Uporczywi sąsiedzi.

Witam.
Posiadam domek letniskowy ze stawem. Wszystko jest ogrodzone, ale uporczywi sąsiedzi nie rozumieją tego, że jest to teren prywatny i nie wolno im wchodzić na swoje widzi mi się. Wchodzą do stawu, kąpią się, pani z psem też nie odpuściła sobie okazji, rozwalili całą dekoracje na stawie: włókninę, rośliny, kamienie. To nie były tanie rzeczy. Również pod domkiem urządzają sobie imprezy podczas mojej nieobecności i zostawiają po sobie po prostu syf... Co mogę zrobić w tej sytuacji, bo rozmowy nic nie dają, a tak być nie może.
anonim cytuj
30-08-2023
Należy zgłosić na Policję lub do Prokuratury przestępstwo naruszenia miru domowego z art. 193 k.k. Kto wdziera się do cudzego domu, mieszkania, lokalu, pomieszczenia albo ogrodzonego terenu albo wbrew żądaniu osoby uprawnionej miejsca takiego nie opuszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. I tak, to jest właśnie naruszenie miru domowego, a nie hałasowanie.

anonim cytuj
30-08-2023
Na początek monitoring do udokumentowania, a później policja.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

nie wywiązanie sie z umowy
zawarlam umowe z kims z polecenia kolezanki , kto pracuje w branzy budowlanej i kto rzekomo wspolpracuje ze stolarzem, wplacilam 1100 zl na materialy. Zrobil pomiary dla stolarza, Stolarz mial dla mnie wykonac meble lazienkowe na dzien 1 lipca ,umowe podpisalam 20 czerwca, meble na dzien 1 lipca nie zostaly wykonane. Proponowal mi nowy termin- za piec dni. Nie zgodzilam sie, bo czulam,ze jestem oszukiwana. Zadzwonilam do rzekomego stolarza,na k...
umowa zlecenia a L4 i niewykonanie zlecenia
Osoba zatrudniona na umowę zlecenie ma wykonywać pracę 5 x w tygodniu (sprzątanie). W umowie jest punkt, że swoją pracę może zlecić innej osobie. Osoba ta przez najbliższe 10 dni jest na zwolnieniu lekarskim (opłaca zasiłek chorobowy) . Czy ta osoba ma obowiązek znaleźć zastępstwo za siebie aby zlecona praca została wykonana? Czy ja jako zlecający muszę szukać sam zastępstwa? Będę wdzięczny za wyjaśnienie....
Łamanie regulaminu wspólnoty.
Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mies...
Sprzedaż nieruchomości.
Witam. Jestem współwłaścicielem działki o powierzchni 22 arów. Mój udział to 6/8. Pozostała część należy do moich sióstr. Chciałbym z tej działki 22 arów wytyczyć działkę 12 arów i ją sprzedać. Czy mogę to zrobić bez zgody moich sióstr?...

Wyszukiwarka