Jak uniknąć komornika?

Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie.
anonim cytuj
27-08-2023
Płac tyle ile możesz, zanim dojdzie do sprawy i komornika trochę to potrwa, zdążysz spłacić.

anonim cytuj
27-08-2023
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie.

Jeżeli wierzyciel nie wyraził zgody na spłatę zadłużenia w ratach, warto podjąć kolejne kroki:

W pierwszej kolejności warto upewnić się, czy wierzyciel złożył już wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej. Jeżeli tak się stało, można w ciągu 7 dni od doręczenia postanowienia o wszczęciu egzekucji złożyć sprzeciw do sądu. Warto w tym sprzeciwie przedstawić swoją sytuację finansową oraz chęć spłaty zadłużenia w ratach.

Jeśli sprawa jeszcze nie trafiła do komornika, warto jeszcze raz skontaktować się z wierzycielem i próbować negocjować warunki spłaty. Często elastyczność dłużnika i chęć wypracowania rozwiązania może skłonić wierzyciela do ponownego rozważenia propozycji spłaty w ratach.

Warto zwrócić się do sądu z wnioskiem o oddłużenie. W polskim prawie istnieje możliwość korzystania z postępowania upadłościowego dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej. Pozwala ono na częściowe, a czasem nawet całkowite oddłużenie. W tym postępowaniu można również zaproponować plan spłaty długów, który będzie lepiej dostosowany do aktualnej sytuacji finansowej dłużnika.

Płac tyle ile możesz, zanim dojdzie do sprawy i komornika trochę to potrwa, zdążysz spłacić.

Chociaż regularne spłacanie zadłużenia może wpłynąć na postawę wierzyciela, nie gwarantuje to, że nie złoży on wniosku o egzekucję. Jeżeli jednak dłużnik regularnie spłaca swój dług, może to być argument na korzyść dłużnika w ewentualnym postępowaniu sądowym czy komorniczym. W każdej sytuacji warto działać w dobrej wierze i podejmować próby uregulowania zadłużenia.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Odprawa pośmiertna.
Witam miał może ktoś taka sytuację że starał się o odprawę pośmiertną dla dziecka od pracodawcy zmarłego? Jak napisać taki wniosek ? Czy może lepiej załatwić po przez adwokata?...
Fotograf ślubny, który notorycznie nie wywiązuje się z umowy.
Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie mam już pomysłu, w jaki sposób wyegzekwować realizację usługi. Podpisaliśmy umowę na foto + video ze ślubu z terminem 3 miesiące. Wpłaciliśmy połowę pieniędzy zgodnie z umową. Pierwsze zdjęcia miały być dzień po ślubie (ta część niestety tylko ustnie, ale mamy świadków na to). Od tej pory praktycznie nie ma kontaktu. Fotograf albo pisze, że już wysyła, albo że wysłał, ale nie doszło, albo (90% ...
Przedłużenie umowy wynajmu mieszkania. (aneks pospisywany co roku)
Witam. Dnia 17 sierpnia kończy się nam umowa najmu mieszkania. Kontaktowałam się już z właścicielką mieszkania czy przedłużamy umowę, odpowiedziała że nie ma żadnych przeciwwskazań, że możemy dalej mieszkać. Tylko musimy podpisać aneks ,który podpisujemy co roku. Wynajmuje u tej Pani mieszkanie już 4lata jest to najem okazjonalny. Do tej pory się nie odezwała w sprawie aneksu,czy się przypomnieć jeszcze raz czy czekać? Nie chce żeby się potem oka...
Jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem?
Dzień dobry chciałabym zapytać jakie mogę mieć konsekwencje nie odebrania paczki za pobraniem. Jest to kwota 120 zł więc jeżeli coś mi grozi to może lepiej odebrać. Bardzo dużo osób kupiło po poście na FB w tej chwili te osoby które odebrały piszą że przychodzi jakaś tandeta z chin nie będąca faktycznie tym co sugerowała firma. Generalnie nikt nie odważył się odesłać towaru bo nawet nie ma adresu tej firmy. Przesyłki są nadawane z chin. Jak tylko...

Wyszukiwarka