Umowa najmu.

Witam, czy w umowie najmu na czas nieokreślony, może być dopisek, że najemca jest zobowiązany nie wypowiadać jej przez jakiś czas? Czy jest to zgodne z prawem?
anonim cytuj
27-08-2023
Nie można zawrzeć takiego dopisku. Najemca może wypowiedzieć taką umowę z ustawowym terminem. Czyli jeśli czynsz jest płatny miesięcznie, to może ją wypowiedzieć z terminem 3 miesięcznym.
a jeśli w umowie jest dopisek „Strony umowy postanawiają, że Wynajmujący i Najemca może rozwiązać umowę za jednomiesięcznym wypowiedzeniem ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego w formie pisemnej bez podania przyczyn lub na podstawie porozumienia stron w formie pisemnej bez podania przyczyn, uwzględniając w przypadku najemcy zapis w ust. 2.”
A zapis w ustawie 2 brzmi „najemca zobowiązuje się nie wypowiadać umowy najmu w okresie pierwszych 18 msc do dnia…”

Taki zapis będzie nieważny. Oczywiście z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że najemca nie zna przepisów prawa i uzna taki zapis za wiążący. Ale nie będzie on wiążący i jeśli najemca będzie o tym wiedział, to nie będzie musiał go przestrzegać.
A jeśli chodzi o wynajmującego, to będzie on mógł wypowiedzieć umowę WYŁĄCZNIE na podstawie art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Z podanymi tam terminami i z zachowaniem podanych tam formalności.
I oczywiście na mocy porozumienia stron umowę można rozwiązać zawsze, niezależnie od czegokolwiek. Jeśli będzie to zgodna decyzja obu stron.
Czyli w takim wypadku wynajmujący musi podpisać wypowiedzenie z okresem 3 miesięcznym?

Wynajmujący nie musi podpisywać wypowiedzenia. To jednostronne oświadczenie woli. Po prostu składa Pani wypowiedzenie i jest ono obowiązujące.

anonim cytuj
27-08-2023
Zgłębiając problem postawiony w dyskusji dotyczącej umowy najmu, pragnę przedstawić poniższe wyjaśnienia:

Witam, czy w umowie najmu na czas nieokreślony, może być dopisek, że najemca jest zobowiązany nie wypowiadać jej przez jakiś czas? Czy jest to zgodne z prawem?

Zgodnie z polskim prawem, w umowie najmu na czas nieokreślony nie można zobowiązać najemcy do niewypowiadania umowy przez określony czas. Jednakże, można uzgodnić inny termin wypowiedzenia niż ten ustawowy, o ile nie jest on krótszy niż ten przewidziany ustawowo.

a jeśli w umowie jest dopisek „Strony umowy postanawiają, że Wynajmujący i Najemca może rozwiązać umowę za jednomiesięcznym wypowiedzeniem ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego w formie pisemnej bez podania przyczyn lub na podstawie porozumienia stron w formie pisemnej bez podania przyczyn, uwzględniając w przypadku najemcy zapis w ust. 2.”

A zapis w ustawie 2 brzmi „najemca zobowiązuje się nie wypowiadać umowy najmu w okresie pierwszych 18 msc do dnia…”

Powyższy zapis w ustawie 2, który zobowiązuje najemcę do niewypowiadania umowy przez pierwsze 18 miesięcy, jest niezgodny z prawem i w efekcie nieważny. Najemca może wypowiedzieć umowę zgodnie z ogólnymi przepisami prawa. Zgadza się, że wiele osób może nie znać przepisów i uznać taki zapis za wiążący, jednak nie oznacza to, że będzie on skuteczny.

A jeśli chodzi o wynajmującego, to będzie on mógł wypowiedzieć umowę WYŁĄCZNIE na podstawie art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów. Z podanymi tam terminami i z zachowaniem podanych tam formalności.

To prawda, art. 11 ustawy o ochronie praw lokatorów stanowi o przesłankach, na podstawie których wynajmujący może wypowiedzieć umowę najmu. Wszelkie inne przesłanki nieuwzględnione w tym artykule będą nieważne.

Czyli w takim wypadku wynajmujący musi podpisać wypowiedzenie z okresem 3 miesięcznym?

Nie. Wynajmujący nie "podpisuje" wypowiedzenia. Wynajmujący składa najemcy oświadczenie woli o wypowiedzeniu umowy. Jest to jednostronne działanie, które nie wymaga akceptacji najemcy. Jeśli zgodnie z umową przewidziano inny okres wypowiedzenia, należy się go trzymać. Jeśli nie, obowiązują przepisy ustawowe.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Wypowiedzenie umowy o prace przez pracodawce.
W niedzielę przyszłam do pracy i szef oznajmił mi, ze mam się nie przebierać do pracy i że właśnie w tej chwili mnie zwalnia. Od dwóch tygodni szukał na siłę problemów i każdy mój nawet mały błąd wyolbrzymiał. Czy takie wypowiedzenie w formie ustnej ma taką samą wartość co wypowiedzenie na piśmie? Nie dostałam jeszcze niczego do podpisania, poinformowano mnie ze wypłatę dostane na konto a świadectwo dostane pocztą i tyle i kazał mi iść do domu. M...
Kolizja w czasie pracy samochodem służbowym.
Witam, Mam taka sytuację. Byłam zatrudniona w pewnej firmie jako magazynier, sprzedawca ale w rzeczywistości pracowałam jako kierowca (badania miałam zrobione). Przywiozłam towar pod sklep, miejsce przy drzwiach ma znak zakazu parkowania ale właściciel terenu jak stajemy na kilka minut z towarem nie czepia się. Przyjechałam, wyładowałam towar, popatrzyłam w lusterka było pusto (bo za mną też jest zakaz parkowania), odpaliłam silnik, zapaliłam św...
Zwrot kaucji.
31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a ...
Windykacja.
Witam, w 2012 roku wziąłem pożyczkę w banku X, nie spłaciłem ostatniej raty w wysokości 131,70gr. Ostatnie pismo od banku w spawie braku wpłaty przyszło do mnie 01.03.2013r. Nagle kilka dni temu w sprawie tego długu przyszło do mnie pismo z firmy windykacyjnej nakazem zapłaty w kwocie 1740,20zł. Zadzwoniłem do nich, facet nad wyraz miły zaproponował że jeśli w ciągu 7 dni zapłacę, są w stanie umorzyć mi 40% długu. Zadłużenie w/b banku nie uległo ...

Wyszukiwarka