Kara łączna.

Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?
anonim cytuj
08-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem karnym, w przypadku zbiegu różnych kar, sąd ma pewne możliwości postępowania. Po pierwsze, zgodnie z art. 86 § 1 Kodeksu karnego, w przypadku zbiegu kar można orzec jedną karę łączną. Jednakże sposób łączenia różnych kar nie jest jednoznaczny i może zależeć od okoliczności konkretnej sprawy.

anonim cytuj
09-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

Masz rację. Sąd może połączyć karę ograniczenia wolności z karą pozbawienia wolności, orzekając karę łączną. Kluczowe jest tu uwzględnienie art. 86 § 1 Kodeksu karnego oraz art. 87 kk. Ten drugi przepis mówi, że jeśli osoba została skazana jednocześnie na karę pozbawienia wolności i karę ograniczenia wolności, to sąd może zdecydować o zamianie kary ograniczenia wolności na karę pozbawienia wolności, biorąc pod uwagę czas trwania obu kar. Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wyrok Trybunału Konstytucyjnego wpłynął na interpretację tych przepisów, co sprawia, że nie ma obowiązku bezwzględnego łączenia tych kar.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Sprzedaż mieszkania po rozwodzie.
Jeden z współmałżonków posiada mieszkanie które jest tylko jego własnością - otrzymał je w spadku przed zawarciem małżeństwa. Strony ustaliły, że w ramach podziału majątku w trakcie rozwodu mieszkanie ma być przekazane temu drugiemu małżonkowi - mimo że tak naprawdę nie jest to majątek wspólny. Pytanie: jak to zrobić najprościej zgodnie z prawem (jeśli w ogóle taka możliwość istnieje) zakładając że ta druga strona chce potem to mieszkanie szybko...
Darowizna od rodziców
Cześć, czy przelew sporej sumy pieniędzy od rodziców dla dorosłego dziecka jest obciążony jakimiś opłatami czy podatkiem? Jeśli tak, to jakim. ...
Licytacja mieszkania
Witam proszę o poradę. Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie. Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze j...
Niechciani lokatorzy
Dzień dobry. Nie wiem za bardzo co zrobić w sytuacji w jakiej znalazła się moja rodzina i pisze w prośba do osób, które znają się na tym temacie o pomoc. Moja babcia ma 80 lat, przez większość życia wychowywała mojego kuzyna, mieszkał u niej ponad 30 lat. Jego matka nie interesowała sie nim za bardzo. Dodam, ze w tym samym bloku, w którym mieszka babcia z kuzynem, piętro niżej mieszka jego druga babcia, matka jego ojca, która nie uznaje go za swo...

Wyszukiwarka