Zwrot kaucji.

31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a 1000 zl zostawi na wypadek niedopłaty. Nie mam zamiaru czekać pół roku na 1000zl a w rozliczeniu może wyjść 100zl niedopłaty lub nawet nadpłata, bo płaciliśmy dość wysoki czynsz. Zaproponował, ze ewentualnie przelicza to na jakaś średnia zużycia, co jest według mnie bez sensu, ponieważ chce być rozliczana z mojego użycia, a nie jakiejś przez nich wyliczonej średniej. Jak to rozegrać prawnie? Czy właściciel może zostawić sobie 1000 zl z mojej kaucji?
anonim cytuj
08-11-2023
Prawnie to musi wam zwrócić kaucję w ciągu 30 dni od opuszczenia mieszkania, a potem, jeśli nie zapłacicie, to może dochodzić swoich roszczeń w sądzie. Wyślijcie mu wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
08-11-2023
Kaucję zwraca wam teraz w całości. Skoro rozliczenie jest od kwietnia do kwietnia to w zasadzie mieszkaliście poza okresem grzewczym, więc będzie raczej zwrot niż dopłata. Nie wiem jak z wodą. Powiedz mu to i zaproponuj, żeby wam dał jednak 4000 zł, bo ten 1k to na wypadek nadpłaty a rozliczycie się w kwietniu.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

Śmierć dłużnika - co dalej z egzekucją?
Dowiedziałem się, że mój dłużnik zmarł. Ostatnia egzekucja komornicza była bezskuteczna ok. 2 lata temu. Oprócz mnie miał jeszcze długi u innych osób. Dłużnik miał intercyzę z żoną i nie był ściągalny. Miał dwoje dzieci pełnoletnich. Nie wiem czy zostawił testament, czy dzieci były świadome długów ojca. Czy mogę coś w tej sprawie nadal zrobić aby odzyskać swoje pieniądze?...
Chciałabym mieć dostęp do sprawdzianów mojego dziecka.
Córka opuściła się w nauce w tym roku, głównie sprawdziany źle wypadają. Poprosiłam ją, żeby zrobiła zdjęcie już ocenionego sprawdzianu lub przyniosła go do domu dla mnie do wglądu, wtedy będę wiedziała, z czym ma problem i jakie kroki podjąć, żeby jej pomóc, ale żaden nauczyciel nie wyraża na to zgody. Co mogę zrobić, czy naprawdę nie mam prawa obejrzeć sprawdzianu własnego dziecka?...
Wspólnota mieszkaniowa a pomieszczenia gospodarcze.
Dzień dobry, proszę wyjaśnienie w sprawie działań wspólnoty odnoszących się do pomieszczeń gospodarczych. Sprawa ma się tak , moja mama mieszka w budynku gdzie jest 5 lokali mieszkalnych. ON i i sąsiad maja wykupione mieszkania na własność. Na działce są oddzielne 2 budynki gospodarcze których część również jest wykupiona na własność. Teraz zarządca wspólnoty chce remontować swój budynek ( ścianę zewnętrzną)ale z funduszu remontowego wspólnoty. ...
Czy muszę informować pracodawcę o etapach ciąży?
Jestem w 8 miesiącu ciąży , dostałam maila od pracodawcy ze zgodnie z Art. 185. § 1 KP muszę podać informacje o stanie ciąży lub lub przewidywany termin porodu .Lekarz i położna twierdzą że nie musimy udzielać takich informacji zgodnie z RODO dlatego stąd moje pytanie , czy muszę podać takie informacje i czy to prawda że jeśli je podać mogą mi odmówić płacenia zasiłku wychowawczego po ciąży?...

Wyszukiwarka