Jak uniknąć komornika?

Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie.
anonim cytuj
27-08-2023
Płac tyle ile możesz, zanim dojdzie do sprawy i komornika trochę to potrwa, zdążysz spłacić.

anonim cytuj
27-08-2023
Witam mam zadłużenie na około 3000 zł. Wysłałem do nich pismo by móc płacić zadłużenie w ratach, niestety nie wydali na to zgody. Jak inaczej mogę uniknąć komornika który wejdzie mi na pensje ?? Niestety nie posiadam takiej gotówki ale chce sukcesywnie spłacać zadłużenie.

Jeżeli wierzyciel nie wyraził zgody na spłatę zadłużenia w ratach, warto podjąć kolejne kroki:

W pierwszej kolejności warto upewnić się, czy wierzyciel złożył już wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej. Jeżeli tak się stało, można w ciągu 7 dni od doręczenia postanowienia o wszczęciu egzekucji złożyć sprzeciw do sądu. Warto w tym sprzeciwie przedstawić swoją sytuację finansową oraz chęć spłaty zadłużenia w ratach.

Jeśli sprawa jeszcze nie trafiła do komornika, warto jeszcze raz skontaktować się z wierzycielem i próbować negocjować warunki spłaty. Często elastyczność dłużnika i chęć wypracowania rozwiązania może skłonić wierzyciela do ponownego rozważenia propozycji spłaty w ratach.

Warto zwrócić się do sądu z wnioskiem o oddłużenie. W polskim prawie istnieje możliwość korzystania z postępowania upadłościowego dla osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej. Pozwala ono na częściowe, a czasem nawet całkowite oddłużenie. W tym postępowaniu można również zaproponować plan spłaty długów, który będzie lepiej dostosowany do aktualnej sytuacji finansowej dłużnika.

Płac tyle ile możesz, zanim dojdzie do sprawy i komornika trochę to potrwa, zdążysz spłacić.

Chociaż regularne spłacanie zadłużenia może wpłynąć na postawę wierzyciela, nie gwarantuje to, że nie złoży on wniosku o egzekucję. Jeżeli jednak dłużnik regularnie spłaca swój dług, może to być argument na korzyść dłużnika w ewentualnym postępowaniu sądowym czy komorniczym. W każdej sytuacji warto działać w dobrej wierze i podejmować próby uregulowania zadłużenia.

anonim cytuj
27-08-2023

Sugerowane Tematy

Wyrok laczny kar zastepczych pozbawienia wolnosci
Witam mam dwie kary zastępcze pozbawienia wolności. kara podstawowa to 3 miesiące ograniczenia wolności 20 godzin w stosunku miesięcznym oraz 10% z wynagrodzenia zamieniona na 40 dni pozbawienia wolności oraz druga kara ograniczenia wolności w wymiarze 8 miesięcy ograniczenia w wymiarze 30 godzin w stosunku miesięcznym zamieniona na 120 dni pozbawienia wolności. chciałbym złożyc wniosek o wyrok łączny w tych sprawach a co za tym idzie powrócić d...
Zrzec się majątku i długów.
Zmarł ojciec, który zrzekł się sądownie, bardzo dawno temu swoich dzieci i nie utrzymywał z nimi kontaktu. Czy mają one zatem obowiązek pochować ojca z własnych środków? Czy należy udać się do notariusza i jeśli ojciec zrzekł się dzieci?...
Co z mieszkaniem po rozwodzie ?
Mam pytanie. Jak Mieszkałam w Polsce z mężem kupiłam mieszkanie. W 2008 roku wzięliśmy rozwód, nie było podziału majątku. Na akcie notarialnym jestem tylko ja. Mieszkam teraz poza Polska. Pytanie czy ja mogę to mieszkanie w Pl sprzedać ? Czy po sprzedaży muszę mu dać pieniądze ? On nigdy nie pracował i od czasu separacji nie dał ani grosza na dzieci. Jak to wygląda w świetle prawa ? Może ktoś może pomóc?...
Opłata za pobyt w szpitalu.
Kto będzie płacił za pobyt osoby w szpitalu jeśli ta osoba jest nieubezpieczona, jest w śpiączce na intensywnej terapii bez rokowań, po rozwodzie z jej winy (o rozwód wniósł mąż z powodu długotrwałego alkoholizmu i nękania psychicznego rodziny) ale zanim zachorowała wniosła o apelację co do rozwodu, dzieci dorosłe nie pracują ze względów zdrowotnych, od około dwóch lat mieszkała z konkubentem na czarno bez zameldowania (podobno tylko ten konkuben...

Wyszukiwarka