Uporczywi sąsiedzi.

Witam.
Posiadam domek letniskowy ze stawem. Wszystko jest ogrodzone, ale uporczywi sąsiedzi nie rozumieją tego, że jest to teren prywatny i nie wolno im wchodzić na swoje widzi mi się. Wchodzą do stawu, kąpią się, pani z psem też nie odpuściła sobie okazji, rozwalili całą dekoracje na stawie: włókninę, rośliny, kamienie. To nie były tanie rzeczy. Również pod domkiem urządzają sobie imprezy podczas mojej nieobecności i zostawiają po sobie po prostu syf... Co mogę zrobić w tej sytuacji, bo rozmowy nic nie dają, a tak być nie może.
anonim cytuj
30-08-2023
Należy zgłosić na Policję lub do Prokuratury przestępstwo naruszenia miru domowego z art. 193 k.k. Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. I tak, to jest właśnie naruszenie miru domowego, a nie hałasowanie.

anonim cytuj
30-08-2023
Na początek monitoring do udokumentowania, a później policja.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Podwójne ubezpieczenie pojazdu.
Mam taki problem a mianowicie zakupiłem polisę OC z jednej z porównywarek OC, zostało opłacone i OC działa od 5-06-2023, lecz później po fakcie zacząłem rozglądać się za innymi ubezpieczeniami i skalkulowałem inną ofertę, tylko żeby zapłacić niższą cenę i zakres ubezpieczenia, widocznie coś nieświadomie naklikałem. Teraz Ubezpieczalnia wysyła mi ponaglenia do zapłaty drugiej składki polisy. Gdy zadzwoniłem, powiedziano mi, że miał Pan 30 dni na o...
Książeczka mieszkaniowa a rozszerzenie wspólności.
Chodzi o prawo do wykorzystania środków z książeczki mieszkaniowej. Przeczytałam dużo informacji, ale dalej nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. 1) Ustawa o pomocy państwa w spłacie niektórych kredytów mieszkaniowych, udzielaniu premii gwarancyjnych oraz refundacji bankom wypłaconych premii gwarancyjnych reguluje dużo spraw związanych z wypłatą premii gwarancyjnej i jakie należy spełniać warunki by móc ją dostać. A co ze zgromadzonymi na książe...
Zakończenie umowy najmu mieszkania.
Skończyła mi się umowa o wynajem mieszkania i właściciel dal mi 2 tygodnie na opuszczanie lokalu bez możliwość podpisania dalszej umowy. Mam 2 małych dzieci. Czy może mnie wyrzucić prawnie z mieszkania jeśli opłacam na bieżąco wszystkie opłaty. Mimo tego że obowiązuje okres ochronny do marca??...
Dziedziczenie mieszkania, a nowe małżeństwo seniora.
Witam, Moi dziadkowie będąc w małżeństwie posiadają mieszkanie. Babcia zmarła parę lat temu i przed śmiercią testamentem spisała mieszkanie na moją mamę i ciocię. Na testamencie jest również podpisany dziadek. Dziadkowi załatwiliśmy opiekunkę, która jak się okazało namawia dziadka na małżeństwo, do czego sama się przyznała. Dziadek ma blisko 90 lat i jest nie do końca poczytalny - nie zdaje sobie sprawy z wielu rzeczy i konsekwencji, zapomina i...

Wyszukiwarka