W niedzielę przyszłam do pracy i szef oznajmił mi, ze mam się nie przebierać do pracy i że właśnie w tej chwili mnie zwalnia. Od dwóch tygodni szukał na siłę problemów i każdy mój nawet mały błąd wyolbrzymiał. Czy takie wypowiedzenie w formie ustnej ma taką samą wartość co wypowiedzenie na piśmie? Nie dostałam jeszcze niczego do podpisania, poinformowano mnie ze wypłatę dostane na konto a świadectwo dostane pocztą i tyle i kazał mi iść do domu. Mam umowę o prace od początku lutego do końca maja. Pierwsza była na 1 miesiąc, styczeń.
Przy umowie o pracę nie może Cię tak zwolnić, obowiązuje jego jak i Ciebie okres wypowiedzenia, chyba że zwolnienie jest za porozumieniem stron lub dyscyplinarnie, a z tego co piszesz to nie jest ani tak ani tak. Powinnaś dostać wypowiedzenie na piśmie ze wszystkimi warunkami (ekwiwalent za urlop, okres wypowiedzenia itd.). Trzeba było od razu zażądać wypowiedzenie na piśmie, przy waszej rozmowie byli świadkowie? Żeby nie było teraz, że będzie próbował wlepić Ci dyscyplinarkę za bezpodstawne opuszczenie stanowiska pracy…
anonim cytuj
01-03-2023
Z reszta- przeczytaj w umowie swojej o pracę- tam powinny być wszelkie warunki zwolnienia, w jaki sposób to się powinno odbyć. Umowa o pracę to nie przelewki, przede wszystkim nie wolno zwalniać z dnia na dzień bez konkretnej przyczyny, nawet przy krótkiej umowie jakiś termin wypowiedzenia zawsze jest, choćby trzy dni.
anonim cytuj
01-03-2023
Nie było świadków niestety.
anonim cytuj
01-03-2023
Skoro poszłaś do domu nie zdziwię się jak na wypowiedzeniu powodem będzie' porzucenie pracy'. Wszystkie takie rzeczy jak wyżej tylko na piśmie.
anonim cytuj
01-03-2023
Wypowiedzenie to czynność jednostronna i Ty nic nie musisz podpisywać. Wypowiedzenie musi mieć formę pisemną.
anonim cytuj
01-03-2023
Teraz idź na L4 to Cię ratuje przed "porzuceniem pracy ". Jeśli nie podpisałaś nic ani nie odebrałaś poleconego z taką informacją, to nie udowodni Ci, że Cię poinformował a jeśli powie, że byłaś to możesz powiedzieć, że byłaś poinformować o złym samopoczuciu i wizyta u lekarza, L-4 możesz wziąć trzy dni wstecz, bo kolejki są długie.
Witam
Ponieważ otrzymuję sprzeczne informacje, uprzejmie proszę (zdezorientowana i sfrustrowana) o pomoc przez udzielenie odpowiedzi na pytania:
Czy zobowiązanie wobec sądu do ustosunkowania się do wniosku (z określonego dnia) jest jednoznaczne z zarządzeniem sędzi do złożenia pisma przygotowawczego? i w odpowiedzi ustosunkowanie się może zostać określone jako "Pismo Przygotowawcze"?
Czy sędzia zarządzający złożenie pisma przygotowaw...
Wynajmuje lokal na działalność gospodarczą. Niemal od początku był problem z płatnościami za wynajem, w końcu wręczyłam wypowiedzenie na którym jest napisane że najemca do dnia kiedy rozwiązujemy umowę zobowiązuje się do spłaty zadłużenia. Dziś jadę odebrać klucze, ale wiem od wspólnego znajomego że tych pieniędzy ta osoba nie ma. Co mogę teraz zrobić odbierając lokal?...
Witam,
Zmagam się z trudną sytuacją prawną i szukam porady. Jestem oskarżony w sprawie kryminalnej i początkowo wynająłem prywatnego adwokata, aby mnie reprezentować. Niestety, mam coraz więcej problemów z komunikacją z moim obecnym prawnikiem, który wydaje się nie angażować się w moją sprawę tak, jakbym oczekiwał.
Czy mam prawo zmienić mojego obrońcę w trakcie trwania procesu? Czy są jakieś ograniczenia czy warunki, które muszę spełnić, ab...
Witam serdecznie. Nurtuje mnie pytanie - czy w przypadku DOŻYWOTNIEJ NIEODPŁATNEJ SŁUŻEBNOŚCI, należy się zachowek po śmierci darczyńcy? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi....
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: