Czy pracodawca ma prawo żądać zwrócenia kosztów za szkolenie?
Poszłam do nowej pracy i na samym początku przeszłam 19h "szkolenia" (miało być 14h), pokazywano mi wtedy co i gdzie znajduje się w miejscu pracy oraz jak obsługiwać kase fiskalną. Powiedziano mi, że za owe szkolenie będę miała zapłacone jak za normalne godziny pracy ale gdy odejdę w ciągu 3msc. to będę musiała zwrócić za nie koszta. Czy istnieje takie prawo, aby pracodawca mógł to zrobić? Dodam, że szkolenie przeprowadzał inny pracownik podczas jego zmiany. Umowa jeszcze nie została podpisana przez pobyt pracodawcy na urlopie a pracuję tam już ok. 3tyg.
To jest szkolenie stanowiskowe a nie coś extra. Nie zaczynaj pracy bez umowy. Tak na przyszlosc. A za ten czas powinni Ci zaplacic, i nie maja prawa żàdać zwrotu jesli odejdziesz. Jak juz dostaniesz umowe to zwroc uwage czy jest/ nie ma takiego zapisu w niej.
anonim cytuj
11-07-2022
Niby na jakiej podstawie? Podpisywałaś coś? Rada na przyszłość, nie ma umowy = nie ma pracy. Żyjemy w XXI wieku, umowę można podpisać zdalnie.
anonim cytuj
11-07-2022
Nie podpisywałam. Jednak jeśli się sprzeciwię w sprawie oddania za szkolenie to czy mogą w ogóle nie zapłacić mi za te trzy tygodnie pracy skoro nie było umowy?
Nie wiedziałam o tym, to jest moja pierwsza praca tak "na poważnie" to znaczy do tej pory tak myślałam. Teraz widzę coraz więcej nieścisłości i wychodzi na to, że wpadłam w g*wno.
anonim cytuj
11-07-2022
Nie ma umowy, nie ma podstaw do zapłaty i pewnie w ten sposób pracodawca będzie próbował odbić sobie koszty rzekomego szkolenia. Aczkolwiek w sądzie pewnie dałoby się to załatwić, pytanie tylko czy warto.
Witam. Mieszkam w bloku 35 letnim, sąsiedzi piętro niżej rozpoczęli generalny remont mieszkania używając ciężkiego sprzętu usuwając ściany nośne i działowe(zawęzili ściany, część zbrojenia również usunęli) w wyniku czego u mnie popękały ściany w 4 pokojach. Spółdzielnia umywa ręce. Gdzie mogę się udać i co zrobić? Z góry dziękuję za pomoc....
Witam, miałam zabiegi rehabilitacyjne prywatne.
Przed rozpoczęciem prosiłam o wystawienie mi końcowej faktury lub imiennego rachunku.
Miałam 5 zabiegów , koszt każdego zabiegu to 100 zł , na które się zgodziłam przed rozpoczęciem rehabilitacji.
Kiedy zabiegi zostały zakończone , rehabilitant stwierdził, że jeżeli chcę otrzymywać jakikolwiek rachunek muszę mu dopłacić 23 % podatku, więc od 500 będzie to 115 zł, powiedziałam że dam znać. Po tyg...
Dzień dobry. Jestem teraz na urlopie macierzyńskim, syn będzie miał rok pod koniec maja. Jestem zatrudniona w przedszkolu. Nie planuje wychodzić do pracy, ponieważ nie mogę oddać syna tak wcześnie do żłobka, za mały jest. Jak muszę postąpić dalej? Mogę na spokojnie przyjść i zwolnić się z pracy? Czy muszę coś odpracować za to, co teraz dostaje wypłatę? I kiedy muszę zrezygnować z pracy, czyli na przykład na następny dzień po roku syna? Dziękuję....
Witam w 2018 żona rozcięła sobie palec 5 lewej ręki pojechała do szpitala gdzie została przyjęta przez lekarza chirurga, lekarz zszył jej ranę bez żadnego zdjęcia RTG wywiadu lub odesłaniu do placówki która może zrobić takie zdjęcie itd. Po tygodniu okazało się że nie może ruszać palcem bo lekarz nie zszył ścięgien tylko ranę powierzchownie . Obecnie w palec wszczepiona jest rurka żeby palec nie obumarł i można było wszczepić ścięgno, jego sprawn...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: