Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?

Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?
anonim cytuj
20-10-2021
Liczą się możliwości zarobkowe zobowiązanego a nie ile on zarabia. Liczą się również potrzeby małoletniego. A że koszty utrzymania rosną możnr sie znajomy spodziewać kontrpozwu o podwyższenie alimentów.

anonim cytuj
20-10-2021
Może próbować obniżyć alimenty. Licza sie możliwości zarobkowe i uzasadnione potrzeby dziecka. Co zdecyduje sad to nikt nie będzie wdrożył.

anonim cytuj
20-10-2021
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?

Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w sytuacji, gdy po ustaleniu wysokości alimentów zaistnieją okoliczności, które uzasadniają ich zmianę (np. pogorszenie sytuacji materialnej dłużnika alimentacyjnego), zobowiązany może wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę orzeczenia w tej sprawie (art. 138 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jednak warto zwrócić uwagę na to, że w kwestii obowiązku alimentacyjnego ważne są nie tylko aktualne zarobki, ale także możliwości zarobkowe zobowiązanego. Jeśli sąd uzna, że zobowiązany może osiągać wyższe dochody, np. z uwagi na posiadane kwalifikacje, ale nie podejmuje takiej pracy umyślnie, może odmówić zmniejszenia alimentów.

Co więcej, zgodnie z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny ustala się według uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego. Oznacza to, że oprócz możliwości zarobkowych zobowiązanego, sąd będzie brał pod uwagę także bieżące potrzeby dziecka.

Podsumowując, istnieje możliwość wniesienia o zmniejszenie alimentów w sytuacji, gdy zaistniały okoliczności uzasadniające taką zmianę. Jednak decyzja w tej kwestii zależy od wielu czynników i jest indywidualnie rozpatrywana przez sąd.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

prawo do pełnego urlopu
Witam! Jestem zatrudniona od 13.01 na umowę na czas nieokreślony. Mam prawo do 26 dni urlopu. I teraz moje pytanie: czy już w tej chwili nabyłam prawo do pełnych 26 dni czy nabede dopiero po nowym roku, a teraz liczy się proporcjonalnie. Dodam że przed podjęciem teraźniejszego zatrudnienia byłam zatrudniona w innej firmie do 12.01....
Pomówienia ze strony byłego partnera
Art. 212kk, mój ex partner w kolejnym piśmie do sądu pomawia mnie o zaburzenia psychiczne jako sposób na kontratak, wcześniej pomawiał o przemoc wobec dzieci (bicie i głodzenie) przez co miałam nadzór kuratora, sprawozdania wszystkie na moją korzyść, ani szkoła która widziała odwrotne działania z mojej strony ani przedszkole i kuratorka nie dopatrzyli się niczego złego, biegli również wykluczyli przemoc z mojej strony. Jednak występując do sądu z...
zatrzymanie sprzętu elektronicznego
W grudniu ubiegłego roku funkcjonariusze CBŚP przeszukali moje mieszkanie i zatrzymali sprzęt elektroniczny, który trafił w ręce biegłego z zakresu informatyki. Głównym zainteresowanym prokuratury i prowodyrem całego zamieszania był członek rodziny, który nie mieszka ze mną od wielu lat. Jego obecny dom również przeszukano, a on sam trafił do aresztu śledczego, w którym przebywa do dziś. Z dokumentu postanowienia wynika, że moje mieszkanie został...
Czy mogę domagać się zwrotu pieniędzy od sprzedawcy?
Witam, Kilka miesięcy temu zakupiłem przez internet używany telewizor od prywatnego sprzedawcy. Opis aukcji był obiecujący, telewizor miał być w pełni sprawny, bez żadnych wad. Niestety, gdy przyszedł czas na podłączenie i uruchomienie telewizora, okazało się, że ekran ma wady - pojawiają się na nim irytujące zielone plamy, które utrudniają oglądanie. Oczywiście, od razu skontaktowałem się ze sprzedawcą i poinformowałem go o problemie. Popr...

Wyszukiwarka