Jak uniknąć zapłaty zachowku w przyszłości?

Witam, potrzebuję informacji. Dostałam od mamy działkę w akcie notarialnym. Czy mojemu bratu będę musiała coś za to zapłacić w przyszłości? Jeśli tak, to jak tego uniknąć? Brat nie dostał nic od mamy i raczej się na to nie zapowiada. Mam też siostrę, która mieszka z mamą. Siostra zapewne dostanie dom. Brat nie dostanie nic .
anonim cytuj
07-02-2024
Czy da się uniknąć tego w jakiś sposób? Mama może jemu przepisać na przykład 5 lub 10 % czy to coś zmieni ?

anonim cytuj
07-02-2024
Tylko sumę pieniędzy, zachowek jest liczony od wartości, jeśli zostanie niewielka część spadku która otrzyma lub prawie nic, to dalej może wystąpić o zachowek, zarówno od Pani jak i od siostry.

anonim cytuj
07-02-2024
Jeśli został jeszcze jakiś majątek, to najprościej testament. Wówczas spłaci Pani zachowek z pozostałego majątku.

anonim cytuj
07-02-2024
Po śmierci mamy brat będzie mógł wystąpić o zachowek. Będziesz musiała go spłacić.

anonim cytuj
07-02-2024

Sugerowane Tematy

500+ A WYJAZD OJCA DZIECA ZA GRANICĘ
Pobieram w Polsce 500 plus na synka jego ojciec od stycznia przebywa za granicą na pracy tymczasowej. Opieka zblokowała mi wypłatę wszystkich świadczeń na synka pod pretekstem że teraz kraj w którym przebywa jego ojciec powinien te świadczenia płacić. Nie jesteśmy po ślubie ale oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, synek mieszka ze mną od samego początku i uczy się w Polsce . Ja obecnie nie pracuje. Mieszkam z mężem i dziećmi. Czy jest możliwe że...
czy muszę płacić za leczenie w szpitalu psychiatrycznym jeśli wygasło mi ubezpieczenie?
Szanowni Państwo! Z dniem dzisiejszym, czyli 30. września 2021 r. kończy mi się ubezpieczenie w ZUSie. Przebywam aktualnie w szpitalu psychiatrycznym w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej w Warszawie (Oddział IV, sala nr 6). Jestem w nim od dnia 8. września 2021 r. Mam 28 lat, dotychczas, byłam ubezpieczona przez swoją uczelnię- Katolicki Uniwersytet Lubelski im. Jana Pawła II w Lublinie. Jednak z powodu, (wg ...
wynagrodzenie za umowe zlecenie
Dzień dobry! Wczoraj poszłam do nowej pracy, 5h w restauracji. Dzień wcześniej byłam na 2h wdrożeniu, wcześniej już pracowałam w tym zawodzie. Właścicielka rozpisała mi grafik na następne dwa tygodnie. Dziś miałam przyjść na 17. O 16.20 dostałam telefon, że rozmawiała z współwłaścicielem i doszli do wniosku, że sobie nie poradzę.Że w weekendy jest dużo gorzej niż teraz, nie umiem robić kawy. Zaprzeczyłam, bo w poprzedniej pracy to robiłam. Moje ...
Kiedy następuje wykonanie decyzji administracyjnej?
W skrócie: 1. Organ wydał decyzję administracyjną o nałożeniu kary pieniężnej 5000 zł. 2. Strona nie wniosła odwołania, decyzja stała się ostateczna i wykonalna. 3. Strona nie wykonała tej decyzji, Organ skierował sprawę do Urzędu Skarbowego a ten do Komornika. 4. Strona zapłaciła karę 5000 zł Komornikowi ale płacąc co miesiąc po 1000 zł. Moje pytanie: Kiedy nastąpiło wykonanie decyzji administracyjnej? a) wtedy kiedy Organ przekazał sprawę...

Wyszukiwarka