Zwrot kaucji.

31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a 1000 zl zostawi na wypadek niedopłaty. Nie mam zamiaru czekać pół roku na 1000zl a w rozliczeniu może wyjść 100zl niedopłaty lub nawet nadpłata, bo płaciliśmy dość wysoki czynsz. Zaproponował, ze ewentualnie przelicza to na jakaś średnia zużycia, co jest według mnie bez sensu, ponieważ chce być rozliczana z mojego użycia, a nie jakiejś przez nich wyliczonej średniej. Jak to rozegrać prawnie? Czy właściciel może zostawić sobie 1000 zl z mojej kaucji?
anonim cytuj
08-11-2023
Prawnie to musi wam zwrócić kaucję w ciągu 30 dni od opuszczenia mieszkania, a potem, jeśli nie zapłacicie, to może dochodzić swoich roszczeń w sądzie. Wyślijcie mu wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
08-11-2023
Kaucję zwraca wam teraz w całości. Skoro rozliczenie jest od kwietnia do kwietnia to w zasadzie mieszkaliście poza okresem grzewczym, więc będzie raczej zwrot niż dopłata. Nie wiem jak z wodą. Powiedz mu to i zaproponuj, żeby wam dał jednak 4000 zł, bo ten 1k to na wypadek nadpłaty a rozliczycie się w kwietniu.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Po jakim czasie uprawomocni się nakaz zapłaty?
Złożyłem pozew o nakaz zapłaty do e-sądu. Nakaz został wydany i wysłany do powoda ale powód nie odebrał po 2 krotnym awizo, co jest już w aktach sprawy. W aktach widnieje: Tradycyjne Doręczenie zastępcze XXXXXX w dniu 2024-03-12. Minęło już więc 14 dni i powinno się uprawomocnić, jednak nie mam takiego statusu w e-sądzie. Czy coś muszę teraz zrobić? wystąpić z jakimś pismem albo wnioskiem? Jak to teraz wygląda i dlaczego nie ma statusu uprawomocn...
Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie.
Proszę o poradę, bo już mi ręce opadają. Córka chodzi do 2 klasy SP. Często choruje co wiąże się z częstymi nieobecnościami w szkole. Wychowawczyni domaga się ode mnie zaświadczenia od lekarza o chorobie. Lekarz zaświadczenia nie chce wypisać, bo jak twierdzi nie ma takiego obowiązku. Proszę mi powiedzieć jak to jest w świetle prawa? Czy moje usprawiedliwienie pisemne i poświadczenie że córka była chora liczy się mniej od zaświadczenia leka...
Koszty zastępstwa procesowego.
Czy jeśli w sprawie cywilnej sama się reprezentuję (nie mam pełnomocnika) to Sąd przyzna mi koszty zastępstwa procesowego? Oczywiście zakładając że "wygram" sprawę. Musiałam poświęcić mnóstwo czasu na przestudiowanie prawa w tym zakresie, doszkolenie się. Czy jest jakiś sposób aby sąd jednak koszty zastępstwa procesowego mi zasądził?...
Pismo od komornika.
Co zrobić w sytuacji, gdzie dostałem pismo od komornika o wszczęciu postępowania, ale za Chiny ludowe nie wiem o co chodzi, jest jeszcze w sprawie druga osoba, o tym samym nazwisku, dzwoniliśmy do osoby która złożyła jakieś wnioski znaleźliśmy ją w Internecie, ale ona nic o mnie nie wie, tylko o innej osobie o tym samym imieniu i nazwisku. To nie moje długi, a jest podane moje imię nazwisko oraz adres, gdzie składać skargę? Chcą ode mnie wyłudzić...

Wyszukiwarka