Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?
Nie wynajmować. Żadna umowa was nie chroni nawet najem okazjonalny. Jak najemca nie będzie płacił i się nie będzie chciał wyprowadzić będzie potrzebna eksmisja.
anonim cytuj
22-01-2024
A długo może trwać załatwienie eksmisji?
anonim cytuj
22-01-2024
Kilka lat.
anonim cytuj
22-01-2024
Naprawdę? Czyli najemca ma więcej praw niż właściciel?
anonim cytuj
22-01-2024
Oczywiście. To co cię najlepiej zabezpieczy to dobra weryfikacja. Nie śpiesz się z podpisaniem umowy i nie podpisuj jeśli masz wątpliwości co do kogoś.
anonim cytuj
22-01-2024
Ale jak mogę kogoś zweryfikować nie znając go I nie mając o nim żadnych informacji?
anonim cytuj
22-01-2024
Pytaj. Zaświadczenie o zatrudnieniu, zaświadczenie o zarobkach, wyciąg z konta z zaznaczonymi opłatami za czynsz z ostatnich 6 miesięcy, referencje od poprzednich wynajmujących. To wszystko pomoże w pewnym stopniu zweryfikować najemcę.
anonim cytuj
22-01-2024
I można wymagać takich dokumentów?
anonim cytuj
22-01-2024
Żaden przepis tego nie zabrania. Oczywiście potencjalny najemca nie ma obowiązku ich przedstawiać. A ty nie masz obowiązku mu wynająć.
anonim cytuj
22-01-2024
Najlepiej znaleźć sobie agenta nieruchomości, który zajmie się stroną formalną i znajdzie wypłacalnych najemców. No i agent przy okazji opowie wam o Waszych prawach i obowiązkach jako wynajmujących oraz o prawach lokatorów.
Alimenty zasądzone 15 lat temu na konto ex. Czy jeśli dziecko osiągnęło pełnoletność i studiuje zaocznie to alimenty mogę wpłacać już na konto dziecka? Czy muszę to zmieniać przez sąd?...
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem.
Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia?
Chodzi mi o dokładnie:
1. Numer zamówienia
2. Produkty i ich cena
3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu.
Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Taka sytuacja.
Żona jest kosmetyczką
Wykonała zabieg (240zł)pewnej Pani.
Gdy doszło do płatności odrzuciło Pani kartę 3 -krotnie. Jeszcze podnosiła głos ze żona ma popsuty terminal itp.
Terminal sprawny.
Pani pojechała do bankomatu wróciła i się przyznała ze jednak nie ma kasy na koncie. Wiec przyniesie jutro.
Dziś się nie zjawiła
Na komunikaty smsem o zaległości pieniężnej w salonie nie odpowiada.
Telefonu nie odbiera itp.
Na m...
Dzień dobry.
Chciałbym kupić działkę budowlaną. Koszt to 150k.
Problem jest taki, że mam tylko 50k
Chciałbym wziąć kredyt na 50k i od rodziców dostałbym kolejne 50k.
Jak to wygląda od strony prawnej ? Czy 50k, które dostałbym od rodziców od tak sobie, mogę dostać ? Czy trzeba płacić jakieś wzbogacenie ? A może trzeba oficjalnie gdzieś takie coś zgłaszać czy coś ? Czy po prostu mogą mi dać bez problemu od tak sobie ? Nie chce by skarbówka i i...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: