Czy można wnioskowac o zmienjszenie alimentów?

Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?
anonim cytuj
20-10-2021
Liczą się możliwości zarobkowe zobowiązanego a nie ile on zarabia. Liczą się również potrzeby małoletniego. A że koszty utrzymania rosną możnr sie znajomy spodziewać kontrpozwu o podwyższenie alimentów.

anonim cytuj
20-10-2021
Może próbować obniżyć alimenty. Licza sie możliwości zarobkowe i uzasadnione potrzeby dziecka. Co zdecyduje sad to nikt nie będzie wdrożył.

anonim cytuj
20-10-2021
Dzień dobry. Znajomy ma ogromny problem.. Kilka lat temu podczas sprawy rozwodowej, zostały zasadzone alimenty adekwatne do jego zarobkow(pracował za granicą). Od kilku miesięcy wrócił do Polski, z czego zarobki znacznie się zmniejszyły,dlatego też nie stać go na płacenie takiej kwoty. Pytanie brzmi czy ma jakąś realną szansę na wygraną?

Zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, w sytuacji, gdy po ustaleniu wysokości alimentów zaistnieją okoliczności, które uzasadniają ich zmianę (np. pogorszenie sytuacji materialnej dłużnika alimentacyjnego), zobowiązany może wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę orzeczenia w tej sprawie (art. 138 § 2 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego).

Jednak warto zwrócić uwagę na to, że w kwestii obowiązku alimentacyjnego ważne są nie tylko aktualne zarobki, ale także możliwości zarobkowe zobowiązanego. Jeśli sąd uzna, że zobowiązany może osiągać wyższe dochody, np. z uwagi na posiadane kwalifikacje, ale nie podejmuje takiej pracy umyślnie, może odmówić zmniejszenia alimentów.

Co więcej, zgodnie z art. 135 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, obowiązek alimentacyjny ustala się według uzasadnionych potrzeb uprawnionego oraz możliwości zarobkowych i majątkowych zobowiązanego. Oznacza to, że oprócz możliwości zarobkowych zobowiązanego, sąd będzie brał pod uwagę także bieżące potrzeby dziecka.

Podsumowując, istnieje możliwość wniesienia o zmniejszenie alimentów w sytuacji, gdy zaistniały okoliczności uzasadniające taką zmianę. Jednak decyzja w tej kwestii zależy od wielu czynników i jest indywidualnie rozpatrywana przez sąd.

anonim cytuj
08-08-2023

Sugerowane Tematy

Prywatna droga dojazdowa do osiedla.
Planujemy z mężem kupić dom w zabudowie szeregowej, droga prowadząca do osiedla jest drogą prywatną. Będziemy mieć w akcie prawnym wpisane użytkowanie tej drogi. Czy istnieją jakieś niebezpieczeństwa z racji tego, ze nie jest to droga publiczna? Czy może być taka sytuacja, ze dojazd do osiedla będzie utrudniony lub uniemożliwiony przez właściciela takiej drogi? Jak wygląda utrzymanie takiej drogi? Kto zajmuje się odśnieżaniem/naprawą ? Czy właści...
Na jakie konto alimenty po 18 roku życia?
Alimenty zasądzone 15 lat temu na konto ex. Czy jeśli dziecko osiągnęło pełnoletność i studiuje zaocznie to alimenty mogę wpłacać już na konto dziecka? Czy muszę to zmieniać przez sąd?...
Dziedziczenie mieszkania.
Jeśli moja mama umrze a mieszkanie jest na nią ale wykupione to czy ja to dziedziczę czy bardziej muszę się wyprowadzić ?? Jak to wygląda czy coś muszę napisać albo będą widzieć że opłacam mieszkanie....
Umowa o najem mieszkania.
Dzień dobry! Miałem podpisać umowę o najem mieszkania. Wpłaciłem kaucje o wysokości 2000pln a po zapoznaniu się z dodatkowymi szczegółami podjął decyzje o rezygnacji z tego mieszkania. Nie akceptowałem i nie podpisywałem żadnych umów tylko wysłałem przelew z tytułem kaucja. W tej chwili właściciel mieszkania nie odbiera telefonu i nie odpisuje. Jak mam postępować?...

Wyszukiwarka