Wysokie koszty sądowe.

Witam mąż dostał warunkowe umorzenie postępowania i grzywnę 1500 oraz koszty sądowe ponad 20 tys. Czy to możliwe żeby były tak duże koszty sądowe?
anonim cytuj
30-08-2023
A jaki paragraf?
Zażalenie zostało złożone (art. 124 jeśli dobrze kojarzę)prawie całą suma kosztów sądowych to koszty biegłych, czy to możliwe?

Jesteś pewna ze Art. 124 ? Może napisz co mu zarzucano.
Ale tak ogólnie odpowiadając to jeśli było kilka opinii różnych biegłych (zwłaszcza z jakiejś wąskiej dziedziny) to możliwe, aczkolwiek z doświadczenia powiem, że warto to kwestionować bo biegli często lubią troszkę przegiąć z wyceną. Przy czym w zażaleniu nie możecie wskazać ze nie zgadzacie się „bo nie”, „bo to za dużo”, tylko musicie określić konkretne zarzuty np. co do czynności podjętych przez biegłego (że nie było konieczności ich podjęcia), bądź też co do czasu pracy (np. Ze dana czynność nie wymagała aż takiego nakładu czasu pracy).
Chodzi o prawo farmaceutyczne, zrzut za ok 3 miesiące wprowadzania do obrotu, został wyodrębniony z innej sprawy, przyznał się dostał grzywnę i w 100 zł kosztów sądowych, po czym przyszło postanowienie że ponad 20 tys kosztów sądowych. W zażaleniu jest napisane że nie zgadza się z wysokością kosztów biegłych i prosi o weryfikację wynagrodzenia biegłych bo sprawa miała dotyczyć tylko jego. Myślimy, że koszt biegłych mogli ustalić za całość sprawy z której został wyodrębniony. Grzywnę zapłaci ale co z kosztami sądowymi jeśli zostało złożone zażalenie czy spłatę ich wstrzymają do czasu rozstrzygnięcia?

Tak, postanowienie nie uzyskało prawomocności wskutek jego zaskarżenia.
Czyli po zapłacie grzywny trzeba czekać na decyzję sądu odnośnie tych kosztów? Jak długo to trwa? Czy na zapłatę tych kosztów ma tyle samo czasu co zapłata grzywny? Czy trzeba jakiś wniosek składać żeby koszty odroczyli do czasu rozstrzygnięcia? Nie chcemy żeby doszły dodatkowe koszty bo nie wiem czy zażalenie przerywa czas tego postanowienia i zapłaty.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Ustalenie kontaktów.
Dzień dobry. Napiszę w skrócie. Syn we wrześniu będzie miał 3 latka. Jego ojciec zostawił Nas gdy mały miał 1.5 roku. Od tamtej pory odwiedza syna 2 -3 razy w miesiącu na 2-3 godziny w weekendy. Odkąd ojciec synka ma nowa dziewczynę są między nami spiny. Piszę za niego wiadomości do mnie udając że to tatuś. Wywołuje kłótnie. Ostatnio powiedziałam że nie będę odpisywała na jego wiadomości. Do sedna. Czy Sad może wydać pozwolenie aby ojciec zabiera...
błąd w sztuce lekarskiej
Moja córka na skutek błędu w sztuce lekarskiej (czynności okołoporodowe) utraciła wzrok w jednym oczku, na drugie widzi słabo. Corka ma 3 latka. Od trzeciego miesiąca życia zauważyliśmy, że lewe oczko zezuje, i od tego czasu błąkamy się po okulistach. Okuliści już na początku mówili, że będzie na to oczko słabo widzieć. Trzy tygodnie temu powiedziała mi, że na to oczko nie widzi w ogóle. Mój świat rozsypał się na milion kawałków... Chcę aby le...
Alimenty na byłego małżonka.
W jakim przypadku możliwe jest otrzymanie alimentów nie tylko na dzieci, a też na siebie ? Czy zdrada jednej ze stron jest wystarczającym argumentem ?...
Ograniczenie praw rodzicielskich.
Matka ma ograniczone prawa czasowo. Dziecko umieszczone zostało w pieczy zastępczej (dziadkowie)ojciec niedawno zmarł -matka leczona psychicznie (plus podejrzenia znęcania się nad dzieckiem) Z tego co się orientuję nie należy się w tym przypadku 500 Plus bo dziecko nie mieszka z matką bo tak jak pisałam wyżej przebywa sądownie u dziadków. Matka nadal pobiera 500 na to dziecko i ani myśli zgłosić tego faktu a już na horyzoncie widać nowego ,nowo ...

Wyszukiwarka