Wysokie koszty sądowe.

Witam mąż dostał warunkowe umorzenie postępowania i grzywnę 1500 oraz koszty sądowe ponad 20 tys. Czy to możliwe żeby były tak duże koszty sądowe?
anonim cytuj
30-08-2023
A jaki paragraf?
Zażalenie zostało złożone (art. 124 jeśli dobrze kojarzę)prawie całą suma kosztów sądowych to koszty biegłych, czy to możliwe?

Jesteś pewna ze Art. 124 ? Może napisz co mu zarzucano.
Ale tak ogólnie odpowiadając to jeśli było kilka opinii różnych biegłych (zwłaszcza z jakiejś wąskiej dziedziny) to możliwe, aczkolwiek z doświadczenia powiem, że warto to kwestionować bo biegli często lubią troszkę przegiąć z wyceną. Przy czym w zażaleniu nie możecie wskazać ze nie zgadzacie się „bo nie”, „bo to za dużo”, tylko musicie określić konkretne zarzuty np. co do czynności podjętych przez biegłego (że nie było konieczności ich podjęcia), bądź też co do czasu pracy (np. Ze dana czynność nie wymagała aż takiego nakładu czasu pracy).
Chodzi o prawo farmaceutyczne, zrzut za ok 3 miesiące wprowadzania do obrotu, został wyodrębniony z innej sprawy, przyznał się dostał grzywnę i w 100 zł kosztów sądowych, po czym przyszło postanowienie że ponad 20 tys kosztów sądowych. W zażaleniu jest napisane że nie zgadza się z wysokością kosztów biegłych i prosi o weryfikację wynagrodzenia biegłych bo sprawa miała dotyczyć tylko jego. Myślimy, że koszt biegłych mogli ustalić za całość sprawy z której został wyodrębniony. Grzywnę zapłaci ale co z kosztami sądowymi jeśli zostało złożone zażalenie czy spłatę ich wstrzymają do czasu rozstrzygnięcia?

Tak, postanowienie nie uzyskało prawomocności wskutek jego zaskarżenia.
Czyli po zapłacie grzywny trzeba czekać na decyzję sądu odnośnie tych kosztów? Jak długo to trwa? Czy na zapłatę tych kosztów ma tyle samo czasu co zapłata grzywny? Czy trzeba jakiś wniosek składać żeby koszty odroczyli do czasu rozstrzygnięcia? Nie chcemy żeby doszły dodatkowe koszty bo nie wiem czy zażalenie przerywa czas tego postanowienia i zapłaty.

anonim cytuj
30-08-2023

Sugerowane Tematy

Zwrot zadatku.
Zawarłem umowę na usługę wymiany okna, termin realizacji wpisany na umowie to 8 tygodni, które minęły już 3 tygodnie temu. Wykonawca pobrał 1000 złotych zadatku. Kontaktowałem się z nim kilkukrotnie i zawsze jest jakaś wymówka, a to montażysta chory, a to grafik nieustalony i oddzwoni. Chciałem się dogadać bo nie widzi mi się czekać kolejne 8 tygodni u innego wykonawcy. No ale trudno. I teraz pytanie w jakiej formie mam dostarczyć wypowiedzenie u...
Czy inwestor musi zapłacić umówiona na początku kwotę?
Została zawarta umowa ustna między inwestorem a wykonawcą. Wykonawca miał poprawić i dokończyć pracę po kimś. Istotne było to by zrobić to szybko ze względu na pogodę. Praca i materiały zostały wycenione na 2250 zł i inwestor zgodził się na podaną kwotę. Ze względu na pogodę praca została wykonana od razu w ciągu weekendu. Zakończenie pracy zostało zgłoszone inwestorowi po czym inwestor poprosił o numer konta celem przelania ustalonej kwoty za wy...
Postępowanie sądowe wobec nieletnich, odwołanie od wyroku.
Witam. Nieletnia, która dostała wyrok, będzie skierowana do ośrodka wychowawczego (za nie chodzenie do szkoły, nie wracała na noc do domu itd.), nie przyszło postępowanie tylko wyrok, że jest skierowana do ośrodka itd.. i tylko czekać na wezwanie. Czy można się odwołać? Dziewczyna lat 17 w tym roku. Jest w 3 miesiącu ciąży, odkąd się dowiedziała o ciąży jej zachowanie uległo znacznej poprawie, zmieniła się. Czy można coś zrobić, żeby została w do...
Zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem.
Odbyła się rozprawa sądowa o zabezpieczenie kontaktów ojca z dzieckiem na której każdy z nas. Podpisał zgodę że zgadzamy się na to zabezpieczenie.3 dni po rozprawie ojciec dziecka przynosi mi grafik z firmy do której został świeżo zatrudniony i chce zmiany widzeń według jego grafiku. Czy tak można postąpić gdy zabezpieczenie jest już przyznane przez sąd w innych dniach?...

Wyszukiwarka