Witam proszę o poradę.
Moja mama posiada 1/2 nieruchomości budynku socjalnego na własność. Przyszło jej pismo z gminy że może wykupić druga polowe nieruchomości, więc moja mama złożyła deklaracje o wykupie mieszkania. Następnie przyszło jej pismo o licytacji mieszkania. Na który nie pojechała.. Przegapiła. Teraz przyszło jej pismo że jakaś osoba przelicytowała mieszkanie.
Zastanawia mnie to czy powinno jej przyjść pismo że przystępuje jeszcze jakaś osoba do licytacji? Czy da się to jeszcze odkręcić i np podać większą kwotę jak już odbyła się 2 licytacja?
anonim cytuj
26-11-2020
Jeżeli na 1-szej licytacji przybito sprzedaż to ktoś to już nabył. Ewentualnie jeżeli tamtą osoba się wycofa to mogą brać pod uwagę inną osobę która licytowała lub ogłosić nowy przetarg.
anonim cytuj
26-11-2020
Licytację reguluje kc. Nic nie da się zrobić w tym stanie prawnym.
anonim cytuj
26-11-2020
No dobrze. Ale jest teraz zakaz licytacji nieruchomości przez epidemie..
anonim cytuj
26-11-2020
To nie była licytacja w toku egzekucji (te są wstrzymane) tylko sprzedaż nieruchomości należącej do gminy na podstawie ustawy o gospodarce nieruchomościami, a taka sprzedaż nie jest wstrzymana.
W tym tygodniu przyjeżdża do mnie znajomy i ma mi zapłacić większą część kwoty, na którą się wcześniej umawialiśmy. Resztę zaś ma dopłacić w ciągu następnych 12 miesięcy, począwszy od tego konkretnego dnia.
I w związku z tym chciałbym się też jakoś zabezpieczyć. Mam zamiar spisać umowę tylko właśnie nie do końca wiem jaką, bo raczej wolałbym, aby to była umowa jednostronna - innymi słowy, żeby na dokumencie widniał wyłącznie podpis kupującego.
...
Partnerka zakończyła 2 letnią batalię o podział majątku z ex mężem. Sprawę wygrała ma wpis do księgi wieczystej że jej jest już mieszkanie , ma wyrok i poszła do gminy żeby wymeldować ex a pani jej powiedziała że on musi się sam wymeldować. I moje pytanie czy muszą go wymeldować jak ma wyrok i wpis do księgi że mieszkanie jest już tylko jej czy faktycznie on musi się wymeldować osobiście?...
Rodzice pracowali w Holandii przez 15 lat i nabyli prawo do emerytury holenderskiej. W Polsce również ją pobierają, mama z KRUS i ZUS(pełna emerytura), tato tylko z ZUSu. Obecnie mieszkają tylko w Polsce, nie mają holenderskiego adresu. Emerytura holenderska wpływa im na polskie konto w banku PKO. Dzisiaj otrzymali pismo, że z wpływów z emerytury holenderskiej oprócz podatku dodatkowo będzie pobierana składka zdrowotna. Czy to jest zgodne z prawe...
Witam, opisując moją sytuację. Sprzedałem swój samochód który był zarejestrowany na moją znajomą i po ponad pół roku odzywa się kupujący twierdząc, że zepsuł się silnik lub rozrząd i chce się podzielić kosztami lub podać do sądu. Co mam zrobić jeśli wiem że samochód sprzedałem bez żadnych wad ukrytych i to że był zarejestrowany na znajomą jak to może wyglądać w sądzie w takiej sytuacji ?...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: