Jak uniknąć komornika?

Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie.
anonim cytuj
27-08-2023
Płac tyle ile możesz, zanim dojdzie do sprawy i komornika trochę to potrwa, zdążysz spłacić.

anonim cytuj
27-08-2023
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie.

Jeżeli wierzyciel nie wyraził zgody na spłatę zadłużenia w ratach, warto podjąć kolejne kroki:

W pierwszej kolejności warto upewnić się, czy wierzyciel złożył już wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej. Jeżeli tak się stało, można w ciągu 7 dni od doręczenia postanowienia o wszczęciu egzekucji złożyć sprzeciw do sądu. Warto w tym sprzeciwie przedstawić swoją sytuację finansową oraz chęć spłaty zadłużenia w ratach.

Jeśli sprawa jeszcze nie trafiła do komornika, warto jeszcze raz skontaktować się z wierzycielem i próbować negocjować warunki spłaty. Często elastyczność dłużnika i chęć wypracowania rozwiązania może skłonić wierzyciela do ponownego rozważenia propozycji spłaty w ratach.

Warto zwrócić się do sądu z wnioskiem o oddłużenie. W polskim prawie istnieje możliwość korzystania z postępowania upadłościowego dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej. Pozwala ono na częściowe, a czasem nawet całkowite oddłużenie. W tym postępowaniu można również zaproponować plan spłaty długów, który będzie lepiej dostosowany do aktualnej sytuacji finansowej dłużnika.

Płac tyle ile możesz, zanim dojdzie do sprawy i komornika trochę to potrwa, zdążysz spłacić.

Chociaż regularne spłacanie zadłużenia może wpłynąć na postawę wierzyciela, nie gwarantuje to, że nie złoży on wniosku o egzekucję. Jeżeli jednak dłużnik regularnie spłaca swój dług, może to być argument na korzyść dłużnika w ewentualnym postępowaniu sądowym czy komorniczym. W każdej sytuacji warto działać w dobrej wierze i podejmować próby uregulowania zadłużenia.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Czy sprzedawca, może odrzucić możliwość zwrotu podręczników?
Zakupiłem on-line podręczniki do nauki. Jako, że chodzi o naukę języka, który wykorzystuje zawodowo do zakupu wziąłem fakturę. Podręczniki okazały się słabe i chciałem je zwrócić. Sprzedawca odrzucił możliwość zwrotu powołując się na klauzurę: "Oświadczam, że zawierana przeze mnie umowa sprzedaży jest bezpośrednio związana z prowadzoną przeze mnie działalnością gospodarczą, a także posiada ona dla mnie charakter zawodowy wynikający z pr...
Dłużnik wykorzystał adres najmu.
Witajcie, dawny najemca mojego mieszkania okazał się dłużnikiem, na którego przychodzą listy od firm windykacyjnych itd. Podanie informacji u źródła w tych firmach nie działa. Chcę pozwać z KK dawnego najemcę, podpowiecie jakie paragrafy mogę wykorzystać? Doprowadzenie do naruszenia miru domowego, który postrzegam także jak czystość skrzynki pocztowej?...
złożyłam wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności.
Mam pytanko w imieniu znajomej. Koleżanka złożyła wniosek do sądu o dział spadku i zniesienie współwłasności. Pierwszy taki wniosek wysłałam w kwietniu ale listem zwykłym. Zrobiła przelew na 500zl do sądu. List zaginął na poczcie albo gdzieś po drodze.. Do sądu nie dotarł. Wysłała jeszcze raz ten wniosek z aktualna data i potwierdzeniem zapłaty z kwietnia. Czy ta wpłataz kwietnia będzie sie teraz liczyła? W piątek dostała pismo z sądu że ma wpł...
Alimenty na rodzica.
Witam, czy pozbawiona praw matka, która nie interesowała się dzieckiem przez ponad 10 lat oraz nie płaciła zasądzonych alimentów, może nagle ubiegać się o alimenty od pełnoletniego dziecka, które dopiero co ukończyło szkołę zawodową ale nadal się uczy ? Ubiega się ze względu na długi oraz sytuację materialną, brak pracy i to, że ma na utrzymaniu dwójkę dzieci. Dziecko zarabia około 2500 zł na rękę uczy się prywatnie, wynajmuje mieszkanie. Jakie s...

Wyszukiwarka