Darowizna od rodziców

Cześć,
czy przelew sporej sumy pieniędzy od rodziców dla dorosłego dziecka jest obciążony jakimiś opłatami czy podatkiem? Jeśli tak, to jakim.
anonim cytuj
20-10-2021
Pierwsza grupa bez opłat. Trzeba zgłosić do skarbówki do 6 miesięcy.

anonim cytuj
20-10-2021

Sugerowane Tematy

Co się stanie z długami ?
Jestem dzieckiem alkoholika. Moja mama ciężko pracuje, płaci wszystkie rachunki i utrzymuje mnie, siostrę i cały dom. Ojciec ma w MOPS podpisane dokumenty ze ma się iść leczyć na odwyk do szpitala, ale o pracy nie ma mowy żeby jakąś podjął. Bo co to za praca jak wychodzi rano i idzie zarobić na picie a nie pomoc mamie finansowo czy nawet spędzić z nami czas. Martwię się o mamę bo wiem ze tata kiedyś nabrał pożyczek i ich nie płaci, przychodzą wez...
Problem z zaginioną rzeczą z paczki.
W czerwcu tego roku zakupiłam kilka par butów w sklepie ccc online. Zgłosiłam zwrot, odesłałam paczkę. Paczka do firmy dotarła, brakuje jednej pary. Po wymianie kilku maili wkońcu postanawiają złożyć reklamację do przewoźnika DPD, która zostaje dwukrotnie odrzucona. Mam teraz wszelkie roszczenia kierować sądownie do przewoźnika. Jakiś czas temu miałam podobną sytuację gdzie odsyłając produkt paczka przyszła wybrakowana, firma oddała pieniądze. ...
Odpowiedzialność pracownika za uszkodzenie mienia.
Praca jako kierowca. Samochód nie jest na stałe przypisany do kierowcy. Zdarzają się sytuacje że poruszają się pracownicy różnymi samochodami należącymi do pracodawcy. W przypadku spowodowania wypadku zniszczenia samochodu przez pracownika pracodawca może żądać zwrócenia kosztów takiej naprawy od pracownika? Czy jest to wszystko zależne od tego czy samochód miał AC ale jak ma pracownik sprawdzić czy takie AC ma samochód którego ma pracownik prz...
Po jakim czasie uprawomocni się nakaz zapłaty?
Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocn...

Wyszukiwarka