Wysokie koszty sądowe.

Witam mąż dostał warunkowe umorzenie postępowania i grzywnę 1500 oraz koszty sądowe ponad 20 tys. Czy to możliwe żeby były tak duże koszty sądowe?
anonim cytuj
30-08-2023
A jaki paragraf?
Zażalenie zostało złożone (art. 124 jeśli dobrze kojarzę)prawie całą suma kosztów sądowych to koszty biegłych, czy to możliwe?

Jesteś pewna ze Art. 124 ? Może napisz co mu zarzucano.
Ale tak ogólnie odpowiadając to jeśli było kilka opinii różnych biegłych (zwłaszcza z jakiejś wąskiej dziedziny) to możliwe, aczkolwiek z doświadczenia powiem, że warto to kwestionować bo biegli często lubią troszkę przegiąć z wyceną. Przy czym w zażaleniu nie możecie wskazać ze nie zgadzacie się „bo nie”, „bo to za dużo”, tylko musicie określić konkretne zarzuty np. co do czynności podjętych przez biegłego (że nie było konieczności ich podjęcia), bądź też co do czasu pracy (np. Ze dana czynność nie wymagała aż takiego nakładu czasu pracy).
Chodzi o prawo farmaceutyczne, zrzut za ok 3 miesiące wprowadzania do obrotu, został wyodrębniony z innej sprawy, przyznał się dostał grzywnę i w 100 zł kosztów sądowych, po czym przyszło postanowienie że ponad 20 tys kosztów sądowych. W zażaleniu jest napisane że nie zgadza się z wysokością kosztów biegłych i prosi o weryfikację wynagrodzenia biegłych bo sprawa miała dotyczyć tylko jego. Myślimy, że koszt biegłych mogli ustalić za całość sprawy z której został wyodrębniony. Grzywnę zapłaci ale co z kosztami sądowymi jeśli zostało złożone zażalenie czy spłatę ich wstrzymają do czasu rozstrzygnięcia?

Tak, postanowienie nie uzyskało prawomocności wskutek jego zaskarżenia.
Czyli po zapłacie grzywny trzeba czekać na decyzję sądu odnośnie tych kosztów? Jak długo to trwa? Czy na zapłatę tych kosztów ma tyle samo czasu co zapłata grzywny? Czy trzeba jakiś wniosek składać żeby koszty odroczyli do czasu rozstrzygnięcia? Nie chcemy żeby doszły dodatkowe koszty bo nie wiem czy zażalenie przerywa czas tego postanowienia i zapłaty.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Meldunek w domu po rodzicach.
Proszę pomóżcie, co może zrobić osoba, która mieszka w domu po rodzicach bez meldunku. Nie może się zameldować, ponieważ rodzice już nie żyją....
Rozwiązanie umowy zlecenie bez określonego okresu wypowiedzenia
Witam. Chciałabym rozwiązać umowę zlecenie ze skutkiem natychmiastowym z powodu ciężkiej sytuacji rodzinnej i zdrowotnej. Problem w tym, że w umowie nie określono okresu wypowiedzenia, godzin pracy, jedynie miejsce jej wykonywania oraz termin jej trwania. Czy grozi mi coś za rozwiązanie umowy w związku z powyższym tj. kary finansowa lub odszkodowanie dla pracodawcy? Do końca umowy zostało około 3 tygodni a została zawarta na okres 3 miesięcy. Do ...
prawa pracownika a zwolnienie z pracy
Człowiek, dobra robota, a tu bum! Przychodzi szef i mówi, że mam wypłynąć. Coś tam gadał o redukcji etatów, ale między nami, chyba po prostu ma mnie na oku. Mam prawo wiedzieć, dlaczego ja, a nie Kowalski z biurka obok, co prawda niesamowicie sympatyczny koleś, ale jako pracownik...no cóż, lepiej przemilczę. To pierwsze. Druga sprawa, mówi coś o odprawie, że mi przysługuje. I tutaj pytanie do was. Jak to jest z tymi odprawami? Jakie są zasady?...
Co zrobić gdy ojciec dziecka nie płaci alimentów?
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne. Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...

Wyszukiwarka