Łamanie regulaminu wspólnoty.

Blokiem, w którym mieszkam zarządza wspólnota mieszkaniowa. Mamy regulamin. Niestety mieszkańcy łamią wszystkie punkty a wspólnota twierdzi, że nic nie może zrobić i można ich skarżyć ze swojego powództwa. Przytoczę może 2 przykłady, jeden z nich to parkowanie motocykla na moim wjeździe na moje miejsce postojowe, właściciel pojazdu ignoruje nasze prośby/żądania, a druga sprawa, sąsiedzi postawili ogromną szafę na naszym piętrze, gdzie mamy 3 mieszkania. Do tego przesunęli lampę w suficie robiąc dużą dziurę odkrywającą kable.
anonim cytuj
08-09-2023
Szafa stoi na klatce schodowej?
Tak.

Jako członek wspólnoty bo rozumiem, że nim jesteś wystąp do zarządu żeby wezwali sąsiadów do zabrania tej szafy jeśli to nie pomoże zgłoszenie do straży miejskiej/straży pożarnej o zagracaniu drogi pożarowej. za to jest mandat i to nie mały. rozumiem ze rozmowa z sąsiadami już na temat szafy była?
No i właśnie nie było z nimi rozmowy. Bo co im powiem? Przecież to będzie tzw. kosa już do końca tam przebywania.
Oni też mnie nie pytali, a instalacja szafy przez ich ekipę zajęła kilka godzin. Liczyłam, że robią sobie tylko nową szafę do mieszkania i tylko montują ją na korytarzu, ale jak się okazało szafa jednak została na zewnątrz.

Jeden członek wspólnoty nie może swoim działaniem ograniczać prawa pozostałych. Uważam, że w takiej sytuacji należy zawiadomić zarządcę, a ten, po ocenie sytuacji, wezwie do usunięcia szafy z części wspólnej.
W przypadku braku reakcji na wezwanie pozostaje skierować pozew do sądu.
W moim przypadku gdy w ten sposób jedna osoba ze wspólnoty potraktowała część poddasza, to sąd jej nakazał usunięcie rzeczy które przeszkadzały i obciążył tę osobę całymi kosztami postępowania.

anonim cytuj
08-09-2023

Sugerowane Tematy

problem z odzyskaniem pieniędzy od pracodawcy
Hej. Mój partner pracował dorywczo w sklepie z sympatycznym płazem w logo (jesteśmy studentami, proszę nie oceniać). Chciał zakończyć współpracę, dlatego też znalazł sobie coś innego, był kilka dni na okresie próbnym, natomiast w sklepie dalej był zatrudniony. Złożył wypowiedzenie z zachowaniem 2 tygodniowego okresu wypowiedzenia zawartego w umowie. Pracodawca wypłacił jedynie połowę pieniędzy za miesiąc wrzesień, na resztę umówił się pod koniec ...
Pożyczka pod zabezpieczenie
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza. Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?...
Alimenty na studenta.
Witam. Mam chyba dość nietypowe pytanie. Jestem po rozwodzie z żoną. Jedno z naszych dzieci jest studentem- wszystkie koszty utrzymania dziecka na studiach ponoszę sam (najem mieszkania, kieszonkowe , opłata za studia). Była żona zarabia nawet więcej ode mnie ale nie chce "wydawać pieniędzy". Studia są tylko w trybie dziennym więc możliwość, że sam się utrzyma odpada. CZY JEST JAKAŚ SZNASA NA POZWANIE ŻONY O ZAPŁATĘ POŁOWY ALIMENTÓW? ...
Meldunek a długi.
Mam takie zapytanie mieszkam z mama mieszkanie jest na nią od czterech lat mieszka z nami jej partner okazało się że ma mnóstwo długów i komornik go szuka jest zameldowany u nas tymczasowo ?czy może zająć coś z mojego i mamy mieszkania na poczet jej partnera ?nie mają ślubu po prostu mieszka z nami....

Wyszukiwarka