Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?
Nie wynajmować. Żadna umowa was nie chroni nawet najem okazjonalny. Jak najemca nie będzie płacił i się nie będzie chciał wyprowadzić będzie potrzebna eksmisja.
anonim cytuj
22-01-2024
A długo może trwać załatwienie eksmisji?
anonim cytuj
22-01-2024
Kilka lat.
anonim cytuj
22-01-2024
Naprawdę? Czyli najemca ma więcej praw niż właściciel?
anonim cytuj
22-01-2024
Oczywiście. To co cię najlepiej zabezpieczy to dobra weryfikacja. Nie śpiesz się z podpisaniem umowy i nie podpisuj jeśli masz wątpliwości co do kogoś.
anonim cytuj
22-01-2024
Ale jak mogę kogoś zweryfikować nie znając go I nie mając o nim żadnych informacji?
anonim cytuj
22-01-2024
Pytaj. Zaświadczenie o zatrudnieniu, zaświadczenie o zarobkach, wyciąg z konta z zaznaczonymi opłatami za czynsz z ostatnich 6 miesięcy, referencje od poprzednich wynajmujących. To wszystko pomoże w pewnym stopniu zweryfikować najemcę.
anonim cytuj
22-01-2024
I można wymagać takich dokumentów?
anonim cytuj
22-01-2024
Żaden przepis tego nie zabrania. Oczywiście potencjalny najemca nie ma obowiązku ich przedstawiać. A ty nie masz obowiązku mu wynająć.
anonim cytuj
22-01-2024
Najlepiej znaleźć sobie agenta nieruchomości, który zajmie się stroną formalną i znajdzie wypłacalnych najemców. No i agent przy okazji opowie wam o Waszych prawach i obowiązkach jako wynajmujących oraz o prawach lokatorów.
Dzień dobry pracodawca odrzucił mój wniosek o 9 tygodni urlopu. Ja jestem zatrudniony na umowę o pracę w Polsce natomiast matka dziecka pracuje w Niemczech. Dziecko urodziło się 26.07.2022r. Od narodzin dziecka matka przebywała na Niemieckim urlopie rodzicielskim. Pracodawca napisał że według państwowej Inspekcji pracy urlop mi nie przysługuje bo w dniu wejścia nowych przepisów matka dziecka nie korzystała/nie miała prawa do urlopu rodzicielskieg...
Dzień dobry, mam problem z zadłużeniem. Spłaciłam zadłużenie u komornika i mam postanowienie że zadłużenie zostało w całości spłacone. Była to sprawa zakończona w listopadzie 2022 roku. Dziś dostaje e-mail od innego komornika że mam do spłaty zadłużenia na kwotę 400zl na ten sam numer sprawy i klauzurę wykonalności. Może mi ktoś wyjaśnić jak to możliwe.
Klauzurą wykonalności z dnia 09.02.2016.
Jakim prawem po ponad pół roku tą samą sprawę pro...
Witam. Jestem po rozwodzie, w trakcie małżeństwa urodziło się dziecko, w akcie jestem ja wpisany jako ojciec (ojcem biologicznym dziecka jest kto inny), dziecko ma obecnie 2 lata. Płace alimenty, ale z każdym miesiącem jest mi ciężej płacić. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy zostaje mi tylko płacić do usamodzielnienia się dziecka?...
Witam jakie są szanse odzyskania pieniędzy wysłanych za pomocą blika? sytuacja wygląda tak znajomy wysłał bratu pieniądze za pomocą jego numeru telefonu ale okazało się że otrzymany numer na abonament ktoś kiedyś używał i ktoś ma podpięty pod swój bank i pieniądze poszły do obcej osoby a nie do brata.
Co robić jakie są szanse na odzyskanie pieniędzy?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: