Kara łączna.

Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?
anonim cytuj
08-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem karnym, w przypadku zbiegu różnych kar, sąd ma pewne możliwości postępowania. Po pierwsze, zgodnie z art. 86 § 1 Kodeksu karnego, w przypadku zbiegu kar można orzec jedną karę łączną. Jednakże sposób łączenia różnych kar nie jest jednoznaczny i może zależeć od okoliczności konkretnej sprawy.

anonim cytuj
09-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

Masz rację. Sąd może połączyć karę ograniczenia wolności z karą pozbawienia wolności, orzekając karę łączną. Kluczowe jest tu uwzględnienie art. 86 § 1 Kodeksu karnego oraz art. 87 kk. Ten drugi przepis mówi, że jeśli osoba została skazana jednocześnie na karę pozbawienia wolności i karę ograniczenia wolności, to sąd może zdecydować o zamianie kary ograniczenia wolności na karę pozbawienia wolności, biorąc pod uwagę czas trwania obu kar. Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wyrok Trybunału Konstytucyjnego wpłynął na interpretację tych przepisów, co sprawia, że nie ma obowiązku bezwzględnego łączenia tych kar.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Podział majątku po rozwodzie.
Mieszkanie kupione w połowie z darowizny, którą otrzymałam od rodziców. Na drugą połowę mieszkania wzięliśmy z mężem wspólny kredyt hipoteczny. Niestety doszło do rozwodu. Jak sąd może do tego podejść? Czy dobrze rozumiem że ex należy się 1/4 wartości mieszkania?...
odmowa reklamacji (zakup przez internet)
Witam, Kupiłem przedmiot na allegro, w trakcie normalnego użytkowania zepsuł się przycisk (prawdopodobnie tandetnie wykonany egzemplarz), sprzedawca odmawia reklamacji argumentując "nieprawidłowym użytkowaniem". Jakie są w tej sytuacji możliwości zwrotu pieniędzy / reklamacji?...
Współwłaściciel odmawia udostępnienia samochodu.
Witam. Jestem współwłaścicielem samochodu wraz z byłą partnerką. Partnerka odeszła, zabierając m.in. nasz samochód na posesję jej matki w innym mieście. Zabrała także wszystkie dokumenty, w tym moją kopię umowy kupna-sprzedaży, lecz jestem wpisany jako współwłaściciel w dowodzie rejestracyjnym i karcie pojazdu. Kilkukrotnie zażądałem przez telefon, SMS i email, aby udostępniła mi auto na kilka dni - odmawia. Zabrania także wejścia na posesję. Za...
Rezygnacja z pracy przed zawarciem umowy.
Dzień dobry, na okres wakacji postanowiłam zatrudnić się w tzw. call center. Wczoraj przeszłam szkolenie, na moim komputerze zostało zainstalowane mi odpowiednie oprogramowanie i dzisiaj był mój pierwszy dzień pracy. Czuję, że to nie dla mnie i będzie mi ciężko wytrzymać, ale nie wiem jak podejść do rezygnacji. Umowę teoretycznie zawieram od dzisiaj, jednak dopiero dzisiaj dostałam maila z nią i jak się okazało muszę ją wydrukować, wypełnić i o...

Wyszukiwarka