Łamanie regulaminu wspólnoty.

Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mieszkania. Do tego przesunęli lampę w suficie robiąc dużą dziurę odkrywającą kable.
anonim cytuj
08-09-2023
Szafa stoi na klatce schodowej?
Tak.

Jako członek wspólnoty bo rozumiem, że nim jesteś wystąp do zarządu żeby wezwali sąsiadów do zabrania tej szafy jeśli to nie pomoże zgłoszenie do straży miejskiej/straży pożarnej o zagracaniu drogi pożarowej. za to jest mandat i to nie mały. rozumiem ze rozmowa z sąsiadami już na temat szafy była?
No i właśnie nie było z nimi rozmowy. Bo co im powiem? Przecież to będzie tzw. kosa już do końca tam przebywania.
Oni też mnie nie pytali, a instalacja szafy przez ich ekipę zajęła kilka godzin. Liczyłam, że robią sobie tylko nową szafę do mieszkania i tylko montują ją na korytarzu, ale jak się okazało szafa jednak została na zewnątrz.

Jeden członek wspólnoty nie może swoim działaniem ograniczać prawa pozostałych. Uważam, że w takiej sytuacji należy zawiadomić zarządcę, a ten, po ocenie sytuacji, wezwie do usunięcia szafy z części wspólnej.
W przypadku braku reakcji na wezwanie pozostaje skierować pozew do sądu.
W moim przypadku gdy w ten sposób jedna osoba ze wspólnoty potraktowała część poddasza, to sąd jej nakazał usunięcie rzeczy które przeszkadzały i obciążył tę osobę całymi kosztami postępowania.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

Nieruchomość (brak testamentu, postępowania spadkowego)
Witam potrzebuje porady sprawa wygląda tak mamy dom który stoi pusty nikt z nas nie mieszka tam tata zmarł 9 lat temu. Mama po śmierci taty nie zrobiła rozpisu ani nic bo po tacie każdemu z nas się jakaś tam część należy. Teraz chcemy to sprzedać i pytanie teraz takie czy jeśli dom stoi na mamę (po śmierci taty) byli małżeństwem nie mieli rozdzielności, czy możemy u notariusza spisać się nowemu właścicielowi czy sądownie to trzeba? Szczerze nie...
Awaria rury na działce, Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty, czy możemy wnioskować o anulowanie kwoty do zapłaty?
Proszę o pomoc. Kupiliśmy domek, w zasadzie rudere z ogródkiem. W ogródku jest kranik z woda. Okazuje sie, ze rura pod ziemia prowadząca wodę do tego kraniku pękła i wyciekała woda. Mpwik naliczyło nam kilka tysięcy do zapłaty. Był licznik. Czy w zw z tym, ze teren kupiliśmy, nie mieszkamy jeszcze tam, dopiero zabieramy się za remonty a poprzedni właściciel nie poinformował nas o stanie tych rur podziemnych możemy wnioskować o anulowanie kwoty do...
Wypowiedzenie od szefowej czy za porozumieniem stron? Co będzie dla mnie lepsze?
Witam. Mam umowę zlecenie na czas nieokreślony, jednakże Szefowa chce dać mi wypowiedzenie ponieważ stwierdziła ze przerósł ją nowy lokal i musi zamknąć usługi. Co będzie dla mnie lepsze? Wypowiedzenie od niej czy za porozumieniem stron?...
Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...

Wyszukiwarka