Chcemy z mężem wynająć mieszkanie (my jesteśmy właścicielami). Jak do tego rozsądnie podejść? W sensie nie chcemy później mieć problemu z lokatorami, którzy nie chcą opuścić mieszkania. Jak się zabezpieczyć? Na pewno chcemy sporządzić umowę u notariusza. Ale jak do tego podejść? W jaki sposób sporządzić umowę, abyśmy nie zostali później z problem lokatorami na głowie i ewentualnie późniejszym sprawami sądowymi?
Nie wynajmować. Żadna umowa was nie chroni nawet najem okazjonalny. Jak najemca nie będzie płacił i się nie będzie chciał wyprowadzić będzie potrzebna eksmisja.
anonim cytuj
22-01-2024
A długo może trwać załatwienie eksmisji?
anonim cytuj
22-01-2024
Kilka lat.
anonim cytuj
22-01-2024
Naprawdę? Czyli najemca ma więcej praw niż właściciel?
anonim cytuj
22-01-2024
Oczywiście. To co cię najlepiej zabezpieczy to dobra weryfikacja. Nie śpiesz się z podpisaniem umowy i nie podpisuj jeśli masz wątpliwości co do kogoś.
anonim cytuj
22-01-2024
Ale jak mogę kogoś zweryfikować nie znając go I nie mając o nim żadnych informacji?
anonim cytuj
22-01-2024
Pytaj. Zaświadczenie o zatrudnieniu, zaświadczenie o zarobkach, wyciąg z konta z zaznaczonymi opłatami za czynsz z ostatnich 6 miesięcy, referencje od poprzednich wynajmujących. To wszystko pomoże w pewnym stopniu zweryfikować najemcę.
anonim cytuj
22-01-2024
I można wymagać takich dokumentów?
anonim cytuj
22-01-2024
Żaden przepis tego nie zabrania. Oczywiście potencjalny najemca nie ma obowiązku ich przedstawiać. A ty nie masz obowiązku mu wynająć.
anonim cytuj
22-01-2024
Najlepiej znaleźć sobie agenta nieruchomości, który zajmie się stroną formalną i znajdzie wypłacalnych najemców. No i agent przy okazji opowie wam o Waszych prawach i obowiązkach jako wynajmujących oraz o prawach lokatorów.
Witam , mam pytanie odnośnie długu pożyczki.
Komornik ściąga dług przez mój dochód z pracy odd pracodawcy , gdzie pracodawca jest zobowiązany do wysłania mu długu z mojej wypłaty bo się boją że dostaną karę. I teraz pytanie brzmi, czy jako dłużnik mogę lub mam prawo wnioskować o to aby ściągana kwota egzekucyjna była mniejsza bo ja nie dam rady tak egzystować i mam też też inne zobowiązania mieszkaniowo- medialne .będę zmuszony zrezygnować z pra...
Witam czy normalnym jest aby roboty budowlane za ścianą odbywały się po 24:00 w nocy? Policja odmawia przyjazdu twierdząc że na pewno urząd wydał zgodę. Ja jednak chciałabym mieć pewność jak to sprawdzić i czy mogę jakoś temu zaprzestać? Dodam że prócz hałasu kamienica trzęsie się i aż podskakuje od prac ciężkim sprzętem budowlanym....
Mam pytanie, mianowicie moi rodzice są współwłaścicielami domu w którym mieszkamy ( jestem ich jedynym dzieckiem i jestem osobą pełnoletnią ). Wszyscy jesteśmy zameldowani od tym adresem. Dom jest współwłasnością rodziców. Proszę mi powiedzieć, co w przypadku ich śmierci? Czy po ich śmierci niejako z automatu odziedziczę dom, czy należy to w jakiś sposób załatwić prawnie za ich życie, aby potem nie było kłopotów? Jeśli załatwić za ich życia, to j...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: