Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika?

Witam,
Czy zgodne z prawem jest utrwalanie wizerunku pracownika przez kierownika (poprzez zrobienie zdjęcia pracownikowi ) ,by pokazać właścicielom firmy ,czy jest on właściwie umundurowany w miejscu pracy ?
Właśnie taki (wg mnie żenujący ) sposób na kontrolę umundurowania wymyśliło sobie szefostwo. Ale ja też nie wiem co się dalej ze zdjęciem mojej osoby stanie , czy nikt go w jakikolwiek sposób nie wykorzysta ...
Orientuje się ktoś w temacie ?
anonim cytuj
13-10-2021
Fotografować można nie można upubliczniać, a jeżeli jesteś w miejscu pracy zobowiązana regulaminem danego miejsca do dress Codu to pracodawca na dowód może zrobić takie zdjęcie.

anonim cytuj
13-10-2021
Ale pracodawca ma prawo mieć monitoring na terenie swojej firmy i sporo by nie napisać każdy go ma. To element ochrony. Nie może tylko być kamer w szatni oraz w WC, prysznicach. Tak sprawdza czy mu czegoś ktoś nie wynosi lub w inny sposób nie łamie regulaminu np paląc poza wyznaczonymi miejscami i wiele innych rzeczy. Skoro może nagrywać w sposób ciągły to dlaczego nie może fotki robić? Ważne jednak by o tym poinformował pracownika. A ty przyjmując się do pracy zgadzasz się na to.

anonim cytuj
13-10-2021

Sugerowane Tematy

Działalność gospodarcza
Prowadzę sklep internetowy od 2017 roku. Przyjmuje zamówienia tylko tam z obowiązkiem płatności przelewem. Jak długo muszę przechowywać informacje z zamówienia? Chodzi mi o dokładnie: 1. Numer zamówienia 2. Produkty i ich cena 3. Dane do wysyłki/faktury i wszelkiego kontaktu z kupującym w tym adres mailowy i nr telefonu. Czy mogę te zamówienia po prostu usuwać jeśli zostały zrealizowane i w regulaminie sklepu umieścić informację, że te da...
Co moge zrobić z osobą która mnie nęka?
Sprawa wygląda następująco. Leżę w szpitalu od dwóch tygodni, kilka dni temu dostaje wiadomość od człowieka, z którym spotykałam się w zeszłym roku. Oskarża mnie w niej o kradzież wraz z włamaniem. Gdy dowiaduje się, że jednak fizycznie nie mogłam tego zrobić, oskarża bezpodstawnie mnie o to, że zleciłam kradzież wraz z włamaniem mojemu przyjacielowi. Sprawa nie wyjaśniła się pod żadnym względem, a ten człowiek rozpowszechnia nieprawdziwe inform...
wynajałem swoje rzeczy firmie
Witam, podpisalem umowe na wynajem swoich prywatnych rzeczy firmie. podpisalismy umowę najmu, napisalem ile chce za te rzeczy miesiecznie dostawac pieniedzy, pieniadze dostalem, wszystko jest w porzadku, ale teraz kwestia podatkowa, rozumiem, ze z tego powodu ze zarabiam na podstawie tej umowy to musze sie teraz rozliczyc? tylko teraz moje pytanie jak? co to jest za podatek, jak go obliczyc i jak go oplacic? czy da sie to zrobic przez internet...
Problem z głośnym sąsiadem
Witam. Przeprowadziłam się do nowego mieszkania (4 piętro) i mam problem z sąsiadami piętro niżej. Jest to małżeństwo po 80, niestety przygłuchawe dość mocno. Na tyle mocno, że ich radio zagłusza nawet telewizor w moim mieszkaniu, a gdy w domu mam wszystko wyłączone, dokładnie co do słowa słyszę to, czego słucha sąsiad. Mam nawet bagrania, gdzie słychać wyraźnie co u sąsiada akurat leci. Nie przeszkadzało by mi to, gdyby nie to, że sąsiad akurat ...

Wyszukiwarka