku wskazać należy numer sprawy, dane personalne oraz dokładnie określić, jakie materiały dowodowe chciałbyś uzyskać. Wskazane jest również powołanie się na Ustawę o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. z 2001 nr 112 poz. 1198) oraz Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.

anonim cytuj
12-08-2023

Sugerowane Tematy

Ile kosztuje dom opieki dla starszej osoby?
Tata ma 85 lat. Chcę iść do DPS. Bo sobie nie radzi. Ma wysoką emeryturę trochę majątki w postaci mieszkania i działek. Wlicza się w to za pobyt czy tylko emerytura? Czy ja będę coś płacić? Co w sytuacji jak pójdzie do DPS i będzie mieszkanie chciał sprzedać?...
Obniżenie alimentów.
Alimenty przyznane 1000 zł , ex się odwołał a jego powód to, to że dostaje 500 + i kindergeld na dziecko więc mam za dużo pieniędzy na syna . Sądu nie interesowało co dostaje bo to rodzice mają utrzymać dziecko. Ale czy przy odwołaniu mogą zmienić alimenty?...
Dziedziczenie po matce.
Mieszkanie kupione przed ślubem, a więc stanowi wyłącznie moją własność i nie wchodzi do wspólnoty małżeńskiej ale co w przypadku mojej śmierci? Kto dziedziczy mieszkanie? Mam męża oraz 2 dzieci pełnoletnich i dwójkę małoletnich, pytam oczywiście czysto teoretycznie bo nie mogę znaleźć info na ten temat....
Rozwód i podział majątku wspólnego.
Witam, dostałam w darowiźnie działkę od rodziców, później darowałam pół działki mężowi, zaczęliśmy budowę domu w tym momencie sso, będziemy brać rozwód. Jak wygląda sprawa z podziałem majątku ? Czy mężowi należy się połowę naszego majątku, jeżeli działka była darowana z mojej strony i większość pieniędzy na budowę domu też było ode mnie ?...

Wyszukiwarka