Pożyczka pod zabezpieczenie

Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza.
Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?
anonim cytuj
07-09-2023
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza.

Jak Ci się podwinie to znajomy zostanie z działką a Ty bez problemów. A to zabezpieczenie to hipoteka?

anonim cytuj
07-09-2023

Spłacić lub nie zawierać pożyczki.
Warto też sprawdzić, czy umowa jest zgodna z prawem. Teoretycznie robi to notariusz ale człowiek bywa omylny.

anonim cytuj
07-09-2023

Przeczysz samemu sobie. Po to jest "zabezpieczenie" że w przypadku gdy tobie podwinie się noga, pożyczkodawca nie został ze środkami wyłącznie na kartce papieru.

anonim cytuj
07-09-2023

Sugerowane Tematy

Kiedy ma miejsce zasiedzenie udziału w nieruchomości?
Nieruchomość leśna stanowi współwłasność kilkudziesięciu osób. Część osób jest właścicielami, a część posiadaczami samoistnymi tej nieruchomości. Każda z tych osób posiada określoną część ułamkową w całej nieruchomości. Zmarł jeden z posiadaczy samoistnych tej nieruchomości, pozostawiając kilku spadkobierców. Czy jest możliwość aby jeden ze spadkobierców zasiedział udziały pozostałych spadkobierców tego samoistnego posiadacza ? Wiedząc, że nie mo...
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika?
Czy pracodawca w ciągu miesiąca może zmienić grafik bez zgody pracownika? Dajmy taki przykład, że idę na zwolnienie lekarskie i przed zwolnieniem mam 7 dni pracy od pon. do ndz, dwa dni wolne w innym tygodniu. Po przyjściu ze zwolnienia grafik zmieniony tak, żeby pracodawca był jak najmniej stratny, czyli zamiast 7 dni pracy wstawia jak najwięcej wolnego podczas choroby. Czy można tak robić, czy nie?...
Komornik zajął wynagrodzenie bez przesłania nakazu.
Komornik X na podstawie wystawionej grzywny przez Komornika Y (2000zł) przesłał do pracodawcy informację o zajęciu wynagrodzenia na poczet grzywny od Komornika Y Na jakiej podstawie komornik Y wystawił grzywnę tego dłużnik nie wie, bo nie otrzymał od niego ani jednego pisma. Również komornik X nie przesłał takiej informacji na adres dłużnika. W przypadku wystawienia nakazu można złożyć sprzeciw. Jednak takie pismo z sądu ZAWSZE dociera do dłuż...
Co zrobić, gdy dziecko nie chce mieszkać z matką?
Witam. Jestem po rozwodzie. Dzieci zostały z matką. Po pół roku syn oznajmił ze nie chce mieszkać z matką i przeprowadził się do mnie. Co w tej sytuacji z alimentami?...

Wyszukiwarka