Zwrot kaucji.

31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a 1000 zl zostawi na wypadek niedopłaty. Nie mam zamiaru czekać pół roku na 1000zl a w rozliczeniu może wyjść 100zl niedopłaty lub nawet nadpłata, bo płaciliśmy dość wysoki czynsz. Zaproponował, ze ewentualnie przelicza to na jakaś średnia zużycia, co jest według mnie bez sensu, ponieważ chce być rozliczana z mojego użycia, a nie jakiejś przez nich wyliczonej średniej. Jak to rozegrać prawnie? Czy właściciel może zostawić sobie 1000 zl z mojej kaucji?
anonim cytuj
08-11-2023
Prawnie to musi wam zwrócić kaucję w ciągu 30 dni od opuszczenia mieszkania, a potem, jeśli nie zapłacicie, to może dochodzić swoich roszczeń w sądzie. Wyślijcie mu wezwanie do zapłaty.

anonim cytuj
08-11-2023
Kaucję zwraca wam teraz w całości. Skoro rozliczenie jest od kwietnia do kwietnia to w zasadzie mieszkaliście poza okresem grzewczym, więc będzie raczej zwrot niż dopłata. Nie wiem jak z wodą. Powiedz mu to i zaproponuj, żeby wam dał jednak 4000 zł, bo ten 1k to na wypadek nadpłaty a rozliczycie się w kwietniu.

anonim cytuj
08-11-2023

Sugerowane Tematy

UMOWA ZLECENIE I UMOWA NAJMU
Czy skan podpisanej umowy zlecenia zawartej między firmą zleceniodawcą a osobą fizyczną zleceniobiorcą jest ważny? To samo pytanie dotyczy umowy najmu lokalu na biuro zawartej między firmą najemcą a osobą fizyczną wynajmującą. Czy również skany podpisanych rachunków wystawionych odpowiednio przez zleceniobiorcę i wynajmującego w takiej formie też są ważne? ...
Szkoda całkowita, co dalej?
Witam, 2 dni temu miałam stłuczkę, nie z mojej winy. Jest pewne, że rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą w moim samochodzie, zostanę bez pieniędzy za które mogłabym kupić samochód (pewnie ze 2-3 tysiące) i bez samochodu a jest mi bardzo potrzebny. Wiem, że jeśli rzeczoznawca uzna szkodę całkowitą to mogę oddać firmie ubezpieczającej samochód na aukcję i w tym momencie przestaję rozumieć co się dalej dzieje. Ktoś na tej aukcji musi dać za samochód p...
Spis inwentarza.
Witam, odrzuciłam spadek po mamie. Zostały dzieci czyli wnuki, złożyłam wniosek w ich imieniu aby mogły odrzucić spadek ale przyszło mi przez głowę czy jest jakaś możliwość aby się dowiedzieć ile długów zostało po mamie. Czy ja w imieniu dzieci mogę złożyć wniosek do sądu o spis inwentarza po zmarłej?...
Dług ZUS po zmarłym a spadkobiercy.
W skrócie, ja i 6 innych osób nie odrzuciliśmy spadku (ja z głupoty) po nieznanym mi nawet Wujku. Wujek zmarł w grudniu 2016r, sprawa spadkowa miała miejsce w maju 2023. Teraz z ZUSu przychodzą mi upomnienia o zapłacenie zaległych składek z 2 czy 3 miesięcy z lat 2008 i 2009. Czy tutaj nie mamy do czynienia z przedawnieniem? Czy ZUS może zrobić mi windykacje komorniczą? Pisać do nich pismo?...

Wyszukiwarka