zwrócenie kosztów za szkolenie

Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie?
Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca mógł to zrobić? Dodam, że szkolenie przeprowadzał inny pracownik podczas jego zmiany. Umowa jeszcze nie została podpisana przez pobyt pracodawcy na urlopie a pracuję tam już ok. 3tyg.
anonim cytuj
11-07-2022
To jest szkolenie stanowiskowe a nie coś extra. Nie zaczynaj pracy bez umowy. Tak na przyszlosc. A za ten czas powinni Ci zaplacic, i nie maja prawa żàdać zwrotu jesli odejdziesz. Jak juz dostaniesz umowe to zwroc uwage czy jest/ nie ma takiego zapisu w niej.

anonim cytuj
11-07-2022
Niby na jakiej podstawie? Podpisywałaś coś? Rada na przyszłość, nie ma umowy = nie ma pracy. Żyjemy w XXI wieku, umowę można podpisać zdalnie.

anonim cytuj
11-07-2022
Nie podpisywałam. Jednak jeśli się sprzeciwię w sprawie oddania za szkolenie to czy mogą w ogóle nie zapłacić mi za te trzy tygodnie pracy skoro nie było umowy?
Nie wiedziałam o tym, to jest moja pierwsza praca tak "na poważnie" to znaczy do tej pory tak myślałam. Teraz widzę coraz więcej nieścisłości i wychodzi na to, że wpadłam w g*wno.

anonim cytuj
11-07-2022
Nie ma umowy, nie ma podstaw do zapłaty i pewnie w ten sposób pracodawca będzie próbował odbić sobie koszty rzekomego szkolenia. Aczkolwiek w sądzie pewnie dałoby się to załatwić, pytanie tylko czy warto.

anonim cytuj
11-07-2022

Sugerowane Tematy

Jak uzyskać odszkodowanie za linie energetyczną nad działką?
Jestem właścicielem działki na której znajdują się dwa słupy energetyczne wraz z liną energetyczną niskiego napięcia. Linia energetyczna znajduje się w tym miejscu minimum 50lat. W księdze wieczystej brak jakichkolwiek informacji na ten temat. Da się to jakoś ruszyć? Jeśli tak prosiłbym o informację jak się za to zabrać i na co się powoływać przy ewentualnej wymianie korespondencji z Tauronem. Z góry dziękuję za odpowiedzi....
Zameldowanie.
Witam, chciałbym się zameldować w domu rodziców. Niestety rodzice nie będą mogli stawić się ze mną osobiście w gminie. Jak powinno wyglądać oświadczenie od nich, że pozwalają mi tam zamieszkać?...
Chcę odejść od partnerki z którą mam dwójkę dzieci, lecz ona robi problemy
Witam. Mam z partnerką dwoje dzieci ( 11 i 7 lat ) mieszkamy u mnie w domu na kredyt ( nieruchomośc i kredyt na mnie ) ja place wszystkie rachunki i opłaty lecz musze skończyć ten związek. Żadne zdrady normalnie chce ale się nie da. Dzieciaki chodza do szkoły blisko domu wiec mogę się wyprowadzić dla ich dobra . Lecz nawet tu jest problem od mojej partnerki . Ma mieszkanie które wynajmuje po drugiej stronie miasta wiec powiedziałem by mi go dala...
Ważność podpisu na testamencie.
Mam do was takie nietypowe pytanie o ważność testamentu. Wiadomo, że najlepiej sporządzić go u notariusza, ale ze względu na stan zdrowia osoby której sprawa dotyczy jest to mocno problematyczne, w dodatku testament wg. tego co mi staruszka mówiła będzie dość obszerny, minimum kilkanaście jak nie kilkadziesiąt stron – tak szacuję, co powoduje, że napisanie jego odręczne także będzie problematyczne. Oczywiście można go sporządzić komputerowo i pot...

Wyszukiwarka