Kara łączna.

Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?
anonim cytuj
08-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem karnym, w przypadku zbiegu różnych kar, sąd ma pewne możliwości postępowania. Po pierwsze, zgodnie z art. 86 § 1 Kodeksu karnego, w przypadku zbiegu kar można orzec jedną karę łączną. Jednakże sposób łączenia różnych kar nie jest jednoznaczny i może zależeć od okoliczności konkretnej sprawy.

anonim cytuj
09-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

Masz rację. Sąd może połączyć karę ograniczenia wolności z karą pozbawienia wolności, orzekając karę łączną. Kluczowe jest tu uwzględnienie art. 86 § 1 Kodeksu karnego oraz art. 87 kk. Ten drugi przepis mówi, że jeśli osoba została skazana jednocześnie na karę pozbawienia wolności i karę ograniczenia wolności, to sąd może zdecydować o zamianie kary ograniczenia wolności na karę pozbawienia wolności, biorąc pod uwagę czas trwania obu kar. Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wyrok Trybunału Konstytucyjnego wpłynął na interpretację tych przepisów, co sprawia, że nie ma obowiązku bezwzględnego łączenia tych kar.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Problem z nieuczciwym wykonawcą.
Dzień dobry, Mamy problem z nieuczciwym wykonawcą. Problem dotyczy źle wykonanego ogrodu (tuje, trawa, nawodnienie itd.). Kwota inwestycji 75500zł. Wysłaliśmy do wykonawcy wezwanie do usunięcia wad (przyjechał coś porobił i na końcu jest gorzej niż było przed, czyli nie usunął wad). Wysłaliśmy wezwanie do obniżenia ceny (poprosiliśmy inna firmę do stwierdzenia usterek i wyceny napraw) kwota wyceny napraw niecałe 26000 zł, na tą też kwotę wys...
Zajęcie komornicze.
Dzień dobry, mam pytanie. Narzeczony ma zadłużenie ale po rozmowie z Panią komornik ustalili że nie będzie miał zajęcia na koncie bo będzie wpłacał ustalona kwotę co miesiąc. Kwota zostaje co miesiąc wpłacona taka jaka została ustalona i faktycznie zajęcia nie ma na koncie bankowym. Moje pytanie jest takie jeżeli rozliczył się z podatku to dlaczego urząd przekierował kwotę do zwrotu do Pani Komornik ? Czy jest w ogóle taka możliwość jeżeli Pani ...
Darowizna współwłasności małżeńskiej.
Witam Mam pytanie. Mój ojciec do spółki ze swoją drugą żoną kupili z majątku wspólnego w 2007 roku działkę rekreacyjną. Działka ta stanowi współwłasność małżeńską, jak mniemam. Teraz moje pytanie: czy ojciec bez zgody (i wiedzy) swojej małżonki może mi swoją część (???) przekazać jako darowiznę? Drugie pytanie: czy ona może swoją część bez jego zgody sprzedać? Byłabym wdzięczna za jakieś porady. Ojciec jest stary i ma demencję, a ona coś komb...
Czy stawka VAT dla garaży blaszanych to 23%?
Witam, Jestem nowym przedsiębiorcą i zamierzam rozpocząć sprzedaż garaży blaszanych. Jestem teraz w fazie gromadzenia informacji i chciałbym zrozumieć dokładnie, jakie podatki będę musiał ustalić od moich produktów, a konkretnie, jak będzie wyglądać kwestia VAT-u. Wiem, że podstawowa stawka VAT w Polsce wynosi 23%, ale jestem świadomy, że dla niektórych produktów czy usług stawki te mogą się różnić. Chciałbym dowiedzieć się, czy garaże blaszan...

Wyszukiwarka