Uporczywi sąsiedzi.

Witam.
Posiadam domek letniskowy ze stawem. Wszystko jest ogrodzone, ale uporczywi sąsiedzi nie rozumieją tego, że jest to teren prywatny i nie wolno im wchodzić na swoje widzi mi się. Wchodzą do stawu, kąpią się, pani z psem też nie odpuściła sobie okazji, rozwalili całą dekoracje na stawie: włókninę, rośliny, kamienie. To nie były tanie rzeczy. Również pod domkiem urządzają sobie imprezy podczas mojej nieobecności i zostawiają po sobie po prostu syf... Co mogę zrobić w tej sytuacji, bo rozmowy nic nie dają, a tak być nie może.
anonim cytuj
30-08-2023
Należy zgłosić na Policję lub do Prokuratury przestępstwo naruszenia miru domowego z art. 193 k.k. Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. I tak, to jest właśnie naruszenie miru domowego, a nie hałasowanie.

anonim cytuj
30-08-2023
Na początek monitoring do udokumentowania, a później policja.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Bon na zasiedlenie.
Dzień dobry, Moja sytuacja wygląda następująco mieszkam w miejscu bardzo słabo skomunikowanym z resztą świata i przez długie czasy oczekiwania na przesiadki między autobusami moja podróż do pracy trwała by około 2h w jedną stronę mimo tego że nie jest to nawet 50km drogi, lecz Pani w urzędzie pracy stwierdziła, że jako czas dojazdu do pracy liczy się tylko czas spędzony w autobusie, nie liczy się czas czekania na przesiadki itp., co skreśla moją...
Rozdzielność majątkowa a komornik.
W chwili obecnej moi rodzice nie mają rozdzielności majątkowej. Natomiast okazuje się, że moja matka ma spore długi. Nie jest w stanie ich spłacić. Jednak jest jako żona współwłaścicielem wszystkiego, co rodzice dostali pod dziadkach ze strony ojca. Konkretnie domu i ziemi. Czy sporządzenie intercyzy w tej chwili uchroni przed zajęciem komorniczym ? Jest inny sposób na zabezpieczenie majątku ?...
Najemca wypowiedział umowę.
Wynająłem mieszkanie na czas określony z miesięcznym wypowiedzeniem, niestety lokator po 4 miesiącach złożył wypowiedzenie tydzień temu. Umówiliśmy się wtedy że jeszcze tydzień zostanie w mieszkaniu i dopłaci brakującą kwotę czynszu (Czynsz wynosi 2000zł natomiast kaucja to 1500zł i tu umówiliśmy się że po prostu dopłaci 500zł jako czynsz za październik) lokator zniknął z dnia na dzień nie płacąc reszty należnego czynszu oraz nie oddając kluczy d...
Spadek po śmierci małżonka.
Ja tylko o poradę/podpowiedź dla znajomej. Małżeństwo dwa lata po ślubie bez wspólnych dzieci (dzieci tylko posiada żona z poprzedniego małżeństwa) Małżonek zmarł jakiś miesiąc temu nie pozostawiając testamentu i tu właśnie pytanie znajomej. Czy do przyjęcia spadku po zmarłym wystarczy tylko notariusz i przyjęcie spadku u niego za dość spora opłatą czy mimo notariusza musi być też postępowanie w sądzie?...

Wyszukiwarka