Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?

Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?
anonim cytuj
20-10-2021
Liczą się możliwości zarobkowe zobowiązanego a nie ile on zarabia. Liczą się również potrzeby małoletniego. A że koszty utrzymania rosną możnr sie znajomy spodziewać kontrpozwu o podwyższenie alimentów.

anonim cytuj
20-10-2021
Może próbować obniżyć alimenty. Licza sie możliwości zarobkowe i uzasadnione potrzeby dziecka. Co zdecyduje sad to nikt nie będzie wdrożył.

anonim cytuj
20-10-2021
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?

Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w sytuacji, gdy po ustaleniu wysokości alimentów zaistnieją okoliczności, które uzasadniają ich zmianę (np. pogorszenie sytuacji materialnej dłużnika alimentacyjnego), zobowiązany może wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę orzeczenia w tej sprawie (art. 138 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jednak warto zwrócić uwagę na to, że w kwestii obowiązku alimentacyjnego ważne są nie tylko aktualne zarobki, ale także możliwości zarobkowe zobowiązanego. Jeśli sąd uzna, że zobowiązany może osiągać wyższe dochody, np. z uwagi na posiadane kwalifikacje, ale nie podejmuje takiej pracy umyślnie, może odmówić zmniejszenia alimentów.

Co więcej, zgodnie z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny ustala się według uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego. Oznacza to, że oprócz możliwości zarobkowych zobowiązanego, sąd będzie brał pod uwagę także bieżące potrzeby dziecka.

Podsumowując, istnieje możliwość wniesienia o zmniejszenie alimentów w sytuacji, gdy zaistniały okoliczności uzasadniające taką zmianę. Jednak decyzja w tej kwestii zależy od wielu czynników i jest indywidualnie rozpatrywana przez sąd.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Uznanie jego ojcostwa po śmierci.
Brat miał syna z kochanką lecz nie dał nazwiska ponieważ za imprezami nie miał czasu niestety on zginął tragicznie jego kochanka wystąpiła do sądu o uznanie jego ojcostwa po śmierci czy takie coś można zrobić wiemy że on żadnych dokumentów nie zostawił żeby tam pisało że on jest ojcem....
Zachowek po zmarłej babci
Dzień dobry Mam pytanie w sprawie prawa spadkowego. Moja Babcia w wieku 75 lat ponownie wyszła za mąż ( była wdowa ). W miedzy czasie zmarł jej drugi mąż. Mieszkanie, które Babcia miała umowa darowizny z dożywotnią służebnością przepisała na "wnuczka" z drugiego małżeństwa. 12 miesięcy temu zmarła, a mieszkanie przejął ten "wnuczek". Czy należy mi się zachowek w tej sytuacji (po mamie, która była jej córka)? z góry dziękuj...
Podatek od sprzedaży mieszkania ze spadku.
Witam sprzedałam mieszkanie które nabyłam w spadku po rodzicach ustawowo nastąpiło to w 2012 roku a sądownie 2019 czy muszę zapłacić podatek od sprzedaży....
Odstąpienie od umowy kupna samochodu, zastraszanie.
Witam serdecznie. W sobotę sprzedałam mój 14 letni samochód. Pan, który po niego przyjechał oglądał, sprawdzał, jeździł itp. itd. przez prawie 2 godziny. W ostateczności kupił samochód za 16500 zł i odjechał. Dziś mija 4 dzień od zakupu I zadzwonił do mnie, że jestem oszustką, bo zataiłam wyciek oleju... co jest nieprawdą, jeździłam tym samochodem od 2 lat każde naprawy robiłam regularnie. Panu oddałam wszystkie faktury co było robione w samochod...

Wyszukiwarka