Jak zacząć wynajmować mieszkanie?

Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?
anonim cytuj
22-01-2024
Nie wynajmować. Żadna umowa was nie chroni nawet najem okazjonalny. Jak najemca nie będzie płacił i się nie będzie chciał wyprowadzić będzie potrzebna eksmisja.

anonim cytuj
22-01-2024
A długo może trwać załatwienie eksmisji?

anonim cytuj
22-01-2024
Kilka lat.

anonim cytuj
22-01-2024
Naprawdę? Czyli najemca ma więcej praw niż właściciel?

anonim cytuj
22-01-2024
Oczywiście. To co cię najlepiej zabezpieczy to dobra weryfikacja. Nie śpiesz się z podpisaniem umowy i nie podpisuj jeśli masz wątpliwości co do kogoś.

anonim cytuj
22-01-2024
Ale jak mogę kogoś zweryfikować nie znając go I nie mając o nim żadnych informacji?

anonim cytuj
22-01-2024
Pytaj. Zaświadczenie o zatrudnieniu, zaświadczenie o zarobkach, wyciąg z konta z zaznaczonymi opłatami za czynsz z ostatnich 6 miesięcy, referencje od poprzednich wynajmujących. To wszystko pomoże w pewnym stopniu zweryfikować najemcę.

anonim cytuj
22-01-2024
I można wymagać takich dokumentów?

anonim cytuj
22-01-2024
Żaden przepis tego nie zabrania. Oczywiście potencjalny najemca nie ma obowiązku ich przedstawiać. A ty nie masz obowiązku mu wynająć.

anonim cytuj
22-01-2024
Najlepiej znaleźć sobie agenta nieruchomości, który zajmie się stroną formalną i znajdzie wypłacalnych najemców. No i agent przy okazji opowie wam o Waszych prawach i obowiązkach jako wynajmujących oraz o prawach lokatorów.

anonim cytuj
22-01-2024

Sugerowane Tematy

Otrzymałem uszkodzony towar.
Zamówiłem w sklepie procesor z outletu (ktoś kupuje i zwraca do sklepu w terminie 14 dni, po czym sklep wystawia ten odesłany towar trochę taniej). wczoraj odebrałem paczkę, przyszedłem do domu i pierwsze co zobaczyłem po otwarciu to wygięte 2 piny(gołym okiem ledwo zauważalne. trzeba dokładnie naświetlić i sprawdzać pod kątem żeby to zauważyć). Oczywiście procesor nie działa. od razu napisałem do sklepu z zapytaniem, czy ich towar z outletu jes...
Współwłaśność samochodu po 50%. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?
Współwłaśność samochodu po 50% z partnerem. Czy jeden współwłaściciel może sprzedać samochód bez wiedzy drugiej?...
Zbieg egzekucji komorniczej
Witam. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu mojej sprawy egzekucji komorniczej. Nastąpił zbieg egzekucji komorniczej 3 komorników. W aplikacji banku widnieją 3 blokady na kwotę 600,2700 i 5000 zł. Komornik za sprawę karna 5k wystosował pismo do pracodawcy o zajęcie wynagrodzenia(cały etat),kwota wolna od zajęcia wynosiła ok.2600 i taką kwotę otrzymałem od pracodawcy,kwota 900 została przekazana komornikowi. W międzyczasie doszły 2 kolejne blokady na 600 ...
Podział majątku po zmarłym.
Dzień dobry. Podczas trwania podziału majątku po osobie zmarłej, w tym wypadku między moją babcia, a córka po jej drugim mężu, gdzie został powołany przez sąd rzeczoznawca do wycenienia nieruchomości to czy w takim wypadku, kiedy babcia zaczęła przeprowadzać remont który obecnie przerwaliśmy, będzie miał wpływ na podniesienie ceny nieruchomości? Czy w takim wypadku kiedy tylko ona tam mieszka i chce odnowić sobie dom - rzeczoznawca sądowy uwzględ...

Wyszukiwarka