Spłaciłem zadłużenie alimentacyjne... na wypadek ewentualnych braków terminowych wpłat z mojej strony
Jeśli spłaciłeś zaległe alimenty, powinieneś postąpić w następujący sposób:
Skontaktować się z komornikiem prowadzącym egzekucję i przedstawić dowody wpłat.
Jeżeli komornik nie zakończy egzekucji, masz prawo wystąpić do sądu, który wydał tytuł egzekucyjny, z wnioskiem o zakończenie egzekucji z powodu spłaty długu.
Co do depozytu gwarancyjnego - tak, możesz złożyć depozyt w wysokości sześciu miesięcznych rat alimentacyjnych na rachunek komornika w celu zabezpieczenia regularnych płatności. Jest to oparte na art. 862 Kodeksu postępowania cywilnego.
Jeśli zdecyduję się na złożenie takiego depozytu u komornika, czy jest jakaś ustalona procedura czy termin, w jakim komornik musi mi zwrócić te środki...
Z kodeksem postępowania cywilnego nie jest szczegółowo określony termin zwrotu depozytu gwarancyjnego. Aby uniknąć niejasności:
Zalecałbym zawarcie umowy z komornikiem dotyczącej warunków zwrotu depozytu, w tym określenie terminu zwrotu.
Jeżeli spełniłeś wszystkie warunki, a komornik odmawia zwrotu depozytu, możesz skierować sprawę do sądu.
Czy w sytuacji, gdybym zdecydował się na taki depozyt, a matka dziecka w międzyczasie zrezygnowałaby z egzekucji komorniczej, czy komornik jest zobowiązany do natychmiastowego zwrotu tego depozytu?
Jeśli egzekucja została zakończona na skutek rezygnacji wierzyciela, komornik powinien zwrócić depozyt gwarancyjny. W praktyce, warto zawrzeć umowę z komornikiem, która precyzuje warunki zwrotu depozytu w takiej sytuacji. W sytuacji zgody obu stron na zwrot depozytu, komornik powinien go zwrócić.
A jeśli spłaciłem wszystkie zaległości i złożyłem ten depozyt gwarancyjny, a potem straciłem pracę...?
W przypadku niemożności opłacenia alimentów po złożeniu depozytu:
Komornik będzie korzystał z depozytu gwarancyjnego do pokrycia zaległych alimentów.
Jeśli środki z depozytu się wyczerpią i nadal nie będziesz mógł opłacać alimentów, komornik ma prawo rozpocząć egzekucję z Twojego majątku.
Jeśli Twoja sytuacja finansowa się zmieniła, zaleca się wystąpienie do sądu z wnioskiem o zmniejszenie kwoty alimentów.
Oto kilka rzeczy, które warto uwzględnić z praktycznego punktu widzenia:
Zmiana tytułu egzekucyjnego
Jeżeli zaszły istotne zmiany w sytuacji finansowej dłużnika, może on wystąpić do sądu z wnioskiem o zmianę tytułu egzekucyjnego, czyli np. o obniżenie wysokości alimentów. To ważne, gdyż depozyt gwarancyjny dotyczy ustalonej wcześniej sumy alimentów.
Komunikacja z komornikiem
Komornicy są różni i każdy z nich może mieć swoje podejście do depozytu gwarancyjnego. Kluczem jest otwarta komunikacja i ustalenie jasnych warunków przed złożeniem depozytu.
Koszty postępowania komorniczego
Nawet jeśli zaległości zostaną spłacone, dłużnik w dalszym ciągu będzie musiał pokryć koszty postępowania komorniczego, które mogły się narosnąć do tej pory.
Możliwość odwołania się od decyzji komornika
Jeżeli dłużnik uważa, że komornik działa niezgodnie z prawem lub nie chce uwzględnić dowodów spłaty, zawsze istnieje możliwość odwołania się od jego decyzji do sądu.
Dokumentacja
Zawsze warto prowadzić dokładną dokumentację wszystkich wpłat, zarówno zaległych alimentów, jak i tych bieżących, a także wszelkich kosztów związanych z egzekucją komorniczą. Ewentualne niejasności łatwiej jest wyjaśnić posiadając konkretne dowody w ręku.
Rozważenie innych form zabezpieczenia
Oprócz depozytu gwarancyjnego, warto zastanowić się nad innymi formami zabezpieczenia roszczeń wierzyciela, np. ustanowieniem hipoteki na nieruchomości dłużnika czy też poręczeniem przez osobę trzecią.
Mam nadzieję, że te praktyczne wskazówki pomogą w zrozumieniu i poradzeniu sobie z kwestią egzekucji alimentacyjnej i depozytu gwarancyjnego w świetle polskiego prawa.