Pożyczka pod zabezpieczenie

Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza.
Jak się zabezpieczyć żeby nie zostać bez działki jakby mi się noga podwinęła?
anonim cytuj
07-09-2023
Jestem zmuszony wziąć pożyczkę prywatną 'od znajomego" pod zabezpieczenie swojej działki. Umowa będzie zawierana u notariusza.

Jak Ci się podwinie to znajomy zostanie z działką a Ty bez problemów. A to zabezpieczenie to hipoteka?

anonim cytuj
07-09-2023

Spłacić lub nie zawierać pożyczki.
Warto też sprawdzić, czy umowa jest zgodna z prawem. Teoretycznie robi to notariusz ale człowiek bywa omylny.

anonim cytuj
07-09-2023

Przeczysz samemu sobie. Po to jest "zabezpieczenie" że w przypadku gdy tobie podwinie się noga, pożyczkodawca nie został ze środkami wyłącznie na kartce papieru.

anonim cytuj
07-09-2023

Sugerowane Tematy

Jaka będzie kwota wypłacana na L4 jeśli mam przepracowane 3 miesiące?
Pracuje na umowie zlecenie , 12 grudnia będzie 90 dni więc w teorii mogę iść już na L4 ciążowe , lekarz nalega ze względu na ciężka ciążę. Wiem że wysokość l4 jest wyliczana ze średniej z ostatnich 12 miesięcy , a co jeśli nie pracowałam wcześniej ? Jeśli było przepracowane tylko te 3 miesiące ? Z tych trzech miesięcy średnia będzie wyliczana ? W sensie wynagrodzenie z tych trzech miesięcy dzielone na 12 miesięcy ? I to będzie kwota wypłacana na ...
Czynsz spółdzielnia mieszkaniowa.
Witam mam takie pytanie czy spółdzielnia mieszkaniowa może tak podnosić czynsz za mieszkanie w wieżowcu 2 pokoje z kuchnia 47m wiec tak 01.01.2023 miałem czynsz 769zl w lutym już musiałem zapłacić 01.02.2023 894zl i teraz 01.09.2023 musze zapłacić 1190zl jest to mieszkanie własnościowe generalnie przez rok czynsz wzrósł 100%....
opieka nad dzieckiem, zasiłek i praca zdalna
Dzień dobry! Chciałam zapytać Was o opiekę nad dzieckiem związaną z covidem. Pracuję w dwóch miejscach-w jednym na cały etat a w drugim mam codziennie 1 godzinę. Tę godzinę mogę pracować zdalnie,z domu. Pierwszyi pracodawca (gdzie mam cały etat) nie daje mi takiej możliwości. Mam możliwość pójścia na ten zasiłek - mam w domu 7-latka. Czy jest opcja żeby opiekę wziąć tylko w jednej pracy (skoro jeden z pracodawców daje mi możliwość pracy zdalne...
Podział mieszkania po zmarłym.
Witam dostałem wezwanie na rozpraw odnośnie nadania spadku po zmarłym wujku (nie miał dzieci a jego rodzeństwo też już zmarło więc dostałem wezwanie jako najbliższy członek) i teraz się zastanawiam jak może być podzielone mieszkanie ? Mieszkanie było wspólne z żoną ona też zmarła z tego co wiem mieszkanie jest po cioci rodzicach a wcześniej dziadkach. Na nadanie spadku jest wezwane z cioci strony trójka rodzeństwa (nie znam ich) ale samo wezwanie...

Wyszukiwarka