Kara łączna.

Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?
anonim cytuj
08-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem karnym, w przypadku zbiegu różnych kar, sąd ma pewne możliwości postępowania. Po pierwsze, zgodnie z art. 86 § 1 Kodeksu karnego, w przypadku zbiegu kar można orzec jedną karę łączną. Jednakże sposób łączenia różnych kar nie jest jednoznaczny i może zależeć od okoliczności konkretnej sprawy.

anonim cytuj
09-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

Masz rację. Sąd może połączyć karę ograniczenia wolności z karą pozbawienia wolności, orzekając karę łączną. Kluczowe jest tu uwzględnienie art. 86 § 1 Kodeksu karnego oraz art. 87 kk. Ten drugi przepis mówi, że jeśli osoba została skazana jednocześnie na karę pozbawienia wolności i karę ograniczenia wolności, to sąd może zdecydować o zamianie kary ograniczenia wolności na karę pozbawienia wolności, biorąc pod uwagę czas trwania obu kar. Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wyrok Trybunału Konstytucyjnego wpłynął na interpretację tych przepisów, co sprawia, że nie ma obowiązku bezwzględnego łączenia tych kar.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Rozwód z winy małżonki.
W 2013 roku pobrałem się ze swoją bardzo długo mi znaną dziewczyną, narzeczoną po kilku latach zaślepiony jej dobrem zostałem zdradzony przeszło dwa tygodnie temu, mam na to rozmowy z czatu Żony, pełne nagranie czatu z tygodnia gdzie wszystkie najdrobniejsze szczegóły w nim są, w sumie nie wiem jakie ale jest tego sporo, nie dałem rady dalej czytać po dwóch zdaniach przeczytanych. Mieszkaliśmy u jej rodziców tam jestem zameldowany jeszcze... (chy...
sprzedaż działki budowlanej
Od 3 lat jestem współwłaścicielem działki budowlanej. Chciałbym sprzedać tę działkę i zainwestować w inną. Wiem że musi minąć 5 lat bym mógł uniknąć podatku od sprzedaży, chyba że przeznaczę uzyskane środki na cele mieszkaniowe. Środki te przeznaczyłbym na zakup drugiej działki, natomiast nie wiem co z współwłaścicielem? Czy będzie musiał zapłacić podatek od sprzedaży, mimo, że całą uzyskaną kwotę zainwestuję ja na inne cele mieszkaniowe?...
Co z długiem po odrzuceniu spadku?
Dzień dobry. Umarł mój wujek zostawiając w spadku część domu oraz nie znane zadłużenie (z przejrzanych dokumentów to duża kwota). Moja mama, jako spadkobierca, chce odrzucić spadek po bracie bo nie jest w stanie ustalić zadłużenia i boi się tej sumy. 1 Czy jeśli zadłużenie jest wyższe niż wartość nieruchomości to ja - syn będę musiał spłacić różnicę jeśli przyjmę spadek. 2 Co zrobić żeby spadek został zrealizowany na korzyść wierzyciela do wys...
Zaprzestanie prowadzenia działalności i nie zgłoszenie tego do ZUSu
Moj ojciec zmarł dwa tygodnie temu, prowadzil działalnośc gospodarczą ( taxi ) ale od 2009 r zaprzestał jej prowadzenia jednak nie zawiesił działalność ani jej nie zamknął. Czy jest możliwość orzeczenia przez Zus, ze działalności tej nie prowadził i z tego tytułu skladki ZUS byly nie należne i umorzą dlug ( chociaż w części ) ? Majątek po sobie zostawił i na tą chwile nie rozważamy odrzucenia spadku...

Wyszukiwarka