31 października wygasła nam umowa najmu. Wpłacone było 3000 zł kaucji. Zapis w umowie mówi, ze wynajmujący ma 31 dni na oddanie kaucji. Został spisany protokół w mieszkaniu było wszystko w porządku kaucja miała być zwrócona w całości. Pojawił się jednak problem z rozliczeniem czynszu. Spisane zostały liczniki, ale spółdzielnia nie zrobi teraz rozliczenia, dopiero w kwietniu 2024 roku. Właściciel stwierdził, ze może oddać nam teraz 2000 kaucji, a 1000 zl zostawi na wypadek niedopłaty. Nie mam zamiaru czekać pół roku na 1000zl a w rozliczeniu może wyjść 100zl niedopłaty lub nawet nadpłata, bo płaciliśmy dość wysoki czynsz. Zaproponował, ze ewentualnie przelicza to na jakaś średnia zużycia, co jest według mnie bez sensu, ponieważ chce być rozliczana z mojego użycia, a nie jakiejś przez nich wyliczonej średniej. Jak to rozegrać prawnie? Czy właściciel może zostawić sobie 1000 zl z mojej kaucji?
Prawnie to musi wam zwrócić kaucję w ciągu 30 dni od opuszczenia mieszkania, a potem, jeśli nie zapłacicie, to może dochodzić swoich roszczeń w sądzie. Wyślijcie mu wezwanie do zapłaty.
anonim cytuj
08-11-2023
Kaucję zwraca wam teraz w całości. Skoro rozliczenie jest od kwietnia do kwietnia to w zasadzie mieszkaliście poza okresem grzewczym, więc będzie raczej zwrot niż dopłata. Nie wiem jak z wodą. Powiedz mu to i zaproponuj, żeby wam dał jednak 4000 zł, bo ten 1k to na wypadek nadpłaty a rozliczycie się w kwietniu.
Witam.
Rozwiązałam umowę o pracę z pracodawcą.
5 dni po ustaniu zatrudnienia złapałam przeziębienie i miałam L4 przez 10 dni. Po tym czasie poszłam do psychiatry, który wystawił mi zwolnienie na trzy tygodnie tj 21 dni
Zwolnienia czasowo się zazębily.Czy w tej sytuacji przyznany zostanie mi zasiłek?
dokument związane z zasiłkiem, ale zastanawiam się (bo nie znalazłam żadnego zapisu w ustawach), czy zwolnienie musi dotyczyć tej samej jedn...
Konto zajęte przez komornika... aktualana suma na koncie 1035 zl , jutro mamie z MOPSu na to konto wplynie 880 zł czy komornik coś zajmie? Łącznie będzie 1915 zł ... kwota wolna od podatku niby 1950 zł czy może się myle ? Jest się co martwić?...
Witam państwa. Jakiś czas temu kupiłam kurs angielskiego przez telefon. Kurs miał być niby dofinansowany przez UE ale to się okazała ściema. Poczytałam o tym i się okazało że to oszuści. Podobno wysyłają plyty które się nie chcą odtworzyć, słabej jakości materiał skomponowany z treści dostępnych za darmo w internecie. nie warty te 299 zł. Mieli wysłać płyty kolejnego dnia kurierem za pobraniem. Ja napisałam tego samego dnia po 2 godzinach powołuj...
Co w sytuacji, gdy ojciec dziecka zwolnił się z pracy żeby nie płacić alimentów? Dziecko niepełnosprawne.
Przez ostatnie 3 lata jak wyszedł z wiezienia płacił terminowo, teraz poznał nową kobietę i powiedział, ze płacić nie będzie bo układa sobie życie na nowo. Chce się zrzec ojcostwa (nie wiem czy tak można bo jest biologicznym ojcem), żeby nie mieć nic wspólnego z dzieckiem i być zwolnionym z alimentów. Jego rodzice bronili go gdy ten bił dzie...
Wyszukiwarka
Wyszukiwarka pozwala szybko dostać się do poszukiwanego miejsca na stronie. Przykładowe frazy: