Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?
Nie wynajmować. Żadna umowa was nie chroni nawet najem okazjonalny. Jak najemca nie będzie płacił i się nie będzie chciał wyprowadzić będzie potrzebna eksmisja.
anonim cytuj
22-01-2024
A długo może trwać załatwienie eksmisji?
anonim cytuj
22-01-2024
Kilka lat.
anonim cytuj
22-01-2024
Naprawdę? Czyli najemca ma więcej praw niż właściciel?
anonim cytuj
22-01-2024
Oczywiście. To co cię najlepiej zabezpieczy to dobra weryfikacja. Nie śpiesz się z podpisaniem umowy i nie podpisuj jeśli masz wątpliwości co do kogoś.
anonim cytuj
22-01-2024
Ale jak mogę kogoś zweryfikować nie znając go I nie mając o nim żadnych informacji?
anonim cytuj
22-01-2024
Pytaj. Zaświadczenie o zatrudnieniu, zaświadczenie o zarobkach, wyciąg z konta z zaznaczonymi opłatami za czynsz z ostatnich 6 miesięcy, referencje od poprzednich wynajmujących. To wszystko pomoże w pewnym stopniu zweryfikować najemcę.
anonim cytuj
22-01-2024
I można wymagać takich dokumentów?
anonim cytuj
22-01-2024
Żaden przepis tego nie zabrania. Oczywiście potencjalny najemca nie ma obowiązku ich przedstawiać. A ty nie masz obowiązku mu wynająć.
anonim cytuj
22-01-2024
Najlepiej znaleźć sobie agenta nieruchomości, który zajmie się stroną formalną i znajdzie wypłacalnych najemców. No i agent przy okazji opowie wam o Waszych prawach i obowiązkach jako wynajmujących oraz o prawach lokatorów.
Witam! Sytuacja wygląda następująco: 1 wierzyciel rozpoczął egzekucje z nieruchomości i jest na ten temat wpis w księdze wieczystej. 2 wierzyciel przyłączył się do egzekucji z nieruchomości i także jest wpis w kw. 1 wierzyciel został w całości spłacony i złożył wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego. Z 2 wierzycielem została zawarta ugoda i postepowanie egzekucyjne zostało zawieszone. Czy znikną dwa wpisy z KW czy tylko wpis 1 wierzyciela...
Ojciec został ubezwłasnowolniony z powodu choroby przez matkę.
A teraz po śmierci matki, muszę składać jakieś pisma do sądu żeby ojciec był dalej ubezwłasnowolniony?? Nie wiem czy coś trzeba w tym temacie załatwiać czy nie?? Czy to dalej cały czas jest ważne??
Z góry dziękuję za pomoc....
Jeśli uzyskałam zwolnienie chorobowe w trakcie zatrudnienia, ale podczas zwolnienia nastąpił koniec zatrudnienia to czy zwolnienie chorobowe może być przedłużone pod koniec trwania obecnego?...
Witam.Moi rodzice poszli do opieki o pomoc finansową,Pani z opieki wydzwania po rodzinie i po dzieciach byśmy im pomogli. Sytuacja jest taka że mam z rodzicami zły kontakt. O co bym ich poprosiła nigdy nie pomogli. Proponowałam mamie za pilnowanie dzieci pieniądze ale nie chciała.Wiem że rodzeństwo rodzicom pomaga,tata ma rentę ale to nie wystarcza na pokrycie potrzeb,mòj tata lubi sobie wypić .Wiem że mogą podać mnie o alimenty sądownie. W we wr...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: