Kara łączna.

Czy w sytuacji zbiegu różnych kar tzn. warunkowego i bezwzględnego oraz ograniczenia wolności sąd orzeka karę mieszaną czy może połączyć karę ograniczenia i zamienić ja na bezwzględne pozbawienie wolności?
anonim cytuj
08-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

anonim cytuj
08-09-2023
Zgodnie z polskim prawem karnym, w przypadku zbiegu różnych kar, sąd ma pewne możliwości postępowania. Po pierwsze, zgodnie z art. 86 § 1 Kodeksu karnego, w przypadku zbiegu kar można orzec jedną karę łączną. Jednakże sposób łączenia różnych kar nie jest jednoznaczny i może zależeć od okoliczności konkretnej sprawy.

anonim cytuj
09-09-2023
Sąd może zarówno orzec karę łączną pozbawienia + ograniczenia wolności, jak i połączyć obie kary w jedną karę pozbawienia wolności. Wszystko zależy od okoliczności sprawy, dotychczasowego wykonywania kary (np. czy ograniczenie wolności zostało zamienione na zastępczą karę pozbawienia wolności, czy nie) itp. - po nie tak dawnym wyroku TK nie ma już obowiązku bezwzględnego łączenia pozbawienia i ograniczenia wolności.

Masz rację. Sąd może połączyć karę ograniczenia wolności z karą pozbawienia wolności, orzekając karę łączną. Kluczowe jest tu uwzględnienie art. 86 § 1 Kodeksu karnego oraz art. 87 kk. Ten drugi przepis mówi, że jeśli osoba została skazana jednocześnie na karę pozbawienia wolności i karę ograniczenia wolności, to sąd może zdecydować o zamianie kary ograniczenia wolności na karę pozbawienia wolności, biorąc pod uwagę czas trwania obu kar. Jednak, jak słusznie zauważyłeś, wyrok Trybunału Konstytucyjnego wpłynął na interpretację tych przepisów, co sprawia, że nie ma obowiązku bezwzględnego łączenia tych kar.

anonim cytuj
09-09-2023

Sugerowane Tematy

Oddalenie zażalenia, co dalej?
Proszę o informację, co należy zrobić w przypadku umorzenia postępowania o wszczęcie, śledztwa przez prokuraturę rejonową, następnie podtrzymanie decyzji przez sąd rejonowy w złożonym zażaleniu. Sprawa dotyczy fałszowania dokumentów dla potrzeb sądu przez urzędników publicznych. Sprawa poważna i zależy mi aby taką patologię układu napiętnować. W związku z tym, że tzw. wszystkie drogi teoretycznie zostały zamknięte, to podobno istnieje tryb nadzwy...
Rozwiązanie umowy najmu.
Witam. Czy można rozwiązać umowę najmu przed okresem jej wygaśnięcia bez konsekwencji dla najemcy tzn. po 3-6 miesiącach? Umowa jest na 12 miesięcy po tym czasie przechodzi na czas nieokreślony z jednomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Została by rozwiązana ze strony najemcy bez jakichkolwiek szczególnych powodów....
Czy lekarz może odmówić przyjęcia chorego?
Witam, czy lekarz ma prawo odmówić przyjęcia chorego pacjenta mówiac że wszystkie numerki przyjęć na dany dzień są wykorzystane? Dodam że jej to dalszy ciąg choroby i chory nadal jest chory....
Czy zadatek przepada ?
Jakiś czas temu wystawiłam na vinted.pl używane obuwie celem odsprzedania. Jedna z zainteresowanych, poprosiła o rezerwację (01.01 br.) do dnia 11.01 br. Wyraziłam zgodę z zaznaczeniem, że zarezerwowanie jest możliwe wyłącznie po wpłacie zadatku. Potencjalna kupująca zaproponowała 30 zł, a w dniu jutrzejszym miała odebrać obuwie osobiście. W tytule przelewu wpisała "Za buty". Dzisiaj poinformowała mnie, że nie będzie mogła jutro odebrać...

Wyszukiwarka