Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?

Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?
anonim cytuj
20-10-2021
Liczą się możliwości zarobkowe zobowiązanego a nie ile on zarabia. Liczą się również potrzeby małoletniego. A że koszty utrzymania rosną możnr sie znajomy spodziewać kontrpozwu o podwyższenie alimentów.

anonim cytuj
20-10-2021
Może próbować obniżyć alimenty. Licza sie możliwości zarobkowe i uzasadnione potrzeby dziecka. Co zdecyduje sad to nikt nie będzie wdrożył.

anonim cytuj
20-10-2021
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?

Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w sytuacji, gdy po ustaleniu wysokości alimentów zaistnieją okoliczności, które uzasadniają ich zmianę (np. pogorszenie sytuacji materialnej dłużnika alimentacyjnego), zobowiązany może wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę orzeczenia w tej sprawie (art. 138 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jednak warto zwrócić uwagę na to, że w kwestii obowiązku alimentacyjnego ważne są nie tylko aktualne zarobki, ale także możliwości zarobkowe zobowiązanego. Jeśli sąd uzna, że zobowiązany może osiągać wyższe dochody, np. z uwagi na posiadane kwalifikacje, ale nie podejmuje takiej pracy umyślnie, może odmówić zmniejszenia alimentów.

Co więcej, zgodnie z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny ustala się według uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego. Oznacza to, że oprócz możliwości zarobkowych zobowiązanego, sąd będzie brał pod uwagę także bieżące potrzeby dziecka.

Podsumowując, istnieje możliwość wniesienia o zmniejszenie alimentów w sytuacji, gdy zaistniały okoliczności uzasadniające taką zmianę. Jednak decyzja w tej kwestii zależy od wielu czynników i jest indywidualnie rozpatrywana przez sąd.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Majątek wspólny czy osobisty?
Sprawa wygląda tak: Od rodziców dostałam darowiznę na zakup mieszkania. Jest umowa, darowizny, w której jest wskazany cel darowizny. Pieniądze darowane na konto, wszystko zgłoszone jak należy. Za te pieniądze zostało kupione mieszkanie, ale w akcie notarialnym jest napisane, że pieniądze pochodzą z majątku wspólnego mojego i mojego męża. Nie jest możliwe abyśmy mieli taką kwotę odłożoną na koncie dodatkowo do tego co dostałam w formie darowizny....
Naruszenie dóbr osobistych.
Chciałbym założyć sprawę w sądzie o naruszenie dóbr osobistych. W związku z tym mam kilka pytań. Z tego co udało mi się ustalić. To muszę ustalić Imię Nazwisko oraz adres zamieszkania osoby którą chce pozwać. Chciałbym jednakże dowiedzieć się, jak wygląda cały proces. Rozumiem, że w pierwszej kolejności muszę zgłosić się na policje w celu ustalenia danych osobowych osoby pozywanej. Czy na tym etapie musze przedstawić policji coś więcej niż wo...
Jakie grożą konsekwencje za brak udzielenia informacji publicznej?
Jakie grożą konsekwencje za brak udzielenia informacji publicznej?...
Pozew o ustalenie ojcostwa i roszczenia z tym związane.
Jestem w ciąży, niebawem rodzę. Partner zostawił mnie już na początku ciąży, Problem jest taki że on wmawia mi że nie jest pewny czy dziecko jest jego i domaga się testów. Pytanie czy mogę w jednym piśmie uwzględnić ustalenie ojcostwa, alimenty, zwrot za wyprawkę i ciąża, 3 miesięczne utrzymanie oraz kontakty? Czy lepiej złożyć osobno?...

Wyszukiwarka