Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?

Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?
anonim cytuj
20-10-2021
Liczą się możliwości zarobkowe zobowiązanego a nie ile on zarabia. Liczą się również potrzeby małoletniego. A że koszty utrzymania rosną możnr sie znajomy spodziewać kontrpozwu o podwyższenie alimentów.

anonim cytuj
20-10-2021
Może próbować obniżyć alimenty. Licza sie możliwości zarobkowe i uzasadnione potrzeby dziecka. Co zdecyduje sad to nikt nie będzie wdrożył.

anonim cytuj
20-10-2021
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?

Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w sytuacji, gdy po ustaleniu wysokości alimentów zaistnieją okoliczności, które uzasadniają ich zmianę (np. pogorszenie sytuacji materialnej dłużnika alimentacyjnego), zobowiązany może wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę orzeczenia w tej sprawie (art. 138 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jednak warto zwrócić uwagę na to, że w kwestii obowiązku alimentacyjnego ważne są nie tylko aktualne zarobki, ale także możliwości zarobkowe zobowiązanego. Jeśli sąd uzna, że zobowiązany może osiągać wyższe dochody, np. z uwagi na posiadane kwalifikacje, ale nie podejmuje takiej pracy umyślnie, może odmówić zmniejszenia alimentów.

Co więcej, zgodnie z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny ustala się według uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego. Oznacza to, że oprócz możliwości zarobkowych zobowiązanego, sąd będzie brał pod uwagę także bieżące potrzeby dziecka.

Podsumowując, istnieje możliwość wniesienia o zmniejszenie alimentów w sytuacji, gdy zaistniały okoliczności uzasadniające taką zmianę. Jednak decyzja w tej kwestii zależy od wielu czynników i jest indywidualnie rozpatrywana przez sąd.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Kupno mieszkania przed zawarciem związku małżeńskiego.
Witam. Jak wygląda sytuacja w przypadku rozstania. Kupiłam mieszkanie przed zawarciem związku małżeńskiego. Mieszkanie zakupione było w kredycie. Po ślubie mamy wspólnotę majątkowa, mieszkamy w mieszkaniu ok 7 lat, kredyty jest opłacany już z majątku wspólnego. Po 7 latach, przez kolejne 7 lat mieszkanie jest wynajmowane i z tego dochodu opłacany jest kredyt. Jak się uczciwie rozliczyć? Czy cały okres 14 lat kredytu należy zsumować i podzielić n...
Jak ustalić masę spadową?
Proszę o pomoc. Nabyłam spadek w 1/6 przez sąd i mam pół roku żeby zgłosić go do urzędu skarbowego. Problem w tym że muszę ustalić masę spadkową, jak to zrobić najszybciej i na jakie koszty można się przygotować ? Dodam że część rodzeństwa nie współpracuje, nie ponosi kosztów, nie odbiera listów. Obawiam się że nie zdążę i będę musiała zapłacić 19 % podatku....
Zakończenie alimentacji.
Uprawniony do płacenia alimentów tata ma 22letnią córkę, która zakończyła edukację 3 lata temu, pracowała przez kolejne 2 lata, po czym urodziła dziecko i jest na urlopie macierzyńskim. Nie jest w związku małżeńskim. Żyje z partnerem. Czy tata ma szansę w sądzie na zakończenie alimentacji na córkę? Czy jednak może się okazać, że córka nie jest w stanie samodzielnie utrzymać siebie i teraz swojego dziecka i dlatego potrzebne są jej alimenty od tat...
Wypowiedzenie umowy ugody
Witam, kilka miesięcy temu zawarłam umowę ugody ze swoim dłużnikiem, której przedmiotem jest ratalna spłata długu. Zgodnie z zapisami ww. umowy do czerwca 2025 r. mam uzyskać całą sumę. Jednakże, chciałabym wcześniej skierować sprawę do sądu i żądać całości wierzytelności. W umowie znajduje się zapis o możliwości odstąpienia od umowy na wypadek niewywiązywania się dłużnika z obowiązku terminowej spłaty. Czy tym samym jestem pozbawiona możliwości...

Wyszukiwarka